Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 30

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.30.
a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A polgármester átruházott hatásköreit szabályozó 4. § kiegészítése szükséges a külföldi állampolgár helyben történő ingatlanszerzése véleményezése tárgykörben az alábbiak miatt:
Ingatlan tulajdonjogának külföldi jogi személy vagy külföldi természetes személy általi megszerzéséhez – az öröklés esetét kivéve – az ingatlan fekvése szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal engedélye szükséges a vonatkozó törvény alapján. (A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény). Az eljárás részletszabályait a fentebb hivatkozott 251/2014. (X. 2.) Korm. rendelet tartalmazza. A 251/2014. (X. 2.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdése értelmében – egyéb feltételek fennállása esetén – az ingatlanszerzést engedélyezni kell, amennyiben az közérdeket és önkormányzati érdeket nem sért. Önkormányzati érdek sérelmének minősül, ha az ingatlanszerzés a települési önkormányzat törvényben meghatározott kötelező vagy az általa önként vállalt helyi közügyet érintő önkormányzati érdekét sérti (Korm. rendelet 6. § (2) bekezdése).
Tekintettel arra, hogy az önkormányzati érdek esetleges sérelméről a Kormányhivatal nem rendelkezik információval, ezért erre vonatkozó adat beszerzése érdekében a megszerezni kívánt ingatlan fekvése szerinti önkormányzat megkeresése szükséges. Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) 25. § (1) bekezdés b) pontja értelmében a hatóság – legalább ötnapos határidő tűzésével – más szervet vagy személyt kereshet meg, ha az eljárás során szükséges adattal vagy irattal más rendelkezik. E jogszabályhely alapján él a Kormányhivatal megkereséssel az érintett helyi önkormányzat polgármestere felé, mivel az önkormányzat képviseletét a polgármester látja el. Az engedélyezési eljárások gyors és hatékony lefolytatása érdekében fontos, hogy az önkormányzatok a megkereséseinknek minden esetben, és a megkeresésünkben foglalt határidő betartásával tegyenek eleget.
A TOURINFORM Iroda működése a Magyar Turisztikai Ügynökség (1027 Budapest, Kacsa u. 15-23.) felmondása miatt 2022. végén megszűnt, ezáltal pedig a védjegy- és névhasználati jogosultság is.
A jegyző átruházott hatásköréről rendelkező 23. § g) pontja ellátási forma 2015. március 1-jétől kifutó rendszerben megszűnt, jelenleg már nincs olyan jogosult, aki ebben az ellátásban részesül, ezért indokolt a g) a méltányossági közgyógyellátás továbbfolyósítására való jogosultság megállapítása törlése.
A kormányzati funkciók és államháztartási szakágazatok osztályozási rendjéről szóló 15/2019. (XII. 7.) PM rendelet változása miatt a 041231 - Rövid időtartamú közfoglalkoztatás kormányzati funkció kódja törlésre került.
A jogszabály változása miatt a megszűnt kormányzati funkció kódot az önkormányzat alapító okiratából is törölni kell az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 105. § (3) bekezdés, valamint az Ávr. 5. § (4) bekezdés és 167/C. § (1) bekezdés d) pontjaiban foglaltaknak megfelelően a soron következő okirat módosításában, tekintettel arra, hogy az alapító okiratok érvénytelen kormányzati funkciókat nem tartalmazhatnak.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A polgármester átruházott hatáskörébe kerül a külföldi jogi személy vagy külföldi természetes személy ingatlanszerzésének véleményezési jogkörében az önkormányzati érdeksérelemről a döntés.
A 2. §-hoz
A jogszabály változás miatt az SZMSZ 1. mellékletében szereplő kormányzati funkció kódokból a megszűnt kódot töröltük.
A 3. §-hoz
Az önkormányzat önként vállalt feladatai közül törlésre kerül a TOURINFORM Iroda működtetése.
A jegyző átruházott hatásköréről rendelkező 23. § g) pontja ellátási forma 2015. március 1-jétől kifutó rendszerben megszűnt.
A 4. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséhez felkészülési idő nem szükséges, így a kihirdetést követően hatályba léphet.