Tiszaörs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2024. (VII. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 7/2015.(IV.03.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 07. 19

Tiszaörs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2024. (VII. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.07.19.
a helyi adókról szóló 7/2015.(IV.03.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az adómegállapítás vonatkozásában az év során a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztálya vizsgálatot folytatott le, melynek során a helyi rendelet is törvényességi felülvizsgálat alá esett. A Törvényességi Felügyeleti Osztály törvényességi felhívását intézett a Képviselő-testület felé.
A felhívás első két pontja rámutat arra, hogy a korábbi gyakorlat nem megfelelő, az övezeti meghatározás fogalma nem elfogadható. A mentesség, kedvezmény meghatározása adó tárgyra, adó alanyra kell vonatkozzon, a területi meghatározás nem alkalmazható.
A felhívás 3. pontja rámutatott arra, hogy az önkormányzat rendeletével túlterjeszkedett a lehetőségein, mert a kedvezmények, mentességek szempontjait a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 6. d.) pontja szerint kell meghatározni.
6. § Az önkormányzat adómegállapítási joga arra terjed ki, hogy:
d) az e törvény második részében meghatározott mentességeket, kedvezményeket további mentességekkel, kedvezményekkel, így különösen a lakások esetében a lakásban lakóhellyel rendelkező eltartottak számától, a lakáson fennálló, hitelintézet által lakásvásárlásra, lakásépítésre nyújtott hitel biztosítékául szolgáló jelzálogjog fennállásától, a lakásban lakóhellyel rendelkezők jövedelmétől függő mentességekkel, kedvezményekkel kibővítse,
A 4. és 5. pont a jogszabályi változások miatt módosítandó, hatályon kívül helyezendő.
A felhívásban is látható, hogy adóéven belül az adó alanyok terhei nem súlyosbíthatóak.
A törvényességi felhívásban foglaltakat elfogadva a mentességre, kedvezményre vonatkozó rendelkezéseket a képviselő-testület 2024. december 31. napjával hatályon kívül helyezte. A 4. és 5. pontban foglaltak vonatkozásában a rendelet hatályba lépésével törlésre kerül a helyi rendelet 10. § (2) bekezdése és a 11. §-a.
A jelenleg hatályos kedvezmények és mentességek az év során érvényesítendőek, a 2025. év vonatkozásában pedig átgondolást igényel a szabályozás.