Tiszaörs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2024. (V. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi költségvetés végrehajtásáról

Hatályos: 2024. 05. 28

Tiszaörs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2024. (V. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.28.
a 2023. évi költségvetés végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
A költségvetés elkészítésére vonatkozó szabályokat az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.), valamint az államháztartás működési rendjéről szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.) állapítja meg. Az Áht. 24. § (2) bek. alapján a jegyző által elkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek. A jogszabályi kötelezettségeknek eleget téve az önkormányzatunk 2023. évi költségvetését a 2/2023. (II.15.) önkormányzati rendelettel fogadta el. A költségvetésünket 4 alkalommal módosítottuk.
A módosításokat követően a költségvetésünk fő összege 716 722 747.- Ft lett.
A költségvetésünk tervezés és végrehajtása során az önkormányzat alapvető működése mellett továbbra is kiemelt szerepet kapott a közfoglalkoztatási programok folytatása. Az önkormányzat mellett intézményeink a Tiszaörsi Konyha, és a Tiszaörsi Sárgarigó Óvoda is alkalmaz közfoglalkoztatott dolgozókat. Nehéz anyagi helyzetünk miatt egész évben hitelt kellett igénybe venni, a működőképességünk biztosítása érdekében. A hitelkeret 12 900 000.-Ft volt. A hitelt 2023. december 28-ig kellett visszatörleszteni, melynek úgy tudtunk megfelelni, hogy decemberbe kaptunk plusz normatívát az általános támogatásra, gyerekétkeztetésre illetve az óvodára. Ezekkel a plusz összegekkel, valamint a 2022. évi iparűzési adó kiesés ellentételezésére kapott 8 826 947.-Ft felhasználásával tudtuk törleszteni a hitelt.
Bevételeink a korábbi évekhez hasonló forrásokból tevődtek össze. Helyi adóbevételünk az iparűzési adóból, kommunális adóból, idegenforgalmi adóból és telekadóból tevődött össze. Pályázatot adtunk be rendkívüli önkormányzati támogatásra az év folyamán 4 alkalommal. A 4 alkalommal összesen 9 267 570.-Ft-ot kaptunk (beadott támogatási igény összesen 25 630 438.-Ft).
Működési bevételünk étkezési térítési díjból, bérleti díjakból (terembérek), és start termékek értékesítéséből, származik. A legjelentősebb tételünk a Tiszaörsi Konyha étkezési térítési díj bevétele.
Az átvett pénzeszközök az előző évekhez hasonlóan a Magyar Államkincstártól közfoglalkoztatási programokra, valamint az OEP-től védőnői szolgálatra 2023.június 30-ig és iskola egészségügyi ellátás finanszírozásra átvett összeg.
A közfoglalkoztatás évről-évre jelentős tétele a költségvetésünknek. .A programból a közfoglalkoztatottak bérén és járulékain kívül a programok működési kiadásai egy részének fedezetét is megkapjuk. A programokból befolyt bevétel a közfoglalkoztatásban kerül felhasználásra, másra nem fordítható.
Dologi kiadásainkat megnövelte a közüzemi díjak jelentős emelkedése (közvilágítás,villanyszámlák, gázdíj). Működési kiadásaink között már csak olyan tételek vannak,amelyek nélkül nem tudnánk dolgozni( telefon, fénymásoló díj, internet). A számláinkat igyekszünk kiegyenlíteni, de ennek ellenére jelentős hátralékunk volt december végén.
Önkormányzati hozzájárulást fizetünk a közös hivatal működéséhez, a szociális alapellátáshoz, a családsegítő szolgálathoz. A társulások felé sajnos tartozásunk maradt évvégén.
A beruházási és felújítási kiadásainkat a összeg szerint a 3-as és 4-es mellékletben soroltuk fel. A jelentősebb tételek a következők voltak:
Polgármesteri Hivatal felújítása
Művelődési Ház belső felújítása
TOP-PLUSZ út pályázat
Az önkormányzat 2023. évi költségvetését az alábbi számszaki adatokkal teljesítette:

664.910.667 Ft

Költségvetési bevétel

570.640.831 Ft

Költségvetési kiadás

94.269.836 Ft

alaptevékenység maradvány

A pénzmaradvány a költségvetési bevételek és kiadások, valamint a finanszírozási bevételek és kiadások összegéből számított összeg.
A részletes számadatokat a költségvetési rendelettervezet mellékletei tartalmazzák.