Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019(III.29.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési alapszolgáltatások ellátásáról

Hatályos: 2019. 03. 30

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019(III.29.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési alapszolgáltatások ellátásáról

2019.03.30.

Mezőtúr Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendeletben foglaltakra a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Mezőtúr Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az Önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját, mértékét, megalapozza közép-és hosszútávra a fejlődés lehetőségeit.

2. § (1) Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásait elsősorban az általa fenntartott intézményei, gazdasági társasága útján látja el. Az Önkormányzat intézményei és gazdasági társasága útján biztosítja, hogy a város lakosai megfelelő tájékoztatást kapjanak a közművelődési lehetőségekről.

(2) Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai során együttműködik a civil közösségekkel, szervezetekkel, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozásokkal, igényli és elősegíti ilyen irányú tevékenységüket.

A rendelet hatálya

3. § Jelen rendelet területi hatálya Mezőtúr város közigazgatási területére terjed ki.

4. § Jelen rendelet személyi és szervezeti hatálya kiterjed:

a) Az önkormányzat közművelődési feladatait, tevékenységet ellátó önkormányzati intézményeire, gazdasági társaságára valamint mindazokra, akik e feladat ellátásában részt vesznek, közreműködnek.

b) A közművelődési megállapodás alanyaira, az öntevékeny művelődő közösségekre, azok fenntartóira, működtetőire, a közművelődési célú civil szervezetekre.

c) Az önkormányzat által támogatott intézményekre, vállalkozásokra, társulásokra, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, valamint mindazokra, akik a jelen rendeletben szabályozott feladatokat ellátják.

A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában részt vevők támogatását.

(2) Az önkormányzat feladatának tekinti a közművelődés feltételeinek biztosítását a szakmai tevékenység és a szolgáltatás tekintetében. Gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásához szükséges színterek, és infrastruktúra megteremtéséről, a már meglévő háttér felújításáról és fejlesztéséről.

6. § (1) Az Önkormányzat kötelező feladatként elősegíti művelődő közösségek létrejöttét, támogatja működésüket, segíti fejlődésüket, a közművelődési tevékenységek számára és a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzéséhez helyszínt biztosít. A művelődő közösség számára lehetőséget teremt a bemutatkozásra.

(2) Az Önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az (1) bekezdésben foglaltakon kívül az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

b) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

d) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

e) kulturális alapú gazdaságfejlesztés

f) a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása.

7. § A 6. § (2) bekezdés a) pontja szerinti alapszolgáltatás biztosítása érdekében az Önkormányzat az alábbi szakmai feladatokat látja el:

a)

aa) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését és fenntartását elősegítő programokat szervez; kapcsolatot teremt a testvértelepülések kulturális intézményeivel, egyesületeivel, megismerteti kultúrájukat a város lakosságával, bemutatja Mezőtúr kulturális értékeit Magyarországon és külföldön.

ab) Művelődési alkalmakat teremt a lakosság különböző korú, érdeklődésű, tevékenységű, összetételű (pl.: művelődési közösségek) csoportjai részére.

b) a lelki egészség megőrzését szolgáló programok szervezését támogatja;

c) a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését, a település lakossága életminőségének javítását segíti; különböző életkorú, érdeklődésű, közművelődési tevékenységet végző önszerveződő közösségek működését (igény szerint) segíti, művelődési szándékaikat támogatja, számukra fórumokat, ismeretterjesztő előadásokat szervez.

d) a település tehetséges és kiemelkedő személyiségeinek értékteremtő tevékenységét támogatja;

e) a gyermekek, a fiatalok és az időskorú népesség közművelődési lehetőségeit, közösségi életét segíti; művelődési szándékaikat támogatja, számukra fórumokat, ismeretterjesztő előadásokat szervez.

f) a hátrányos helyzetű rétegek kulturális hátrányainak mérséklését, művelődési kezdeményezéseit támogatja;

g) támogatja a helyi kulturális értékek védelmét;

8. § A 6. § (2) bekezdés b) pontja szerinti alapszolgáltatás biztosítása érdekében az Önkormányzat az alábbi szakmai feladatokat látja el:

a) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző tanfolyamok elősegítése;

b) lehetőséget és helyet biztosít az iskolarendszeren kívüli önképző, szakképző, képességfejlesztő tanfolyamok, bemutatók tartására;

c) életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek szervezése, azok megvalósításának támogatása;

9. § A 6. § (2) bekezdés c) pontja szerinti alapszolgáltatás biztosítása érdekében az Önkormányzat az alábbi szakmai feladatokat látja el:

a) az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi közösség és az oktatási intézmény bevonásával és részvételével szervezi meg a nemzeti ünnepeket, a társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását;

b) a nemzeti és az egyetemes kultúra értékeinek megismertetése, a megértés és befogadás elősegítése érdekében programok, tevékenységek, szolgáltatások megvalósítását támogatja;

c) a helyi nemzetiségi közösségek bevonásával a nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése érdekében programok, tevékenységek megvalósítását támogatja;

d) részt vesz a helyi művelődési szokások gondozásában, gazdagításában, települési értéktár kialakításában és gondozásában;

e) támogatja a művelődő közösségek - szakkörök, klubok, csoportok- létrejöttét, népművészettel, népi iparművészettel és a település szellemi kulturális örökségével kapcsolatos munkáját;

f) támogatja a hagyományos kézműves kultúra megőrzését;

g) kiállítási lehetőséget biztosít művészeti alkotások számára, közösségi színteret bocsát rendelkezésre zenei rendezvényekhez;

10. § A 6. § (2) bekezdés d) pontja szerinti alapszolgáltatás biztosítása érdekében az Önkormányzat az alábbi szakmai feladatokat látja el:

a) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása;

b) infrastrukturális támogatást nyújt a helyi gyermekekből álló iskolai művészeti csoportok rendezvényeihez, a művészeti és zeneoktatásban szerzett ismeretek bemutatásához közösségi színteret biztosít;

11. § A 6. § (2) bekezdés e) pontja szerinti alapszolgáltatás biztosítása érdekében az Önkormányzat támogatja a helyi környezeti értékek megismertetését, a kulturális turizmussal kapcsolatos programok megvalósítását, és a helyi környezeti értékek megőrzését.

12. § A 6. § (2) bekezdés f) pontja szerinti alapszolgáltatás biztosítása érdekében az Önkormányzat közreműködik a gyermek és ifjúsági korosztály művelődésének szervezésében, közösségeik életre hívásában és működtetésében, a tehetséggondozás elősegítésében.

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatások ellátásának módja és szervezeti keretei

13. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében fenntartja és működteti a Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft-t. és a Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtárat.

(2) A helyi közművelődés támogatását az alábbiak szerint biztosítja:

a) könyvtári szolgáltatás fenntartásával,

b) helytörténeti gyűjtemény gondozásával,

c) költségvetési keretei között kulturális rendezvények, szervezetek támogatásával,

d) pályázati lehetőségek kihasználásával és az ehhez szükséges önrész rendelkezésre bocsátásával.

(3) Az Önkormányzat az e rendeletben megfogalmazott közművelődési alapszolgáltatásai ellátása érdekében, mint fenntartó biztosítja a

a) Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft.,5400 Mezőtúr, Szabadság tér 17.

b) Hajó úti könyvraktár,5400 Mezőtúr, Hajó út 37. részére a működéshez szükséges feltételeket.

(4) A Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. keretein belül működik a :

a) Közösségi Ház (5400 Mezőtúr, Szabadság tér 17.)

b) Városi Sportcentrum (5400 Mezőtúr, Szolnoki út 15.)

c) Badár-emlékház és Műhely Mezőtúr, Sugár út 28.

d) Városi Színházterem,5400 Mezőtúr, Petőfi út 5.

e) Városi Galéria, Mezőtúr, Múzeum tér 1.

f) Turinform Iroda 5400 Mezőtúr, Kossuth Lajos tér 1.

g) Túri Fazekas Múzeum, 5400 Mezőtúr, Bajcsy-Zsilinszky utca 41.

h) Kézműves Ház 5400 Mezőtúr, Petőfi S. út 56.

(5) Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. és a Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtár feladata a községben élő lakosság társas kapcsolataihoz, művelődéséhez, szórakozásához szintér biztosítása, kulturális értékek közvetítése, a település közművelődési, közösségi igényeinek szolgálata.

(6) Az (4) bekezdésben meghatározott közművelődési színterek használati szabályait e rendelet függeléke tartalmazza.

14. § Az Önkormányzat gondoskodik arról, hogy Mezőtúr városának lakói folyamatos és megfelelő tájékoztatást kapjanak a közművelődési lehetőségekről, tevékenységekről és szolgáltatásokról. A megfelelő tájékoztatás érdekében biztosítja annak feltételeit, hogy a közművelődési programok közzététele megvalósuljon a www.mezotur.hu honlapon, a www.mkskft.hu honlapon, www.turikonyvtar.hu honlapon, a Mezőtúr és Vidéke újságban, a Mezőtúri Városi televízióban, valamint szórólapokon, műsorfüzetben, is közzétételre kerüljenek a programok.

15. § (1) Az önkormányzat egyes közművelődési feladatai ellátása érdekében együtt kíván működni:

a) az önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményeivel,

b) a településen működő köznevelési intézményekkel,

c) a közművelődési feladatokat is ellátó társadalmi, civil szervezetekkel,

d) az egyházakkal.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt szervezetekkel az együttműködés az önkormányzat közművelődési feladatainak elősegítése, és az el nem látott feladatok teljesítése érdekében történhet.

(3) A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél. Ennek megfelelően a közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés a törvényben és e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

16. § (1) A törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti, kapcsolattartási és egyéb jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) Az önkormányzat fenntartásában működtetett közművelődési színterek szakmailag önállóan látják el tevékenységüket. A Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. és a Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtár éves munkatervben rögzítik feladataikat, melyről a tárgyévet követő év március 31. napjáig a Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtár, május 31. napjáig a Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. számol be.

(3) Az éves munkaterv és a beszámoló elfogadásáról a Képviselő-testület dönt.

A közművelődési alapszolgáltatások finanszírozása és személyi feltételei

17. § (1) A közművelődési alapszolgáltatások nyújtásának pénzügyi fedezetét az Önkormányzat az éves költségvetésében meghatározott keretek között biztosítja.

(2) A közművelődési alapszolgáltatások finanszírozásának forrása az Önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, pályázatokon nyert, vagy egyéb támogatás, valamint a közművelődési intézmény saját bevétele.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások nyújtásának érdekében:

a) biztosítja a közművelődési színterek fenntartásához, illetve közművelődési alapszolgáltatások nyújtásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket;

b) biztosítja a közművelődési pályázatok elnyeréséhez szükséges önrészt oly módon, hogy a mindenkori éves költségvetési rendeletében meghatározza az erre fordítható összeg nagyságát;

c) támogatja – anyagi lehetőségei függvényében – a helyben működő civil szervezetek közművelődési tevékenységét, az egyéni vagy közösségi közművelődési kezdeményezéseket, illetve a közművelődési feladatokat is ellátó egyéb intézményeket, szervezeteket.

(4) A könyvtári és a közművelődési feladatokat a Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. alkalmazottai., valamint a Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtárvezetője által kinevezett közalkalmazotti jogviszonyban álló személyek látják el.

Záró rendelkezések

18. § (1) A rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2011.(XII.09.) önkormányzati rendelete.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv 15. Cikk (3) bekezdésének megfelelő követelményt tartalmaz.