Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Kisújszállás Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 12/2012. (III. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 01

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.01.
a Kisújszállás Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 12/2012. (III. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény alapján, az építés helyi rendjének biztosítása érdekében a települési önkormányzatnak az országos szabályoknak megfelelően, illetve az azokban megengedett eltérésekkel a település közigazgatási területének felhasználásával és beépítésével, továbbá a környezet természeti, táji és épített értékeinek védelmével kapcsolatos, a telkekhez fűződő sajátos helyi követelményeket, jogokat és kötelezettségeket helyi építési szabályzatban kell megállapítania.
A szabályozási terv a Helyi építési szabályzat mellékletét képezi. A szabályozási tervnek a jóváhagyott településszerkezeti tervvel összhangban kell lennie, eltérés esetén a településszerkezeti tervet előzetesen módosítani kell, melyre jelen esetben is szükség van.
A Helyi építési szabályzatot és mellékleteit képező szabályozási tervet a képviselő-testület rendelettel fogadja el, melyeket együtt kell alkalmazni. Építési tevékenységet csak az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény valamint az egyéb jogszabályok megtartásán túl csak a Helyi építési szabályzat, szabályozási terv előírásainak megfelelően szabad elvégezni.
A részletes indoklás tételesen bemutatja a szabályozási terv változásait, és a Hész-ben bekövetkezett módosításokat, a változások indokát.
Kisújszállás város jelenleg hatályos településrendezési tervét, ezzel egyidőben Helyi Építési Szabályzatát és szabályozási tervét 2012. február 28.-án fogadta el a város képviselő testülete.
A Településrendezési eszközök jelen módosításának célja, a következő volt:
Kisújszállás Győrffy István utca- Veress Péter utca- Erdélyi Sándor utca – tervezett várost elkerülő út közötti lakóterület hatályos településrendezési terv szerinti „Lke-3” –jelű kertvárosias lakóövezetből „Lk” -jelű kisvárosias lakóövezetbe történő átsorolása.
Az érintett lakótömbök, átlagosnál lényegesen kisebb ingatlanjainak jelenlegi 30%-nál nagyobb beépíthetőség lehetővé tétele. A kisvárosias lakóterületen Oték. által megengedett 50%-os legnagyobb beépíthetőséget biztosítása.
A Győrffy utcai sarokingatlanok esetében, az eredeti beépítési/építészeti koncepció emeletes- lapostetős épületeket határozott meg, ami a hatályos Hész-be nem került beépítésre. E lakóingatlanok átépítése- bővítése esetén, jelentkező jogos igény lehetővé tétele, az építménymagasság adottságokhoz igazodó, eltérő szabályozása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Bevezető rendelkezés módosítása a véleményező hatóságok elnevezésének, legutóbbi módosítás óta történt változása miatt szükséges.
A 2. §-hoz
A belterületi szabályozási tervlap számozása változik. A HÉSZ mellékleteit felsoroló 2. § (3) bekezdés a) pontjában a Külterület szabályozási terv jelölése is változik, utalva a tervlap cseréjére. (A tervlap cseréje a jelen módosítással érintett belterület szabályozási tervre történő hivatkozás –rajzszám változás- javítása miatt szükséges.)
A 3. §-hoz
A Hész. 18. §-a, mely a szabályozási terven alkalmazott lakóövezeteket sorolja fel, kiegészül, a jelen módosítás során bevezetett új építési övezetek felsorolásával.
A 4. §-hoz
A Hész. 26/A §-a, a módosítás során bevezetett „Lk-4, Lk-4x, Lk-4xx” -jelű kisvárosias építési övezetek” övezet új előírásait tartalmazza.
Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz
Az állami főépítész kérte a Hész. átmeneti rendelkezésekkel történő kiegészítését, mely a folyamatban lévő eljárások esetén adott választási lehetőséget tartalmazza, a korábbi vagy a megváltozó építési előírások között.
A 7. §-hoz és az 1–3. melléklethez
A Hész. mellékletét képező Belterület szabályozási terv, az érintett területegységekre vonatkozóan módosul. A rendelet 1. mellékletét képezi, a jelen módosítással egybeszerkesztett belterület szabályozási tervlap, mely a rendelet jóváhagyásával, a Hész. megfelelő mellékletének helyére kerül. A területegységekre kidolgozott szabályozási tervlap a módosítás egyeztetése alatt került felhasználásra, tájékoztatásul. A jelen módosítással egybeszerkesztett belterület szabályozási tervlap lép a Hész. 2. melléklet helyébe. A Hész. 1. melléklet –Külterület szabályozási tervlap- helyébe, jelen rendelet 2. melléklete lép. (A külterület szabályozási tervlap cseréje a jelen módosítással érintett belterület szabályozási tervre történő hivatkozás –rajzszám változás- javítása miatt szükséges.) A Hész. 4. melléklet 1. táblázat helyébe e rendelet 3. melléklete lép A módosítás során bevezetett új lakóövezetek előírásaival egészül ki a táblázat.
A 8. §-hoz
A módosításának hatályba lépését határozza meg.