Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2014. (III. 3.) önkormányzati rendelete

2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 03. 03- 2014. 07. 02

Mezőtúr Város Önkormányzatának Képviselő-testülete - az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről1 szóló 2013. évi CCXXX. törvény alapján - Mezőtúr Város Önkormányzata 2014. évi költségvetéséről a következőket rendeli el.


A rendelet hatálya, címrend

1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed Mezőtúr Város Önkormányzatára, a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatalra és az önkormányzat által fenntartott szervekre és intézményekre, az önkormányzat által nyújtott támogatásokra.


(2) Az önkormányzat címrendjét az 1. számú melléklet tartalmazza.


A költségvetés bevételei és kiadásai

2. §


(1) A képviselő-testület az önkormányzat – beleértve költségvetési szerveit és intézményeit – 2014. évi költségvetését az alábbiak szerint állapítja meg:


Működési célú bevételek

1 997 121 E Ft

Működési célú kiadások

2 114 891 E Ft

Működési költségvetés egyenlege

-117 770 E Ft



Felhalmozási célú bevételek

938 880  E Ft

Felhalmozási célú kiadások

1 352 289 E Ft

Felhalmozási költségvetés egyenlege

-413 409 E Ft



Költségvetési bevétel összesen

2 936 001 E Ft

Költségvetési kiadás összesen

3 467 180 E Ft

Költségvetés egyenlege

-531 179 E Ft



Finanszírozási bevételek


-          Előző évi működési célú pénzmaradvány

117 770 E Ft

-          Előző évi felhalmozási célú pénzmaradvány

336 530 E Ft

-          Fejlesztési célú hosszú lejáratú hitelfelvétele

109 040 E Ft

Finanszírozási bevételek összesen

563 340 E Ft

Finanszírozási kiadás összesen

32 161 E Ft



Önkormányzati bevétel összesen

3 499 341 E Ft

Önkormányzati kiadás összesen

                            3 499 341 E Ft



(2) A 2. § (1) bekezdésben megállapított bevételek forrásonkénti, kiadások jogcímenkénti megoszlását a rendelet 3. számú melléklete, 3/a. számú melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.


(3) A működési jellegű bevételek és kiadások mérlegét, valamint a felhalmozási és tőke jellegű bevételek és kiadások mérlegét a 2. számú melléklet határozza meg.


(4) Az önkormányzat 2014. évi kiadásait és bevételeit feladatonként a 4. számú melléklet tartalmazza.


(5) A Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal 2014. évi kiadásait és bevételeit feladatonként az 5. számú melléklet tartalmazza.


(6) Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtár 2014. évi kiadásait és bevételeit feladatonként a 6. számú melléklet tartalmazza.


(7) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felhalmozási és tőke jellegű kiadások előirányzatait a 7. számú melléklet tartalmazza.


(8) Az önkormányzat 2014. évi költségvetési tartalékait a 8. számú melléklet tartalmazza.


(9) Az engedélyezett létszámkereteket a 9. számú melléklet tartalmazza.


(10) Az önkormányzat előirányzat felhasználási és likviditási ütemtervét a 10. számú melléklet tartalmazza.


(11) Az önkormányzat 2014. évi Európai Uniós támogatással megvalósuló fejlesztéseit a 11. számú melléklet tartalmazza.


(12) A képviselő-testület 2014. évben nyújtott közvetett támogatásait a 12. számú melléklet szerint állapítja meg.


(13) Az önkormányzat által nyújtott támogatások részletezését a 13. számú melléklet tartalmazza.


(14) Az önkormányzat többéves kihatással járó feladatait a 14. számú melléklet tartalmazza.


(15) Az önkormányzat többéves kihatással járó hitelállományát és annak alakulását a 15. számú melléklet mutatja be.


(16) A képviselő-testület a 2014. évben fizetendő közműfejlesztési hozzájárulásokat a 16. számú melléklet szerint határozza meg.


(17) A 2014. évi közfoglalkoztatási létszámkeretet a 17. számú melléklet szerint határozza meg.


(18) A képviselő-testület a Berettyó-Körös Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ mezőtúri telephelyének költségvetését a 18. számú melléklet szerint hagyja jóvá.


(19)A stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek és a 353/2011.(XII.30.) kormányrendelet szerint meg meghatározott saját bevétel bemutatását a 19. számú melléklet tartalmazza


3. §


A képviselő-testület a 2014. évi költségvetés végrehajtásához 45.000 E Ft likvid hitelkeret igénybevételét engedélyezi.


A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok


4. §


Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.


5. §


(1) A képviselő-testület a jóváhagyott előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát átruházza a polgármesterre. A 4. számú mellékletben meghatározott előirányzatok közötti átcsoportosításról a polgármester határozattal dönt. Az előirányzatok polgármester általi átcsoportosítása nem lépheti túl a 2. § (1) bekezdésben meghatározott önkormányzati bevétel összesen és önkormányzati kiadás összesen címek alatt meghatározott összeget (költségvetési főösszeg).


(2) A képviselő-testület a 2014. költségvetési évben az önkormányzati hivatalnál és az önkormányzati támogatású intézményben az engedélyezett létszámkeret túllépését megtiltja. A közszolgálati, közalkalmazotti illetve költségvetési szerveknél, a munkaviszony év közbeni megszűnése esetén az álláshely csak rendkívüli esetben, indokolással ellátott írásbeli kérelem alapján, a polgármester engedélyével tölthető be.


(3) Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknál az engedélyezett létszámot képviselő-testület a 2014. január 1-jén munkaviszonyban álló dolgozói létszámban határozza meg.  Munkaviszony év közbeni megszűnése esetén az álláshely csak rendkívüli esetben, indokolással ellátott írásbeli kérelem alapján, a polgármester jóváhagyásával tölthető be. Új munkaviszony létesítésére kizárólag a polgármester írásos engedélyével kerülhet sor.


(4) A rehabilitációs járulékfizetési kötelezettség miatt a törvény által előírt létszámot intézményenként olyan mértékben kell foglalkoztatni, hogy az állam felé rehabilitációs járulékfizetési kötelezettség ne álljon elő. A rehabilitációs foglalkoztatás költségeit az önkormányzat az intézmények részére megtéríti. Amennyiben az intézmény a jogszabályban előírt rehabilitációs foglalkoztatási kötelezettségét nem teljesíti, úgy a rehabilitációs járulék fizetésének kötelezettsége az intézmény költségvetését terheli.


(5) A képviselő-testület az évközben bekövetkező központi támogatásváltozások, valamint az önkormányzat költségvetési intézményei által javasolt előirányzat-átcsoportosítások miatt az Ávr. 34.§ (4) bekezdés alapján az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig - december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét a polgármester előterjesztése alapján.


(6) A képviselő-testület a Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő KKN Kft. részére a költségvetésben működési támogatást biztosít meghatározott önkormányzati feladatainak ellátására. A támogatás összege egyrészt fedezetet biztosít az előre nem látható és az intézményüzemeltetést befolyásoló feladatok másrészt, pedig az előre tervezhető önkormányzati feladatok ellátásának finanszírozására.


(7) A képviselő-testület a Mezőtúri Közművelődési és Sport KKN Kft. részére a költségvetésben működési támogatást biztosít meghatározott önkormányzati feladatainak ellátására. A támogatás összege egyrészt fedezetet biztosít az előre nem látható feladatok másrészt, pedig az előre tervezhető önkormányzati feladatok ellátásának finanszírozására.


(8) Az önkormányzat kezesi felelősséget gazdasági társaságainak kötelezettségéért a társaságban lévő tulajdona mértékéig vállalhat.


(9) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek elhárítása érdekében a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat. Ebben a jogkörben eljárva a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat teljesíthet. A megtett intézkedésekről a képviselő testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.


6. §


(1) Az önállóan működő költségvetési intézmények a többletbevételük terhére kötelezettségvállalást nem kezdeményezhetnek.


(2) Az önállóan működő költségvetési intézmény vezetője a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat változtatásról a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Irodájával köteles egyeztetni és a változásról a pénzügyi irodát írásban értesíteni. Az intézményvezető az előirányzat változásról 30 napon belül köteles a polgármestert tájékoztatni.


7. §


(1) A feladatelmaradásból származó – személyi és dologi – megtakarítások felhasználására csak a képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.


(2) A testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési intézmény köteles betartani.


(3) Az előirányzat képviselő-testületi engedély nélküli túllépése esetén a képviselő-testületnek fegyelmi felelősségre vonást kell kezdeményezni az intézményvezetővel szemben.


(4) Az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlására szolgáló általános tartalék felhasználásáról a képviselő-testület dönt.


8. §


(1) Az önkormányzat kiadási előirányzatait úgy kell megtervezni, hogy annak bevételi előirányzatait is meg kell határozni.


(2) A kiadási jogcímeket szakfeladatonként meg kell bontani kötelező feladatellátáshoz kapcsolódó és önként vállalt feladatellátáshoz kapcsolódó kiadásokra


(3) A bevételi jogcímeket az állami támogatás, a beszámítás, illetve az önkormányzati támogatás szerint tovább kell bontani. Az önkormányzati támogatást bevételi jogcím szerint kell megnevezni.


(4) Egy kiadási jogcímhez a bevételi oldalon több bevételi jogcím tartozhat. A kiadási oldal jogcímének, valamint a bevételi oldal jogcímének, vagy azok összegének meg kell egyeznie.


(5) Az összes kiadási jogcímnek meg kell egyeznie az önkormányzat kiadási előirányzatainak összegével.


(6) Az összes bevételi jogcímnek meg kell egyeznie az önkormányzat tartalékok nélkül számított bevételi előirányzataink összegével. 



Vegyes és záró rendelkezések


9. §


(1) A képviselő-testület – a 2013. évi CCXXX törvény 54. § (1) bek. alapján – 2014. évre a köztisztviselői illetményalap összegét 38.650 Ft-ban állapítja meg.



(2) A képviselő-testület a nyilvántartott és több eredménytelen behajtási intézkedés után is fennálló követelések leírásának eseteit és engedélyezésének hatásköreit az alábbiak szerint határozza meg:


a) A 2011. évi CXCV. tv (Áht.) 97. § (2) bek. alapján az önkormányzat és szervei követeléseiről lemondani csak az alábbi esetben lehet:


  • végelszámolási és felszámolási eljárás keretében,
  • jogutód nélküli megszűnés esetén,
  • intézmények átszervezése, összevonása esetén,
  • feladatátadáshoz kapcsolódóan.


b) A követelés leírását:

  • 1.000 E Ft-ig a polgármester
  • 1.000 E Ft felett a képviselő-testület

engedélyezi.


c) Az értékhatár értelmezésénél az éven túli követelések adósonként számítandók. Az értékhatár meghatározásánál az Áht. 97. § (3) bekezdésének alkalmazása során a 2013. évi CCXXX. törvény 61.§ alapján a kis összegű követelés értékhatára 100.000 Ft.


(3) Az intézmények elemi költségvetését 2014. március 10-éig a fenntartó részére be kell adni. Ennek alapján el kell készíteni az intézmények finanszírozási tervét.


(4) Az év közbeni gazdasági változások önkormányzatra gyakorolt hatásának fedezetét az ebben a rendeletben elfogadott költségvetési előirányzatok terhére – esetenként megtakarításokkal – kell biztosítani.


(5) Jegyzői hatáskörben az alábbi szociális és gyermekvédelmi ellátásokat állapítja meg:


  • foglalkoztatást helyettesítő támogatás
  • rendszeres szociális segély
  • normatív lakásfenntartási támogatás
  • kiegészítő gyermekvédelmi támogatás-pénzbeli ellátás
  • természetbeni ellátás.


(6) A polgármester saját hatáskörében rendeli el a köztemetést.


A képviselő-testület a polgármesterre ruházza az alábbi támogatásokat:


  • rendkívüli gyermekvédelmi támogatás
  • átmeneti segély
  • temetési segély
  • kamatmentes kölcsön
  • méltányossági közgyógyellátás


(7) A képviselő-testület saját hatáskörben dönt az


  • első lakáshoz jutók támogatásáról és a
  • Bursa Hungarica ösztöndíjpályázatról.


(8) A képviselő-testület utasítja az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezetőit, valamint az önkormányzati fenntartású intézmény vezetőjét, hogy az általa vezetett szervezet az előző hónapra vonatkozó pénzügyi, gazdasági helyzetéről - ezen belül is gazdasági társaság, intézmény telephelyeinek energiafogyasztásáról és más egyéb rezsiköltségéről - minden hónap 10. napjáig írásbeli jelentést nyújtson be a polgármesternek.




10. §


E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2014. január 1-jétől kell alkalmazni.





                  Herczeg Zsolt                                                                        dr. Szűcs Attila

                  polgármester                                                                                jegyző