Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013. (III. 19.) önkormányzati rendelete

a 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 07. 08- 2013. 10. 08


Mezőtúr Város Képviselő-testülete – az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében, a többször módosított 2011. évi CXCV. államháztartásról szóló törvény 23. §-a, a 238/2011.(XII.31.) számú, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet (Ávr.) előírásainak megfelelően valamint Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről1 szóló 2012. évi CCIV. törvény alapján - Mezőtúr Város Önkormányzata 2013. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya, címrend


1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed Mezőtúr Város Önkormányzatára, annak bizottságaira, a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatalra és az önkormányzat által fenntartott szervekre és intézményekre.

(2) Az önkormányzat címrendjét az 1.sz. melléklet tartalmazza.

A költségvetés bevételei és kiadásai


2. §


(1) „A képviselő-testület az önkormányzat - beleértve költségvetési szerveit és intézményeit – 2013. évi költségvetését az alábbiak szerint állapítja meg:


Működési célú bevételek

1 868 985 E Ft

Működési célú kiadások

1 947 280 E Ft

Működési célú hiány

78 295 E Ft



Felhalmozási célú bevételek

733 410 E Ft

Felhalmozási célú kiadások

1 173 400 E Ft

Felhalmozási célú hiány

439 990 E Ft



Költségvetési bevétel összesen

2 602 395 E Ft

Költségvetési kiadás összesen

3 120 680 E Ft

Költségvetési hiány összesen

518 285 E Ft



Költségvetési hiány fedezete


-          Előző évi működési célú pénzmaradvány

80 337 E Ft

-          Előző évi felhalmozási célú pénzmaradvány

437 948 E Ft


Működési célú hiteltörlesztés

20 231 E Ft

Működési célú hiteltörlesztés fedezete


-          Előző évi működési célú pénzmaradvány igénybevétele

20 231 E Ft


Felhalmozási célú hiteltörlesztés

484 792 E Ft

Felhalmozási célú hiteltörlesztés fedezete


-          Előző évi felhalmozási célú pénzmaradvány

484 792 E Ft


Önkormányzati bevétel összesen

3 625 703 E Ft

Önkormányzati kiadás összesen

3 625 703 E Ft


(2) A 2. § (1) bekezdésben megállapított bevételek forrásonkénti, kiadások jogcímenkénti megoszlását a rendelet 3.sz. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A működési jellegű bevételek és kiadások mérlegét, valamint a felhalmozási és tőke jellegű bevételek és kiadások mérlegét a 2.sz. melléklet határozza meg.

(4) Az önkormányzat 2013. évi kiadásait és bevételeit feladatonként a 4. számú melléklet (bev. , kiad.) tartalmazza.

(5) A Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal 2013. évi kiadásait és bevételeit feladatonként az 5. számú melléklet tartalmazza.

(6) A Mezőtúri-Mesterszállási Óvoda és Mezőtúri Móricz Zsigmond Könyvtár 2013. évi kiadásait és bevételeit feladatonként a 6. számú melléklet tartalmazza.

(7) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felhalmozási és tőke jellegű kiadások előirányzatait a 7.sz. melléklet tartalmazza.

(8) Az önkormányzat 2013. évi költségvetési tartalékait a 8.sz. melléklet tartalmazza.

(9) Az engedélyezett létszámkereteket a 9.sz. melléklet tartalmazza.

(10) Az önkormányzat előirányzat felhasználási és likviditási ütemtervét a 10.sz. melléklet tartalmazza.

(11) Az önkormányzat 2013. évi Európai Uniós támogatással megvalósuló fejlesztéseit a 11.sz. melléklet tartalmazza.

(12) A képviselő-testület 2013. évben nyújtott közvetett támogatásait a 12.sz. melléklet szerint állapítja meg.

(13 ) Az önkormányzat által nyújtott támogatások részletezését a 13.sz. melléklet tartalmazza.

(14) Az önkormányzat többéves kihatással járó feladatait a 14.sz. melléklet tartalmazza.

(15) Az önkormányzat többéves kihatással járó hitelállományát és annak alakulását a 15.sz. melléklet mutatja be.

(16) A képviselő-testület a 2013. évben fizetendő közműfejlesztési hozzájárulásokat a 16.sz. melléklet szerint határozza meg.

(17) A 2013. évi közfoglalkoztatási létszámkeretet a 17.sz. melléklet szerint határozza meg.

(18) A képviselő-testület a Berettyó-Körös Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ mezőtúri telephelyének költségvetését a 18.sz. melléklet szerint hagyja jóvá.

(19) A stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek és a 353/2011.(XII.30.) kormányrendelet szerint meg meghatározott saját bevétel bemutatását a 19.sz. melléklet tartalmazza

(20) Az önkormányzat kötelező feladatellátásának kiadásait és annak finanszírozási forrásait a 20.sz. melléklet tartalmazza.

(21) Az önkormányzat önként vállalt feladatainak kiadásait és annak finanszírozási forrásait a 21.sz. melléklet tartalmazza.

(22) Az önkormányzat 2013 évi önként vállalt feladatainak finanszírozását az 1.számú függelék tartalmazza.

(23) Az önkormányzat 2013 évi kötelezően ellátott feladatainak finanszírozását a 2.számú függelék tartalmazza.


3. §


A képviselő-testület a 2013. évi költségvetésbe szereplő forráshiány fedezeteként 400.000 E Ft folyószámla hitelkeret rendelkezésre áll. A hitelkeretet az állam általi adósságátvállalást követően 2013. június 30-ig módosítani kell.


A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

4. §


Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

5. §


(1) A képviselő testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítására és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra esetenként és intézményenként vagy feladatonként 2.000 E Ft összeg erejéig. Ezt meghaladó előirányzat módosítás és kiadások közötti átcsoportosítás a képviselő testület hatáskörébe tartozik.

(2) A költségvetésben meghatározott létszámkeretek nem léphetők túl.

(3) A képviselő-testület a 2013. költségvetési évre az önkormányzatnál és intézményeiben létszámstopot rendel el.

(4) A rehabilitációs járulékfizetési kötelezettség miatt  a törvény által előírt létszámot intézményenként olyan mértékben kell foglalkoztatni, hogy  az állam felé rehabilitációs járulék fizetési kötelezettség ne álljon elő. A rehabilitációs foglalkoztatás költségeit az önkormányzat az intézmények részére megtéríti. Amennyiben az intézmény a jogszabályban előírt rehabilitációs foglalkoztatási kötelezettségét nem teljesíti, úgy a rehabilitációs járulék fizetésének kötelezettsége az intézmény költségvetését terheli.

(5) A képviselő-testület az évközben bekövetkező központi támogatásváltozások, valamint az önkormányzat költségvetési intézményei által javasolt előirányzat-átcsoportosítások miatt az Ávr. 34.§ (4) bekezdés alapján az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét a polgármester előterjesztése alapján 

6. §


(1) Az önállóan működő költségvetési intézmények a többletbevételük terhére kötelezettségvállalást nem kezdeményezhetnek.

Az önállóan működő intézmények pályázatokon csak a képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat közreműködésével vehetnek részt. A pályázathoz szükséges forrás biztosítása az önkormányzat likviditását nem veszélyeztetheti. A pályázatoknál a támogatási szerződés megkötése előtt minden esetben vizsgálni kell a fenntarthatóság költségeit és fenntarthatóság költségeinek fedezete nélkül a szerződés aláírására nem kerülhet sor.


(2) Az önállóan működő költségvetési intézmény vezetője a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat változtatásról a Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Irodájával köteles egyeztetni és a változásról a pénzügyi irodát írásban értesíteni. Az intézményvezető az előirányzat változásról 30 napon belül köteles a jegyzőt tájékoztatni.


7. §


(1) A feladatelmaradásból származó – személyi és dologi – megtakarítások felhasználására csak a képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

(2) A testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési intézmény köteles betartani.

(3) Az előirányzat képviselő-testületi engedély nélküli túllépése esetén a képviselő-testületnek fegyelmi felelősségre vonást kell kezdeményezni az intézményvezetővel szemben.

(4) Az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlására szolgáló általános tartalék és céltartalék felhasználásáról a képviselő-testület dönt.


8.§


(1) Az önkormányzat kiadási előirányzatait úgy kell megtervezni, hogy annak bevételi előirányzatait is meg kell határozni.

(2) A kiadási jogcímeket szakfeladatonként meg kell bontani kötelező feladatellátáshoz kapcsolódó és önként vállalt feladatellátáshoz kapcsolódó kiadásokra

(3) A bevételi jogcímeket az állami támogatás, a beszámítás, illetve az önkormányzati támogatás szerint tovább kell bontani. Az önkormányzati támogatást bevételi jogcím szerint kell megnevezni.

(4) Egy kiadási jogcímhez a bevételi oldalon több bevételi jogcím tartozhat. A kiadási oldal jogcímének, valamint a bevételi oldal jogcímének, vagy azok összegének meg kell egyeznie.

(5) Az összes kiadási jogcímnek meg kell egyeznie az önkormányzat kiadási előirányzatainak összegével.

(6) Az összes bevételi jogcímnek meg kell egyeznie az önkormányzat tartalékok nélkül számított bevételi előirányzataink összegével.  


9.§

 

(1) A „Mezőtúr Fejlődéséért” kötvényből a szennyvíztelep rekonstrukcióhoz (KEOP-1.2.0/1F-2008-0165) szükséges önerő 35.040 E Ft összegben történő finanszírozását engedélyezi a képviselő-testület.

(2)   Az önkormányzat fejlesztési pályázatainak előkészítését a kötvényből az alábbiak szerint engedélyezi a képviselő testület:

    • Épületenergetikai fejlesztések Mezőtúr Város Önkormányzatának intézményeiben (Közösségi Ház, Sportcentrum, Zrínyi Óvoda és Bölcsőde, KEOP-2012-5.5.0/B) előkészítés költsége: 15.500 E Ft
    • Napelemes rendszer telepítése (Gyermekkert óvoda, Teleki B. Gimnázium, KEOP-2012-4.10/A), előkészítés költsége: 1.000 E Ft.
    • Napelemes rendszer telepítése (Rákóczi úti Ált. Iskola, Kossuth L. Ált. Iskola; KEOP-2012-4.10.0/A) előkészítés költsége: 1.840 E Ft.
    • Funkcióbővítő integrált települési fejlesztések (ÉAOP-5.1.1/D-12) előkészítés költsége: 14.224 E Ft.
    • Egészségház és Mentőállomás kialakítása Mezőtúron(ÉAOP-4.1.2/A-12-2013-0030)előkészítés költsége: 6.300 E Ft


(3) Sikeres pályázat esetén az előkészítés költségét az elszámolható összegben a kötvénybe vissza kell pótolni.

(4) A kötvényből és hozamából a kötvényhez kacsolódó költségek – kamat, tőketörlesztés - finanszírozhatóak.

Vegyes és záró rendelkezések


10. §


(1) A képviselő-testület – a 2012. évi CCIV. törvény 53. § (1) bek. alapján – 2013. évre a köztisztviselői illetményalap összegét 38.650 Ft-ban állapítja meg.

(2) A képviselő-testület – a nyilvántartott és több eredménytelen behajtási intézkedés után is fennálló – követelések leírásának eseteit és engedélyezésének hatásköreit az alábbiak szerint határozza meg:


a) A 2011.évi CXCV. tv (Áht.) 97. § (2) bek. alapján az önkormányzat és szervei követeléseiről lemondani csak az alábbi esetben lehet:


- végelszámolási és felszámolási eljárás keretében,

- jogutód nélküli megszűnés esetén,

- intézmények átszervezése, összevonása esetén,

- feladatátadáshoz kapcsolódóan.


b) A követelés leírását:

- 1.000 E Ft-ig a polgármester

- 1.000 E Ft felett a képviselő-testület

engedélyezi.


c) Az értékhatár értelmezésénél az éven túli követelések adósonként számítandók. Az értékhatár meghatározásánál figyelembe kell venni – az Áht. 97. § (2) bekezdése és a 2012. évi CCIV. törvény 65.§.(2) alapján a kis összegű követelés értékhatára 100.000 Ft-os

(3) Az intézmények elemi költségvetését 2013. március 17-éig a fenntartó részére be kell adni. Ennek alapján el kell készíteni az intézmények finanszírozási tervét.

(4) A várható gazdasági változások, megszorítások önkormányzatra gyakorolt hatásának fedezetét az ebben a rendeletben elfogadott költségvetési előirányzatok terhére – szükség szerinti megtakarításokkal – kell biztosítani.

(5) Jegyzői hatáskörben az alábbi szociális és gyermekvédelmi ellátásokat állapítja meg:


  • Foglalkoztatást helyettesítő támogatás
  • Rendszeres szociális segély
  • Normatív lakásfenntartási támogatás
  • Méltányossági közgyógyellátás
  • Kiegészítő gyermekvédelmi támogatás
  • Pénzbeli támogatás (évente 2 alkalommal)
  • Óvodáztatási támogatás


(6) Polgármester saját hatáskörében rendeli el a köztemetést.


A képviselő-testület a polgármesterre ruházta az alábbi támogatásokat:


  • Átmeneti segély
  • Átmeneti kölcsön
  • Tűzifa támogatás
  • Temetési segély
  • Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás


(7) A képviselő-testület saját hatáskörben dönt az


  • Első lakáshoz jutók támogatásáról és a
  • Bursa Hungarica ösztöndíjpályázatról.

11. §


E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.




           Batta Attila Viktor sk.                                                               dr. Szűcs Attila sk.

                 alpolgármester                                                                              jegyző