Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2017. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a 2016. évi pénzügyi terv végrehajtásáról

Hatályos: 2017. 05. 26- 2022. 09. 21


Alattyán községönkormányzata

 képviselő-testületének

7/2017. (V.25.) önkormányzati rendelete

a 2016. évi pénzügyi terv végrehajtásáról


Alattyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

(1) Az önkormányzat képviselő-testülete a 2016. évi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadást

386 023 E Ft

Költségvetési bevétellel



325 629 E Ft

Költségvetési kiadással


60 394 E Ft

helyesbített költségvetési maradvánnyal



hagyja jóvá.

(1) Az önkormányzat mérlegszerűen bemutatott kiadásait, bevételeit önkormányzati szinten az 1.1. mellékletben foglaltaknak megfelelően fogadja el.

(2) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban az 1.2., 1.3., 1.4. mellékletek szerint fogadja el.

(3) A működési bevételek és kiadások, valamint a tőkejellegű bevételek és kiadások mérlegét a 2.1. és a 2.2. melléklet szerint fogadja el.

2. §

(1) A képviselő-testület az Önkormányzat 2016. évi zárszámadását részletesen a következők szerint fogadja el:

(2) Az önkormányzat beruházási és felújítási kiadásait a 3. és a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.


(3) Az EU-s támogatással megvalósuló programok és projektek, valamint az önkormányzaton kívül megvalósult projektekhez való hozzájárulás pénzügyi elszámolását az 5. melléklet szerint fogadja el.

(4) Az önkormányzat, polgármesteri hivatal bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítését a 6., és a 7., mellékletekben foglaltaknak megfelelően hagyja jóvá.

(5) A költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítését a 8., mellékletekben foglaltaknak megfelelően hagyja jóvá.

(6) A képviselő-testület a költségvetési szervek maradványát és annak felhasználását a 9. mellékletnek megfelelően hagyja jóvá, illetve engedélyezi.



3. §

(1) A képviselő-testület utasítja az önkormányzat jegyzőjét, hogy a költségvetési maradványt érintő fizetési kötelezettségek teljesítését biztosítsa, illetve kísérje figyelemmel.

(2) Az önkormányzat jegyzője és a költségvetési szervek vezetői a költségvetési maradványnak a 2017. évi előirányzatokon történő átvezetéséről gondoskodni kötelesek.

4. §

(1) A képviselőtestület utasítja az önkormányzat jegyzőjét, hogy a költségvetési beszámoló elfogadásáról a költségvetési maradvány jóváhagyott összegéről, elvonásáról a költségvetési szervek vezetőit a rendelet kihirdetését követő 15 napon belül írásban értesítse.



5. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




Tóth Ildikó

Koczkás Gábor

jegyző

polgármester





Alattyán Község Önkormányzat 7/2017. (V.25.)
zárszámadási rendeletének indokolása




Kelt: Alattyán, 2017. május 25.


Tisztelt Képviselő-testület!


Az önkormányzat képviselő-testülete az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban Áht.) 87.§-a alapján a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról a számviteli jogszabályok szerint éves költségvetési beszámolót, az éves költségvetési beszámolók alapján évente, az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelő záró számadást (zárszámadás) kell készíteni.

Áht. 91. § (1) szerint a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő, és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.


Alattyán Község Önkormányzata 2016. évi pénzügyi tervének végrehajtásáról szóló zárszámadás elkészült, melyet az alábbiak szerint terjesztek a Képviselő-testület elé.







  • Önkormányzat működési támogatása



Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C. Törvény 2. mellékletében foglaltak szerint állapította meg a helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatási jogcímeit és fajlagos összegeit. Alattyán Község Önkormányzata ezen a címen, 43 274 ezer forint támogatást biztosítottak, év közben a támogatási összeg 257 ezer forinttal növekedett.


A Települési Önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatására 39.700 ezer forint az előirányzat és 39.531 ezer forint a teljesítés, mivel egy  óvodanő gyesen volt.


A szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatok támogatásának eredeti előirányzata 44.469 ezer forint volt, amely támogatás 52.497 ezer forintra növekedett. A növekedés oka az szociális feladatok kiegészítő támogatásai, valamint a óvodai étkezés térítésmentessé válása.


A települési önkormányzat kulturális feladatainak támogatására 2.376 ezer forint az előirányzat és a teljesítés.


Működési célú központosított előirányzatok támogatása 6.518 ezer forint, melyből szociális tüzelőanyag vásárláshoz 1.407 ezer forintot, vissza nem térítendő rendkívüli önkormányzati támogatásként 3.000 ezer forintot ítéltek meg az Önkormányzat részére, a fennmaradó 2.111 ezer forint jogcíme bérkompenzáció.

Helyi önkormányzatok kiegészítő támogatása a 2015. bérkompenzáció 528 ezer forintos összegét tartalmazza.



  • Működési célú támogatások államháztartáson belülről



Egyéb működési célú támogatások bevételei az alábbi táblázat alapján alakult.


Megnevezés

Összeg  (Ezer Ft)

Egyéb működési célú támogatások-központi költségvetési szervtől ( kiegészítő gyermekvédelmi támogatás és utalványok)

3.107

Egyéb működési célú támogatások- fejezetektől (EU-s projekt) (Területalapú támogatás és ASP pályázat )

6.807

Egyéb működési célú támogatások- Társadalombiztosítási pénzügyi alapok (OEP finanszírozás)

19.122

Egyéb működési célú támogatások-elkülönített pénzalapoktól (közfoglalkoztatás támogatása, parlagfű pályázat )

96.240

Mindösszesen

125.276


Támogatásértékű bevételek között tervezte az önkormányzat a közfoglalkoztatás támogatását. A módosított előirányzat azon bevételi forrást tartalmazza, amely programra az önkormányzat megkötötte a támogatási szerződést.


A közfoglalkoztatás keretében művelt földterületek és anyajuhok után 807.375 Ft támogatást kaptunk, míg az ASP pályázat keretében megvalósítandó eszközök és szabályzatok megvásárlásához 6.000.000 Ft-ot.


A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által meghirdetett Parlagfű-mentesítési pályázaton 66.665 forintos támogatással nyert.



  • Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről


Felhalmozási célú Önkormányzati támogatásként 683 ezer forintot kapott az a 2016. év elején megigényelt vis maior alapból.



  • Közhatalmi bevételek


Az Önkormányzat ezen bevételi cím alatt tervezi a helyi adókat. A helyi adó bevételeket a jelenleg hatályban lévő törvények alapján tervezte meg az önkormányzat 33.942 ezer forint eredeti, 47.140 ezer forint módosított bevételi előirányzattal.


A közhatalmi bevételek teljesítése a beszámolási időszakban 38.866 ezer forint volt, ebből az iparűzési adóbevétel 29.342 ezer forint, a kommunális adó bevétel pedig 2.800 ezer forint volt.


A gépjárműadóról szóló törvény alapján a belföldi gépjárművek után a települési önkormányzat által beszedett adó 40%-a a települési önkormányzatot illeti meg. Az önkormányzatnál maradó rész 3.449 ezer forint, a központi költségvetést megillető rész, a 60% pedig elutalásra került az év folyamán.


Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók bevétele címen 4.157 ezer forint folyt be az Önkormányzat számlájára, amely.


Egyéb közhatalmi bevétel címen 3.275 ezer forint volt a teljesítés, ami a bírságokat, késedelmi pótlékot, illetve a közigazgatási bírság 40%-át foglalja magába. 2016. év végén ide kellett átcsoportosítani a talajterhelési díjakat bevételeit is.


  • Működési bevételek


Az intézmények működési bevételének 2016. évi teljesítése 33.439 ezer forint, ezen összeg tartalmazza, az intézményi térítési díjakat, a lakbér és bérleti díjakat, a továbbszámlázott szolgáltatások és a kamatbevételeket valamint az áfa bevételeket.


A szolgáltatások ellenértéke bevételeken belül legnagyobb arányt a tárgyi eszközök bérbeadásából származó bevétel, 7.886 ezer forint képviseli, amely a lakásbérleteket, terembérleti díjakat, temető fenntartási és sírhely megváltási díjakat foglalja magába.



A készletértékesítés ellenértéke címen 1.617 ezer forint a teljesítés, amely az Idősek Klubja, az Alattyáni Óvoda, és az iskolai étkezők élelmezési számláit tartalmazza.


Az 1.344 ezer forint közvetített szolgáltatások ellenértéke a KLIK részére továbbszálázott rezsiköltséget, valamint az iskolai könyvtár működési költségeinek, illetve a konyha rezsiköltségeinek továbbszámlázását foglalja magába.



  • Felhalmozási bevételek


Felhalmozási bevétel címen 400 ezer forint volt a teljesítés, amely a Gábor Áron u. 7. szám alatti  ingatlan értékesítéséből származik.



  • Működési célú átvett pénzeszközök


A működési célú átvett pénzeszközök a Szent-Mihály napi találkozások rendezvény magánszemélyektől származó adományait, a nyári Erzsébet tábor 540 ezer forint támogatásának  bevételeit foglalja magába.

Ezen a címen 1020 ezer forint volt a teljesítés.






Felhalmozási célú pénzeszközök címen az Alattyáni Viziközmű Társulás befizetéseit tartjuk nyilván, amely ebben az 36.635 ezer forint volt, mely elsősorban a Fundamenta szerződések megszűnésének eredménye. Az 1.000 ezer forint, az I. világháborús emlékmű felújítására kapott támogatás összege.


  • Maradvány igénybevétele


Az önkormányzat teljes egészében, a pénzmaradvány felosztásnál meghatározottak szerint felhasználta a 2015. évi 57.989 ezer forintos maradványát.


  • Finanszírozás bevételei


Az Alattyáni Polgármesteri Hivatal, az Alattyáni Óvoda, illetve az Idősek Klubja működésének finanszírozása az Önkormányzat számlájára kerül, majd innen utalja az önkormányzat az intézmények számlájára intézményfinanszírozásként. E jogcím bevétele az intézményeknél, illetve kiadása az Önkormányzatnál a beszámolási időszakban 95.562 ezer forint volt.


A Magyar Államkincstár 5.318 ezer forintot utalt 2016. decemberben az önkormányzat számlájára a központi költségvetésből, a 2017. évi állami támogatás megelőlegezésére.







  • Működési költségvetés kiadásai



A személyi jellegű kiadások és járulékainak felhasználása 158.017 ezer forint.


Az Önkormányzat több közmunkaprogramba kapcsolódott be – Téli és egyéb értékteremtő, Közúthálózat karbantartása, Helyi sajátosságra épülő program, Belvízelvezetés és Mezőgazdasági mintaprogram – Ezen programokban foglalkoztatott közmunkások átlagos statisztikai létszáma összesen 87 fő volt 2016. év folyamán. Az Önkormányzat meghatározott időszakokban, a programoktól függően alkalmazott összesen 92 fő (halmozott adat) közmunkást.


A személyi jellegű kiadások közterheit tartalmazza a munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó sor, melynek teljesítése 34.872 ezer forint volt.


A dologi kiadásokat, a várható feladatok és a kötelezettségvállalások függvényében tervezte meg az önkormányzat, a pénzügyi teljesítés 101.218 ezer forintban realizálódott. A dologi kiadásokon belüli tételek az előző évekhez hasonló kiadásokat takarnak.


A segélyezési rendszer átalakulására tekintettel az előző évekhez képest kevesebb a szociálpolitikai juttatások kiadása, összesen 7.919 ezer forint került kifizetésre.


Az államháztartáson belülre átadott 630 ezer forintos pénzeszközből a Jászsági Többcélú Társaság tulajdonjog megszüntetése miatt hozzájárulási kötelezettség lett rendezve. A szervezetenkénti támogatási összeget a 6. számú tájékoztató tábla tartalmazza.




  • Felhalmozási költségvetés kiadásai


Az önkormányzat 2016. évi beruházási és felújítási kiadásait feladatonként a 3. és 4. számú mellékletek tartalmazzák.


A Polgármesteri Hivatalba vásároltunk nyomtatót és porszívót szünetmentes tápegységet és routereket mindösszesen 110 ezer forint értékben.


Az Orvosi Rendelőbe vásároltunk nyomtatót és egy vérnyomásmérőt: 38 ezer Ft.


A Művelődési Ház részére megvásárlásra kerültek a következő évi rendezvényekhez a tányérok, poharak, evőeszközök: 356 ezer Ft



Az Alattyáni Óvoda részére beszerzésre kerültek szintén evőeszközök: 92 ezer Ft.

Az iskola konyha evőeszköz állományai is felújításra került.: 348 ezer Ft


Az Önkormányzat részére beszerzésre került 1 db kisbálázó gépet 1.375 ezer forint értékben és számos kisértékű eszköz a közfoglalkoztatási programok keretén belül.

Szintén a közfoglalkoztatás keretében vásároltunk egy teherhordó kerékpárt 124 ezer forintért, Bosch festékszórót 38 ezer forintért, fűnyírókat és fűkaszákat 613 ezer forint értékben.

 A Parlagfű pályázathoz vásároltunk 1 db fűnyírógépet: 67 ezer Ft.


Megvásárlásra került 2 db kerékpár 71 ezer Ft értékben.


Településrendezési terv felülvizsgálatára fordítottunk 3.200 ezer forintot, míg a csapadékvíz elvezetés terveire 2.600 ezer forintot.



A Polgármesteri Hivatal épületében felújítottuk a informatikai hálózatot és kialakításra került a hátsó ajtó beléptető rendszere



Szintén felújításra került  a Kiskör utca  512 ezer forint értékben .


A Szennyvíztisztító telep villamos felújítása 3.443 ezer forint, amely összeg beszámításra kerül a TV Zrt. bérleti díj számlájába.



  • Finanszírozási kiadások


Az Önkormányzat költségvetésében a központi irányítószervi támogatások soron szerepel az intézményfinanszírozás, a kiadási teljesítés 95.562 ezer forint, amely összeg megegyezik a bevételi oldalon szereplő támogatással.

Az intézmények finanszírozási bevételeit és kiadásait az alábbi táblázat szemlélteti.







adatok ezer Ft-ban


Intézmény

Önkormányzati finanszírozás

Állami támogatás

Előző évi maradvány igénybevétele

Intézményi bevétel

Összes bevétel

Összes kiadás

Alattyáni Polgármesteri Hivatal


29 689

27 846

1 119

1 340

32 148

31 528

Alattyáni Óvoda

44 924

44 924

1 761

361

47 046

46 701

Idősek Klubja

20 949

13 600

863

8053

29 865

28879






Az önkormányzatnak a 2016. évi költségvetésében nem került bevezetésre sem általános, sem céltartalék.


  • 2016. évi maradvány alakulása


Az Önkormányzat 2016. évi maradványa 118.849 ezer forint, amelyből működési célú maradvány 60.394 ezer forint teljes egészében kötelezettséggel terhelt, működési célú.  A működési célú pénzmaradvány oka a Munkaügyi Központ által leutalt közmunkaprogram előleg, valamint a dologi kiadások megtakarításai.

A 9. melléklet tartalmazza a 2016. évi maradvány alakulását.



  •   A vagyon alakulása


Az önkormányzat eszközeinek értéke 2016. december 31. napon 2 184.074  ezer forint volt, 2,93 %-kal, 110 109 ezer forinttal növekedett a bázis évhez viszonyítva (7.1.tájékoztató tábla).


Az eszközökön belül a nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközök 73.90 %- ot , a nemzeti vagyonba tartozó forgóeszközök 0,24 % -ot, a pénzeszközök 5,29 %-ot, a követelések 20.51 %-ot, az egyéb sajátos eszközoldali elszámolások pedig 0,06 %-ot képviselnek a tárgyévben. (7.1. tájékoztató tábla).


A beszámolási időszakban az immateriális javaknál 2016. évben sor került beszerzésre is, így a bruttó érték 4060 ezer forinttal nőtt az előző évi záró állományhoz képest.


Az ingatlanok és az ingatlanokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok bruttó értéke 104 528 ezer forinttal növekedett az ivóvíz felújítási program lezárása miatt.

A gépek, berendezések, járművek bruttó értéke 56.519 ezer forinttal növekedett meg egészségügyi szakmai gépbeszerzésekkel, számítógép, nyomtató, fűnyíró, irodai kisgépek beszerzésével, valamint mezőgazdasági gépek vásárlása kapcsán.


Növekedett a tenyészállat állomány, mivel 2016.évben megvásárlásra került 1 db tenyészkos és megellettek a növendék juhaink is, így át kellett minősíteni őket tenyészállattá. 5.543 ezer növekedést eredményezett az előző évi záró állományhoz képest.



A követelések vonatkozásában 2.680 ezer forint csökkenés tapasztalható, amelynek elsődleges oka a Pócs és Társa által előző években keletkezett fizetési kötelezettség részteljesítése


Az önkormányzat forrásainak értéke 2016. december 31. napon 2.184.074 ezer forint volt, 2,93 %-kal, 110.109 ezer forinttal nőtt a bázis évhez viszonyítva. A forrás oldalon belül a saját tőke aránya 99,33 %.


Kötelezettségeink állománya áruszállításból és szolgáltatásból 13.829 ezer forint, amelyből 7025 ezer forint a tárgyévi költségvetést terhelő szállítói kötelezettség, a többi pedig a következő évet terhelő kötelezettség. Az előző évi állományi értékhez viszonyítva a szállítói kötelezettségünk állománya 30,06%-kal növekedett.


Tisztelt Képviselő-testületet!

Kérem, hogy a zárszámadási rendelet-tervezetet tárgyalja meg és hozza meg döntését.



Alattyán, 2017. május 25.




                                                                                                                    Koczkás Gábor

                                                                                                                      polgármester

  

Mellékletek