Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

Kisújszállás Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 12/2012. (III. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 17

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.17.
Kisújszállás Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 12/2012. (III. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény alapján, az építés helyi rendjének biztosítása érdekében a települési önkormányzatnak az országos szabályoknak megfelelően, illetve az azokban megengedett eltérésekkel a település közigazgatási területének felhasználásával és beépítésével, továbbá a környezet természeti, táji és épített értékeinek védelmével kapcsolatos, a telkekhez fűződő sajátos helyi követelményeket, jogokat és kötelezettségeket helyi építési szabályzatban kell megállapítania.
A szabályozási terv a Helyi építési szabályzat mellékletét képezi. A szabályozási tervnek a jóváhagyott településszerkezeti tervvel összhangban kell lennie, eltérés esetén a településszerkezeti tervet előzetesen módosítani kell, melyre jelen esetben is szükség van.
A Helyi építési szabályzatot és mellékleteit képező szabályozási tervet a képviselő-testület rendelettel fogadja el, melyeket együtt kell alkalmazni. Építési tevékenységet csak az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény valamint az egyéb jogszabályok megtartásán túl csak a Helyi építési szabályzat, szabályozási terv előírásainak megfelelően szabad elvégezni.
A részletes indoklás tételesen bemutatja a szabályozási terv változásait, és a Hész-ben bekövetkezett módosításokat, a változások indokát.
Kisújszállás város jelenleg hatályos településrendezési tervét, ezzel egyidőben Helyi Építési Szabályzatát és szabályozási tervét 2012. február 28.-án fogadta el a város képviselő testülete.
A Településrendezési eszközök jelen módosításának célja, a következő volt:
Kisújszállás közigazgatási területének keleti részén, a 4. sz. főút és tervezett M4 gyorsforgalmi út keleti csomópontja környezetében, a város vezetésével egyetértésben, az M4 gyorsforgalmi úthoz tartozó szakaszmérnökség fog létesülni, melynek területét a hatályos településrendezési eszközök még nem tartalmazzák. (A szakaszmérnökség számára szükséges 5 ha terület lehatárolására, több alternatíva lett kidolgozva. A változatok közül az „A” került kiválasztásra, mely a jelenlegi településrendezési tervmódosítás során kerül beépítésre, a településszerkezeti és szabályozási tervbe.
A tervezett beruházás helyi védettségű környezet- és természetvédelmi területet nem érint; a terület rendeltetésszerű használatát szolgálja, és nem érinti károsan a környezet természeti, táji és építészeti értékei védelmének érdekeit.
A módosítás során a létesülő M4 mérnökségi telep számára új beépítésre nem szánt terület „Kb_Mt”-jelű, (Mérnökségi telep beépítésre nem szánt különleges) terület kerül kijelölésre. A mérnökségi telep nyugati és déli oldalán, a 4. sz. főút- a gyorsforgalmi út és a mérnökségi telep közötti, jelenleg mezőgazdasági felhasználásba sorolt területsáv a hatóságok előzetes javaslatával összhangban, védelmi célú erdőövezetbe kerül átsorolásra.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A HÉSZ mellékleteit felsoroló 2. § a) pontjában a Külterület szabályozási terv jelölése változik, utalva a tervlap cseréjére.
A 2. §-hoz
A Hész. 51. § b) pontja, mely a beépítésre nem szánt különleges övezeteket sorolja fel, kiegészül, a Mérnökségi telep számára bevezetett új övezet felsorolásával.
A 3. §-hoz
A Hész. a módosítás során, Mérnökségi telep létesítéséhez bevezetett „Kb-Mt”-jelű övezet előírásait vezeti be.
KJ1/858-85/2022. számú megkereső levélben Kisújszállás Város Önkormányzata kérte az állami főépítész hozzájárulását a mérnökségi telep beépítési százalékával kapcsolatosan, hivatkozva az OTÉK 111. §-ra. Az állami főépítész végső szakmai véleményében az OTÉK-tól eltérő kedvezőbb szabályozására hozzájárulását megadta.
A 4. §-hoz
A Hész mellékletét képező Külterület szabályozási terv, az érintett területegységekre vonatkozóan módosul. A rendelet mellékletét képezi, a jelen módosítással egybeszerkesztett külterület szabályozási tervlap, mely a rendelet jóváhagyásával, a Hész megfelelő mellékletének helyére kerül. A területegységekre kidolgozott szabályozási tervlap a módosítás egyeztetése alatt került felhasználásra, tájékoztatásul.
A Kisújszállás Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 12/2012. (III. 5.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) 1. mellékletének (Külterület szabályozási tervének) szabályozása e rendelet 1. melléklete „Érvényes szabályozási terv határa” által kijelölt területen belül, a melléklet szerint módosul.
Az 5. §-hoz
Hatályosító rendelkezés