Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2017 . (X.31.) önkormányzati rendelete

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Hatályos: 2017. 12. 01- 2018. 03. 31

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2017 . (X.31.) önkormányzati rendelete

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

2017.12.01.

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35. §-ban, a 39. § (2) bekezdésében, és a 88. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 18. § h) és i) pontjai szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás

1. § (1) Kisújszállás Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) kötelező hulladékgazdálkodási közszolgáltatást (továbbiakban: közszolgáltatást) szervez és tart fenn.

(2) A közszolgáltatás kiterjed a települési hulladék átvételére, begyűjtésére, elszállítására, kezelésére, valamint a közszolgáltatással érintett hulladékgazdálkodási létesítmény fenntartását, üzemeltetését biztosító, kötelező jelleggel igénybe veendő szolgáltatásra, melyet a rendelet 1. melléklete tartalmaz.

2. § Az önkormányzat a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátását a rendelet 4. mellékletében meghatározott közszolgáltatóval (továbbiakban: Közszolgáltató) kötött hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés útján biztosítja.

2. Értelmező rendelkezés

3. § E rendelet alkalmazásában

1. nyesedék: az ingatlanon keletkező fűnyírásból, gallyazásból 5 cm-t meg nem haladó körátmérőjű, lehullott lombból, karácsonyfából származó növényi eredetű hulladék.

2. Ingatlantulajdonos: az ingatlan birtokosa, tulajdonosa, vagyonkezelője, valamint a társasház és a lakásszövetkezet, aki a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást e törvény szerinti szerződéses jogviszony keretében kötelező jelleggel igénybe veszi, és akinek a közszolgáltató rendszeres időközönként rendelkezésére áll.

3. A közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

4. § (1) A kötelező helyi közszolgáltatással ellátott területen az ingatlantulajdonos az ingatlanon keletkező települési hulladék elhelyezéséről a közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(2) A Közszolgáltató és az ingatlantulajdonos közötti jogviszony a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásra vonatkozó írásba foglalt, a (3) bekezdésben meghatározott tartalmú szerződés megkötésével jön létre.

(3) A Közszolgáltató és az ingatlantulajdonos közötti szerződésnek tartalmaznia kell:

a) az ingatlantulajdonos egyértelmű azonosításához szükséges adatai

b) a közszolgáltatás szervezett és rendszeres elvégzésére irányuló kötelezettségvállalást,

c) a hulladék-gyűjtőedény térfogatát.

(4) A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a szolgáltató a közszolgáltatást a (3) bekezdés szerint felajánlotta.

(5) Eltérő megállapodás hiányában az ingatlantulajdonos a 120 literes gyűjtőedény heti ürítési gyakorisága alapul vételével számított közszolgáltatási díjat köteles fizetni.

(6) A települési hulladék begyűjtésének, elszállításának rendjét - gyakoriságát és időpontját - a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

5. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a települési hulladék gyűjtésére és elszállítására a Közszolgáltató által vonalkóddal ellátott, szabványosított gyűjtőedényt, valamint - a rendelkezésre bocsátott szabványosított gyűjtőedény űrtartalmát meghaladó mennyiségű alkalmi hulladék gyűjtésére - a szolgáltató által rendelkezésre bocsátott 3 vagy 5 m3 űrtartalmú, a hulladék anyagi minőségétől függően nyitott vagy zárt gyűjtőedényt, vagy gyűjtőzsákot igénybe venni.

(2) Az igénybe veendő gyűjtőedények típusát a keletkező hulladék mennyiségéhez, és az ürítés gyakoriságához igazodva kell meghatározni, melynek választékát a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

4. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

6. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, vagy birtokába került települési hulladékot az e rendeletben meghatározott módon vagy helyen gyűjteni, továbbá hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról gondoskodni. E kötelezettség teljesítése során az ingatlantulajdonos köteles:

a) a települési hulladékot - különös tekintettel a hulladék további kezelésére - az elszállításra való átvételig a közszolgáltató által biztosított gyűjtőzsákok használatával szelektíven gyűjteni, és tárolni, ennek során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja,

b) az ingatlanán keletkező települési hulladék kezelésére az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatást igénybe venni, és a hulladékot a begyűjtésre e rendeletben feljogosított Közszolgáltatónak átadni és a közszolgáltatási díjat megfizetni.

(2) Ha az ingatlantulajdonos a tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik, köteles 15 napon belül szerződést kötni a Közszolgáltatóval. Amennyiben az ingatlantulajdonos e kötelezettségének nem tesz eleget, a közszolgáltatás megkezdésének időpontja a szerződéskötés kezdeményezési kötelezettség utolsó napja.

7. § (1) Az ingatlantulajdonost az olyan beépítetlen ingatlan tekintetében, ahol életvitel szerűen nem tartózkodik, és így rendszeresen hulladék sem keletkezik a 6. § (1) bekezdésben foglaltak olyan módon terhelik, hogy a tulajdonára bármilyen ok folytán került hulladék elszállításáról gondoskodni köteles.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles írásban, legalább 3 nappal korábban bejelenteni a Közszolgáltatónak, ha ingatlanán az addig szokásos hulladékmennyiséget jelentősen meghaladó mennyiségű hulladék keletkezése várható. A bejelentés alapján a Közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos által megjelölt időpontra vagy időtartamra a hulladék adott mennyiségének megfelelő gyűjtéséhez, elszállításához alkalmas nagyobb űrtartalmú vagy további gyűjtőedényt az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátani és a többletszolgáltatást teljesíteni.

(3) A közszolgáltatást igénybevételére kötelezett ingatlantulajdonos a közszolgáltatásból nem vonhatja ki magát arra való hivatkozással, hogy a szolgáltatást hulladék keletkezésének hiányában nem, illetve csak részben veszi igénybe.

8. § (1) A kihelyezett gyűjtőedény nem akadályozhatja a jármű- és gyalogosforgalmat, és elhelyezése egyébként sem járhat baleset vagy károkozás veszéllyel.

(2) A gyűjtőedény mellé a gyűjtőedény meghibásodása folytán kiszóródott hulladékot az ingatlantulajdonos köteles összetakarítani.

9. § Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkezett, épület bontásából, felújításából származó építési-bontási hulladékot csak az arra a célra kijelölt helyre szállíthatja el, és ott lehelyezheti.

10. § Az ingatlantulajdonos a közterületek karbantartásáról és tisztántartásáról szóló önkormányzati rendeletben foglalt kötelezettségének teljesítésekor a közterület tisztítása során összegyűjtött települési hulladékot köteles az e rendeletben meghatározott módon gyűjteni és átadni a közszolgáltatónak.

5. A Közszolgáltató jogai és kötelezettségei

11. § (1) A Közszolgáltató köteles a szállítóeszközéhez rendszeresített és a keletkezett hulladék mennyiségének megfelelő méretű és számú gyűjtőedényt 5 napon belül az ingatlantulajdonos rendelkezésre bocsátani.

(2) A Közszolgáltató köteles a gyűjtőedény kiürítését kíméletesen, az elvárható gondossággal végezni.

(3) Az átadott gyűjtőedény karbantartását, felújítását és szükség szerinti kicserélését a Közszolgáltató térítés ellenében végzi. A csere vagy javítás költségét - a természetes elhasználódás kivételével - az viseli, akinek a tevékenységéből a meghibásodás ered.

(4) Ha a gyűjtőedényben a kárt Közszolgáltató okozta, térítésmentesen köteles az ebből eredő karbantartási munka, javítás időtartamára gyűjtőedényt biztosítani.

6. Lomtalanítás és lombtalanítás

12. § (1) A Közszolgáltató évente legalább egy alkalommal az Önkormányzattal előzetesen egyeztetett időpontban gondoskodik a lomtalanítás megszervezéséről és lebonyolításáról, a lomtalanítás során közterületre elhelyezett hulladék elszállításáról.

(2) A Közszolgáltató lombtalanítást köteles szervezni évente két alkalommal - tavasszal és ősszel - a lakosságnál keletkező biológiailag lebomló hulladékok térítésmentes elszállítására.

(3) A hulladékot az ingatlantulajdonos a szolgáltató által hirdetmény útján előzetesen megjelölt helyen, időpontban és módon helyezheti ki elszállítás céljából.

(4) A lombtalanítás a nyesedékre terjed ki.

7. Elkülönített gyűjtés

13. § (1) A közszolgáltatás keretében a város belterületén az elkülönített gyűjtés lehetősége az ingatlantulajdonosok részére biztosított, amelyet kötelesek a (2) bekezdésben meghatározott módon igénybe venni.

(2) Az elkülönített hulladékgyűjtésre az erre a célra rendszeresített, közterületen található gyűjtőszigeteken elhelyezett gyűjtőedényeket, a Közszolgáltató által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvart, vagy az ingatlantulajdonosok részére a Közszolgáltató által átadott hulladékgyűjtő zsákokat kell igénybe venni.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott gyűjtőedényben valamint a hulladékgyűjtő zsákban kizárólag az edény funkciója szerinti, vagy a gyűjtőállványon szereplő jelölés szerinti elkülönítetten gyűjthető hulladékfajta helyezhető el.

8. A közszolgáltatás szünetelése

14. § (1) A közszolgáltatás igénybevétele szüneteltethető azon az ingatlanon, amelyen legalább 30 napig senki sem tartózkodik, és emiatt hulladék sem keletkezik.

(2) A szüneteltetésre vonatkozó igényt az ingatlantulajdonos írásban köteles bejelenteni a szolgáltatónak, legalább 15 nappal a szünetelés kívánt kezdő időpontja előtt.

(3) Ha a szünetelés feltételeiben változás következik be, az ingatlantulajdonos ezt írásban, haladéktalanul köteles bejelenteni a Közszolgáltatónak.

(4) Ha a szünetelés időtartama alatt hulladékkezelési közszolgáltatás alá tartozó hulladékot helyeztek ki, a szolgáltató az ingatlantulajdonos értesítése mellett köteles a hulladékot elszállítani, az ingatlantulajdonos pedig köteles a közszolgáltatási díjat fizetni.

9. A közszolgáltatás díja és az azokkal kapcsolatos kötelezettségek

15. § Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a teljesített közszolgáltatás alapján köteles megfizetni.

16. § (1) Ingatlantulajdonos változása, illetve az ingatlan lakatlanná válása esetén az ingatlan új tulajdonosa, illetve az ingatlantulajdonos 15 napon belül köteles e tényt a Közszolgáltatónak írásban bejelenteni. A tulajdonost a díjfizetési kötelezettség a bejelentés napjáig terheli.

(2) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a Közszolgáltató számára a közszolgáltatást felajánlja vagy a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.

(3) A közszolgáltatás rendelkezésre állási havi díjat a hulladék rendszeres gyűjtésébe bekapcsolt területen abban az esetben is meg kell fizetni, ha az ingatlan tulajdonosa nem adnak át hulladékot a Közszolgáltatónak.

10. Adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettségek

17. § (1) A Közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat nyilvántartja és megőrzi.

(2) A Közszolgáltató a személyes adatokat a közszolgáltatási szerződés létrehozása, módosítása, a közszolgáltatást igénybe vevő azonosítása, a közszolgáltatási díj megállapítása, módosítása, megfizetésének ellenőrzése iránti eljárás keretében, valamint a Közszolgáltató és a közszolgáltatást igénybe vevő közötti vitás esetek tényállásának megállapításához használhatja fel.

(3) A Közszolgáltató a (2) bekezdésben meghatározott tevékenységek hatékony ellátása érdekében más hatóság, közfeladatot ellátó szerv nyilvántartásában szereplő adatokat is felhasználhat.

(4) A (3) bekezdés alkalmazásában felhasználható nyilvántartás a személyi adat- és lakcímnyilvántartás, a cégnyilvántartás, valamint az ingatlan-nyilvántartás.

11. Kedvezmények a díjfizetésre

18. § (1) Az, aki a díj megfizetésére szociális körülményeire tekintettel nem, vagy csak részben képes, a díj megfizetéséhez az önkormányzat szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeletében meghatározottak szerinti hulladékszállítási díjtámogatásban részesülhet.

(2) Mentesülnek a díjfizetés alól Márialaka és Csorba külterületi lakott helyek ingatlantulajdonosai a gazdálkodó szervezetek kivételével.

12. Záró rendelkezések

19. § Ez a rendelet 2017. december 1-jén lép hatályba.

20. § A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 9/2013. (III. 27.) önkormányzati rendelet.