Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 8.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályozásáról

Hatályos: 2022. 02. 15- 2022. 02. 15

Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 8.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályozásáról

2022.02.15.

Nagyecsed Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában, a 2. § (2) bekezdés tekintetében a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (1) bekezdés b) pontjában, a II. fejezet tekintetében a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 7. § és a 22. § tekintetében a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében, a 12. § a) pont, a 18. § (1) bekezdés és a 18. § (2) bekezdés a)-b) pont tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, az 5. alcím tekintetében a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (1) bekezdés a) pontjában, a 20. § (2) bekezdés tekintetében a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 48. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. Eljárási rendelkezések

1. § A rendeletben meghatározott szociális hatásköröket – amennyiben a rendelet másként nem rendelkezik – I. fokon a képviselő-testület Szociális Bizottsága gyakorolja.

2. § (1) A rendeletben szabályozott szociális ellátások iránti igényt – ha a rendelet másként nem rendelkezik – kérelmezni kell.

(2) A kérelmeket – ha a rendelet másként nem rendelkezik – a Nagyecsedi Közös Önkormányzati Hivatalnál (a továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.

(3) Ha a rendelet a kérelem benyújtására, valamely tény, adat igazolására, vagy nyilatkozat megtételére formanyomtatvány használatát írja elő, akkor azt a formanyomtatvány használatával kell benyújtani.

(4) A jövedelem- és vagyonnyilatkozatot a jövedelem típusának megfelelő igazolással kell benyújtani.

3. § (1) A rendeletben szabályozott ellátásokat igénylők szociális, vagyoni körülményeinek megismerése érdekében szükség szerint környezettanulmányt kell készíteni, továbbá orvosi, védőnői, pedagógiai vélemény, javaslat kérhető be.

(2) Az eljárás során az eljáró hatóság a tényállás tisztázása érdekében más szervektől, hatóságoktól adatszolgáltatást és tájékoztatást kérhet.

4. § Az ellátást megállító szerv dönthet úgy, hogy a megállapított ellátást részben pénzbeli, részben természetbeni ellátásként nyújtja.

2. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

5. § Ha az ellátást megállapító szerv az ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, pénzegyenértékét és a kamat összegét méltányosságból

a) elengedheti, ha a kötelezett családjában az egy főre eső havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedül élő esetén másfélszeresét,

b) csökkentheti, ha a kötelezett családjában az egy főre eső havi jövedelem meghaladja az a) pontban meghatározott mértéket, de nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét, egyedül élő esetén háromszorosát,

c) részletekben fizettetheti meg, ha a kötelezett családjában az egy főre eső havi jövedelem meghaladja a b) pontban meghatározott mértéket, de nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének háromszorosát, egyedül élő esetén négyszeresét.

II. Fejezet

Pénzbeli ellátások

3. Az ellátások fajtái, kifizetésük, folyósításuk szabályai

6. § (1) A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvényben (a továbbiakban: Szt.) és a rendeletben meghatározott feltételek esetén a jogosult részére pénzbeli ellátásként támogatások nyújthatók eseti jelleggel és havi rendszerességgel.

(2) Eseti jelleggel rendkívüli települési támogatás nyújtható pénzbeli támogatásként a rendeletben meghatározottak szerint.

(3) Havi rendszerességgel a lakhatási kiadások viseléséhez nyújtott támogatás (a továbbiakban: települési lakhatási támogatás) nyújtható pénzbeli ellátásként a rendeletben meghatározottak szerint.

7. § (1) A 6. § (2) bekezdés szerinti támogatásokat az azt megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 5 munkanapon belül kell kifizetni a Hivatal pénztárában, vagy a jogosult folyószámlájára átutalni, kivéve, ha a határozatban a támogatás azonnali kifizetéséről rendelkeztek.

(2) A 6. § (3) bekezdés szerinti támogatásokat minden hónap 5. napjáig kell a jogosult részére kifizetni. A kifizetés a kérelmező kérelme alapján az alábbi módokon történik:

a) a Hivatal pénztárában készpénzben,

b) a jogosult folyószámlájára történő átutalással,

c) a szolgáltató részére történő közvetlen átutalással.

4. A rendkívüli települési támogatás

8. § (1) Rendkívüli települési támogatást kell nyújtani annak a szociálisan rászorult személynek, aki létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd, és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások miatt anyagi segítségre szorul, különösen az alábbi okok miatt:

a) részére valamely rendszeres pénzellátás megállapítása önhibáján kívül késik, vagy olyan mértékben elhúzódik, ami miatt legalább 1 hónapja ellátatlan,

b) előre nem látható és el nem hárítható vis maior helyzet miatt megélhetése veszélyben van,

c) bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul,

(2) Az (1) bekezdés alkalmazása során szociálisan rászorult az, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét, egyedül élő esetén kétszeresét.

(3) Az (1) bekezdés b) pontjának alkalmazása során vis maior helyzetnek minősül minden olyan természeti csapás vagy emberi tevékenység okozta előre nem látható és el nem hárítható esemény, mely a lakosságot és a környezetet veszélyeztető szükségállapot kialakulását eredményezi.

9. § A 8. § (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli települési támogatással kapcsolatos hatáskört I. fokon a polgármester gyakorolja.

10. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg az Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározottakon túl annak a szociálisan rászorult személynek, aki létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd, és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások miatt anyagi segítségre szorul, különösen az alábbi okok miatt:

a) valamely rendszeres pénzellátás megállapítása késik, vagy elhúzódik, és emiatt több mint 1 hónapja ellátatlan,

b) előre nem látható és el nem hárítható vis maior helyzetbe kerül,

c) bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul,

d) az általa lakott lakás fenntartásával kapcsolatos költségei rendkívüli anyagi terhet jelentenek,

e) a családjában testi, érzékszervi, értelmi fogyatékos, vagy autizmussal élő, vagy halmozottan sérült, vagy tartósan beteg 18. életévét be nem töltött gyermeket nevel, és erre tekintettel magasabb összegű családi pótlékra jogosult és a gyermek sajátos gondozási, nevelési igénye miatt jelentkező költségek aránytalan terhet jelentenek számára,

f) jogszabály által kihirdetett veszélyhelyzet idején a veszélyhelyzettel összefüggő ok miatt válik munkanélkülivé,

g) az elhunyt személy eltemettetésével kapcsolatosan felmerült temetési költséget nem, vagy csak részben tudja fedezni,

h) az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásait önerőből nem tudja fedezni és közgyógyellátásra nem jogosult,

i) a családjában nevelt gyermek iskoláztatásával összefüggésben olyan egyszeri, rendkívüli kiadás keletkezett, amit önerőből nem tud fedezni,

j) olyan nagyobb összegű, váratlan vagy előre nem látott kiadása van, amelyet önerőből nem tud fedezni.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazása során szociálisan rászorult az, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát, egyedül élő esetén négyszeresét.

(3) Az (1) bekezdés b) pontjának alkalmazása során vis maior helyzetnek minősül minden olyan természeti csapás vagy emberi tevékenység okozta előre nem látható és el nem hárítható esemény, mely a lakosságot és a környezetet veszélyeztető szükségállapot kialakulását eredményezi.

11. § (1) A 10. § (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli települési támogatással kapcsolatos hatáskört I. fokon a polgármester gyakorolja, ha az eset összes körülményéből arra lehet következtetni, hogy az azonnali intézkedés elmaradása a kérelmezőre és családjára nézve súlyos veszélyhelyzetet teremtene.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazása során súlyos veszélyhelyzetnek kell tekinteni minden olyan helyzetet, ami az élet- vagy vagyonbiztonságot veszélyezteti.

12. § A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell:

a) a kérelmező és a vele egy háztartásban élők jövedelmére vonatkozó, a rendelet 1. melléklete szerinti jövedelemnyilatkozatot, mellékelve ahhoz a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát,

b) a 10. § (1) bekezdés a) pontja, c)–f) pontjai valamint h) és i) pontja esetén mindazokat az iratokat, amelyek alátámasztják az e pontokban foglalt feltételek fennállását,

ca) a temetés költségeiről a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát,

cb) ha a települési támogatás megállapítását nem a haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzattól kérik, az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát.

13. § (1) A rendkívüli települési támogatás összege – a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivételektől eltekintve – legalább ötezer forint, legfeljebb húszezer forint.

(2) A 10. § (1) bekezdés a) és f) pontja szerinti rendkívüli települési támogatás összege legalább húszezer forint.

(3) A 10. § (1) bekezdés g) pontja szerinti rendkívüli települési támogatás összege el kell hogy érje a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség 10%-át. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költségére vonatkozóan minden év január 15-ig a helyi temetkezési szolgáltató tesz írásos nyilatkozatot.

14. § Nem állapítható meg rendkívüli települési támogatás, ha a 8. § (1) bekezdésben, vagy a 10. § (1) bekezdésben meghatározott feltétel a kérelmezőnek felróható ok miatt, a kérelmező önhibájából állt elő.

5. A települési lakhatási támogatás

15. § (1) A települési lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. A települési lakhatási támogatással kapcsolatos feladat- és hatásköröket a jegyző gyakorolja.

(2) A lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások körében az alábbiak vehetők figyelembe:

a) a villanyáram költsége,

b) a víz- és a gázfogyasztás költsége,

c) a csatornahasználat költsége,

d) a szemétszállítás díja,

e) a lakbér, az albérleti díj,

f) a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részletének összege,

g) a tüzelőanyag költsége.

(3) A települési lakhatási támogatást elsősorban a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(4) Települési lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(5) A települési lakhatási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(6) Ha a háztartás

a)(5) bekezdés a)–c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy
b)(5) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,
a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.
(7)Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot és a nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

16. § (1) A települési lakhatási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség négyszázötven forint.

(2) A települési lakhatási támogatás esetében elismert lakásnagyság

a)ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,
b)ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,
c)ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,
d)ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,
e)ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm,
de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.
(3)A települési lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege
a)a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,
b)a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja, de
nem lehet kevesebb, mint négyezer forint, és nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegét azzal, hogy a támogatás összegét száz forintra kerekítve kell meghatározni.
(4)A (3) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik: TM = 0,3 - J - 0,5 NYM / NYM × 0,15, ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.
(5)A települési lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani. A kérelmezőt a rendszeres települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.
(6)A települési lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.
(7)A (6) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

17. § (1) Ha a jogosultsági feltételek nem állnak fenn, a települési lakhatási támogatást a jogosultsági feltétel megszűnése hónapjának utolsó napjával meg kell szüntetni.

(2) Ha a települési lakhatási támogatásra jogosult halála esetén a fel nem vett ellátást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben veheti fel a halál hónapját követő hónap utolsó napjáig.

18. § (1) A települési lakhatási támogatás megállapítása iránti kérelmet a rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(2) A települési lakhatási támogatás iránti kérelemhez csatolni kell:

a) a kérelmező és a vele egy háztartásban élők jövedelmére vonatkozó, a rendelet 1. melléklete szerinti jövedelemnyilatkozatot, mellékelve ahhoz a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát,

b) a rendelet 3. melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot,

c) a lakás nagyságának igazolására szolgáló iratot,

d) a természetbeni ellátásként nyújtott települési lakhatási támogatás esetén az Szt. 18. § l) pontja szerinti adat megállapítására, igazolására szolgáló iratot.

III. Fejezet

Természetben nyújtott ellátások

19. § A rendeletben meghatározott feltételek esetén a jogosult részére az alábbi támogatások nyújthatók természetben nyújtott ellátásként a pénzbeli támogatásokra meghatározott feltételekkel:

a) a 10. § (1) bekezdés b) pontja, 10. § (1) bekezdés d)–f) pontjai, valamint a 10. § (1) bekezdés h)–j) pontjai szerinti rendkívüli települési támogatás,

b) a települési lakhatási támogatás,

c) köztemetés.

20. § (1) A 19. § a)–b) pontjai szerinti természetben nyújtott ellátásokra a pénzbeli ellátásokra meghatározott feltételeket kell alkalmazni.

(2) A 19. § c) pontja szerinti természetben nyújtott ellátásra az Szt. 48. §-ában foglaltakat kell alkalmazni azzal, hogy a köztemetést megállapító szerv az eltemettetésre köteles személyre nézve a megtérítés összegét – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányosságból

a) elengedheti, ha a kötelezett családjában az egy főre eső havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedül élő esetén másfélszeresét,

b) csökkentheti, ha a kötelezett családjában az egy főre eső havi jövedelem meghaladja az a) pontban meghatározott mértéket, de nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét, egyedül élő esetén háromszorosát.

21. § (1) A 19. § a) pontjában foglaltak szerinti természetben nyújtott ellátásokat különösen az alábbi módon lehet biztosítani:

a) élelmiszercsomag biztosítása,

b) ruhanemű biztosítása,

c) tankönyv, taneszköz biztosítása,

d) építőanyag, biztosítása,

e) lakásfelszerelés biztosítása,

f) háztartási tüzelőanyag biztosítása,

g) gyógyszer, gyógyászati segédeszköz biztosítása.

(2) A 19. § b) pontjában foglaltak szerinti természetbeni ellátás nyújtása a szolgáltató részére történő folyósítással történik úgy, hogy annak összegét a támogatással érintett költség tekintetében a szolgáltató írja jóvá. Ebben az esetben a jogosultságot megállapító határozatban arról is rendelkezni kell, hogy a támogatást mely lakásfenntartási kiadáshoz nyújtják, továbbá fel kell tüntetni az Szt. 18. § l) pontja szerinti azonosító adatokat.

(3) A 19. § c) pontjában foglaltak szerinti természetben nyújtott ellátás módjára az Szt. 48. § (1) bekezdését kell alkalmazni.

IV. Fejezet

Az ellátások ellenőrzésének szabályai

22. § (1) Az ellátást megállapító a rendelet szerinti ellátások jogosultsági feltételeit bármikor ellenőrizheti. Az ellátásra jogosult az ellenőrzést tűrni köteles, és ennek keretében köteles az ellenőrzést végzővel együttműködni, a kért adatokat rendelkezésre bocsátani, a szociális ellátás cél szerinti felhasználást igazolni.

(2) Ha az ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a szociális ellátás az Szt-ben és a rendeletben foglalt feltételek hiányában került megállapításra, az ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni, és az Szt. 18. §-a szerint intézkedni kell a jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére.

(3) Az ellátást megállapító a (2) bekezdésben foglalt intézkedése esetén az 5. § valamint a 20. § (2) bekezdése szerint a megtérítés összegét, pénzegyenértékét és a kamat összegét elengedheti, csökkentheti, részletekben fizettetheti meg.

23. § Ez a rendelet 2022. február 15-én lép hatályba.

24. § Hatályát veszti A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 5/2012. (III. 15.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

Jövedelemnyilatkozat a rendkívüli települési támogatás/lakhatási támogatás iránti kérelemhez

1. A lakásban bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek havi jövedelme forintban:

A.
A jövedelem típusa

B.
Kérelmező

C.
Kérelmező házastársa, élettársa

D.
Kérelmező gyermeke(i)

E.
Egyéb személyek (rokonsági fok)

1. Munkaviszonyból és más
foglalkoztatási jogviszonyból
származó jövedelem

2. Közfoglalkoztatásból származó
jövedelem

3. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, szellemi és más
önálló tevékenységből
származó jövedelem

4. Értékpapírból származó
jövedelem

5. Alkalmi munkavégzésből
származó jövedelem

6. Táppénz, gyermekgondozási
támogatások

7. Nyugellátás és egyéb
nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

8. Önkormányzat és munkaügyi
szervek által folyósított ellátások

9. Egyéb jövedelem

10. Összes jövedelem

2. melléklet

Kérelem a lakhatási támogatás megállapítására

1. Személyi adatok

1.1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

1.1.1. Neve:...................................................................................................................................

1.1.2. Születési neve:.....................................................................................................................

1.1.3. Anyja neve:.........................................................................................................................

1.1.4. Születés helye, ideje (év, hó, nap): ....................................................................................

1.1.5. Lakóhelye: …… irányítószám ................................ település .....................utca/út/tér ……...házszám......épület/lépcsőház..........emelet, ajtó

1.1.6. Tartózkodási helye: …… irányítószám ........................................................ település

.................................utca/út/tér.............. házszám............épület/lépcsőház...............emelet, ajtó

1.1.7. Társadalombiztosítási Azonosító Jele: …………………………………………………

1.1.8. Állampolgársága: ............................................................................................................

1.2. A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

1.2.1. [] szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy

1.2.2. [] EU kék kártyával rendelkező, vagy

1.2.3. [] bevándorolt, letelepedett, vagy

1.2.4. [] menekült, oltalmazott, vagy

1.2.5. [] hontalan.

1.3. Kérelmezővel közös háztartásban (azonos lakcímen) élők száma: ............ fő.

1.4. Kérelmező háztartásában élők személyi adatai:

A.
Név (születési név

B.
Születési hely, idő

C.
Anyja neve

D.
TAJ száma

1

2

3

1.5. Kijelentem, hogy a kérelem benyújtásának időpontjában a háztartásom táblázatban feltüntetett tagjai között van olyan személy:

a) aki után vagy részére súlyos fogyatékosság vagy tartós betegség miatt magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak; ha igen, akkor e személyek száma............ fő,

b) aki fogyatékossági támogatásban részesül; ha igen, akkor e személyek száma .......... fő,

c) aki gyermekét egyedülállóként neveli; ha igen, akkor e személyek száma .......... fő.

2. Lakásviszonyok

2.1. A támogatással érintett lakás nagysága: .............. m2.

2.2. A lakásban tartózkodás jogcíme: .................................................................

3. Nyilatkozatok

3.1. A kérelemmel érintett lakásban előrefizetős gáz- vagy áramszolgáltatást mérő készülék működik - nem működik (a megfelelő rész aláhúzandó). Amennyiben igen, kérjük, nevezze meg a szolgáltatót: ....................................................

3.2. A lakhatást a legnagyobb mértékben veszélyeztető lakásfenntartási kiadás(ok):

.......................................................................................................................................................

3.3. Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

a) életvitelszerűen a lakóhelyemen/a tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó),

b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

3.4. Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (3) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv - az állami adóhatóság illetékes igazgatósága útján - ellenőrizheti.

3.5. Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

3.6. Kelt: ...............év.................................hó………nap

3.7. ...............................................kérelmező aláírása

3.8. .........................................................................a háztartás nagykorú tagjainak aláírása

3. melléklet

Vagyonnyilatkozat


VAGYONNYILATKOZAT
I. A kérelmező személyes adatai

Neve:.............................................................................................................................................

Születési neve:…………...............................................................................................................

Anyja neve:...................................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap:……………………………................................................................

Lakóhely:......................................................................................................................................

Tartózkodási hely:........................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:.........................................................................................

II. A kérelmező és a vele együtt élő közeli hozzátartozójának, lakásfenntartási támogatás esetén a háztartás valamennyi tagjának vagyona

A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ................. város/község................... út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:*.......................................... Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ....................... város/község.................................. út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:*.............................................. Ft

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-) tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község........................... út/utca........ hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:*.............................................. Ft

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község.............................. út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:*.............................................. Ft

B. Egyéb vagyontárgyak
Gépjármű:

a) személygépkocsi: ......................................... típus.................. rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .............................................................

Becsült forgalmi érték:**......................................Ft

b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű: ................................ típus..................... rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .................................................................

Becsült forgalmi érték:**............................................Ft

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kelt: .......... év.............................. hó............ nap


............................
aláírás

Megjegyzés:
Ha a kérelmező vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.

* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.
** Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.