Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a 2024. évi költségvetésről

Hatályos: 2024. 01. 31

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a 2024. évi költségvetésről

2024.01.31.

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói jogkörében eljárva, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 17. § a) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága véleményének kikérésével, a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 18. § a) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága véleményének kikérésével, a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 19. § a) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Ügyrendi és Jogi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Önkormányzati bevételek és kiadások

1. § (1) Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az önkormányzat 2024. évi költségvetését 4 760 926 000 Ft költségvetési bevételi és kiadási főösszeggel állapítja meg.

(2) Az önkormányzat költségvetési bevételeinek összege 3 617 337 000 Ft.

(3) Az önkormányzat költségvetési kiadásainak összege 4 705 651 000 Ft.

(4) A tárgyévi költségvetési kiadások és bevételek különbözeteként a költségvetési egyenleg összege -1 088 314 000 Ft, amelyből a működési célú költségvetési egyenleg -71 900 000 Ft, a felhalmozási célú költségvetési egyenleg -1 016 414 000 Ft.

(5) Az előző évek maradványának a költségvetési egyenleg belső finanszírozására szolgáló igénybevétele 943 589 000 Ft

a) a működési célú maradvány igénybevételének összege 47 682 000 Ft

b) a felhalmozási célú maradvány igénybevételének összege 895 907 000 Ft.

(6) A finanszírozási célú műveletek bevételeinek összege 200 000 000 Ft

(7) A finanszírozási célú műveletek kiadásainak összege 55 275 000 Ft.

2. A gazdálkodására vonatkozó általános előírások

2. § (1) A Képviselő-testület irányítása alatt álló költségvetési szerveknek elemi költségvetésüket e rendelet mellékleteiben meghatározott kiemelt előirányzat összegekkel kell összeállítaniuk.

(2) Év közben pótelőirányzat csak az intézmény belső tartalékainak feltárása és az intézmény gazdasági helyzetének elemzése után igényelhető.

(3) Az év közben realizálódó – nem céljellegű – intézményi többletbevétel felhasználásáról a Képviselő-testület dönt. A költségvetési szervek a jóváhagyott bevételi előirányzaton felüli, pénzügyileg realizált intézményi működési többletbevételüket a Képviselő-testület hatáskörében végrehajtott előirányzat-módosítást követően használhatják fel.

(4) A (3) bekezdés alapján végrehajtott előirányzat-módosítással éven túli, tartós kötelezettségvállalás költségvetési fedezete nem biztosítható.

3. § A költségvetési szervek az önerőt igénylő vagy utófinanszírozott pályázatok benyújtásáról és azok elbírálásáról folyamatosan kötelesek a Képviselő-testületnek tájékoztatást adni. A benyújtott pályázatokra vonatkozó, a Képviselő-testülethez benyújtott előterjesztésekben be kell mutatni a pályázati önrészek, valamint a támogatások előfinanszírozásának pénzügyi feltételeit, továbbá a fenntartási időszakot terhelő kiadásokat.

3. Személyi juttatásokkal való gazdálkodás

4. § (1) A költségvetési szerv a részére jóváhagyott vagy módosított személyi juttatásokkal és a költségvetés létszám-előirányzatával – a jogszabályi előírások figyelembevételével – önállóan gazdálkodik.

(2) Nem emelhető a személyi juttatások előirányzata, az intézményi ellátási díjak, az alkalmazottak térítése, az alkalmazott, hallgató, tanuló, egyéb károsult kártérítése és egyéb térítése a felhalmozási bevételek, továbbá az átvett pénzeszközök előirányzatot meghaladó többletéből, kivéve, ha a bevétel a személyi juttatásból teljesítendő kiadást szolgál, vagy a megkötött szerződés, megállapodás költségterve személyi célú kifizetéseket tartalmaz.

(3) A létszámgazdálkodásért és a személyi juttatások előirányzatainak jogszerű felhasználásáért a költségvetési szerv vezetője felel, és egyben gondoskodik az intézményi létszám és a személyi juttatások nyilvántartásának vezetéséről.

5. § Az önkormányzat költségvetési szerveinél az illetményfizetés a munkavállaló által megválasztott lakossági folyószámlára való utalással történik.

6. § A Kisújszállási Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapjának összege 46 380 Ft.

4. Költségvetési maradványra vonatkozó rendelkezések

7. § (1) A Kisújszállási Művelődési Központ és Könyvtár és a Kisújszállási Polgármesteri Hivatal költségvetési maradványát a Képviselő-testület hagyja jóvá, és dönt az önkormányzati szabad maradvány felosztásáról.

(2) A központi költségvetésből származó támogatások 2023. évi elszámolásához kapcsolódó befizetési kötelezettséget költségvetési maradványt terhelő befizetési kötelezettségként kell előírni.

(3) A feladatelmaradásból származó megtakarítást a költségvetési szerv nem használhatja fel, a Képviselő-testület a végleges feladatelmaradást követően, de legkésőbb a maradvány jóváhagyásakor dönt a költségvetési előirányzatról.

(4) A költségvetési szervek a zárszámadásról szóló rendelet hatálybalépéséig a várható maradvány terhére kötelezettséget nem vállalhatnak, kivéve a céljellegű maradványt.

5. Finanszírozási célú műveletekkel kapcsolatos szabályok

8. § (1) A költségvetési évben a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti új adósságot keletkeztető ügyletet az önkormányzat nem tervez.

(2) Az önkormányzat fizetési számláján lévő, átmenetileg szabad pénzeszközök befektetéséről, lekötéséről a polgármester rendelkezik, az ügyletekről a féléves és éves beszámoló készítésekor a Képviselő-testületet tájékoztatni kell.

6. Egyéb rendelkezések

9. § Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 85. §-ában foglalt felhatalmazás alapján a Kisújszállás Város Önkormányzata, a Kisújszállási Polgármesteri Hivatal és a Kisújszállási Művelődési Központ és Könyvtár házipénztárából készpénzben teljesíthető kifizetések köre az alábbiak szerint kerül meghatározásra:

a) az egységes rovatrend K1 Személyi juttatások rovaton elszámolandó kiadások

aa) a közfoglalkoztatásban résztvevők bére,

ab) a foglalkoztatottaknak adott bérlet és költségtérítés,

ac) a tételenként háromszázezer forintot el nem érő egyéb külső személyi juttatások kiadásai,

b) az egységes rovatrend K4 Ellátottak pénzbeli juttatásai rovaton elszámolandó kiadások,

c) az egységes rovatrend K3 Dologi kiadások rovatain elszámolandó, tételenként négyszázezer forintot el nem érő kiadások és az ezekhez kapcsolódó általános forgalmiadó-kiadások,

d) az egységes rovatrend K61 Immateriális javak beszerzése, létesítése, K63 Informatikai eszközök beszerzése, létesítése és K64 Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése rovatain elszámolandó, kis értékű immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzésére irányuló kiadások és az ezekhez kapcsolódó általános forgalmiadó-kiadások,

e) a foglalkoztatottaknak elszámolási kötelezettséggel adott vásárlási és üzemanyag-előlegek,

f) foglalkoztatottaknak adott, tételenként háromszázezer forintot meg nem haladó illetményelőleg.

10. § Az év közben realizálódó – nem céljellegű – önkormányzati többletbevételt általános tartalékba kell helyezni.

11. § A rendelet

a) 1. melléklete az önkormányzati nettósított összevont bevételek és kiadások előirányzatát,

b) 2. melléklete a kimutatást Kisújszállás Város Önkormányzata 2024. évi központi támogatásának összegéről,

c) 3. melléklete a Kisújszállási Művelődési Központ és Könyvtár bevételeit és kiadásait,

d) 4. melléklete a Kisújszállási Polgármesteri Hivatal bevételeit és kiadásait,

e) 5. melléklete Kisújszállás Város Önkormányzatának bevételeit és kiadásait,

f) 6. melléklete a Kisújszállás Város Önkormányzata által folyósított ellátások előirányzatát,

g) 7. melléklete a tartalékokat,

h) 8. melléklete a hiteltörlesztés kiadásait, működési, felhalmozási cél szerinti tagolásban, valamint a kamatok bemutatását, felhalmozási és működési bontásban,

i) 9. melléklete a beruházási feladatokat,

j) 10. melléklete a felújítási feladatokat célonként,

k) 11. melléklete az egyéb felhalmozási kiadások előirányzatát,

l) 12. melléklete az európai uniós támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit, kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli projektekhez történő hozzájárulásokat,

m) 13. melléklete a 2024. évi létszámkeretet,

n) 14. melléklete a közfoglalkoztatottak éves létszámkeretét,

o) 15. melléklete az önkormányzat saját bevételeit és az adósságot keletkeztető ügyletből eredő fizetési kötelezettségek kimutatását,

p) 16. melléklete a címrendet állapítja meg.

7. Záró rendelkezés

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.