Tarpa község képviselő testületének 6/2014 (IX.1.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony kommunális hulladék (szippantott szennyvíz ) gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására szervezett kötelező helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 09. 01- 2018. 12. 09

Tarpa Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45.§ (6) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján és az Alaptörvény 32.cikk  (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§  (1) A rendelet területi hatálya Tarpa   közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a folyékony kommunális hulladékot kibocsátó, illetőleg az ingatlant egyéb jogcímen használóra, továbbiakban kibocsátó.

( 3) A rendelet tárgyi hatálya folyékony kommunális hulladék egyedi vízzáró szennyvíz-gyűjtőben történő elhelyezésére és a kötelező közszolgáltatásra (elszállítására és ellenőrzött végleges elhelyezésre, befogadásra és ártalmatlanításra ) terjed ki.

A közszolgáltató kijelölése, jogai és kötelességei

2.§  (1) Tarpa Nagyközség Képviselő-testülete a települési folyékony kommunális hulladék gyűjtésével, szállításával és ellenőrzött ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatási feladatot teljes körűen és valamennyi ingatlan tekintetében az önkormányzat által, a jogszabályokban előirt módon kiválasztott közszolgáltatóval végezteti.

(2) A kiválasztott közszolgáltatóval az önkormányzat 3 évre köt közszolgáltató szerződést. A közszolgáltató a tevékenység végzésére közreműködőkkel szerződést köthet, de tevékenységeikért teljes körű felelősséggel tartozik.

(3) Az 1.§ (1) bekezdés szerinti ellátási területen csak a közszolgáltató és megbízott alvállalkozói végezhetik a folyékony kommunális hulladék gyűjtését, szállítását.

3.§ (1) A folyékony kommunális hulladékot a közszolgáltató eseti megrendelés útján a megrendelés napjától számított 3 napon belül köteles elszállítani.

(2) A folyékony hulladék fogadására, ellenőrzött minőségi és mennyiségi átvételére a közszolgáltató a  szolgáltatójával ( továbbiakban: fogadó ) külön megállapodást köteles kötni.

(3)-(4)  [1]

.

(5) Közszolgáltató az ellenőrzött elhelyezés érdekében köteles az ivóvíz-szolgáltatóval azonosítható módon az alábbi adatokat naprakészen, kibocsátónként nyilvántartani:

a. kibocsátó neve, címe

b. elszállított folyékony hulladék mennyisége

c. szállítás időpontja

d. szállítási számla száma

e. szállítást végző azonosítási adatai


(6) Nyilvántartás alapján közszolgáltató minden évet követő március 31-ig kibocsátónként vízmérleget és környezetvédelmi kiértékelést készít, az adatokat összesíti és floppy lemezen a Polgármester Hivatal rendelkezésére bocsátja , egyeztettet módon.

 (7)  A polgármesteri hivatal a nyilvántartás ellenőrzésére jogosult.

A települési folyékony kommunális hulladék elhelyezése, ártalmatlanítása


4.§  (1) A folyékony hulladék fogadására alkalmas műtárgyat TRV Zrt( Szolnok, Kossuth L. u. 5. ) üzemelteti.

(2) A települési folyékony hulladék gyűjtése és elszállítása az erre a célra engedélyezett , zárt rendszerű , csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

(3) A közszolgáltató a fogadó részére köteles a beszállított hulladék eredetét igazolni.

(4) A fogadó nyilvántartást köteles vezetni a beszállított hulladék adatairól.  A nyilvántartás tartalmazza a hulladék mennyiségét, minőségét, eredetét, és beszállítás időpontját.

(5)  A települési folyékony hulladék elszállítására irányuló közszolgáltatást végző gépjármű vezetőjének külön jogszabály előírásai szerint az undort keltő anyagok szállítására előirt vizsgával kell rendelkezni.


A folyékony kommunális hulladékot kibocsátók feladatai, kötelességei és jogai


 5.§ (1) A folyékony hulladék kibocsátója a közszolgáltatást köteles igénybe venni.

(2) A kibocsátó az ingatlan szennyvíz-gyűjtőjét köteles környezetvédelmi, közegészségügyi és vízgazdálkodási szempontból megfelelő módon használni és rendszeresen üríttetni.

(3)A közszolgáltató az elszállított folyékony kommunális hulladék mennyiségét kibocsátó részére az elszállítás időpontjában a jármű rendszámának és a vállalkozás nevének feltüntetésével köteles igazolni.




Záró rendelkezések

6.§  (1) A közszolgáltatási díjat évente ( minden év december 31-ig ) a Képviselő-testület állapítja meg a közszolgáltató díjkalkulációja alapján.

(2) A közszolgáltató az alkalmazott közszolgáltatási díj mértékéről és az alkalmazás tapasztalatairól az önkormányzat képviselő-testületének legalább évente egyszer tájékoztatást ad.

(3) A közszolgáltató díjkalkulációjának készítésekor köteles figyelembe venni a hatályos jogszabályokban előírtakat.

(4) A közszolgáltatási díjat a kibocsátó a közszolgáltatás teljesítését követően kiállított számla alapján azonnal, illetve 8 napon belül átutalással köteles megfizetni.

(5) A lakossági eredetű  elszállított, kijelölt leürítő helyen igazoltan elhelyezett és ártalmatlanított folyékony kommunális hulladék mennyisége után az önkormányzat az állami támogatást megigényli.

(6) A támogatás a z (5) bekezdés szerinti lakossági támogatások (díjak ) csökkentésére kell fordítani.


7.§   (1) A rendelet 2014. szeptember  1. napján lép életbe.


Vassné Szűcs Róza                                                             Szécsi Szabolcs

    jegyző                                                                                polgármester



[1]

14/2017.(XII.1.) önkormányzati rendelettel módosítva