Kisújszállás Város Önkormányzata Polgármesterének 4/2020. (XI. 17.) polgármesteri rendelete

a Kisújszállás Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 12/2012. (III. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 12. 02- 2020. 12. 01

Kisújszállás Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46.§ (4) bekezdésében meghatározott jogkörében, figyelemmel a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) b) pontjában és Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás társulási megállapodásában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:


Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

az Alaptörvény 32. cikk. 1. bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13.§ (1) bekezdés 1. pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva,

a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 28. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró

Jász - Nagykun - Szolnok Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Iroda

Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály,

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága

Országos Vízügyi Főigazgatóság

Közép – Tisza – Vidéki Vízügyi Igazgatóság

Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

Budapest Főváros Kormányhivatala, Országos Közúti és Hajózási Hatósági Főosztály Útügyi Osztály

Innovációs és technológiai Minisztérium, Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkárság, Közlekedési hatósági Útügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság, Vasúti Hatósági Főosztály.

Innovációs és technológiai Minisztérium, Hajózási Hatósági Főosztály

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési, Mérésügyi és Fogyasztóvédelmi, Közlekedési és Útügyi Osztály

Jász – Nagykun - Szolnok Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály, Építésfelügyeleti és Örökségvédelmi Osztály

Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály

Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Erdőfelügyeleti Osztály

Innovációs és technológiai Minisztérium, Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkárság, Közlekedési hatósági Útügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság Légügyi Felügyeleti Hatósági Főosztály

Honvédelmi Minisztérium Hatósági Főosztály

Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Bányászati Osztály

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala

Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály

Nemzeti Földügyi Központ

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzata

Karcag Város Önkormányzata

Kunhegyes Város Önkormányzata

Kenderes Város Önkormányzata

Fegyvernek Város Önkormányzata

Örményes Község Önkormányzata

Kuncsorba Község Önkormányzata

Túrkeve Város Önkormányzata

Ecsegfalva Község Önkormányzata

Bucsa Község Önkormányzata

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a partnerségi egyeztetési eljárásról szóló 16/2017. (IX.28.) önkormányzati rendelete 4. § alapján meghatározott partnerek,

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 18. § h) pontjában biztosított véleményezési jogkörben eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. § A Kisújszállás Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 12/2012 (III. 5.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A rendelet

1. melléklete az Sz-1/m3 Külterület szabályozási terv M= 1:20 000 szabályozási tervlap;

2. melléklete az Sz-2/m4 Belterület szabályozási terv M= 1: 4 000 szabályozási tervlap;

3. melléklete az Sz-3/m5 Központ szabályozási terv M= 1: 2 000 szabályozási tervlap;

4. melléklete az „Építési övezetek előírásai” 1-5 táblázat;

5. melléklete az „Építési telek telekalakítási kötelezettség esetén elvárható legkisebb területe és méretei” táblázat;

6. melléklete a „Legnagyobb beépíthetőség, telekmegosztás értelmezése, telekvég leválasztásával alakítható új építési telek lehetősége esetén” ábra;

7. melléklete az „Előkertek szabályozása” A/3 méretű tervlap;

8. melléklete az „Országos és térségi övezetek lehatárolása” A/3 méretű tervlap.”


2. § A rendelet 13. alcímének címében a „Lk-2*, Lk-2** Kisvárosias, városképi jelentőségű építési övezet” szövegrész helyébe a Lk-2*, Lk-2**, Lk-2*** Kisvárosias, városképi jelentőségű építési övezet” szöveg lép.


3. § A rendelet 2. melléklete e rendelet 1. melléklete szerint módosul.


4. § A rendelet 3. melléklete e rendelet 2. melléklete szerint módosul.


5. § A rendelet 7. melléklete e rendelet 3. melléklete szerint módosul.


6. § A rendelet 4. melléklet 1. táblázata e rendelet 4. melléklete szerint módosul.


7. § A rendelet 1. mellékletén, a tájékoztató jellegű feliratok az alábbiak szerint módosulnak:


 a) A rendelet 1. mellékletén a „Belterület szabályozása az SZ-2/m3-jelű terven” hivatkozás helyére a „Belterület szabályozása az SZ-2/m4- jelű terven” hivatkozás lép.

b) A tervlap jobb felső részén elhelyezkedő feliratban és a tervlap pecsétje feletti feliratban, a hatálybalépés e rendelet alapján meghatározott dátumra változik.

c) A tervlap címe alatt feltüntetett, „2019. évi módosításokkal egybeszerkesztve” felirat „2020. évi 1. sz. módosítással egybeszerkesztve” feliratra változik.

d) A tervlap jobb alsó részén elhelyezkedő pecsét „Munka” és „Munkarész” c. cellában az évszám 2019- ről 2020- ra módosul. Ugyanitt a „Dátum” cellában lévő dátum 2020. 11.-re változik. Ugyanitt a rajzszám „SZ-1/m3”-ról „SZ-1/m4”-re változik.


8. § A rendelet 2. mellékletén, a tájékoztató jellegű feliratok az alábbiak szerint módosulnak:


a) „Városközpont szabályozása az SZ-3/m4-jelű terven” hivatkozás helyére a „Városközpont szabályozása az SZ-3/m5- jelű terven” hivatkozás lép.

b) A tervlap jobb felső részén elhelyezkedő feliratban és a tervlap pecsétje feletti feliratban, a hatálybalépés e rendelet alapján meghatározott dátumra változik.

c) A tervlap címe alatt feltüntetett, „2017. évi módosításokkal egybeszerkesztve” felirat „2020. évi 1. sz. módosítással egybeszerkesztve” feliratra változik.

d) A rajz jelmagyarázat kiegészül az „Lk-2***” kisvárosias lakóterület jelölésével.

e) A tervlap bal alsó részén elhelyezkedő pecsét „Munka” és „Munkarész” c. cellában az évszám 2017- ről 2020- ra módosul. Ugyanitt a „Dátum” cellában lévő dátum 2020. 11.-re változik. Ugyanitt a rajzszám „SZ-2/m3”-ról „SZ-2/m4”-re változik.


9. § A rendelet 3. mellékletén, a tájékoztató jellegű feliratok az alábbiak szerint módosulnak:

a) A tervlap felső középső részén elhelyezkedő feliratban és a tervlap pecsétje feletti feliratban, a hatálybalépés e rendelet alapján meghatározott dátumra változik.

b) A tervlap címe alatt feltüntetett, „2017. évi módosításokkal egybeszerkesztve” felirat „2020. évi 1. sz. módosítással egybeszerkesztve” feliratra változik.

c) A rajz jelmagyarázat kiegészül az „Lk-2***” kisvárosias lakóterület jelölésével.

d) A tervlap bal alsó részén elhelyezkedő pecsét „Munka” és „Munkarész” c. cellában az évszám 2017- ről 2020- ra módosul. Ugyanitt a „Dátum” cellában lévő dátum 2020. 11.-re változik. Ugyanitt a rajzszám „SZ-3/m4”-ról „SZ-3/m5”-re változik.


10. § (1) Ez a rendelet az elfogadását követő 15. napon lép hatályba.

(2) A rendelet szabályait a hatályba lépése előtt elindított, folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell, amennyiben az építtető számára az kedvezőbb.



Általános indokolás


Magyarország Kormánya 2020. november 3-án 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletével az élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítására, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény alapján, az építés helyi rendjének biztosítása érdekében a települési önkormányzatnak az országos szabályoknak megfelelően, illetve az azokban megengedett eltérésekkel a település közigazgatási területének felhasználásával és beépítésével, továbbá a környezet természeti, táji és épített értékeinek védelmével kapcsolatos, a telkekhez fűződő sajátos helyi követelményeket, jogokat és kötelezettségeket helyi építési szabályzatban kell megállapítania.

A szabályozási terv a Helyi építési szabályzat mellékletét képezi. A szabályozási tervnek a jóváhagyott településszerkezeti tervvel összhangban kell lennie, eltérés esetén a településszerkezeti tervet előzetesen módosítani kell, melyre jelen esetben is szükség van.

A Helyi építési szabályzatot és mellékleteit képező szabályozási tervet a képviselő-testület rendelettel fogadja el, melyeket együtt kell alkalmazni. Építési tevékenységet csak az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, valamint az egyéb jogszabályok megtartásán túl csak a Helyi építési szabályzat, szabályozási terv előírásainak megfelelően szabad elvégezni.

A részletes indoklás tételesen bemutatja a szabályozási terv változásait, és a Hész-ben bekövetkezett módosításokat, a változások indokát.


Kisújszállás város jelenleg hatályos településrendezési tervét, ezzel egyidőben Helyi Építési Szabályzatát és szabályozási tervét 2012. február 28.-án fogadta el a város képviselő testülete.


A Településrendezési eszközök jelen 2020. évi 1. sz. meghatározott területekre vonatkozó tervmódosításának célja:


1.Napelempark létesítése az Ecsegfalvára vezető út északi oldalán elhelyezkedő 3917/11 Hrsz-ú földterületen. (Beépítésre nem szánt különleges terület kijelölése)

2.Mészáros utca- Széchenyi úti óvoda közötti szakasz előkert szabályozásának módosítása.

2b.A Kert- Arany János- Dózsa György utcák közötti tömb nyugati részét érintő „elírás javítás”


Részletes indokolás


1. §

A Hész mellékletét képező Központ szabályozási terv, valamint a Belterület szabályozási terv az érintett területegységekre vonatkozóan módosul. Jóváhagyást követően a változások az érintett tervlapokon átvezetésre kerülnek, így rajzi kelölésük (azonosító számuk) változik. A területegységekre kidolgozott szabályozási tervlapok az egybeszerkesztést követően hatályukat vesztik.


2. §

Formai kiegészítés, mely a szabályozás lényegét nem érinti.


3. §

A Kisújszállás Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 12/2012. (III. 5.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) 1. mellékletének (belterület szabályozási tervének) új napelempark területére és környezetére vonatkozó szabályozása e rendelet 1. melléklete „Érvényes szabályozási terv határa” által kijelölt területen belül, a melléklet szerint módosul.

A szabályozási terv módosítását, (a változásokat) az előterjesztés 3. melléklete mutatja be.



4. §

A HÉSZ 3. mellékletének (városközpont szabályozási tervének) Arany János utca- Kert utca- Varga utca- Széchenyi utca által határolt területegységre vonatkozó szabályozása e rendelet 2. melléklete „Érvényes szabályozási terv határa” által kijelölt területen belül, a melléklet szerint módosul.

 A szabályozási terv módosítását, (a változásokat) az előterjesztés 3. melléklete mutatja be.


5. §

HÉSZ.7. mellékletének (Előkertek szabályozása) a Széchenyi utca 11a- 15 között, illetve a Mészáros utca 1. sz. ingatlanon „előkert nélküli” szabályozásról, „választható előkertes- vagy előkert nélküli” szabályozásra változik. A melléklet helyébe e rendelet 3. melléklete lép.

A szabályozási terv módosítását, (a változásokat) az előterjesztés 3. melléklete mutatja be.


6. §

A táblázat kiegészítésre kerül a hatályos Hész-ben egyébként megfogalmazott és szövegesen is lehatárolt „Lk-2***”-jelű övezettre vonatkozó adatsorral.


7.§ - 9.§

A Hész. 1., 2. és 3. mellékleteit képező (külterület- és belterület szabályozási tervlapokon szereplő tájékoztató feliratok (rajzi hivatkozások száma, dátumok) az egybeszerkesztés során változnak. E változásokat tartalmazza tételesen a két §.


10.§

Hatályba léptető rendelkezés.