Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 30- 2022. 09. 30

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.09.30.

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdéseiben, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) és (3) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, 42. § (2) bekezdésében, 84. § (1)-(2) bekezdéseiben, kapott felhatalmazás alapján, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 13. § a) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 17. § dc) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága, véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1/A. § (1) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az önkormányzat tulajdonában álló lakásokat)

„e) „Esély Otthon” - garzonházi lakásként (a továbbiakban: garzonházi lakás)”

(2) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1/A. § (1) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:

(Az önkormányzat tulajdonában álló lakásokat)

„f) A szegregátumok felszámolásának elősegítése Kisújszálláson” projekt keretében lehet bérbeadni lakásokat.”

(3) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1/A. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) ) A "szegregátumok felszámolásának elősegítése Kisújszálláson” projekt keretében bérbe adható lakásokat a rendelet 9. melléklete tartalmazza.”

2. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A 3. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek megfelelő személyek közül a rendelet 3. melléklete szerinti szempontrendszer alkalmazásával a legtöbb pontot szerzett kérelmezőt, pontegyenlőség esetén a legtöbb pontot szerzett jelentkezők közül sorsolással kiválasztott személyt kell kijelölni. A bérlőkijelölésről a polgármester dönt a 11. melléklet kitöltése alapján.”

3. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 5/A. § (6) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A garzonházi lakásért bérbeadó bérleti díjat nem állapít meg, a bérleti jogviszonyt azonban megszünteti, ha a bérlő)

„d) az internet szolgáltatást a bérlet időtartama alatt folyamatosan nem tartja fenn,”

4. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet a következő 5/B. §-sal egészül ki:

„5/B. § (1) A "Szegregátumok felszámolásának elősegítése Kisújszálláson” projekt (továbbiakban Projekt) keretében kijelölés nélkül határozatlan vagy fenntartási időszak végéig szóló határozott idejű bérleti szerződéssel, óvadék fizetése mellett jogosult a integrált lakókörnyezet beavatkozási helyszínén szociális bérlakásra a projektben részt vevő, alábbi feltételeknek megfelelő személy és a vele együtt költöző házastársa/élettársa és egyenes ági rokona, bérlőtársként költözhet,aki :

a) IVS szerinti szegregátumban, szegregációval veszélyeztetett területen a költözés időpontja előtt legalább 1 évvel életvitelszerűen szegregátumban, szegregációval veszélyeztetett területen él (illetve időközben oda születik),

aa) az a) pont szerinti feltétel igazolása lakcímkártya bemutatásával történik,

ab) az életvitelszerű ott tartózkodást lakcímkártya hiányában a jegyző igazolhatja,

b) vállalja, hogy az általa lakott saját tulajdonú ingatlanát a Projekt keretében 100%-ban Kisújszállás Város Önkormányzata tulajdonába adja funkcióváltoztatási vagy lebontási célból és

c) saját maga, házastársa, élettársa és kiskorú gyermeke, valamint a vele együtt költöző családtagja az a) pont szerinti helyszínen kívüli helyen

ca) lakástulajdonnal,

cb) állandó lakáshasználati joggal,

cc) önkormányzati tulajdonban lévő, szolgálati jogviszonyhoz, munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonnyal

nem rendelkezik, vagy arról érvényesen írásban lemondott és a bérbeadó azt írásban elfogadta.

(2) A Projekt szempontjából nem minősül a (1) bekezdés c) pont szerinti helyszínen kívüli helyen lakástulajdonnak azaz ingatlan, amelynél

a) a saját maga, házastársa, élettársa és kiskorú gyermeke, valamint a vele együtt költöző családtagja tulajdoni hányada együttesen nem haladja meg az 50%-ot, vagy

b) a saját maga, házastársa, élettársa és kiskorú gyermeke, valamint a vele együtt költöző családtagja tulajdoni hányada együttesen meghaladja az 50%-ot, azonban a lakás haszonélvezettel terhelt és a haszonélvező életvitelszerűen használja az ingatlant, vagy

c) megállapítható az ingatlan életveszélyessége, vagy

d) az ingatlan a félkomfort kritériuminak nem felel meg.

(3) Amennyiben több generáció él együtt a szegregátumban található lakásban úgy lehetőség van a lakás (2) bekezdés szerinti megszüntetésétől eltekinteni, ha az integrált területre költöztetés egyben a generációk szétválasztását is jelenti.

(4) Kisújszállás Város Önkormányzata nem köteles tulajdonába funkcióváltoztatási vagy lebontási célból kerülő ingatlan volt tulajdonosával szerződést kötni a 9. mellékletben szereplő helyszínen lévő ingatlan bérletére, köteles viszont a volt tulajdonos lakhatási körülményeinek javítására. (lépcsőzetes költöztetés)

(5) A projektben az akcióterületen belül költözők esetében a legalább félkomfortos lakás biztosítása szükséges, míg a 9. mellékletben szereplő ingatlanok esetében komfortos lakást szükséges biztosítani.

(6) A 9. mellékletben szereplő ingatlanba költözés esetén a költözők száma szerint:

a) 1 fő esetén minimum 30 m2

b) 2 fő esetén minimum 30 m2

c) 3 fő esetén minimum 35 m2

d) 4 fő esetén minimum 40 m2

e) 5 fő esetén minimum 48 m2

f) 6 fő esetén minimum 55 m2

g) minden további költöző esetén +5 m2/fő hasznos alapterületet kell biztosítani.

(7) A kijelölés további feltétele:

a) a projektben részt vevőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a TOP-4.3.1-16-JN1-2020-00009 pályázatban szereplő Felhívás feltételeit és céljait megismerte.

b) együttműködik az integráció céljának elérésében az önkormányzattal, konzorciumi partnerekkel és a TOP-5.2.1-5-JN1-2020-00007-es konstrukciójában biztosított szociális munkással.

(8) Az 5/B §-ban meghatározott feltételeknek megfelelő igénylők között a rendelet 10. melléklete szerinti pontrendszer alkalmazásával sorrendet kell felállítani. Pontegyenlőség esetén a sorrendet sorsolással kell megállapítani.

(9) A 11. melléklet szerinti kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani.

(10) A kérelemről a polgármester dönt.

(11) A szegregátumok felszámolásának elősegítése Kisújszálláson” projekt keretében bérbe adható lakásokért bérbeadó a bérleti díjat a lakás állapotától és komfortfokazatától függően szociális bérlakás kiadási elven állapítja meg, az 1. melléklet 1. táblázata alapján. A bérleti jogviszonyt megszünteti, ha a bérlő

a) a lakást nem rendeltetésszerűen használja

b) illetve a lakással kapcsolatos közüzemi díjak tekintetében 3 havi tartozást halmoz fel.

(12) Az 5/B szakaszban felsorolt feltételeknek megfelelő beköltöző személyek részére a Projekt keretében lebontandó ingatlan jelzálog jogosultak követeléseinek kielégítését meghaladó vételárát Kisújszállás város Önkormányzata elsősorban az adás-vételi megállapodás aláírása napján érvényes szociális bérlakás bérleti díj havi mértéke alapján kiszámolt lakhatási idő formájában biztosítja.

(13) Az óvadék mértéke a bérleti szerződésben kerül megállapításra.

(14) Értelmező rendelkezések:

a) projekt: TOP-4.3.1-16-JN1-2020-00009 számú pályázat, melynek címe "szegregátumok felszámolásának elősegítése Kisújszálláson”

b) Felhívás: TOP-4.3.1-16-JN1-2020-00009 pályázat kiírója által a pályázat feltételeit, célját tartalmazó dokumentum

c) IVS: Integrált Város Fejlesztési Stratégia, amely megismerhető a www.kisujszallas.hu oldalon d) lépcsőzetes költöztetés: Nem feltétlenül azon családokat kell a 9. mellékletben szereplő lakásokba költöztetni, amelyeknek a házát, lakását az önkormányzat megvásárolja/lebontja/funkciót vált, de minden a projektben résztvevő lakhatását kötelező megoldani, oly módon, hogy a korábbiakhoz képest a lakhatási körülményei javuljanak.”

5. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § Az önkormányzati lakások és helyiségek kezelésével kapcsolatos feladatait a Kisújszállási Városgazdálkodási Nonprofit Kft-t (5310 Kisújszállás, Kossuth L. u. 74, adószáma: 13122186-2-16 cégjegyzékszám: 16-09-007489) útján látja el.”

6. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 4. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

(3) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet a 3. melléklet szerinti 9. melléklettel egészül ki.

(4) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet a 4. melléklet szerinti 10. melléklettel egészül ki.

(5) Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet az 5. melléklet szerinti 11. melléklettel egészül ki.

7. § Hatályát veszti az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet

8. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2023. január 1-jén lép hatályba.

(2) Az 1–7. § és az 1–5. melléklet az e rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 15/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez

1. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 3–6. sora helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A

B

C

D

E

F

G

H

I

J)

3

Összkomfortos

590

573

537

517

501

465

432

419

390

4

Komfortos

590

573

537

333

323

295

281

273

248

5

Félkomfortos

458

442

429

288

279

270

109

106

102

6

Komfort nélküli

344

333

320

222

213

207

84

81

77

2. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat a következő 3a. és 3b. sorral egészül ki:

(A

B

C

D)

3a

888

Kisújszállás, Deák F. u. 14. fsz. 1.

58,00

komfortos

3b

888

Kisújszállás, Deák F. u. 14. fsz. 2.

33,00

komfortos

3. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat a következő 4a. sorral egészül ki:

(A

B

C

D)

4a

259

Kisújszállás, Deák F. u. 61. fsz. 3.

28,36

komfortos

4. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat a következő 6a–6c. sorral egészül ki:

(A

B

C

D)

6a

1180

Kisújszállás, Jókai u. 66. fsz. 2.

35,00

komfortos

6b

1098/2

Kisújszállás, Kígyó u. 67/a. fsz. 1.

68,20

komfortos

6c

1098/2

Kisújszállás, Kígyó u. 67/a. fsz. 2.

68,20

komfortos

5. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat a következő 7a. sorral egészül ki:

(A

B

C

D)

7a

3193

Kisújszállás, Marjalaki u. 11. fsz. 2.

41,00

komfortos

6. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat a következő 12a. és 12b. sorral egészül ki:

(A

B

C

D)

12a

1311

Kisújszállás, Rózsa u. 2. fsz. 1.

31,40

komfortos

12b

1311

Kisújszállás, Rózsa u. 2. fsz. 2.

32,30

összkomfortos

7. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat a következő 15a. és 15b. sorral egészül ki:

(A

B

C

D)

15a

1937/27

Kisújszállás, Rövid u. 2/2. fsz. 2.

60,20

komfortos

15b

1937/28

Kisújszállás, Rövid u. 2/3. fsz. 1.

60,20

komfortos

8. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat a következő 16a. sorral egészül ki:

(A

B

C

D)

16a

255/A/2

Kisújszállás, Sugár u. 11. fsz. 2.

58,00

komfortos

9. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat a következő 18a. és 18b. sorral egészül ki:

(A

B

C

D)

18a

2193/A/1

Kisújszállás, Szabadság u. 2. fsz. 1.

54,00

komfortos

18b

2193/A/2

Kisújszállás, Szabadság u. 2. fsz. 2.

53,00

komfortos

10. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat a következő 19a. és 19b. sorral egészül ki:

(A

B

C

D)

19a

2670/A/2

Kisújszállás, Széchenyi u. 6. fsz. 2.

41,00

komfortos”

19b

2670/A/3

Kisújszállás, Széchenyi u. 6. fsz. 3.

85,00

komfortos

11. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat a következő 24–26. sorral egészül ki:

(A

B

C

D)

24

3680

Kisújszállás, Vörösmarty u. 47. fsz. 2.

56,40

komfortos

25

3680

Kisújszállás, Vörösmarty u. 47. fsz. 5.

57,50

komfortos

26

3680

Kisújszállás, Vörösmarty u. 47. fsz. 6.

62,70

komfortos

12. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 3. pontjában foglalt táblázat a következő 14a. sorral egészül ki:

(A

B

C

D)

14a

2561

Kisújszállás, Dózsa Gy. u. 62. fsz. 3.

33,80

komfortos

13. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 3. pontjában foglalt táblázat 20. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

(A

B

C

D)

20

2099/A/1

Kisújszállás, Kossuth L. u. 26. fsz. 1.

50,00

komfortos

14. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 3. pontjában foglalt táblázat 22. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

(A

B

C

D)

22

2099/A/3

Kisújszállás, Kossuth L. u. 26. fsz. 3.

44,00

komfortos

15. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 3. pontjában foglalt táblázat a következő 24a. sorral egészül ki:

(A

B

C

D)

24a

3689/3/A/3

Kisújszállás, Malom u. 50. fsz. 3.

42,00

félkomfortos

16. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 4. pontjában foglalt táblázat a következő 2a–3. sorral egészül ki:

(A

B

C

D)

2a

2b

1812

Kisújszállás, Deák F. u. 4. fsz. 1.

53,00

komfortos

3

1812

Kisújszállás, Deák F. u. 4. fsz. 2.

49,00

félkomfortos

17. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 4. pontjában foglalt táblázat a következő 9a. sorral egészül ki:

(A

B

C

D)

9a

1098/1/A/A

Kisújszállás, Kígyó u. 67. fsz. 1.

47,00

komfort nélküli

18. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 4. pontjában foglalt táblázat a következő 20a. sorral egészül ki:

(A

B

C

D)

20a

46

Kisújszállás, Rákóczi u. 14. fsz. 1.

72,40

komfortos

2. melléklet a 15/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez

1. Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

Szolgálati elven kiadható lakások

3. melléklet a 15/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez

A

B

C

D

1

HRSZ

Lakás címe

A lakáshoz tartozó helyiségek összterülete (m2)

Komfortfokozat

2

576

5310 Kisújszállás, Esze Tamás utca 26 Fsz 1.

38,20

komfortos

3

3750

5310 Kisújszállás, Apafi utca

50

összkomfortos

4

3750

5310 Kisújszállás, Apafi utca

50

összkomfortos

5

4325/20

5310 Kisújszállás, Kiss Tamás utca

50

összkomfortos

6

4325/20

5310 Kisújszállás, Kiss Tamás utca

50

összkomfortos

7

2694/9

5310 Kisújszállás, Malom utca

50

összkomfortos

8

2694/9

5310 Kisújszállás, Malom utca

50

összkomfortos

9

1082/1

5310 Kisújszállás, Petőfi utca

50

összkomfortos

10

1082/1

5310 Kisújszállás, Petőfi utca

50

összkomfortos

4. melléklet a 15/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez

5. melléklet a 15/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez