Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2012. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati vagyonról és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról

Hatályos: 2020. 10. 01- 2021. 09. 30

Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2012. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati vagyonról és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról

2020.10.01.

1Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 6. pontjában, 5. § (2) bekezdés b)-c) pontjában, 5. § (4) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében és 18. § (1) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. 109. § (4) bekezdésében és 143. § (4) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában lévő:

a) ingatlanokra,

b) ingókra,

c) vagyoni értékű jogokra,

d) tagsági jogokat megtestesítő értékpapírokra,

e) társasági részesedésekre (a d)-e) pontokban foglaltak a továbbiakban: portfolió vagyon).

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya az önkormányzati tulajdonban lévő lakásokra és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre.

(3) A rendelet szabályait a közterületek hasznosítása esetén csak akkor kell alkalmazni, ha a közterületek használatáról szóló 10/2004. (IV.5.) önkormányzati rendelet eltérően nem rendelkezik.

II. Fejezet

Az önkormányzati vagyon fajtái, vagyontárgyai

2. § (1) Forgalomképtelen törzsvagyon:

a) köztemető

b) a köztéri műalkotások, szobrok, emlékművek.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott forgalomképtelen törzsvagyon nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősül.

3. § (1) Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon körébe tartoznak a sportpályák, sport célú létesítmények.

(2) Korlátozottan forgalomképes vagyon önkormányzati hitelfelvétel és kötvénykibocsátás esetén annak fedezetéül nem szolgálhat, és kizárólag az állam, másik helyi önkormányzat vagy önkormányzati társulás részére idegeníthető el.

III. Fejezet

Az önkormányzati vagyon nyilvántartása, értékének meghatározása

4. §2 Az önkormányzat vagyonát a Nagyecsedi Közös Önkormányzati Hivatal tartja nyilván.

5. § (1) Önkormányzati vagyontárgy elidegenítése során:

a) ingatlan vagyontárgy értékét – a (2)-(3) bekezdésekben foglaltak kivételével- 6 hónapnál nem régebbi ingatlanforgalmi értékbecslő által készített értékbecslés alapján,

b) ingó vagyontárgy értékét a könyv szerinti nyilvántartási érték alapján,

c) vagyoni értékű jog értékét 6 hónapnál nem régebbi forgalmi értékbecslés alapján,

d) tagsági jogokat megtestesítő értékpapírok értékét

da) ha az a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vagy forgalmazott kategóriában szerepel, úgy a tőzsdén kialakult tőzsdei árfolyamon,

db) ha az a másodlagos értékpapír piacon forgalmazott értékpapír, úgy a kereskedők által a sajtóban közzétett vételi közép árfolyamon,

dc) egyéb esetben névértéken,

e) társasági részesedéseket 6 hónapnál nem régebbi értékbecslés alapján

kell meghatározni.

(2)3 Mellőzhető az ingatlanforgalmi értékbecslő által készített értékbecslés, ha az ingatlan nyilvántartási értéke az 1.000.000 forintot nem haladja meg. Ebben az esetben az ingatlan értékét a nyilvántartási érték figyelembevételével kell megbecsülni.

(3) Mellőzhető az ingatlanforgalmi értékbecslő által készített értékbecslés külterületi mezőgazdasági ingatlan esetén, ha annak nyilvántartási értéke az 1 millió forintot nem haladja meg. Ebben az esetben az ingatlan értékét a helyben kialakult szokásos érték figyelembevételével kell megbecsülni.

IV. Fejezet

Az önkormányzati vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának közös szabályai

6. § A tulajdonosi jogokat a képviselő-testület, átruházott hatáskörben a polgármester a rendeletben meghatározottak szerint gyakorolja.

7. § (1) A tulajdonosi jogokat gyakorló szerv, személy vagy annak megbízottja, valamint a képviselet jogát szerződés, meghatalmazás alapján ellátó személy a tulajdonosi jogok körében önállóan gyakorolja jogait, ideértve a vagyontárgyat érintő hatósági eljárásban a tulajdonost megillető nyilatkozattételi jogot, továbbá a közigazgatási és bírósági eljárásban az ügyfél, valamint a peres fél jogát is.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szerv vagy személy gyakorolja az osztatlan közös tulajdon esetében a tulajdonostársat megillető jogokat és teljesíti kötelezettségeit.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szerv vagy személy az ingatlan és ingó vagyon használatával, bérletével összefüggésben gyakorolja a használatba adó, használatba vevő, valamint a bérbe adó, bérbe vevő jogait és kötelezettségeit.

8. § (1) 5 millió forint értéket meghaladó vagyont értékesíteni csak versenyeztetési eljárás keretében a legjobb ajánlatot tevő részére lehet.

(2) 4 millió forint értéket meghaladó vagyont hasznosítani csak versenyeztetési eljárás keretében a legjobb ajánlatot tevő részére lehet.

(3) Az (1)-(2) bekezdésekben meghatározott vagyontárgyak értékesítésére, hasznosítására irányuló döntés esetén ha az több vagyontárgyat érint, a rendelet értékhatárra- és ez alapján a tulajdonosi jog gyakorlójának meghatározására - vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazásakor a vagyontárgyak együttes értéke az irányadó.

9. § A tulajdonosi jogok gyakorlója bármikor dönthet úgy, hogy az egyébként versenyeztetési eljárás nélkül értékesíthető, hasznosítható vagyontárgyat versenyeztetési eljárás keretében értékesíti.

10. § A versenyeztetési eljárás szabályait az önkormányzati vagyontárgyak értékesítését, hasznosítását célzó eljárások helyi szabályozásáról szóló 14/2002. (X.17.) önkormányzati rendelet tartalmazza.

V. Fejezet

Felajánlott vagyon elfogadása, lemondás követelésről

11. § (1) Ingatlan tulajdonjogának ingyenes felajánlása esetén annak elfogadásáról a képviselő-testület dönt. A döntéshozatal során azt kell mérlegelni, hogy a felajánlott ingatlan vagy ingatlanrész mennyiben használható önkormányzati feladatellátáshoz.

(2) Ajándékként, örökségként nem fogadható el olyan hagyaték, amelynek ismert terhei elérik, vagy meghaladják a hagyaték értékét.

12. § (1) Az önkormányzat az őt megillető követelésekről részben vagy egészben az alábbi esetekben mondhat le:

a) csődegyezségi megállapodásban,

b) bírói egyezség keretében,

c) felszámolási eljárás során, ha a felszámoló által írásban adott nyilatkozat alapján a követelés várhatóan nem térül meg,

d) ha a követelés bizonyítottan csak veszteséggel vagy aránytalanul nagy költségráfordítással érvényesíthető,

e) ha a kötelezett bizonyítottan nem lelhető fel.

(2) A követelésről történő lemondásról 100 000 forint értékhatárig a polgármester, azt meghaladó értékhatár esetén a képviselő-testület dönt.

VI. Fejezet

Forgalomképtelen törzsvagyon feletti tulajdonosi jog gyakorlása

13. § (1) A polgármester dönt a forgalomképtelen vagyontárgy ellenérték fejében történő hasznosításáról, ha a hasznosításra vonatkozó szerződés időtartama az 1 évet nem haladja meg.

(2) A polgármester az (1) bekezdésben biztosított jogkörének gyakorlása során köteles a képviselő-testületet rendszeresen, folyamatosan tájékoztatni.

VII. Fejezet

A korlátozottan forgalomképes törzsvagyon feletti tulajdonosi jog gyakorlása

14. § (1) A polgármester dönt:

a) az Nvtv. 5. § (5) bekezdés a)-c) pontjaiban meghatározott vagyontárgyak tulajdonjogát nem érintő, legfeljebb 5 éves időtartamra ellenérték fejében történő hasznosításáról

b) a vagyonkezelő szerv vezetőjének javaslatára a vagyonkezelő szerv kezelésében lévő 1 millió forintot meg nem haladó értékű ingó vagyontárgy elidegenítéséről,

c) legfeljebb 1 millió forint értékű korlátozottan forgalomképes ingó vagyontárgy elidegenítéséről,

d) legfeljebb 4 millió forint értékű korlátozottan forgalomképes ingatlan vagyontárgy elidegenítéséről.

(2) A polgármester az (1) bekezdésben biztosított jogkörének gyakorlása során köteles a képviselő-testületet rendszeresen, folyamatosan tájékoztatni.

VIII. Fejezet

Az üzleti vagyon feletti tulajdonosi jog gyakorlása

15. § (1) A polgármester gyakorolja a tulajdonosi jogosultságot a forgalomképes ingó vagyon tekintetében 3 millió forint értékhatárig.

(2) A polgármester gyakorolja a tulajdonosi jogosultságot a forgalomképes ingatlan vagyon tekintetében 5 millió forint értékhatárig.

(3) A polgármester az (1)-(2) bekezdésben biztosított jogkörének gyakorlása során köteles a képviselő-testületet rendszeresen, folyamatosan tájékoztatni.

IX. Fejezet

A vagyonkezelés ellenőrzése

16. § (1) A vagyonkezelés ellenőrzése az alábbiak szerint történik:

a) műszaki szempontú ellenőrzés elsősorban a képviselő-testület által jóváhagyott felújítási, rekonstrukció végrehajtásáról történő beszámolással;

b) számviteli szempontú ellenőrzés elsősorban a vagyonkezelésbe vett ingatlanok és egyéb vagyoni eszközök állapotának tárgyévi változásairól szóló negyedévenkénti adatszolgáltatással;

c) pénzügyi szempontú ellenőrzés elsősorban a vagyonkezelő által elszámolt értékcsökkenés összegének felhasználásáról készített éves beszámolással;

d) szükség szerint eseti és célellenőrzéssel, amelyet a vagyonkezelő előzetes írásbeli értesítését követően a képviselő-testület által kijelölt személyek vagy szervezetek végeznek.

(2) A vagyonkezelő a tulajdonosi ellenőrzést köteles tűrni. Az ellenőrzés érdekében kötelezhető minden közérdekből nyilvános adat, valamint az önkormányzati vagyonra és vagyonkezelésre vonatkozó adat szolgáltatására és okirat bemutatására. Az ellenőrzést végző – a tevékenység és a szolgáltatás indokolatlan zavarása nélkül – a vagyonkezelő helyiségeibe beléphet, a vagyonkezeléssel összefüggő iratokba, dokumentumokba, belső szabályzatokba betekinthet, azokról másolatot kérhet.

X. Fejezet

Záró rendelkezések

17. § (1) Ez a rendelet 2012. december 1-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti

a) az önkormányzati vagyonról és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 13/2002. (X.17.) önkormányzati rendelet,

b) az önkormányzati vagyonról és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 13/2002. (X.17.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 6/2012. (III.15.) önkormányzati rendelet.

1

A bevezető rész a 16/2019. (XII.13.) önkormányzati rendelet 30.§-ával megállapított szöveg.

2

A 4.§ a 16/2019. (XII.13.) önkormányzati rendelet 31.§-a szerint módosított szöveg.

3

Az 5.§ (2) bekezdése a 19/2020. ((IX.29.) önkormányzati rendelet 1.§-a szerint módosított szöveg.