Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 05. 01- 2019. 05. 01

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

2019.05.01.

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 34. § (1) és (3) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, kapott felhatalmazás alapján, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 13. § a) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 17. § dc) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 19. § e) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Képviselő-testületének Ügyrendi és Jogi bizottsága. Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 21/A. § (2) bekezdés szerinti véleményező jogkörében eljáró ifjúsági referens véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: rendelet) bevezető részének helyébe a következő bevezető rész lép: „Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdéseiben, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) és (3) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, 42. § (2) bekezdésében, 84. § (1)-(2) bekezdéseiben, kapott felhatalmazás alapján, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 13. § a) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 17. § dc) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága, véleményének kikérésével a következőket rendeli el:”

2. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1/A. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az önkormányzat tulajdonában álló lakásokat

a) szociális alapon, vagy

b) költségelven,

c) piaci alapon,

d) szolgálati lakásként,

e) „Esély Otthon” - garzonházi lakásként (a továbbiakban: garzonházi lakás) lehet bérbe adni.

(2) Költségelven és piaci alapon akkor lehet lakást bérbe adni, ha nincs olyan személy, aki a szociális alapú igénylés névjegyzékén szerepel.

(3) A bérbeadás (1) bekezdés a)-d) pontok szerinti módjáról a polgármester dönt..”

(2) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1/A. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A garzonházi lakásként bérbe adható lakásokat a rendelet 6. melléklete tartalmazza.”

3. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 2. § (1)–(8) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Szociális alapú önkormányzati bérlakás bérlőjéül legfeljebb öt év határozott időre Kisújszállás város közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező az a nagykorú

a) magyar állampolgár,

b) bevándorolt és letelepedett,

c) hontalan,

d) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személy.

e) az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgár,

f) és Európai Gazdasági Térségbeli állampolgár jelölhető ki,

(2) A kijelölés további feltétele, hogy az igénylő

a) családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a kérelem elbírálását megelőző 6 hónap átlagát tekintve nem haladja meg a 46 000 Ft-ot,

b) a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) szerinti, és a vele egy háztartásban élő hozzátartozójának vagyona nincs,

c) saját maga, házastársa, élettársa és kiskorú gyermeke, valamint a vele együttköltöző családtagja

ca) lakástulajdonnal,

cb) állandó lakáshasználati joggal,

cc) önkormányzati tulajdonban lévő, szolgálati jogviszonyhoz, munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonnyal

nem rendelkezik, vagy arról érvényesen írásban lemondott és a bérbeadó azt írásban elfogadta,

d) a kérelem benyújtásának időpontjában korábbi, önkormányzati lakás bérletéből származó, az önkormányzatnál nyilvántartott tartozással nem rendelkezik, e) korábbi lakásbérleti szerződését az önkormányzat a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Lt) 24. § (1) bekezdés a)-d) pontjai alapján öt éven belül nem mondta fel.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelő igénylők között a rendelet 2. melléklete szerinti pontrendszer alkalmazásával sorrendet kell felállítani. Pontegyenlőség esetén a sorrendet sorsolással kell megállapítani.

(4) Az Önkormányzat a szociális helyzet alapján történő bérbeadás érdekében lakásigénylési névjegyzéket vezet. A Kisújszállási Polgármesteri Hivatal a lakásigénylés jogosultságát alátámasztó szociális helyzetre vonatkozó személyes adatokat az érintett írásbeli hozzájárulása alapján - az igénylés elbírálásáig, visszavonásáig, legfeljebb egy évig vagy a lakásbérleti szerződés megszűnéséig - kezeli.

(5) A szociális helyzetre vonatkozó személyes adatok mindazok az adatok, melyek az (1) bekezdés szerinti jogosultsági feltételek fennállásának megállapításához, valamint a 2. melléklet szerinti pontrendszer alkalmazásához szükségesek.

(6) Az igényeket a polgármesterhez lehet benyújtani az (1) és (2) bekezdésben meghatározott szempontok szerinti elbírálásához szükséges adattartalommal.

(7) A lakásigénylőt akkor lehet névjegyzékbe venni, ha a kérelmező, és valamennyi vele együtt költöző családtagja megfelel az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek.

(8) A névjegyzékbe vétel során a polgármester dönt az igénylő 2. melléklet alkalmazásával történő besorolásáról.”

(2) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő (9) bekezdéssel egészül ki:

„(9) A névjegyzék alapján a bérlő kijelöléséről a szociális feladatok ellátásában résztvevő bizottság dönt.”

4. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet a következő 5/A. §-sal egészül ki:

„5/A. § (1) Garzonházi lakás bérlőjéül pályázat alapján, legfeljebb 2 év határozott időre az a 18. életévét betöltött, de 36. életévét be nem töltött magyar állampolgár jelölhető ki, aki foglalkoztatási jogviszonyra irányuló szerződéssel rendelkezik vagy vállalkozó.

(2) A kijelölés további feltétele, hogy

a) az igénylő saját maga, házastársa, élettársa

aa) Kisújszállás közigazgatási területén történő lakhatása lakástulajdon hiányában nem megoldott,

ab) állandó lakáshasználati joggal nem rendelkezik,

ac) önkormányzati tulajdonban lévő, szolgálati jogviszonyhoz, munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonnyal nem rendelkezik, vagy arról érvényesen írásban lemondott és a bérbeadó azt írásban elfogadta,

b) a pályázó a pályázat benyújtásának időpontjában korábbi, önkormányzati lakás bérletéből származó, az önkormányzatnál nyilvántartott tartozással nem rendelkezik,

c) a pályázó korábbi lakásbérleti szerződését az önkormányzat az Lt 24. § (1) bekezdés a)-d) pontjai alapján öt éven belül nem mondta fel,

d) az igénylő nem az Önkormányzat vezető tisztségviselője, önkormányzati képviselő-testület tagja, valamint az előbbiek Ptk. szerinti közeli hozzátartozója.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelő igénylők között a rendelet 7. melléklete szerinti pontrendszer alkalmazásával sorrendet kell felállítani. Pontegyenlőség esetén a sorrendet sorsolással kell megállapítani, a 30 év alatti pályázót azonban előnyben kell részesíteni.

(4) A 8. melléklet szerinti pályázatot a polgármesterhez kell benyújtani.

(5) A pályázat eredményéről a polgármester dönt.

(6) A garzonházi lakásért bérbeadó bérleti díjat nem állapít meg, a bérleti jogviszonyt azonban azonnali hatállyal megszünteti, ha a bérlő

a) a bérleti jogviszony fennállása alatt félévente legalább 10 óra közösségi célú önkéntes tevékenységet nem végez az önkormányzattal szerződésben álló együttműködő partnernél, amelyet minden félévet követő 30 napon belül írásbeli igazolással bizonyítania kell,

b) a beköltözést követően a bérleményben nem létesít állandó lakóhelyet, és ezt a tényt lakcímkártyájával nem igazolja,

c) havonta 10 000 Ft óvadékot nem fizet meg,

d) a beköltözést követő 30 napon belül nem fizet elő internet szolgáltatásra - ide nem értve a mobiltelefon előfizetéshez tartozó internet szolgáltatást, - és az internet szolgáltatást a bérlet időtartama alatt folyamatosan nem tartja fenn,

e) az általa használt bérlemény rezsiköltségét nem fizeti ki.

(7) A (6) bekezdés szerinti óvadékot a bérbeadó kizárólag a bérlet időtartama alatt, a bérleményben és berendezési tárgyaiban bekövetkezett károk elhárítására, közüzemi tartozás kiegyenlítésére, továbbá – amennyiben a bérlő átadáskor ennek nem tesz eleget - a lakás megfelelő, rendeltetésszerű átadásához szükséges feltételek biztosítására használhatja fel. A kiköltözést követően a fel nem használt összeget egyösszegben ki kell fizetni a bérlő részére a kiköltözési átadás-átvételi jegyzőkönyv mindkét fél általi aláírásától számított 15 napon belül.

(8) Amennyiben a bérleti jogviszony megszűnik és a bérlő a bérleményt az ingatlan kezelőjének nem adja át, a rendelet 12. §-ában foglaltaktól eltérően lakás esetén a költségalapon megállapított legmagasabb négyzetméterenkénti bérleti díj, szükséglakás esetén a szociális alapon megállapított legmagasabb négyzetméterenkénti díj alapulvételével köteles lakáshasználati díjat fizetni, mely összeg a hatodik hónap leteltével a már megállapított lakáshasználati díj négyszeresére növekszik.

(9) Garzonházi lakásként bérbe adható lakásba legfeljebb három fő, szükséglakásba legfeljebb kettő fő költözhet.”

5. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. § A Képviselő-testület a rászorult, szociális alapon bérbe adott bérlakást bérlők részére lakbértámogatást szociális ellátás helyi szabályai keretében nyújt.”

6. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.

(2) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 7. melléklettel egészül ki.

(3) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet a 3. melléklet szerinti 8. melléklettel egészül ki.

7. § A Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdés 8. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. Dönt a költségelvű, a piaci alapú, a szolgálati lakások és a helyiségek, továbbá a garzonházi lakás bérlő kijelöléséről, valamint a piaci alapon történő bérbeadás esetén a második, vagy további pályázati eljárás során a díjcsökkentés mértékéről.”

8. § Ez a rendelet 2019. május 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 6/2019. (IV. 30.) önkormányzati rendelethez

Garzonházi lakásként bérbe adható lakások, szükséglakások

A

B

C

D

HRSZ

Lakás címe

Lakáshoz tartozó helyiségek összterület
(nettó m2)

Komfortfokozat

1

52

Kisújszállás, Rákóczi u. 16. A lph. fsz. 1. ajtó

26,20

szükséglakás

2

52

Kisújszállás, Rákóczi u. 16. B lph. fsz. 1. ajtó

36,27

összkomfortos (akadálymentesített)

3

52

Kisújszállás, Rákóczi u. 16. B lph. fsz. 2. ajtó

23,56

szükséglakás

4

52

Kisújszállás, Rákóczi u. 16. A lph. 1. emelet 2. ajtó

26,92

összkomfortos

5

52

Kisújszállás, Rákóczi u. 16. A. lph. 1. emelet 3. ajtó

31,68

összkomfortos

6

52

Kisújszállás, Rákóczi u. 16. B lph. 1. emelet 3. ajtó

21,90

szükséglakás

7

52

Kisújszállás, Rákóczi u. 16. B lph. 1. emelet 4. ajtó

24,56

összkomfortos

8

52

Kisújszállás, Rákóczi u. 16. B. lph. 1. emelet 5. ajtó

24,14

összkomfortos

9

52

Kisújszállás, Rákóczi u. 16. A. lph. 2. emelet 4. ajtó

23,79

szükséglakás

10

52

Kisújszállás, Rákóczi u. 16. B. lph. 2. emelet 6. ajtó

19,63

szükséglakás

11

52

Kisújszállás, Rákóczi u. 16. B. lph. 2. emelet 7. ajtó

18,03

szükséglakás

2. melléklet a 6/2019. (IV. 30.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 6/2019. (IV. 30.) önkormányzati rendelethez