Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (III. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2019 (X.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 21

Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (III. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.21.
Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2019 (X.30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Szabolcs – Szatmár – Bereg Vármegyei Kormányhivatal 2023.12.15 – én SZ/153/02480-1/2023 számon törvényességi felhívást közölt Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő – testületével, a 2023.10.25 – én, és 2023.10.31 – én tárgyalt 3-237/2023., 3-238/2023., 3-239/2023., 3-240/2023., 3-241/2023., 3-242/2023. és 3-243/2023. számon nyilvántartásba vett előterjesztések, az azokhoz benyújtott módosító javaslatok, és a kapcsolódó rendeletalkotási folyamat vonatkozásában, mely törvényességi felhívást a képviselő – testület az UJF/3-327/2023 számú tájékoztatás keretében teljeskörűen megismerte. A törvényességi felhívásban foglaltak orvoslása érdekében a Képviselő - testület meghozta a 25/2024. (I.31.) határozatát, rendeletmódosítások megalkotásának kezdeményezéséről. A felhívással érintett jogszabályok közül a hatályos szervezeti és működési szabályzat kapcsán felvetődött jogellenességet a Képviselő - testület jelen rendelettel küszöböli ki.
A rendelet keretében nem kerül sor az szmsz teljes körű felülvizsgálatára. A módosítás elsősorban a hivatkozott törvényességi felhívás által felvetett körülmények orvoslására szorítkozik.
A rendelet - tervezettel kapcsolatos véleménynyilvánítást a rendeletek előkészítésében való társadalmi részvétel szabályairól szóló 23/2011. (IX.1.) önkormányzati rendeletben foglaltaknak megfelelően tette lehetővé az előkészítő.
1./ A módosító rendelet címe és bevezető rendelkezése a felhívásban foglaltaknak megfelelően megszövegezésre került, és ahhoz igazodik a rendeletmódosítás elfogadása esetén az alaprendelet bevezető rendelkezése is.
2./ A törvényességi felhívás tárgyát képező rendeletben - ekként a hatályos szmsz - ben - szerepel a következő rendelkezés:
A testületi ülésre az előterjesztést lehetőség szerint írásban kell benyújtani. Indokolt esetben az előterjesztés és/vagy a határozati javaslat szóban is előterjeszthető, valamint az ülésen is kiosztható."
E rendelkezés kapcsán a törvényességi felhívás rögzíti, hogy, a „ rögzített szabályozás nem felel meg a normavilágosság követelményének, hiszen a jogszabály címzettjei számára nem határozza meg, hogy mikor van lehetőség írásban benyújtani az előterjesztést, melyek azok az esetek amikor az előterjesztés szóban is előterjeszthető valamint az ülésen is kiosztható. Nem határozza meg továbbá azon mérlegelési
szempontokat sem ami alapján eldönthető az előterjesztés benyújtásának formája. „
A felhívásban foglaltak kapcsán jelen rendelet - a szabályozást egyértelműsítve - az előterjesztések írásban történő benyújtásáról rendelkezik.
3./ Az szmsz 1. mellékletének újraszabályozására kerül sor. A testület rendeletalkotás kezdeményezéséről szóló határozatában megjelölt szabályozási tartalom mellett a szerkezeti egységben fellelhető központozási és nyelvhelyességi eltérések feloldása is megtörténik.
4./ A szabályozás várható következményei, és az előzetes hatásvizsgálat eredménye az alábbiak szerint összegezhető.
A tervezett jogszabály társadalmi hatása, hogy a vonatkozó szabályozásnak megfelelően megalkotott helyi rendelet alkalmazására kerülhet sor.
Közvetlen gazdasági, költségvetési hatása a jogalkotásnak nem mutatható ki.
Környezeti és egészségi következményekkel a jogszabály módosítás kapcsán nem kell számolni.
A jogalkotási folyamattal szükségképpen együtt járó hivatali előkészítő munkafolyamatokat meghaladó további adminisztratív terheket a jogszabály nem eredményez.
A jogalkotás elmaradása azt eredményezné, hogy a rendeletben jogellenes szabályozási tartalom szerepelne.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek, erőforrások a rendelkezésre állnak.
Az előterjesztő álláspontja szerint a javasolt szabályozás az európai uniós jogból eredő kötelezettségekkel összhangban van, és azt az Európai Unió intézményeivel és tagállamaival nem kell egyeztetni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A bevezető rész meghatározása az alaprendeletben.
A 2. §-hoz
Az előterjesztés benyújtásának formáját egyértelműsíti.
A 3. §-hoz
A felülvizsgált, és pontosított melléklet újraszabályozása.
A 4. §-hoz
Hatálybalépésre és hatályvesztésre vonatkozó rendelkezés.
Az 1. melléklethez
A bizottságok általános és különös feladatai, valamint az átruházott hatáskörök jegyzéke.