Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015(V.29.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezésről szóló 4/2005.(II.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 05. 29- 2015. 05. 29

Mezőtúr Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján – a köztemetőről és a temetkezésről szóló 4/2005.(II.18.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) módosításáról az alábbi rendeletet alkotja:


1. §


A köztemetőről és a temetkezésről szóló 4/2005.(II.18.) önkormányzati rendelet 2.§ (2) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) Mezőtúr Város Önkormányzata az 1. § (3) bekezdésében meghatározott Mezőtúr Város belterületén lévő Felsőrészi köztemető területének fenntartásáról saját maga gondoskodik, az üzemeltetését pedig kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében biztosítja.”


2. §


Az Ör. 2.számú melléklete helyébe ezen rendelet 2. számú melléklete lép.


3. §


Az Ör. 3.§ (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(3) A Díszsírhelyek temetőben a temetés lebonyolításához szükséges feltételeket a köztemető üzemeltetője – megállapodás alapján – biztosítja.”


4. §


Az Ör. 7.§ (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(2) Síremlék vagy bármilyen műtárgy építéséhez az üzemeltető előzetes engedélye szükséges, melynek megadásához egy példány tervrajzot kell benyújtani a Temetőgondnoksághoz. Az építés megkezdése előtt a kivitelező köteles egyeztetni a temetőőrrel.”


5. §


Az Ör. 8.§ (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(5) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni a Temetőgondnokságnál.”


6. §


Az Ör. 13.§ (2) bekezdése törlésre kerül.



7. §


Az Ör. 15.§-a az alábbi (2)-(4) bekezdéssel egészül ki:


„(2) A köztemetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírba helyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és a berendezések igénybevétele kötelező (üzemeltető által biztosított szolgáltatás).


  (3) Az engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozók az önkormányzati rendelet mellékletében meghatározott díjakat kötelesek fizetni a temetőkön belüli szolgáltatások igénybevételéért.


  (4) Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók tekintetében köteles megtartani az egyenlő bánásmód követelményét.”


8. §


Az Ör. 16.§ (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(1) Az üzemeltető megállapodás alapján a köztemetőről a Mezőtúri Református Egyházközösség állapotfelmérésén és kitűzésen alapuló nyilvántartókönyvet, tábla- és sírhelykönyvet köteles vezetni.”


9.§


E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.







                  Herczeg Zsolt                                                                      dr. Szűcs Attila

                   polgármester                                                                             jegyző

Mellékletek