Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2014. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011.(XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2015. 01. 01

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2014. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011.(XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

2015.01.01.

Mezőtúr Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján – az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011.(XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. § Az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011.(XI.15.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) 4. § (2) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) Az önkormányzati lakások 20 %-át meg nem haladó számú lakásra szociális rászorultság alapján kérelemre legfeljebb 1 évre szóló időtartamra bérleti szerződés köthető, mely az ingatlan kezelőjének javaslatát figyelembe véve meghosszabbítható. A kiutalásra, illetve a módosításra irányuló kérelmeket a Polgármesteri Kabinet terjeszti az Egészségügyi és Szociális Bizottság elé. A kérelmek elbírálásáról az Egészségügyi és Szociális Bizottság dönt.

2. § Az Ör. 4. § (3) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) Az Egészségügyi és Szociális Bizottság hatáskörben kiutalt lakásoknál előzetesen környezettanulmányt kell végezni. Sürgős kiutalás esetén a szerződés 3 hónapra köthető, a környezettanulmányt utólag kell elvégezni, melynek eredményétől függően a szerződés legfeljebb 1 évre hosszabbítható meg

3. § Az Ör. 4. § (4) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A lakástörvény 23. § (4) bekezdésében meghatározott esetekben a polgármester legfeljebb 1 hónapra az önkormányzat lakását bérbe adhatja, vagy más módon gondoskodhat az elhelyezésről. Az így kiadott lakás bérletét a polgármester nem hosszabbíthatja meg.

4. § Az Ör. 4. § az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A bérleti szerződés tartalmát e rendelet 1. sz. melléklete határozza meg.

5. § Az Ör. 28. § (2) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) Az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatásával kapcsolatos döntési jogkört a Képviselő-testület az Egészségügyi és Szociális Bizottság hatáskörébe utalja.

6. § Az Ör. 29. § (3) bekezdésének a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„a) amely a jelen rendeletben meghatározott jogosultsági feltételeknek nem felel meg,

d) Tulajdonjog bejegyző határozatot vagy hiteles tulajdoni lap másolatot.

8. § Az Ör. 30. §-ának helyébe az alábbi rendelkezés lép:

30. § Első lakáshoz jutók részére új lakás építéséhez és vásárlásához, valamint használt lakás vásárlásához, legfeljebb 150.000 Ft vissza nem térítendő önkormányzati támogatás nyújtható a költségvetési rendeletben megállapított előirányzat mértékéig.”

9. § Az Ör. 31. §-ának helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(1) Az önkormányzati támogatás iránti pályázatot az Egészségügyi és Szociális Bizottság soros ülésén bírálja el. Amennyiben a pályázat a hónap 10. napjáig, a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Irodájához benyújtásra kerül, azt a következő soros ülés tárgyalja.”
(2) Az Egészségügyi és Szociális Bizottság határozattal állapítja meg a vissza nem térítendő támogatásban részesülők nevét és a támogatás összegét, melyről az érintetteket levélben értesíti, a döntést követő 15 napon belül. Az eredménytelenül pályázók szintén levélben kapnak értesítést.
(3) A támogatás összegének átutalásáról, a határozat meghozatalától számított 30 napon belül, a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Irodája gondoskodik.”
(4) Az e rendeletben meghatározott jogosultsági feltételeket a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki Irodája, valamint a Hatósági Iroda ellenőrzi.”

10. § Az Ör. 32. §-a hatályát veszti.

11. § Az Ör. 2. számú melléklete helyébe e rendelet melléklete lép.

12. § E rendelet 2015. január 01. napján lép hatályba.