Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011.(XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01- 2023. 07. 01

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011.(XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.07.01.

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében – a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló többször módosított 1993. évi LXXVIII. törvény 3. §, 6. §, 9. § 19. §, 21. §, 27. §, 29. §, 31. §, 33. §, 34. §, 36. §, 42. §, 54. § (1)-(3) bekezdés, 58. § (1)-(3) bekezdés, 79. §, 84. § (2) és (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011. (XI.15.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011. (XI. 15.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Osztálya (a továbbiakban: Hatósági Osztály) nyilvántartja a lakásigényeket, amelyek a nyilvántartásba vétel iránti kérelem beadása hónapjának első napjától számított egy éven keresztül szerepelnek a nyilvántartásban.

a) A nyilvántartásba vételről a Hatósági Osztály értesíti az igénylőt. Az értesítés tartalmazza

aa) a nyilvántartásba vétel időtartamát,

ab) tájékoztatást arról, hogy amennyiben az egy év letelte után is szeretné fenntartani az igényét (ha lakáshelyzete ezen időszak alatt sem rendeződik), akkor új igényt kell benyújtani.

b) A nyilvántartásból törlésre kerül, ha:

ba) a nyilvántartásba vétel egy éves időtartama lejárt és nincs új kérelem benyújtva,

bb) aki a nyilvántartási időszak alatt bérlakást kapott,

bc) nincs Mezőtúron állandó lakóhely vagy tartózkodási hely,

bd) a nyilvántartott nem szeretné fenntartani az igényét,

be) a nyilvántartott elhunyt.

c) Csak azok vehetnek részt a pályázaton, akiknek a pályázat kiírását megelőző hónapban már volt beadva bérlakás iránti igényük.

d) Ha a nyilvántartásba vett igénylés során megadott adatokban, lényeges tényekben, körülményekben változás áll be, az igénylő köteles 15 napon belül bejelenteni a Hatósági Osztályon.

e) A 2023. június 30. napján nyilvántartott lakásigénylés 2023. augusztus 31. napjáig érvényes. Ezen időtartam alatt a Hatósági Osztály értesíti és nyilatkoztatja az érintett igénylőket az igénylés fenntartásáról. Aki a megjelölt időpontig nem nyilatkozik, a nyilvántartásból törlésre kerül.”

(2) Az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011. (XI. 15.) önkormányzati rendelet 1. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A pályázatot polgármesteri hatáskörben a vállalkozói, gazdaság és városfejlesztési ügyintéző készíti elő, az ingatlan vagyonkezelőjének javaslatára. A szociális rászorultságot a Hatósági Osztály vizsgálja. Ha a pályázó nem nyújtja be hiánytalanul a kérelmét, hiánypótlásra egy ízben kerül sor. Ha a hiánypótlásnak nem tesz eleget és az erre rendelkezésre adott határidő eredménytelenül telik el, illetve a hiánypótlási határidő meghosszabbítását sem kéri, akkor a pályázat érvénytelenné válik.

2. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011. (XI. 15.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Önkormányzati tulajdonú bérlakásra szociális helyzet alapján bérleti szerződés azzal a mezőtúri lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személlyel köthető, akinek nincs és nem volt saját tulajdonú lakása - ide nem értve az öröklés útján szerzett és haszonélvezeti joggal terhelt lakást -, és akinek a közös háztartásban élő családtagok jövedelmét is figyelembe véve számított 1 főre jutó nettó jövedelme a szociális vetítési alap nyolcszorosát nem haladja meg, valamint a kérelmező és a vele együtt költözők együttesen nem rendelkeznek vagyonnal. A pályázathoz csatolni szükséges a családtagok pályázat benyújtását megelőző havi jövedelemigazolását. E rendelet alkalmazásában a jövedelem meghatározásánál a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 4. § (1) bekezdés a) pontját és (1a) pontját, a vagyon meghatározásánál az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontját kell alkalmazni

(2) Az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011. (XI. 15.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A nyertes pályázó köteles életvitelszerűen a bérlakásban lakni azon időszakban, ameddig a szerződése szól. Köteles írásban bejelenteni a lakásból két hónapot meghaladó távollétet és annak időtartamát.

3. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011. (XI. 15.) önkormányzati rendelet 29. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az első lakáshoz jutók támogatását pályázat útján a nagykorú, de a 35. életévüket legfeljebb a pályázat benyújtásának évében betöltő személyek igényelhetik. Ha a házastársak, élettársak közösen vásárolnak ingatlant, mindketten közösen pályáznak, így az adataik a pályázati adatlapon 1/A. és 1/B. pontban szerepelnek. Ha az egyik fél vásárolja az ingatlant, a vásárló fél a pályázó az 1/A. pontban, a másik fél a nem együttes igénylő a (2) pontban.”

(2) Az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011. (XI. 15.) önkormányzati rendelet 29. § (6) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pályázathoz csatolni kell:)

„a) lakóingatlan vásárlás esetén adásvételi szerződést.”

(3) Az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011. (XI. 15.) önkormányzati rendelet 29. § (6) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pályázathoz csatolni kell:)

„d) az ingatlan fekvése szerint illetékes járási földhivatal által kiadott, egy évnél nem régebbi tulajdonjog bejegyző határozatot vagy hiteles tulajdoni lap másolatot. Az egy éves határidő elmulasztása jogvesztő

(4) Az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011. (XI. 15.) önkormányzati rendelet 29. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Az első lakáshoz jutók támogatása legfeljebb egy alkalommal, egy támogatandó lakásra vehető igénybe. A támogatást a kérelmek benyújtásának sorrendjében a mindenkori költségvetési rendeletben meghatározott, erre a célra elkülönített összeg erejéig nyújtja.”

4. § Az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011. (XI. 15.) önkormányzati rendelet 31. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az e rendeletben meghatározott jogosultsági feltételeket a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Osztálya helyszíni szemle tartásával ellenőrzi.”

5. § Az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 20/2011. (XI. 15.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

6. § Ez a rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba, és 2023. július 2-án hatályát veszti.

1. melléklet a 16/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet