Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

Egyes önkormányzati hatósági ügyek hatáskörének átruházásáról

Hatályos: 2013. 12. 30- 2015. 02. 28

Öcsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

Egyes önkormányzati hatósági ügyek hatáskörének átruházásáról

2013.12.30.

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestülete a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény /továbbiakban: Ket./ 19. § (2) bekezdése alapján – figyelemmel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (4) bekezdésében foglaltakra – az egyes önkormányzati hatósági ügyek hatáskörének átruházásáról az alábbi rendeletet alkotja.

1. § Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestülete egyes önkormányzati hatósági ügyekben a hatáskörét a polgármesterre ruházza át a (1)-(7) bekezdés szerint:

(1) Belügyi ágazat

a) Eljár az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérlete tekintetében a bérlőkijelöléssel és bérbeadással kapcsolatos ügyekben.

(2) Építésügyi és területfejlesztési ágazat

a) Eljár a közterület használati hozzájárulással kapcsolatos ügyekben.

b) A védett építészeti érték megóvása, állagának megőrzése érdekében folyósított támogatásról megköti a szerződést a tulajdonossal.

c) Dönt a reklám, hirdető berendezés vagy más a védett építményen vagy attól különállóan megjelenő berendezés – nem építési engedély köteles – kialakítása, anyaghasználata és elhelyezése dokumentációjának jóváhagyásáról.

d) Dönt a védett épületek, építmények védett értéket érintő – nem építési engedély köteles – átalakítása, átépítése dokumentációjának jóváhagyásáról

(3) Közlekedési, hírközlési, vízügyi ágazat

a) Az útépítési együttműködésben részt nem vevő, de a közút használatában érdekelt tulajdonosokat a résztvevők által vállalt anyagi hozzájárulás mértékéig útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére kötelezi.

b) A határidőre be nem fizetett érdekeltségi hozzájárulás beszedéséről gondoskodik.

(4) Környezetvédelmi ágazat

a) Kiadja a közterületi rendezvényen a szabadidős célú hangosító berendezés használatára vonatkozó engedélyt.

(5) Szociális ágazat

a) megállapítja az önkormányzati segélyt,

b) dönt a közgyógyellátásra való jogosultságról,

c) hatáskörre és illetékességre tekintet nélkül dönt az arra rászorulónak átmeneti segély, étkezés, illetve szállás biztosításáról, ha ennek hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyezteti,

d) kötelezi a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt az igénybevett ellátás megtérítésére,

e) dönt a megtérítés összegének, illetve pénzegyenértékének és a kamat összegének méltányosságból történő elengedéséről, illetve csökkentéséről.

f) dönt, ha a kérelmező, vagy törvényes képviselője az intézmény vezetőjének ellátás igénybevételéről szóló intézkedését vitatja, vagy az intézményvezető nem intézkedik az ellátás igénybevételéről, továbbá ha az ellátott, törvényes képviselője vagy a térítési díjat megfizető személy a személyi térítési díj összegét vitatja, illetve annak csökkentését vagy elengedését kéri.

(6) Gyámügyi ágazat

a) dönt, ha a kérelmező, illetve törvényes képviselője az intézmény vezetőjének ellátás igénybevételére vonatkozó döntését vitatja, vagy ha az intézményvezető az ellátás igénybevételéről nem intézkedik,

b) dönt, ha a jogosult, illetve törvényes képviselője az intézményvezető önkéntesen igénybevett ellátás megszüntetésére vonatkozó döntésével nem ért egyet,

c) dönt, ha a kötelezett a megállapított személyi térítési díjat vitatja.

2. § (1) A rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvbe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.

(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az egyes önkormányzati hatósági ügyek hatáskörének átruházásáról szóló 10/2009. (X. 28.) önkormányzati rendelet és az azt módosító 3/2013. (II. 4.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdés a) pontja.