Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról

Hatályos: 2024. 07. 01

Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról

2024.07.01.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva, polgármesterként a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 1. §-a, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ában, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendelem el.1

I. Fejezet2

Általános Rendelkezések

1. A rendelet célja

1. §3

2. A rendelet hatálya

2. § (1)4 A rendelet hatálya Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat közigazgatási területén élő természetes személyekre terjed ki.

a) magyar állampolgárokra,
b) bevándorlási engedéllyel rendelkező személyekre,
c) letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre,
d) magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre
(2) 5 null
(3) 6 null
(4) 7 null

3. Hatásköri rendelkezések

3. § (1) Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a polgármester hatáskörébe ruházza át az alábbi ügyeket:

a) köztemetés,
b) hulladékszállítási és kezelési közszolgáltatás kedvezményezett igénybevétele.
(2) 8 A Képviselő-testület a Pénzügyi, Szociális és Településüzemeltetési Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) hatáskörébe ruházza át.
a.) az települési támogatás,
[1](3)A polgármester és a bizottság önkormányzati hatósági jogkörben hozott döntése ellen a Képviselő-testülethez címzett, de a Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatalhoz benyújtandó, illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.

4. Eljárási rendelkezések

4. § (1)9 E rendeletben meghatározott szociális ellátások iránti kérelmeket a Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatalnál (továbbiakban Hivatal) kell előterjeszteni személyesen, vagy postai úton, vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton. A kérelmek hivatalból is indulhatnak– különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság vagy más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére. A kérelmekhez az egyes ellátási formáknál felsorolt mellékleteket és nyilatkozatokat kell csatolni.

(2) A benyújtott igazolások, nyilatkoztatok tartalmát a Hivatal szociális ügyekkel foglalkozó szervezeti egysége az alábbiak szerint ellenőrizheti:

1. megkeresheti az illetékes Nemzeti Adó és Vámhivatalt,

2. megkeresheti a személyi adat és lakcímnyilvántartó szervet,

3. végezhet környezettanulmányt,

4. lekérdezheti és adatot egyeztethet a Magyar Államkincstár Szociális Ellátások nyilvántartási rendszerén keresztül,

5. megkeresheti az igazolást kiállító szervet, munkáltatót.

(3) A szociális ellátást igénylő család, illetve háztartás helyzetéről – a tényállás tisztázása céljából – környezettanulmányt készíthet, szükség esetben önkormányzati intézmények bevonásával.

(4) Az e rendelet hatálya alá tartozó szociális ellátásoknál a jövedelemszámításra, és a bejelentési kötelezettségre az Szt. rendelkezései az irányadók.

5 Az ellátások folyósítására, valamint ellenőrzésére vonatkozó szabályok

5. § (1) A szociális jellegű kiadások pénzügyi fedezete és a felhasználható pénzügyi keret az éves költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben kerül meghatározásra.

(2)10

(3) Az e rendeletben meghatározott települési támogatás folyósítása elsősorban bankszámlára történő utalással történik, valamint a készpénzben a Hivatal házipénztárából, kivételt képez ezen rendelet 14. §-ában meghatározott természetben történő juttatás.

(4) E rendelet alapján megállapított pénzbeli szociális ellátások összegét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 6. § (3) bekezdésének előírásai szerint kell folyósítani.

(5) E rendelettel megállapított ellátások jogosultsági feltételeinek fennállását – a jogosultság megállapítását követően is – a hivatal szociális feladatokat ellátó irodája bármikor jogosult ellenőrizni.

(6) Amennyiben a (4) bekezdés szerinti ellenőrzés során megállapításra kerül, hogy a jogosultsági feltételek már nem állnak fenn, az ellátást meg kell szüntetni.

(7) Az e rendeletben megállapított feltétek hiányában nyújtott szociális ellátások megtérítésére és a megtérítéssel kapcsolatos méltányossági eljárásra vonatkozóan az Szt. 17. § szabályai szerint kell eljárni.

6. Adatkezelés

6. § (1) A jegyző a szociális ellátásra való jogosultság megállapítása, az ellátás biztosítása, fenntartása és megszüntetése céljából az Szt. 18-19. §-ban foglaltaknak megfelelően országos és helyi nyilvántartást vezet.

(2) a szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását köteles a változás bekövetkezésétől számított 15 napon belül bejelenteni.

7. Ellátási formák

7. § (1) A jogosult részére jövedelme kiegészítéseként, pótlásaként pénzbeli, illetve természetbeni szociális ellátás nyújtható.

(2) Az önkormányzat képviselő-testülete szociális rászorultság esetén a jogosult számára e rendelet alapján a jogosult részére

a) települési támogatást

aa) rendkívüli települési támogatást

ab) temetési települési támogatást

ac) települési gyógyszer támogatást

ad) lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás

ae) szociális kölcsönt

b) hulladékszállítási és kezelési közszolgáltatás kedvezményezett igénybevételét

c) köztemetést

állapít meg az Szt, 45. §-ánban és 48. §-ában foglaltak figyelembevételével, valamint e rendeletben meghatározottak szerint.

II. Fejezet 11

Pénzbeli és természetbeni ellátások12

8. Rendkívüli települési támogatás

8. §13 (1) A Bizottság az önkormányzat által átruházott hatáskörben az e rendeletben meghatározottak szerint nyújt rendkívüli települési támogatást a Szt. 45. §-ában meghatározott feltételek fennállása esetén, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások – így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(2)14 rendkívüli települési támogatásban részesíthető különösen:

a)15 az a kérelmező akinek az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 190 % - át, egyedül élő esetén annak 240 % - át

b)16 kérelemre az a személy, aki hosszantartó betegség, elemi kár miatt anyagi segítségre szorul és az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegének 290 % - át.

(3) Különös méltánylás esetében /súlyos betegség, kirívóan magas gyógyszerköltség, elemi kár/ a jövedelemhatártól el lehet tekinteni.

(4) Rendkívüli pénzbeli és természetbeni települési támogatás egy naptári évben egy háztartáson belül legfeljebb 4 alkalommal állapítható meg, melytől különös méltánylás esetében el lehet térni.

(5) Rendkívüli települési támogatás alkalmanként adható gyógyszertámogatásként, az egészségbiztosítás által nem, vagy csak részben támogatott egészségügyi szolgáltatás díjaként, valamint élelmiszer, a tankönyv, a tüzelő segély, a közüzemi díjak, illetve a gyermekintézmények térítési díjának kifizetése formájában.

(6) E támogatás esetén a támogatásban részesülő kötelezhető a felhasználás elszámolására (számla, nyugta stb. becsatolása). Ismételt nem rendeltetésszerű felhasználás esetén az újabb támogatási kérelem nem teljesíthető.

(7) Nem állapítható meg települési támogatás annak a személynek, akinél a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet, valamint időszakos vagy tartós létfenntartás veszélyeztetettségének ténye nem igazolható.

(8) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az ugyanazon rendkívüli élethelyzetre vagy létfenntartási gondra való hivatkozással 15 napon belül ismételten benyújtott kérelemre vagy hivatalból indult eljárásra települési támogatás - kivéve az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén - nem állapítható meg.

(9) A rendkívüli települési támogatás összege alkalmanként 1 000 Ft - 30 000 Ft-ig terjedhet.

(10) A kérelem elbírálása során, mérlegelési jogkörben, magasabb összegű rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki bizonyítottan átmeneti pénzzavarba került, mert temetés, elemi kár, tartós betegség miatt rendkívüli kiadása merül fel, rendszeres pénzellátás hiánya miatt saját, illetve családja létfenntartása veszélyeztetett.

8/A. §17 (1) Iskoláztatási, nevelési támogatásban részesíthető a településen életvitelszerűen élő, és lakcímmel rendelkező a gyermek tartására köteles személy, akinek a gyermeke:

a) bölcsődei, óvodai nevelésben részesül,

b) általános iskola 1-8 osztályos tanulója,

c) középfokú iskola nappali oktatási rendje szerint 9-13 évfolyamon tanul,

d) felsőfokú iskola nappali rendszerű oktatási rendje szerint tanul.

(2)18 A támogatás feltétele, hogy kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegének az ötszörösét.

(3)19 A támogatás évente egy alkalommal adható, a gyermek tartására köteles személy vagy a nagykorú gyermek kérelme alapján. A kérelem július 1. naptól december 11. napig nyújtható be. A határidő elmulasztása jogvesztő. A kérelemhez mellékelni kell az igazolást a tanulói jogviszony fennállásáról, az igénylő és a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelmi helyzetével kapcsolatos igazolásokat.

(4) A támogatás összege:

a)20 bölcsődés, óvodás gyermekek esetén gyermekenként 15 000 Ft.,

b) általános és középfokú iskolás gyermekek esetén gyermekenként 15.000,- Ft.,

c) nappali tagozatos főiskolai, egyetemi hallgatók esetén 20.000,- Ft.

(5) A támogatás kifizetése házipénztárból készpénzben, vagy bankszámlára átutalással történik.

(6) A rendkívüli iskoláztatási, nevelési támogatás megállapítása iránti kérelmet a jelen rendelet 5. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(7)21 A kérelem elbírálására évente, december 15. napjáig kerül sor.

8/B. §22 (1) Az egyszeri fűtéstámogatás a szociálisan rászoruló kérelmező részére megállapított, a kérelmező kérelmében foglaltak szerint pénzben nyújtott támogatás.

(2) Egyszeri fűtés támogatásban részesíthető a településen életvitelszerűen élő, és lakcímmel rendelkező szociálisan rászoruló kérelmező.

(3) Az egyszeri fűtéstámogatás ingatlanonként a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben foglalt komfort nélküli, vagy annál magasabb komfort fokozatúnak megfelelő lakásra, egy személynek biztosított támogatás melyet évente egy alkalommal lehet megállapítani, a háztartásban élő személyek számától függetlenül.

(4)23 Nem jogosult az egyszeri fűtéstámogatásra a jogcímnélküli lakáshasználó és az a háztartás, aki a kérelem beadását megelőző egy éven belül iskoláztatási, nevelési, vagy természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatásban részesült.

(5)24 A támogatás feltétele, hogy kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegének hat egész öt tizedszeresét.

(6) Az egyszeri fűtéstámogatás megállapítása iránti kérelmet a jelen rendelet 6. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(7)25 A támogatás iránti kérelem 2024. február 1. naptól 2024. február 29. napig, azt követően minden év november 1. napjától november 30. napjáig nyújtható be. A határidő elmulasztása jogvesztő. A kérelemhez mellékelni kell az igénylő és a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelmi helyzetével kapcsolatos igazolásokat.

(8) Az egyszeri fűtéstámogatás összege 15.000 Ft.

(9)26

(10) A támogatás kifizetése házipénztárból készpénzben, vagy bankszámlára átutalással történik.

(11)27 A támogatás iránti kérelmet a 6. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

8/C. §28 (1) Születési támogatásban részesíthető a településen életvitelszerűen élő, és lakcímmel rendelkező a gyermek tartására köteles személy, amennyiben az alábbi feltételek együttesen fennállnak:

a) a gyermek szüleinek legalább egyike a gyermek születésekor, és a gyermek születését közvetlenül megelőző 12 hónapban megszakítás nélkül Cibakháza Nagyközségben bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és itt is tartózkodik,

b) a gyermek bejelentett lakóhelye Cibakháza Nagyközségben van,

c) a támogatásban részesülő szülő a gyermeket saját háztartásában neveli.

(2) A támogatást a gyermek születését követő 90 napon belül a gyermek törvényes képviselője igényelheti, ha családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb a szociális vetítési alap összegének a tízszeresét.

(3) kérelemhez, mely e rendelet 7 mellékletét képezi mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának fénymásolatát.

(4) A támogatás mértéke gyermekenként harmincezer forint.

(5) A támogatás kifizetése házipénztárból készpénzben, vagy a számlaszámára utalással történik.

9. Temetési települési támogatás

9. §29 (1) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt települési támogatásra jogosult az eltemettető, ha az egy főre számított havi jövedelemhatár nem haladja meg:

a)30 családjában a szociális vetítési alap összegének 240-át,

b)31 egyedül élő személy esetén a szociális vetítési alap összegének 290 %-át

(2) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt települési támogatásra megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről az eltemettető nevére kiállított számla eredeti példányát és a halotti anyakönyvi kivonatot.

(3) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt települési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül kell benyújtani.

(4)32 [2]Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás esetén a települési támogatás összege harmincezer forint.

(5)33

(6) Nem állapítható meg rendkívüli települési támogatás, ha az elhunyt temetése közköltségen történt.

10. Települési gyógyszer támogatás

10. §34 (1) Az egészségi állapot megőrzése és helyreállítása érdekében eseti gyógyszer hozzájárulás állapítható meg annak, akinek gyógyszerköltsége, illetve gyógyászati segédeszköz költsége – a rendszeres havi kiadásokat is figyelembe véve – létfenntartását veszélyezteti, és

a)35 akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb a szociális vetítési alap összegének 240%-a vagy

b)36 egyedülálló személy esetén jövedelme a szociális vetítési alap összegének legfeljebb 290%-a.

(2)37 Az (1) bekezdésben meghatározott eseti hozzájárulás együttes mértéke egy családnak, illetve egyedülállónak egy naptári éven belül nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegének 190%-át.

(3) Az eseti gyógyszer hozzájárulás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazoláson kívül, a szükséges gyógyszereket, azok havi adagját, a gyógykezelés időtartamát is feltüntető háziorvosi vagy szakorvos igazolást, valamint a gyógyszertár igazolását az orvosi igazoláson szereplő gyógyszerek illetve gyógyászati segédeszközök költségéről.

(4) Települési gyógyszertámogatás egy naptári évben, egy háztartáson belül legfeljebb 4 alkalommal állapítható meg, különös méltánylás esetében el lehet térni.

11.Települési lakásfenntartási támogatás

11. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások (villanyáram, víz-, gázfogyasztás, csatornahasználat) viseléséhez havi települési támogatás nyújtható.

(2) A támogatás a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, valamint a tüzelőanyag költségeihez nyújtható.

(3) A támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. A támogatás a kérelmező által életvitelszerűen lakott ingatlanra vonatkozóan felmerült, kérelmező nevére szóló számlával igazolt kiadáshoz kérhető, feltéve, hogy az ingatlan hasznosításából nincs jövedelme.

(4) A támogatás megállapításához be kell csatolni

a) azon közüzemi szolgáltató által kiállított, 30 napnál nem régebbi számla másolatát, ahova a kérelmező a támogatás folyósítását kéri, és
b) az érintett lakás használati jogcímét igazoló irat másolatát, és
c) 38 null
d) kérelmet jelen rendelet 1. sz. melléklete szerinti.
(5) 39 Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult az a személy,
a) 40 akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 190 %-át, egyedülélő esetén 240 %-át, és
b) vagyona sem neki, sem a vele közös háztartásban élőknek nincs.
(6) 41 A támogatás összege havi négyezer forint, amelyet a Hivatal – tüzelőanyag költségeihez nyújtott támogatás kivételével – a kérelemben megjelölt szolgáltatónak havi átutalással teljesít.
(7) A kérelmezőt a lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg egy éves időtartamra.

12. Szociális kölcsön

12. § (1)42 Az önkormányzat a szociálisan rászorult személy részére a települési támogatást kamatmentes szociális kölcsön (továbbiakban: kölcsön) formájában is nyújthatja. A kölcsön tárgyában az önkormányzat a rendelet 2. számú melléklete szerinti tartalommal szerződést köt a kérelmezővel. A Bizottság az önkormányzat által átruházott hatáskörben dönt a szociális kölcsön nyújtásáról.

(2) A kölcsön annak nyújtható, akinek ingatlanát /lakását/ olyan elháríthatatlan (vis maior), elemi csapás érte, amely jelentős kárt okozott, vagy ingatlanán (lakásán) önhibáján kívül olyan javítási, felújítási munkák szükségesek, amelynek következtében az érintett család (személy) lakhatása, életkörülményei veszélyeztetve vannak és saját erőből lakhatási, életkörülménybeli problémái megoldására képtelen.

(3) Kölcsön nyújtható azon személyeknek is a (2) bekezdésben foglaltakon túl, akik olyan pénzintézetnek az ügyfelei, melynek a tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank visszavonta. Az ügyféli minőséget a kérelem beadását megelőzően kapott előző 2 havi folyószámla kivonat bemutatásával lehet igazolni, melyből egyértelműen kitűnik, hogy a kérelmező a rendszeres havi jövedelmét a kérdéses pénzintézetnél vezetett folyószámlájára kapta.

(4) Kölcsön nyújtható azon személyeknek, akik elhunyt hozzátartozójuk temetéséről gondoskodni nem tudnak és temetési segélyre jövedelmi viszonyaik alapján nem jogosultak.

(5)43 A kölcsön összege nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegének ötszörösét. A kölcsön futamideje maximum 3 év, ebben a visszafizetés kezdetére legfeljebb 6 hónapos türelmi időt lehet biztosítani.

(6) A kölcsönt havi egyenlő részletekben kell visszafizetni. A havi törlesztés esedékességének időpontja a tárgyhó 10. napja.

(7) A folyósított kölcsön erejéig az igénylő tulajdonában álló ingatlanra az önkormányzat elidegenítési és terhelési tilalmát be kell jegyeztetni, amennyiben a kölcsön összege meghaladja 100.000,-Ft-ot.

(8) Nem állapítható meg kamatmentes szociális kölcsön

a) ha a kérelmező vagy családja a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal rendelkezik,

b) a kérelmező korábban igénybe vett kamatmentes kölcsönét nem vagy késedelmesen fizette vissza.

c) Különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén az a) pontban foglaltaktól el lehet térni.

13.Hulladékszállítási és kezelési közszolgáltatás kedvezményezett igénybevétele

13. §44

14.Köztemetés

14. §45 (1)46 A köztemetés költségeinek megtérítése alól mentesíthető az az eltemettetésre köteles személy, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 140 %-át, egyedülélő esetében 190 %-át. A költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél be kell jelenteni.

(2)47 A köztemetés költségeinek legfeljebb 6 havi részletben történő megfizetése engedélyezhető, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap 190%-át, egyedülélő személy esetében a szociális vetítési alap 240%-át nem haladja meg.

(3) A köztemetésnél megállapításánál az Szt. 48. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.

(4) A köztemetés megállapítása iránti kérelmet a jelen rendelet 4.sz. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(5)48

IV. Fejezet 49

Záró rendelkezések50

15. § (1) Ezen Önkormányzati rendelet 2015. március 01. napján lép hatályba, és hatálybalépésével egyidőben Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni juttatásokról szóló a 20/2013.(XII.19.) Önkormányzati rendelete hatályát veszti.

(2) Az a személy, aki a rendelet hatályba lépését követően, a 2015. február 28-án hatályos Szt. alapján lakásfenntartási támogatásban részesül, a lakhatási támogatásra vonatkozó települési támogatásra első ízben a lakásfenntartási támogatás megszűnését követően szerezhet jogosultságot.

(3) Ezen rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő, határozattal még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.

1. melléklet

K É R E L E M
Települési támogatás megállapításához
Az igénylő adatai (nyomtatott betűkkel kérjük kitölteni):

1. Kérelmező neve ………………………………………………………………………………

Születési név:………………………. …………………………………………………………

Születési idő, hely:…………év………………..hónap………..nap…………………………… Anyja neve:…………………………………………………………………………………….

Társadalombiztosítási Azonosító Jel (TAJ szám):………………………………………………

Fizetési számlaszám (ha a folyósítást fizetési számlaszámra kéri): ......………………………

Telefonszám (nem kötelező megadni): ………………………………………………………

2. Állampolgársága (a megfelelő rész aláhúzandó): magyar, bevándorlási, letelepedési engedéllyel rendelkező, hontalan, menekültként, vagy oltalmazottként elismert (státuszt elismerő határozat száma………………………)

3. Családi állapota (a megfelelő rész aláhúzandó): egyedülálló(hajadon, nőtlen), házastársával/élettársával/bejegyzett élettársával lakik együtt, házastársától külön élő, elvált, özvegy

4. Lakóhely:……………………………………………………………………………………

Tartózkodási helye:……………………………………………………………………………

Kijelentem, hogy életvitelszerűen lakóhelyemen / tartózkodási helyemen lakom (a megfelelő rész aláhúzandó)

5. A kérelem benyújtásának időpontjában a települési támogatástkérővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók a kérelmező családjában lakók adatai:

Név:

Születési hely,idő:

Anyja neve:

Rokoni fok:

Jövedelmi adatok (a kérelemhez mellékelni kell a jövedelmi adatok valódiságát igazoló iratokat, amelyek 30 napnál nem régebbiek) :
Települési támogatásigénylésének indoka:………………………………………………
……………………………………………………………………………………………....…
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
A települési támogatás megállapítását (a megfelelő rész aláhúzandó):
Egyéb nyilatkozatok:
Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező igazgatósága útján ellenőrizheti.
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.
Alulírott hozzájárulok, hogy az állami adóhatóságtól és más társhatóságoktól kérelmem elbírálása céljából szükség esetén igazolásokat beszerezzenek, valamint személyes adataimat a jogosultság megállapítása és teljesítése céljából kezeljék, továbbítsák. Hozzájárulok személyi azonosító okmányaim fénymásolásához.
Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszakövetelheti.
Cibakháza, 201__év_____________hó_____nap
_______________________________ ____________________________
kérelmező házastársa/élettársa/bejegyzett élettárs aláírása kérelmező aláírása
Kijelentem, hogy az települési támogatásmegállapítása iránti kérelemnek teljes egészében helyt adó döntés ellen fellebbezési jogomról lemondok (Nemleges válasz esetén kérjük a szövegrészt áthúzással törölni!)
_______________________________ ____________________________
kérelmező házastársa/élettársa/bejegyzett élettárs aláírása kérelmező aláírása
Csatolandó mellékletek:
Az ügyintézés elősegítése érdekében a kérelmező személyi igazolványa és lakcímkártyája és vele egy háztartásban lakó személyek lakcímkártyája és TAJ kártyájának bemutatása szükséges.

a) átmenetileg nehéz anyagi helyzetre tekintettel,

b) eseti gyógyszerkiadás mérséklésére,

c) a családban nevelkedő gyermekre tekintettel a család létfenntartási, rendkívüli élethelyzet miatt,

d) elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra, kérem.

e) Települési lakásfenntartási támogatás igénybevételéhez




Kérelmező jövedelme
(nettó)

kérelmező-vel közös
háztartásban élő házas-társ,élettárs jövedelme




A kérelmező családjában élő egyéb rokon jövedelme




Összesen




A jövedelmek típusai

1.

Munkaviszonyból,munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz
(a közfoglalkoztatásból származó jövedelem megjelölésével)

2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások



4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások


5.

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6.

Egyéb jövedelem

10.

Összes jövedelem:

12.

AZ ÜGYINTÉZŐ TÖLTI KI
Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem összesen (Ft)

A támogatással érintett lakás nagysága: ………….. m2.

A lakásban tartózkodás jogcíme: ………………………………………………………..

A kérelemmel érintett lakásban előrefizetős gáz- vagy áramszolgáltatást mérő készülék

működik – nem működik (a megfelelő rész aláhúzandó).

Amennyiben igen, kérjük, nevezze meg a szolgáltatót: ……………. ……………………………………………………………………………………………………….

{Azon személy részére, akinél készülék működik, a lakásfenntartási támogatást részben vagy egészben a készülék működtetését lehetővé tevő eszköz (kódhordozó) formájában kell nyújtani, ideértve a készülék feltöltésének elektronikus úton, a fogyasztó javára történő teljesítését is .}

A lakhatást a legnagyobb mértékben veszélyeztető lakásfenntartási kiadás(ok):…………………………….…………………………………………………………….

1. A jövedelemről – a Magyar Államkincstár területileg illetékes Igazgatósága által a családtámogatási törvény szerint folyósított családtámogatási ellátás és az Önkormányzat által folyósított ellátás esetében kivételével – a kérelemhez mellékelni kell a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát.

2. Munkaviszony, egyéb munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony esetén munkáltatói igazolás a kérelem benyújtását megelőző hónap részletes jövedelméről.

3. Nyugdíjszerű ellátás esetén a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság év eleji értesítése az előző évi jövedelem összegéről és a január hónaptól esedékes kifizetés összegéről, kérelem benyújtását megelőző hónapban kapott postai szelvény.

4. A nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén beleértve az őstermelői tevékenységet is) a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni, azzal, hogy azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani. NAV igazolás és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat szükséges.

5. Álláskeresési támogatás esetén az állami foglalkoztatási szerv által kiállított irat, vagy a havi ellátás összegét igazoló szelvény szükséges.

6. A házasság felbontását, gyermekelhelyezést megállapító bírósági végzés, vagy a gyermekelhelyezésről és a gyermektartásdíjról szóló szülői egyezségről kiállított irat. Állam által megelőlegezett tartásdíj esetén a gyámhivatal határozata. Nyilatkozat, ha a különélő szülő nem fizet tartásdíjat.

7. Iskolalátogatási igazolás 16 éven felüli gyermek esetében.

8. Ösztöndíj és egyéb juttatások esetén az oktatási intézmény által kiállított igazolás.

9. Elhunyt személy eltemettetésének költségéhez való hozzájárulás igénylése esetén az eltemettető nevére kiállított számla eredeti példánya és a halotti anyakönyvi kivonat.

10. Minden olyan okirat(pl.: kórházi zárójelentés, orvosi igazolás, hatósági határozat stb.) amely igazolja a létfenntartási gondot, illetve a létfenntartást veszélyeztető élethelyzetet.

Tájékoztató KÉRELEM kitöltéséhez

Család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.

Egyedülélő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik;

Egyedülálló: az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van;

Háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.

közeli hozzátartozó:

- a házastárs, az élettárs,

- a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek,

- korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek),

- a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa;

A jövedelemre vonatkozó adatok kitöltéséhez:

„Jövedelem”: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó – megszerzett – vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.

Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj.

Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel vagy a bevétel 85%-ának, illetve állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.

Nem minősül jövedelemnek, így jövedelemként nem kell feltüntetni az önkormányzati segélyt, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást és az a melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást.

A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

A havi jövedelem kiszámításakor

a rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap alatt,

a nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt

kapott összeg egy havi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

A jövedelem típusai:

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott – személyes közreműködést igénylő – tevékenységből származó jövedelem.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, a felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, a nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

2. melléklet

MEGÁLLAPODÁS
kamatmentes szociális kölcsön folyósítására
amely létrejött egyrészről Cibakháza Nagyközség Önkormányzata (adószáma:15732918-2-16, bankszámlaszám: 11745042-15409838-00000000 cím: 5462 Cibakháza, Szabadság tér 5.), képviseli: Hegyes Zoltán polgármester), mint kölcsönadó(a továbbiakban: kölcsönadó),
másrészről ….……………………………….név(születési név:………….. születés helye és ideje:…………... anyja neve:………., személyazonosító igazolvány száma: ……….., adóazonosító száma:………..) 5462 Cibakháza, ……………………szám alatti lakos, mint kölcsönvevő/ k (a továbbiakban: kölcsönvevő/k) között az álabbi feltételek szerint:
1) Cibakháza Nagyközség Polgármestere a (Határozat száma(számú határozat alapján (Támogatási összeg) - Ft, azaz (Támogatási összeg szövegesen) forint kamatmentes szociális kölcsönt biztosit a kölcsönvevő/k részére, rendkívüli élethelyzetük ………………….részbeni támogatására.
2) A Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatal a szociális kölcsönt egy összegben, a kölcsönvevő/k/nek utalja ki/ a házipénztárból kézpénzben fizeti ki.
3) A kölcsönvevő/k köteles/ek a kamatmentes szociális kölcsönt ……. hónap alatt az önkormányzat részére visszafizetni.
A törlesztés kezdete: ………. év ….. hó…. nap.
Első havi részlet: ……………….,- Ft, azaz ………………………….. forint.
Rendszeres havi részlet:………...,- Ft, azaz …………………………...forint.
Az utolsó törlesztő-részlet 201… év ….. hó 10. napján esedékes.
4) A kölcsönvevő/k tudomásul veszi/k, hogy a részletfizetés elmaradása eseten, az önkormányzat egyoldalú nyilatkozattal azonnali hatállyal jelen megállapodást felmondhatja. A felmondással egyidejűleg a meg ki nem egyenlített kölcsönhátralék a kesedelembe esés napjától a kiegyenlítése napjáig számítottan, a Ptk. 6:48. § alapján meghatározott késedelmi kamattal növelten, egy összegben válik esedékessé.
5) A kölcsönvevő/k beleegyezését hozzájárul/nak ahhoz, hogy az igénybe vett es ki nem egyenlített kölcsön és a késedelmi kamata erejéig a Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatal a mindenkori munkáltatótól járó munkabérből, járandóságból, nyugdíjszerű ellátásból, rendszeres pénzellátásból letiltást kezdeményezzen. Hozzájárul/nak ahhoz, hogy a Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatal határozata alapján a munkáltató, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, a rendszeres pénzellátást folyósító szerv a Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatalnak közvetlenül átutalja a visszajáró összeget.
6) A kölcsönvevő/k munkahely változása eseten az új munkáltató, rendszeres pénzellátást folyósító nevét es pontos címet a Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatalnak 5 napon belül köteles/ek bejelenteni.
7) Szerződő felek jelen megállapodásból származó mindennemű jogvitájuk esetére a Kunszentmártoni Járásbíróság kizárólagos illetékességet kötik ki.
8) E megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a hatályos Ptk. rendelkezései es a vonatkozó egyéb jogszabályok rendelkezései az irányadók
9) Jelen megállapodást a kölcsönvevő/k elolvasta/k es mint akaratával (akaratukkal) mindenben megegyezőt helybenhagyólag aláírta/k.
Cibakháza, 201…….
Cibakháza Nagyközség Önkormányzata …………………………
kölcsönadó képviseletében kölcsönvevő
Hegyes Zoltán polgármester
Előttünk, mint tanuk előtt:

1. Név: __________________________________

Cim: ____________________________________

2. Név: __________________________________

Cim: ____________________________________

3. melléklet

K É R E L E M SZOCIÁLIS K Ö L C S Ö N IGÉNYLÉSÉHEZ
A kérelmező neve:________________________________________________________________
Születési neve:___________________________________________________________________
Anyja neve :
év hó nap
Születési helye, ideje :
Családi állapota: _________________________________________________________________
TAJ száma :
Lakóhelye: CIBAKHÁZA,
Tartózkodási helye:
(postai cím)
A kérelem indoklása:
T Á J É K O Z T A T Ó !
Tisztelt Hölgyem / Uram!
A segélykérelem 2., 3., 4. oldalát átolvasás után saját és együttlakó hozzátartozóinak, lakás és vagyoni helyzetének adataival a megfelelő rovatban kitöltéssel, illetve X vagy + megjelöléssel szíveskedjék kitölteni.
Kérelmet nagykorú, állandó Cibakházi lakóhellyel rendelkező cselekvőképes személy nyújthat be.
A kérelemhez mellékelni kell:
Saját és minden együttlakó személy jövedelmére vonatkozó igazolásokat. Iskoláskorú gyermekek iskolalátogatási igazolását (felsőfokú tanulmányokat folytatók esetében az ösztöndíj összegéről szóló igazolást.)
A kérelem benyújtási feltétele a kérelmező személyi igazolványa, valamint a kérelmi lapon feltüntetett személyek TAJ számát igazoló okirat.
M e g é r t é s é t é s k ö z r e m ű k ö d é s é t k ö s z ö n j ü k.
NY I L A T K O Z A T
Kérelmező lakásviszonyai:
Milyen minőségben lakik a lakásban:
tulajdonos társbérlő jogcím nélküli
tulajdonos rokona albérlő szívességi használó
főbérlő ágybérlő egyéb
A lakás komfortfokozata:
összkomfortos komfortos komfortnélküli
A lakás fűtésmódja:.................................................................................
A lakás alapterülete: m2 szobaszáma:
A lakásban található helyiségek: ………………… ………m2 …………….. …..m2
…………………. ..…… m2 …………….. …..m2
…………………. ……...m2 …………….. …..m2
Az ingatlan típusa:
családi ház szövetkezeti lakás
sorház szolgálati lakás
OTP lakás egyéb (önkormányzati bérlakás)
Ingatlannal rendelkezünk: igen nem
A család tulajdonában lévő ingatlan meghatározása:
telek ház nyaraló egyéb
pontos címe:...................................................................................................................................
helyrajzi száma: becsült forgalmi értéke: Ft.
Tulajdonos neve:...................................................... Tulajdoni hányad: .................................
Lakásfenntartás havi költségei:
1.) lakbér vagy albérleti díj: ............................Ft. 6.) áramdíj:..…..............................................Ft.
2.) társasházi közös költség:.....…...................Ft. 7.) fűtés díja:.................................................Ft.
3.) vízdíj:.........................................................Ft. 8.) szemétszállítás:........................................Ft.
4.) gázdíj:........................................................Ft. 9.) egyéb költség és pedig:............................Ft.
5.) lakásvásárlással kapcsolatos havi egyéb törlesztőrészlet: ..........................Ft. éspedig …………..
Gépjárművel rendelkezünk: igen nem
Fajtája: személy teher mikrobusz egyéb
Típusa: ....................................gyártási éve : ........................ Forgalmi értéke:...........................
Forgalmi engedély száma: ....................................................... Érvényességi ideje:.......................
Tulajdonos neve: ..................................................................... Szerzés éve :................................
Albérlőt tartok: igen nem
Tartási -. öröklési-, életjáradéki szerződéssel rendelkezem: igen nem
- Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek, és tudomásul veszem, hogy a valótlan adatközlés a szociális támogatásokból való kizárást vonja maga után. Hozzájárulok, hogy az általam megadott adatok valódiságát a Polgármesteri Hivatal ellenőrizze és a szociális információs rendszerbe alkalmazza.
Cibakháza, ........................................... ………………………………..
kérelmező aláírása
* Kérjük jelölje így X vagy így + a megfelelő válaszokat
JÖVEDELEMNYILATKOZAT
Kérelmező neve (születéskori is): ...................................................................................................
Szül. hely, idő: Anyja neve: ........................................
Lakóhelye: Cibakháza (személyi azonosító: .........................................)
Tartózkodási helye: (telefon: ..........................................)
Az egy háztartásban élő közeli, fenti lakóhelyre bejelentett hozzátartozók felsorolása:

Név

Születési hely, idõ

Hozzátartozói minõsége

Foglalkozása*

Jövedelmi adatok


JÖVEDELEM FAJTA

kérelmezõ
jövedelme

közeli hozzátartozók jövedelme

a.

b.

c.

összesen

1. Munkaviszonyból és egyéb mv.-ra irány. jogviszonyból és táppénz

2. Társas és egyéni vállalkozásból

3. Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítésébôl

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerû ellátások

5. Gyermek ellátásához kapcsolódó támogatások

6. Önkormányzat és munkaügyi szervek általi folyósítás

7. Föld bérbeadásából és lakás hasznosításából

8. Egyéb (pl. ösztöndíj, értékpapírból

9. Összes bruttó jövedelem (1+....+8)

10. SZJA vagy elôleg összege

11. Egészségbizt.-i és nyugdíjjárulék összege

12. Munkavállalói járulék összege

13. Havi nettó jövedelem összesen( 9–(10+11+12))

A családban az egy fôre jutó havi nettó jövedelem: .......................... Ft/hó
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a jövedelem-nyilatkozatban közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a nyilatkozatban közölt adatok valódiságát az Önkormányzat saját nyilvántartása alapján illetve a NAV útján ellenőrizheti.
Cibakháza, 20…. ...................................................
................................................. ...............................................
Kérelmező nagykorú hozzátartozó

TÁJÉKOZTATÓ
A személyi adóról szóló törvény alapján adómentes a rászoruló személynek adott szociális juttatás. A szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény előírásai szerint bármilyen szociális jutattatás csak jövedelem vizsgálat alapján adható.
Fentiek alapján a túloldali jövedelemnyilatkozatot családonként/háztartásonként egy fő (aki a támogatást fel kívánja venni az önkormányzattól) köteles kitölteni, feltüntetve a kérelmező lakóhelyével azonos lakóhellyel rendelkező családtagokat és a család összes jövedelmét, valamint csatolni a jövedelem igazolásokat (pl. munkáltatói igazolás, nyugdíj szelvény, havi folyószámla kivonat, stb.).
Az adatokat az önkormányzat a lakcímnyilvántartás alapján ellenőrzi!
Az önkormányzat által megítélt támogatás csak a hiánytalan jövedelem nyilatkozat és mellékleteinek leadása ellenében fizethető, a helyi szociális rendeletben foglalt egyéb feltételek fennállása esetén.
KITÖLTÉSI TÁJÉKOZTATÓ
"Jövedelemnyilatkozat"-ot kell kitölteni az igénylőnek, feltüntetve a háztartásban élő összes személy adatait és jövedelmét. A nyilatkoztot a kérelmező és a háztartásban élő összes nagykorú személy köteles aláírni.
A jövedelmi adatok alatt havi bruttó jövedelmet kell érteni, melyet csökkenteni az elismert költségekkel (a fizetett tartásdíj és az Szja tv. szerinti elismert költségek/igazolt költségek) és a befizetési kötelezettségekkel (adók, járulékok) vagy közvetlenül a nettó, csökkentett összeget kell feltüntetni.
Havi rendszeres jövedelemnél a kérelem benyújtását megelőző hónapban szerzett jövedelmet, míg nem havi rendszerességgel szerzett jövedelemnél, továbbá az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők esetében a kérelem benyújtását megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem teljes összegét és ennek 1/12-ed részét kell megadni.
A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszeres jövedelmet.
Alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásából származó bevételt akkor kell jövedelemként feltüntetni, ha az meghaladja a minimálbér 50 %-át - ekkor azonban az egész jövedelmet figyelembe kell venni, nem csak az 50 % feletti részt.
Kizárólag az alább felsorolt segélyt, támogatást, stb. nem kell a jövedelemhez hozzászámítani: a temetési segély, az alkalmanként adott önkormányzati segély, a lakásfenntartási támogatás, az adósságcsökkentési támogatás, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, a Gyvt. 20/A. §-a szerinti pénzbeli támogatás, a Gyvt. 20/B. §-ának (4)-(5) bekezdése szerinti pótlék, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díj és külön ellátmány, az anyasági támogatás, a tizenharmadik havi nyugdíj, a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díj megállapítása kivételével a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményei, a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatás, annak az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásnak a havi ellenértéke, amely a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló külön jogszabály szerinti kötelező legkisebb munkabérének (minimálbér) 50%-át nem haladja meg), a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíj, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatás.
A fent fel nem sorolt bevételeket a "Jövedelemnyilatkozat" megfelelő rovatában fel kell tüntetni.
Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások felsorolása: öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás és baleseti hozzátartozói nyugellátások, bányásznyugdíj, a korengedményes nyugdíj, egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíja, a szolgálati nyugdíj, előnyugdíj, a mezőgazdasági szövetkezeti járadék, a mezőgazdasági szakszövetkezeti járadék és a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű járadéka; rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, nemzeti gondozási díj, nemzeti helytállásért pótlék, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, hadigondozotti pénzellátások.
A nyilatkozathoz csatolni kell a jövedelem igazolásokat eredeti formában vagy másolatban.
Az igazolás akkor fogadható el, ha abból megállapítható az adott jövedelemre jogosult személy, a jövedelem jogcíme (pl. munkabér) és kifizetésének időpontja. A postai utalványnak, bankszámlakivonatnak a kérelem benyújtását megelőző hónapi kifizetést kell tartalmaznia.
Kereső tevékenységből/vállalkozásból származó nem rendszeres jövedelemként a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban szerzett valamennyi nem rendszeres jövedelmet figyelembe kell venni. Önmagában a munkáltatói igazolás tehát csak akkor megfelelő, ha tartalmazza a havi rendszerességgel járó bért/illetményt - beleértve a természetbeni juttatásokat is - valamint jogcímenként a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban kifizetett egyéb juttatásokat is. Vállalkozásból származó jövedelem igazolására az adóbevallást kell csatolni.”

4. melléklet

KÉRELEM KÖZTEMETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNT
A KÉRELMEZŐ ADATAI:
Neve: .......................…………………………………….…………..………….………….……
Születési neve:.......................……………………………………................................................
Születési helye:………………………………...……, ideje:…év ……………….hó………nap
Anyja neve:………………………………………………………………………………..…..
TAJ száma:: ................................................................Adószáma:: ......………................……...
Családi állapota:………………………………..….. Állampolgársága:………….....………….
Lakóhelye:……... ................……………………….………………………..…..........................
……………………………………...…..út, utca, tér ……….sz. …….. em., fszt. …..…….asz.
Tartózkodási helye:………....………………………………………………..………………….
Telefonszáma (nem kötelező megadni):………………………………………………………...
Jogosult tartására köteles személy alapvető személyazonossági adatai:
(ha a kérelmező kiskorú vagy gondnokolt abban az esetben kell a törvényes képviselőnek kitöltenie)
Név………………………………………………………………………………………………
Anyja neve………………………………………………………………………………………
Születési helye, ideje:……………………………………………………………………………
Az Szt. 3. §. (3) bekezdése szerinti személy esetében a Magyarországon tartózkodás jogcíme, hozzátartozó esetén rokoni kapcsolata:………………………………………………………....
AZ ELHUNYT ADATAI:
Neve: ........................................................................……………………………………………
Születési neve:.......................…………………………………………….……………………
Születési helye…………………………………, ideje:….....év………………..hó……….nap
Anyja neve:………………………………………….…………………………………………..
TAJ száma:: ..................................Családi állapota:…………………Foglakozása:…………...
Utolsó bejelentett lakóhelye:……………................…………………………………………….
Tartózkodási helye:………………………………………………….Állampolgársága:………..
Hallotti anyakönyvi kivonat száma:……………………………………Vallása:……………….
A kérelmezővel egy lakásban élő – ott bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók, azaz a család tagjainak adatai.

NÉV, LEÁNYKORI NÉV

SZÜLETÉSI IDŐ,
ROKONSÁG
MEGJELÖLÉSE

ANYJA LEÁNYKORI NEVE


CSALÁDI ÁLLAPOTA


FOGLAL- KOZÁS

A KÉRELEM RÖVID INDOKOLÁSA (A megfelelő indokolást kérjük aláhúzni!)
……………………………………..helységben 20….év………………..hó…………. napján elhunyt ………………………………………………….………………………….………………………..(név)
- hozzátartozóm eltemettetéséről nem tudok gondoskodni, mivel a temetési költségek viselése a magam, illetve a családom megélhetését veszélyezteti;
- az elhunytnak nincs vagy nem lelhető fel eltemettetésére köteles hozzátartozója,
ezért kérem az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetését.
Tudomásul veszem, hogy az önkormányzat a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti!
JÖVEDELEM NYILATKOZAT

A jövedelem típusa

Kérelmező jövedelme

Házastárs/élettárs jövedelme

A családban élő további közeli hozzátartozó(k) jövedelme

1.) Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem

2.) Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem

3.) Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4.) Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres ellátás

5.) Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátás

6.) Egyéb jövedelem

7.) Összes jövedelem

EGY HÓNAPRA JUTÓ NETTÓ JÖVEDELEM: ..................................................................Ft.
EGY FŐRE JUTÓ NETTÓ HAVI JÖVEDELEM: ................................................................ Ft.
NYILATKOZATOK A KÖZTEMETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNTI KÉRELEMHEZ :
Alulírott:................................................……………...............,,…………………………………………..…………………………………………………………………………………….. szám alatti lakos,
- a kérelemhez mellékelt tájékoztatóban foglaltak ismeretében - büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelmemben megjelölt adatok a valóságnak mindenben megfelelnek, egyben az alábbi nyilatkozatokat teszem
Hozzájárulok, néhai ………………………………………………………………………………………………………. volt
……………………………………………………………………………………………….. szám alatti lakos hamvasztással (bemosással) történő köztemetéséhez.
Hozzájárulok, hogy személyi adataimat a Hivatal számítógépes adatbázisában rögzítsék és azokat a köztemetés megállapításával összefüggően más - az ügyben hatáskörrel rendelkező - igazgatási szervek, illetve a határozatban megjelölendő gazdálkodó szervezet tudomására hozzák.
Cibakháza, 20….. év ........…………........hó ………….. napján
a kérelmező aláírása
TEMETÉSSEL KAPCSOLATOS FELJEGYZÉSEK:
A temetés költsége:……………………………………………………………………………
A temetés időpontja:……………………………………………………………………………
A temetés helye:…………………………............parcella száma:……………………………
A temetés költségének megtérítésére:……………………………..……………önkormányzata
kötelezhető.
A hamvakról…………………………………………………….. (hozzátartozó) gondoskodik.
T Á J É K O Z T A T Ó
A köztemetés megállapítása iránti kérelem nyomtatványának kitöltéséhez
Tisztelt Ügyfelünk!
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (továbbiakban Szt. 48. §-a alapján Cibakháza Nagyközség közigazgatási területén a polgármester önkormányzati hatáskörben– a halálesetről való tudomásszerzést követő 30 napon belül - gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha

a) nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy

b) az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.

A köztemetés szolgáltatási csomagjától eltérő kegyeleti terméket, szolgáltatást a hozzátartozó nem kérhet!
Az elhunyt személy lakóhelye szerinti önkormányzattal, illetve az eltemettetésre köteles személlyel szembeni, továbbá az esetleges hagyatékkal kapcsolatos igényeket kötelező érvényesíteni.
A kérelemhez csatolni szükséges:
- halotti anyakönyvi kivonatot;
- halottvizsgálati bizonyítvány másolatát;
- az elhunyt személy eltemettetésére köteles személy(ek) hozzájárulását a köztemetés jóváhagyásáról.
- a kérelmező (és családja) jövedelemigazolását
Kérjük szíveskedjen pontosan és olvashatóan kitölteni az erre a célra szolgáló kérelmezőlapot! Továbbá kérjük, hogy ezen a tájékoztatón felsorolt igazolásokat – az Ön(ök) helyzetére vonatkozóan – maradéktalanul csatolja a kérelméhez, mert csak a hiánytalanul felszerelt kérelmek alapján tudunk ügyében érdemben döntést hozni! Tájékoztatjuk, - ha kéri -, hogy más hatóságtól szerezzük be az Ön által megjelölt adatra vonatkozó igazolást, ezt írásba kell foglalnia, mely az Ön személyes adata tekintetében adatkezeléshez, illetve továbbításhoz való hozzájárulásnak minősül. Ügyének elbírálása ezáltal hosszabb időt vesz igénybe.
Kérjük, hogy a pontos adategyeztetés érdekében a kérelmező személyi igazolványát/lakcímkártyáját/TAJ kártyáját (vagy annak másolatát) bemutatni szíveskedjenek!
Kérelmezőlaphoz kérjük csatolni!
A kérelmező és vele egy lakásban élő közeli hozzátartozó(k) részéről a kérelem beadását megelőző hónap nettó jövedelméről szóló igazolásokat:
- nyugdíjas esetében a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által az év elején küldött nyugdíjösszesítő fénymásolatát a folyósítás jogcíméről és összegéről, vagy a kérelem beadását megelőző 1 havi nyugdíjigazolást (szelvény) fénymásolatát;
- munkaviszonnyal rendelkező, illetve GYED-ben részesülő esetében a munkáltató által kiadott igazolást a kérelem beadását megelőző hónap nettó keresetéről, külön feltüntetve a családi pótlék összegét;
- Munkaügyi Központ által folyósított ellátás esetén a megállapító határozat fénymásolatát, a folyósított ellátás összegéről az előző egy hónap szelvényének másolatát;
- vállalkozó esetén a kérelem beadását megelőző 12 hónap nettó jövedelméről – tételesen havi bontásban – könyvelő által kiadott igazolást (a vállalkozói tevékenység kezdő időpontjának feltüntetésével) és igazolást a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az előző gazdasági érve vonatkozólag;
- őstermelő esetén az őstermelői igazolvány/betétlap fénymásolata, valamint a kérelem beadását megelőző 12 hónap nettó átlagjövedelméről szóló igazolás;
- GYES, GYET, CSP folyósítása esetén előző 1 havi szelvények fénymásolatát, valamint árvaellátás folyósítása esetén az előző havi szelvényen kívül a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által küldött év eleji összesítő fénymásolatát (amennyiben özvegyi nyugdíjra/árvaellátásra nem jogosult az elutasító/megszüntető határozat fénymásolata)
- válóperes végzés, gyermekelhelyezésről szóló bírói egyezség fénymásolatát, a megállapított/fizetendő gyermektartásdíj összegéről 1 hónapra visszamenőleg szelvényt vagy igazolást (amennyiben válófélben vannak, a házasság felbontására irányuló kereset fénymásolatát)
- tartós jövedelemcsökkenés esetén a rendszeres pénzellátás megszűnéséről szóló dokumentum fénymásolatát; vállalkozói vagy őstermelői tevékenység megszűnése esetén az engedély/igazolvány visszavonásáról, társas vállalkozás esetén cégjegyzékből való törlésről szóló dokumentum fénymásolatát;
- tankötelezett korhatárt már betöltött gyermek(ek) esetén a tanulói, hallgatói jogviszony fennállásáról szóló dokumentum – a tagozat jelölésével –fénymásolatát;
- a félév ösztöndíjának összegéről szóló igazolást, amennyiben nem részesül ösztöndíjban az erről szóló dokumentum fénymásolatát;
- gyámkirendelő és/vagy gondnokság alá helyezésről szóló határozat fénymásolatát;
- tartósan beteg állapot fennállása esetén a magasabb összegű családi pótlék, rokkantsági járadék, saját jogú rokkantsági nyugdíj folyósítását igazoló irat másolatát;
- autista, testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos állapot fennállása esetén a magasabb összegű családi pótlék, vakok személyi járadéka, fogyatékossági támogatás folyósítását igazoló irat;
- amennyiben nem magyar állampolgár, a Magyarországon való tartózkodás jogcímét igazoló irat fénymásolatát;
Tájékoztató a köztemetés igénybevételéhez
A temetésről az köteles gondoskodni, aki azt szerződésben vállalta, akit arra az elhunyt végrendelete kötelez; végintézkedés hiányában az elhalálozás előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa; az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója.
Ha a temetésre kötelezett személy nincs, vagy ismeretlen helyen tartózkodik; vagy kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat polgármestere – jogszabályban meghatározott határidőn belül – gondoskodik.
Az elhunyt személy utolsó lakóhelye szerinti település önkormányzata a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti. A hagyatéki eljárás lefolytatásához a Polgármesteri Hivatal hagyatéki ügyintézőjét kell felkeresnie.
A köztemetés történhet:
- hamvasztásos (bemosásos) formában a hozzátartozó(k) írásbeli hozzájárulása alapján;
- hagyományos koporsós formában (amennyiben hozzátartozó nincs, vagy nem lelhető fel);
A szolgáltatás díját a Temetkezési Vállalat által kiállított számla tartalmazza.
A köztemetés szolgáltatási csomagjától eltérő kegyeleti terméket, szolgáltatást a hozzátartozó nem kérhet!
A sírhely feletti rendelkezési jogosultság megváltoztatásához az Önkormányzat hozzájárul, ha ezt a hozzátartozó kéri és a megváltást megfizeti.
Rátemetés esetén az ÁNTSZ igazolása szükséges ahhoz, hogy a sírhely megbontható. Az eljáráshoz a már korábban eltemetett és a jelenleg elhunyt személyek eredeti halotti anyakönyvi kivonatának bemutatása, és az eljárási illeték megfizetése szükséges.
Amennyiben szertartás (felekezeti hovatartozás) szerinti búcsúztatást kíván igénybe venni, annak díját saját költségén kell megfizetni és annak módját a Temetkezési Vállalat illetékes munkatársával kell leegyeztetni.
Fentiek tudomásul vételével kérem a köztemetés elrendelését.
Cibakháza, 20………………………………………………..
…………………………………………
aláírás

5. melléklet51

K É R E L E M rendkívüli iskoláztatási, nevelési támogatás megállapításához bölcsődében és óvodában nevelésben lévő, valamint általános, közép és felsőfokú iskolákban tanulók részére
KÉRELMEZŐ ADATAI
Név: .............................................................................................................................................
Születési név: ..............................................................................................................................
Születési hely, idő: ......................................................................................................................
Anyja neve: .................................................................................................................................
Lakóhely: ....................................................................................................................................
Tartózkodási hely: .....................................................................................................................
TAJ száma:..................................................................................................................................
Állampolgársága:……………………………….
Családi állapota:.........................................
Telefonszáma:..............................................................................................................................
Számlavezető pénzintézet megnevezése:...................................................................................
Pénzforgalmi számlaszáma:.......................................................................................................
(Amennyiben a támogatás folyósítását bankszámlaszámra kéri, a számlaszám igazolása szükséges.)

1. Az igénylővel egy háztartásban élő közeli hozzátartozók száma: …………….fő.

2. Az 1. pontban szereplő közeli hozzátartozók:

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

TAJ száma

a)

b

c)

d)

e)

f)

g)

3. Jövedelmi adatok (Ft/hó)

A jövedelem típusa

Kérelmező

A családban élő közeli hozzátartozók

1. Munkaviszonyból és/vagy más foglalkoztatási jog-viszonyból származó jövedelem

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem

3. Táppénz, gyermek-gondozási támogatások, családi pótlék

4. Nyugdíjfolyósító szerv által folyósított ellátások

5. Járási Hivatal által folyósított ellátások

6. Alkalmi munkából származó jövedelem

7. Egyéb jövedelem (pl.: fogyatékossági támogatás)

8. Összes jövedelem:

A családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem: ………………….Ft/hó.
Kérem rendkívüli iskoláztatási támogatás megállapítását………………….………………………
......................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................

4. Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

- életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / tartózkodási helyemen élek

(kérjük aláhúzással jelölje)

- a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Alulírottak hozzájárulunk ahhoz, hogy a kérelemben feltüntetett adatainkat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 18. §-a szerinti nyilvántartásban kezeljék, és azokat a kérelem alapján lefolytatott szociális igazgatási eljárásban felhasználják.

Kérelmem teljesítése esetén fellebbezési jogomról

(a megfelelő szövegrészt alá kell húzni) lemondok nem mondok le.

Cibakháza, …………. év ………………………. hó …….. nap

...................................................................

..................................................................

a kérelmező vagy törvényes képviselő
aláírása

a kérelmen szereplő
nagykorú hozzátartozó(k) aláírása

tájékoztatÓ
(A kérelem kitöltése előtt szíveskedjen elolvasni!)
A kérelem benyújtásakor be kell mutatni:
- a kérelmező személyazonosságát igazoló fényképes igazolványát és lakcímkártyáját,
A kérelemhez csatolandó mellékletek:
A) Rendszeres jövedelmekről szóló mellékletek:
· munkabérből származó jövedelem esetén a munkáltató által kiállított, 30 napnál nem régebbi, a kérelem beadását megelőző havi nettó jövedelemről szóló igazolást,
· a nyugdíjfolyósító szerv által a tárgyévben kiállított éves nyugdíjösszesítőt vagy az ellátás megállapításáról szóló határozatot, amennyiben az ellátás megállapítására a tárgyévben került sor, valamint a kérelem beadását megelőző havi nyugdíjszelvényt vagy bankszámlakivonatot,
· egyéb rendszeres, a Járási Hivatal által folyósított, pénzellátásra vonatkozó, 30 napnál nem régebbi igazolást, valamint a kérelem beadását megelőző havi ellátás összegét igazoló postai szelvényt vagy bankszámlakivonatot,
· a kérelem beadása idején regisztrált álláskereső esetén a Járási Hivatal által kiállított, 30 napnál nem régebbi igazolást - ellátatlan regisztrált álláskereső esetén az igazolásnak tartalmaznia kell, hogy ellátásban nem részesül -, valamint amennyiben a regisztrált álláskereső ellátásban részesül, mellékelni kell a kérelem beadását megelőző havi ellátás összegét igazoló postai szelvényt vagy bankszámlakivonatot,
· Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem esetén a kérelem beadását megelőző 12 hónap 1 havi átlagjövedelem számításához szükséges, a lezárt adóévről szóló, az állami adóhatóság által kiadott jövedelemigazolást, a le nem zárt időszakra vonatkozóan a könyvelő vagy a kérelmező által kiállított jövedelemnyilatkozatot,
· az ösztöndíj összegét igazoló, a kérelem beadását megelőző havi bankszámlakivonatot vagy postai szelvényt,
B) Gyermekek ellátásához kapcsolódó jövedelmek:
· gyermekvállalás támogatására nyújtott pénzbeli ellátás igazolásáról szóló határozatot vagy jövedelemigazolást, valamint az ellátás összegét igazoló, a kérelem beadását megelőző havi postai szelvényt vagy bankszámlakivonatot,
· családtámogatási ellátások igazolására a kérelem beadását megelőző havi postai szelvényt vagy bankszámlakivonatot,
· családi pótlék szüneteltetése esetén az illetékes hatóság döntését a szüneteltetés okáról és időtartamáról,
· a gyermek elhelyezése és tartása tárgyában hozott bírósági ítéletet, végzést, vagy gyámhatósági jegyzőkönyvet, gyámság alá helyezett gyermek esetén a gyámkirendelő határozatot,
· a kérelem beadását megelőző havi gyermektartás folyósítását igazoló postai szelvényt, vagy banki átutalást, ennek hiányában a tartásra kötelezett nyilatkozatát a tartásdíj mértékéről
· a kérelem beadását megelőző havi gyermektartás folyósítását igazoló postai szelvényt, vagy banki átutalást, ennek hiányában a tartásra kötelezett nyilatkozatát a tartásdíj mértékéről,
C) Egyéb mellékletek:
· gondnokság alatt álló kérelmező esetén a gondnokkirendelő határozatot és a bírósági ítéletet,
Az iskoláztatási, nevelési támogatás iránti kérelmet minden évben egy alkalommal július 1. napjától november 15. napjáig lehet benyújtani. A HATÁRIDŐ ELMULASZTÁSA JOGVESZTŐ.
A fentieken túl a rendkívüli iskoláztatási támogatás kérelemhez csatolni kell:
- a bölcsőde, óvoda igazolását arról, hogy a gyermek az intézményben gondozásban, nevelésben részesül,
- a köznevelési intézmény igazolását arról, hogy a gyermek az iskola tanulója,
- aktív, nappali hallgatói jogviszony igazolást felsőfokú iskolások esetében,
- folyószámlára igényelt támogatás esetén, a számlaszám igazolása.
1

A bevezető a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az I. Fejezet címe a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. §-t a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 12. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 2. § (1) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 2. § (2) bekezdését a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 12. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 2. § (3) bekezdését a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 12. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 2. § (4) bekezdését a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 12. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 3. § (2) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

9

A 4. § (1) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

10

Az 5. § (2) bekezdését a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 12. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

11

Az „II. Fejezet ” alcím címe a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

12

A „Pénzbeli és természetbeni ellátások” alcím címét a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-a iktatta be.

13

A 8. § a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

14

A 8. § (2) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

15

A 8. § (2) bekezdés a) pontja a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 8. § (2) bekezdés a) pontja a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

16

A 8. § (2) bekezdés b) pontja a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 8. § (2) bekezdés b) pontja a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

17

A 8/A. §-t a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2021. (VII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be. A 8/A. § a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

18

A 8/A. § (2) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

19

A 8/A. § (3) bekezdése a Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 8/A. § (4) bekezdés a) pontja a Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

21

A 8/A. § (7) bekezdése a Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

22

A 8/B. §-t a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

23

A 8/B. § (4) bekezdése a Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

24

A 8/B. § (5) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 8/B. § (5) bekezdése a Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

25

A 8/B. § (7) bekezdése a Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

26

A 8/B. § (9) bekezdését a Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 25.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

27

A 8/B. § (11) bekezdését a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XII. 7.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be. A 8/B. § (11) bekezdése a Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

28

A 8/C. §-t a Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2024. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

29

A 9. § a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

30

A 9. § (1) bekezdés a) pontja a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 9. § (1) bekezdés a) pontja a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

31

A 9. § (1) bekezdés b) pontja a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 9. § (1) bekezdés b) pontja a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

32

A 9. § (4) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

33

A 9. § (5) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 9. § (5) bekezdését a Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 25.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

34

A 10. § a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

35

A 10. § (1) bekezdés a) pontja a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 10. § (1) bekezdés a) pontja a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

36

A 10. § (1) bekezdés b) pontja a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 10. § (1) bekezdés b) pontja a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

37

A 10. § (2) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 10. § (2) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

38

A 11. § (4) bekezdés c) pontját a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 12. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

39

A 11. § (5) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

40

A 11. § (5) bekezdés a) pontja a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg. A 11. § (5) bekezdés a) pontja a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

41

A 11. § (6) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 12.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

42

A 12. § (1) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

43

A 12. § (5) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

44

A 13. §-t a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 12. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

45

A 14. § a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

46

A 14. § (1) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg. A 14. § (1) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

47

A 14. § (2) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg. A 14. § (2) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

48

A 14. § (5) bekezdését a Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 25.) önkormányzati rendelete 3. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

49

Az „IV. Fejezet ” alcím címe a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

50

A „Záró rendelkezések” alcím címét a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 11. §-a iktatta be.

51

Az 5. mellékletet a Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2021. (VII. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be. Az 5. melléklet a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

52

A 6. mellékletet a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 7. §-a iktatta be. A 6. melléklet a Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

53

A 7. mellékletet a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XII. 7.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be. A 7. mellékletet a Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (I. 25.) önkormányzati rendelete 3. § d) pontja hatályon kívül helyezte. A 7. mellékletet a Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2024. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.