Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kivitelezésében, közterületen megvalósuló járdafelújítások támogatásáról

Hatályos: 2024. 02. 01

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kivitelezésében, közterületen megvalósuló járdafelújítások támogatásáról

2024.02.01.

Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói jogkörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok rendezésére az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet hatálya Cibakháza Nagyközség valamennyi lakott belterületi közterületre kiterjed. E rendelet alkalmazása szempontjából közterület Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat tulajdonában álló, az ingatlan-nyilvántartás helyrajzi szám mutatójában közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet is.

(2) E rendelet személyi hatálya az (1) bekezdés szerinti közterületekkel határos ingatlanok esetében tulajdoni joggal rendelkező természetes személyekre (a továbbiakban: magánszemélyek) terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

a) járda: a gyalogosközlekedésre rendelt, ingatlan előtt kiépített járdaszakasz, járda hiányában 1 méter széles területsáv, illetőleg, ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő terület.

b) járdafelújítás: már meglévő, de rossz állapotú, használatra alkalmatlan járda felújítása, javítása, korszerűsítése.

3. § (1) Az önkormányzat a magánszemélyek kivitelezésében, a tulajdonukat képező lakóingatlan előtti közterületen és közterületként használt területen történő járdafelújítás cement és sóder szükségletét az éves költségvetési rendeletben meghatározott keret erejéig viseli.

(2) Az önkormányzati költségviselés feltétele, hogy a járdát felújító ingatlantulajdonos a kivitelezés megkezdése előtt az önkormányzattal a rendelet 1. mellékletét képező megállapodást aláírja. Ezen megállapodásban az ingatlantulajdonos kötelezettséget vállal arra, hogy a járdát a meghatározott műszaki és szakmai előírásoknak megfelelően legfeljebb a megállapodás aláírásától számított 3 hónapon belül megépíti, felújítja és azt a megépítést, felújítást követően térítésmentesen az önkormányzat tulajdonába és használatába adja, valamint egy évig kötelezően fenntartja. Az önkormányzat a járdaépítés, felújítás költségét az éves költségvetési rendeletében meghatározott keretösszeg erejéig az igénybejelentés sorrendjében biztosítja.

4. § (1) Magánszemélyek kivitelezésében megvalósuló járdaépítés-, illetve felújítás iráni kérelem tartalmi követelményei:

a) kérelmező neve, és elérhetősége;

b) járdafejlesztéssel érintett ingatlan címe és helyrajzi száma;

c) kérelmező nyilatkozata az ingatlan tulajdonviszonyairól;

d) fejlesztendő járda hossza és szélessége;

e) kapubehajtók száma, és szélessége;

(2) A kérelem benyújtását követően a Cibakházi Közös Önkormányzati közterület-felügyelője ellenőrzi, hogy a kérelemben megjelölt ingatlan előtt járda nincs, vagy rossz állapotú. Az ellenőrzést követően kerül kiállításra az anyagszükségleti számvetés. A számvetés tartalmazza a járdához szükséges anyagok (sóder, cement) mennyiségét és azok várható költségét, valamint a kiszállítás költségét.

(3) A kérelmet folyamatosan lehet benyújtani. A kérelem elbírálásáról a polgármester dönt a beadás sorrendjében, a rendelkezésre álló keretösszeg erejéig.

(4) A kérelem támogatása az önkormányzat és a kérelmező magánszemély között kötendő megállapodás keretében történik. A megítélt anyagok kiszállításáról az önkormányzat Kommunális, Szolgáltató és Közfoglakoztatási Intézménye útján gondoskodik.

(5) Nem kaphat lakossági járdaépítésre-, illetve felújításra támogatást, aki

a) a kérelemben szereplő ingatlanra a kérelem benyújtását megelőző 2 évben lakossági járdaépítésre, felújításra támogatást kapott,

b) lakossági járdaépítésre-, illetve felújításra kapott támogatást nem az előírásoknak használta fel, vagy nem a megadott műszaki előírásoknak megfelelően járt el.

5. § Ezen rendeletben foglaltak szerint épített, illetve felújított járda önkormányzati tulajdon.

6. § Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a megállapodás megkötésével kapcsolatos jogkörét – ideértve az eljárás lefolytatásának jogát, a jóváhagyás megadásának és a jóváhagyás megtagadásának jogát is - a polgármesterre ruházza.

7. § Ez a rendelet 2024. február 1-jén lép hatályba.