Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról szóló 21/2020.(VIII.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 01- 2023. 02. 01

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról szóló 21/2020.(VIII.27.) önkormányzati rendelete módosításáról

2023.02.01.

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdése, 10. § (1) bekezdése, 26. §-a, 32. § (3) bekezdése, 132. § (4) bekezdés g) pontja, továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A települési támogatásról szóló 21/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdés f) és g) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai:)

„f) a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Mezőtúri Járási Hivatal, munkaügyi hivatali feladatokat ellátó szervezeti egységének a vezetője,
g) a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Mezőtúri Járási Hivatal, szociális ügyekkel foglalkozó szervezeti egységének a vezetője.”

2. § (1) A települési támogatásról szóló 21/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetekben rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a létfenntartási gondokkal küzdő személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének két és félszeresét, egyedülálló személy esetén háromszorosát és nem rendelkezik vagyonnal, továbbá önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud.A rendkívüli települési támogatás lehet pénzbeli ellátás, vagy természetbeni ellátás is.

(2) A települési támogatásról szóló 21/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 5. § (5) és (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) Kivételes méltánylást érdemlő esetben (pl.:súlyos betegség, vis maior helyzet) a döntéshozó az (1) bekezdés előírásaitól eltérően – jövedelemhatártól, korábban megállapított támogatás összegétől függetlenül - a rendkívüli települési támogatás éves összegeként a szociális vetítési alap összegének ötszörösét határozhatja meg.

(6) Az elemi kár esetén a települési támogatás felső határa elérheti a szociális vetítési alap összegének tízszeresét. Az elemi kár esetén amennyiben a települési támogatás meghaladja a kettőszázezer forintot, az erről szóló rendőrségi jegyzőkönyvet, biztosítási kötvényt, tulajdoni lapot, fényképeket mellékelni kell. Az elemi kár esetén környezettanulmány végzése minden esetben kötelező. Az elemi kár esetén felmerülő rendkívüli települési támogatási igényről a polgármester soron kívül dönt.”

3. § A települési támogatásról szóló 21/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Temetési támogatásban részesíthető az a személy, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a szociális vetítési alap összegének két és félszeresét, egyedül élő kérelmező esetén háromszorosát nem haladja meg.

A támogatás feltétele, hogy a temettetést számlával igazoló kérelmező a haláleset bekövetkezésének időpontjában Mezőtúr városban állandó lakóhellyel rendelkezzen.”

4. § (1) A települési támogatásról szóló 21/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A képviselő-testület lakhatási támogatást állapíthat meg annak a háztartásnak a lakhatási kiadásainak enyhítésére, amelyben a háztartás tagjainak egy főre jutó jövedelme nem haladja meg)

„a) egyszemélyes háztartás esetén a szociális vetítési alap összegének 250%-át,
b) többszemélyes háztartás esetén a szociális vetítési alap összegének 200%-át”

(2) A települési támogatásról szóló 21/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 7. § (9) bekezdés a) pont aa)–ac) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A lakhatási támogatás összege:

egyszemélyes háztartás esetén, amennyiben a kérelmező havi jövedelme)

„aa) nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 90%-át, havi 4000 Ft,

ab) meghaladja az aa) pontban meghatározott jövedelmet, de nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 150%-át, havi 3500 Ft,

ac) meghaladja az ab) pontban meghatározott jövedelmet, de nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 250%-át, havi 2500 Ft.”

(3) A települési támogatásról szóló 21/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 7. § (9) bekezdés b) pont ba)–bc) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A lakhatási támogatás összege:

Többszemélyes háztartás esetén, amelyben a háztartás tagjainak egy főre jutó jövedelme)

„ba) nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 90%-át, havi 5000 Ft,

bb) meghaladja a ba) pontban meghatározott jövedelmet, de nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 150%-át, havi 4500 Ft

bc) meghaladja a bb) pontban meghatározott jövedelmet, de nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 200%-át, havi 3500 Ft.”

5. § A települési támogatásról szóló 21/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület tüzelőtámogatást biztosít annak a rászoruló személynek, aki a szociális törvény alapján energiafelhasználási támogatásra nem jogosult, és akinek a jövedelme, vagy családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének két és félszeresét, egyedülálló személy esetén háromszorosát, amennyiben a 3. § (1a) bekezdésében meghatározott források az önkormányzat rendelkezésére állnak

6. § A települési támogatásról szóló 21/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 9. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az önkormányzat az Szt. 48. §-ában meghatározott szabályok szerint gondoskodik az elhunyt személy közköltségen, - ha jogszabály másként nem rendelkezik – a településen szokásos legolcsóbb temetéssel történő eltemettetéséről.)

„a) A képviselő-testület az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítése alól mentesítheti, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi nettó átlag jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének két és félszeresét.”

7. § (1) A települési támogatásról szóló 21/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 10. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Gyógyszertámogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a szociális vetítési alap összegének két és félszeresét nem haladja meg, és havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége eléri a szociális vetítési alap összegének 25%-át, továbbá közgyógyellátásban nem részesül és a gyógyszerek költségének viselése saját vagy a családja létfenntartását veszélyeztetik.

(2) Annak igazolására, hogy a kérelmező közgyógyellátásra nem jogosult, a járási hivatal végleges elutasító határozatát kell csatolni, amely nem lehet három hónapnál régebbi.”

(2) A települési támogatásról szóló 21/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 10. § (4) bekezdés a)–c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A gyógyszertámogatás egy hónapra jutó összege:)

„a) 8.000 Ft, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem havi összege a szociális vetítési alap összegének 100 %-át nem haladja meg,
b) 7.000 Ft, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem havi összege a szociális vetítési alap 100%-át meghaladja, de nem éri el a 150%-át,
c) 6.000 Ft, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem havi összege a szociális vetítési alap 150%-át meghaladja, de nem éri el a 250%-át.

8. § Hatályát veszti a települési támogatásról szóló 21/2020. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet 10. § (3) bekezdése.

9. § Ez a rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba, és 2023. február 2-án hatályát veszti.