Tarpa község képviselő testületének 8/2019 (VIII.30.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2014. (X.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 09. 01

Tarpa község képviselő testületének 8/2019 (VIII.30.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2014. (X.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

2019.09.01.

Tarpa Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2014. (X.17.) számú önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet ) 1. § (2a) bekezdéssel egészül ki:

1. § (2a) A Képviselő-testület hivatalának hivatalos megnevezése: Tarpai Közös Önkormányzati Hivatal

2. § A Rendelet 22.-23§-ai helyébe az alábbi rendelkezés lép:

22. § (1) polgármester a vita során elhangzott javaslatokkal érintett részeket külön-külön bocsátja szavazásra. A Képviselő-testület - az előterjesztések sorrendjében először a módosító és kiegészítő javaslatokról szavaz, a módosítások, kiegészítések elhangzásának sorrendjében. Az egyes módosító és kiegészítő javaslatok elutasítása esetén az előterjesztés felett kell dönteni. A szavazás eredményének megállapítását követően a polgármester kihirdeti a döntést.

(2) A képviselő-testület döntéshozatala során történő kizárásra az Mötv.34 szabályai az irányadók.

(3) Szavaztatni először az egyetértők, majd az ellenzők, végül a tartózkodók megszámlálásával kell.

(4) A Képviselő-testület döntéseit az Mötv-ben szabályozottak szerint hozza. A nyílt szavazás kézfelemeléssel történik.

(5) A szavazás eredményét a polgármester hirdeti ki.

(6) A képviselő-testület:

a) titkos szavazást tarthat a 24. § foglalt kivétellel, az Mötv-ben foglalt szabályok szerint, amelynek elrendeléséről a települési képviselők egynegyedének indítványára a Képviselő-testület egyszerű többséggel dönt

b) titkos szavazást tart vezetői megbízás adásakor és önkormányzati kitüntetések adományozásakor.

(7) A titkos szavazást az Önkormányzati Bizottság bonyolítja le. A szavazás borítékba helyezett szavazólapok, szavazófülke és urna igénybevételével történik. A titkos szavazásnál az Önkormányzati Bizottság szavazatszámláló bizottságként jár el. A titkos szavazás idejére a polgármester szünetet rendel el. A titkos szavazás eredményéről külön jegyzőkönyvet kell felvenni, amely tartalmazza:

a) a szavazás idejét,

b) a szavazás helyét,

c) a jelenlevő települési képviselők számát,

d) az érvényes és érvénytelen szavazatok számát, e) az egyes jelöltekre leadott érvényes szavazatok számát,

f) az Önkormányzati Bizottság jelenlevő tagjainak nevét és aláírását.

(8) A szavazás eredményét az Önkormányzati Bizottság elnöke ismerteti Képviselő-testület ülésén.

(9) A Képviselő-testület név szerint szavaz a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvényben, az Mötv.-ben meghatározott esetben. A Képviselő-testület bármelyik képviselő javaslatára név szerinti szavazást rendelhet el.

(10) Név szerinti szavazás esetén a jegyző betűrendes névsorban felolvassa a képviselők nevét, akik „igen”, „nem”, „tartózkodom” nyilatkozattal szavaznak.

(11) A jegyző a szavazást a névsoron feltünteti, a szavazatokat összeszámolja és a szavazás eredményét a névsorral együtt átadja a polgármesternek.

(12) A külön hitelesített névsort a jegyzőkönyvhöz kell csatolni.

(13) A személyes érintettség bejelentési kötelezettség elmulasztásának kivizsgálására - annak ismertté válását követően azonnal - a Képviselő-testület ügyrendi vizsgálat lefolytatását rendeli el. A vizsgálat lefolytatása az Önkormányzati Bizottság hatáskörébe tartozik.

(14) A bizottság eljárása során biztosítja az érintett képviselő személyes meghallgatását, bizonyítékai előterjesztését, szükség esetén egyéb dokumentumokat kér be.

(15) A bizottság eljárásának lefolytatása után a vizsgálat eredményét a Képviselőtestülettel ismerteti.

3. § A Rendelet 30. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

30. § (1) Az Mötv.-ben meghatározott kötelezettségeket megszegő képviselővel szemben az Mötv-ben meghatározott szankció alkalmazható, melyhez a Képviselő-testület minősített többségű döntése szükséges.

4. § A Rendelet 43. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

43. §

(1) A polgármester Tarpa Nagyközség Önkormányzatának vezetője, a Képviselő-testület elnöke. Megbízatását főállásban látja el. Hatósági tevékenységért a közszolgálati szabályok szerint felelős.
(2) A polgármester teljes munkaideje hétfőtől péntekig napi 8 óra, melyből az alábbiakban meghatározott időtartamot köteles a munkahelyén eltölteni: 8 –12 óráig, kivéve a hivatalos távollét esetét.
(3) A polgármester minden hétfő délelőtt 8 – 10 óráig tart ügyfélfogadást.
(4) A polgármester összehangolja a bizottságok működését, elnökeit egyeztető megbeszélésre összehívhatja.
(5) A polgármester egyes települési képviselőket - szakmai ismereteik, felkészültségük szerint - bevonhat a döntések előkészítésébe, a különböző szervekkel történő tárgyalásokba. A polgármester javaslatot tehet egyes ügyekben arra, hogy a képviselettel a képviselő-testület valamely képviselőt bízzon meg.
(6) Önkormányzati, valamint hatósági feladatait, hatásköreit a Tarpai Közös Önkormányzati Hivatal közreműködésével látja el. A Képviselő-testület által átruházott feladat- és hatáskörök jegyzékét e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

5. § A Rendelet 24. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

24. § Minősített többség szükséges az Mötv-ben szabályozott eseteken kívül a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvényben meghatározott esetekben . A Képviselő-testület bármelyik képviselő javaslatára név szerinti szavazást rendelhet el.

6. § Ez a rendelet 2019. szeptember 1. napján lép hatályba.

Vassné Szűcs Róza jegyző megbízásából
dr. Kozák Krisztián Szécsi Szabolcs
törvényességi referens polgármester