Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2012.(V.31.) önkormányzati rendelete

Tiszasüly Község Önkormányzata 14/2012.(V.31.) önkormányzati rendelete az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2012. 05. 31- 2018. 11. 27

Tiszasüly Község Önkormányzata

14/2012.(V.31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól


Tiszasüly Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 18. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. FEJEZET


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


  1. A rendelet hatálya


1. §      (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a Tiszasüly Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat)  tulajdonába tartozó ingatlanokra, ingókra, társasági részesedésekre, pénzvagyonra és vagyoni értékű jogokra (továbbiakban: önkormányzati vagyon). Az önkormányzat által bérelt, lízingelt vagy bármilyen más jogcímen használt vagyon gazdálkodásával kapcsolatban a mindenkori szerződés az irányadó.


(2) A rendelet szervi, személyi hatálya kiterjed a képviselő-testületre és szerveire, valamint az önkormányzat intézményeire, továbbá az önkormányzat részvételével működő társulásokra, gazdasági társaságokra és más szervezetekre, az általuk kezelt és üzemeltetett önkormányzati vagyon tekintetében.


II. FEJEZET


A vagyon


  1. Az önkormányzat vagyona


2. §      (1) Az önkormányzat vagyona a tulajdonában lévő ingatlanokból, közművekből, ingóságokból, társasági részesedésekből, valamint pénzvagyonból, továbbá az önkormányzatot megillető egyéb vagyoni értékű jogból áll.


(2) Az önkormányzat vagyona törzsvagyon vagy üzleti vagyon lehet. Az önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon külön része a törzsvagyon, amelyet a többi vagyontárgytól elkülönítve kell nyilvántartani  forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak szerinti felosztásban.


(3) A vagyont, annak értékét és változásait a Polgármesteri Hivatal tartja nyilván.


(4) Az önkormányzat tulajdonával való rendelkezésre – az e rendeletben foglalt kivételekkel – a képviselő-testület jogosult. A vagyonnal rendelkezni jogosultak kötelesek azzal felelős módon, rendeltetésszerűen gazdálkodni, ennek keretében különösen a vagyont megőrizni, és azt a rendes gazdálkodás szabályai szerint kezelni és gyarapítani.






  1. Forgalomképtelen törzsvagyon



3. §      (1) Tiszasüly Község Önkormányzat közigazgatási területén forgalomképtelen törzsvagyonnak minősül (1. sz. mellékletben részletezve):

a.) helyi közutak és műtárgyaik

b.) közparkok, terek, játszóterek,

c.) köztéri műalkotások (szobrok, emlékművek)

d.) temetők

e.) vizek, közcélú vízi létesítmények – ide nem értve a vízi közműveket,

f.) belterületi kert,

g.) külterületi utak,

h.) belterületi vízelvezető árkok, csatornák,

i.) külterületi árkok, csatornák

j.) egyéb, amelyet az önkormányzat forgalomképtelennek minősít.


(2) Az (1) bekezdésben foglalt vagyontárgyak nem idegeníthetők el, vagyonkezelői jog, jogszabályon alapuló használati jog vagy szolgalom kivételével nem terhelhetők meg, azon dologi jog vagy osztott tulajdon nem létesíthető.



  1. Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon



4. §      Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon (2. sz. mellékletben részletezve) a kötelező önkormányzati feladatkör ellátását vagy hatáskör gyakorlását szolgáló:

a.) művelődési, oktatási, egészségügyi, szociális, sport és egyéb intézmények épületei és a használatukban lévő önkormányzati vagyon,

b.) közművek (vízmű, szennyvíz)

c.) a képviselő-testület és szervei irodái elhelyezésére szolgáló községháza,

d.) sportpályák,

e.) vásártér,

f.) dögtér,

g.) lőtér,

h.) piactér

i.) egyéb, amelyet az önkormányzat korlátozottan forgalomképesnek minősít.



  1. Üzleti vagyon



5. §      Az önkormányzat üzleti vagyona (3. sz. melléklet), mely nem tartozik a törzsvagyonba:

            a.) szolgálati lakások,

            b.) építési telkek,

            c.) mezőgazdasági földterületek (szántó, gyep, zártkert)


6.§       A vagyonnal való rendelkezési jog gyakorlása során figyelemmel kell lenni az ide vonatkozó jogszabályok, így különösen a nemzeti vagyonról szóló törvény, az önkormányzati törvény és végrehajtási rendeletei rendelkezéseire.



III. FEJEZET


Az önkormányzati vagyon hasznosítása


6. Vagyonnyilvántartás


7. §      (1) Az önkormányzat vagyonáról a mindenkor hatályos  jogszabályok előírásainak  megfelelő nyilvántartásokat kell vezetni. A központi nyilvántartást a Polgármesteri Hivatal vezeti.


            (2) Az önkormányzat a vagyongazdálkodási és kezelési feladatait e rendelet előírásaira figyelemmel, a Polgármesteri Hivatal és az önkormányzat intézményei útján látja el.


            (3) Az önkormányzati vagyon hasznosításából származó bevételről az éves költségvetési rendeletben kell dönteni .


            (4) A vagyonállapotról, az évközi változásokról, azok okairól az éves zárszámadásban, illetve a mellékletét képező vagyonkimutatásban tájékoztatni kell a képviselő-testületet. A vagyonkimutatás alapja a tárgyév december 31. fordulónappal készített leltár.



  1. Az önkormányzat vagyonának hasznosítására vonatkozó általános szabályok


8. §      (1) Az önkormányzati vagyon hasznosításának célja az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak hatékony és eredményes ellátása. A rendelet alkalmazásában hasznosítás különösen az egyes vagyontárgyak használata, bérbe-, használatba-, haszonbérbe adása, illetve a feladatok ellátásához nem szükséges vagyon elidegenítése, azonban ilyen tartalmú szerződések jóváhagyása a képviselő-testület hatásköre.


            (2) A hasznosítás az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását nem veszélyeztetheti.


(3) Külön megállapodás keretében a képviselő-testület jogosult egyes vagyontárgyai hasznosítását (tulajdonjog fenntartása mellett) vállalkozási formában üzemeltetni, vállalkozás részére használatba adni, figyelemmel a nemzeti vagyonról szóló törvény, az önkormányzati törvény és az államháztartási törvény rendelkezéseire


(4) E szervek alaptevékenységet nem sértő, alaptevékenységen kívüli vállalkozási tevékenységet az önkormányzat képviselő-testületének előzetes engedélyével végezhetnek, az engedélyben meghatározott feltételek figyelembevételével.


(5) A vagyonkezelő szervezet köteles a kezelésében lévő vagyontárgyak fenntartásával, üzemeltetésével, karbantartásával, felújításával kapcsolatos feladatok ellátását, valamint a vagyon védelmét teljes körűen biztosítani.


(6) A vagyonkezeléssel megbízott szerv vezetője a vagyonkezeléssel kapcsolatos feladatok végrehajtásáról az éves zárszámadás keretében köteles számot adni.


(7) Az üzleti vagyon körébe tartozó vagyontárgyat a képviselő-testület által meghatározott esetekben, forgalmi értékbecsléssel megalapozva, meghirdetés vagy pályázat útján lehet értékesíteni. Az üzleti vagyon körébe tartozó vagyontárgy értékesítése a képviselő-testület kizárólagos hatásköre.


(8) Az önkormányzat részére ellenérték nélkül felajánlott vagyon elfogadásához minden esetben a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.



  1. A törzsvagyon használata, hasznosítása



9. §      (1) A forgalomképtelen vagyontárgyak elidegenítésére kötött szerződés semmis. Az ilyen vagyontárgy nem terhelhető meg, nem köthető le, s nem lehet követelés biztosítéka, tartozás fedezete sem.


            (2) A törzsvagyon használati jogát azok az intézmények gyakorolhatják, amelyek az adott ingatlanban a rendelet hatálybalépésekor közszolgáltatást teljesítenek, illetve azok,  amelyeket a képviselő-testület használatra feljogosít.



  1. A korlátozottan forgalomképes vagyon használata, hasznosítása



10. §    (1) A korlátozottan forgalomképes vagyon körébe tartozó ingók és ingatlanok tulajdonjogának megváltoztatása, átruházása, használatba adása, megterhelése, gazdasági társaságba, vagy alapítványba történő bevitele, illetve egyéb hasznosítása a képviselő-testület  kizárólagos hatásköre.


            (2) Az önkormányzat korlátozottan forgalomképes ingó vagyontárgyainak a rendeltetésszerű használatot meghaladó hasznosítása – az alapfeladat sérelme nélkül – a használó hatáskörébe tartozik.


            (3) Az önkormányzat tulajdonában lévő ingóságot, valamint pénzvagyont – az alapfeladat sérelme nélkül – gazdasági társaságba és alapítványba csak az önkormányzat vihet be.


            (4) Ingó vagyontárgy: az 50.000.-Ft egyedi érték feletti nyilvántartott törzsvagyon működését tartósan, vagy egy éven túl közvetlenül, vagy közvetve szolgáló tárgyi eszközök, gépek, berendezések és járművek.







IV. FEJEZET


Záró rendelkezdések


11. §    (1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 21/2004.(IV.20.) önkormányzati rendelet, valamint az azt módosító 13/2007.(IX.19.) önkormányzati rendelet és a 21/2009.(XI.19.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.


            (2) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összhangban került elfogadásra, előírásainak megfelel.



Tiszasüly, 2012. május 29.


                                              


                                               /:Pollák Tibor :/                                             /:Tóth Ildikó:/

                                                 polgármester                                                    jegyző




Kihirdetési záradék:


Ez a rendelet kihirdetve Tiszasüly Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának  hirdetőtábláján 2012. május 31. napján.






/:Tóth Ildikó:/

     jegyző


















1. melléklet a ……./2012.(…….) önkormányzati rendelethez


Tiszasüly Községi Önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyona


Belterületi utak


Ssz.

Hrsz.

Megnevezés


10

Kiséri út


15

Névtelen utca


19/1

Kiséri utca


34

Gátsor


45/1

Fő út


81

Fő út


129

Zug út


156

Dózsa György u.


179

Dózsa György u.


235

Berze Nagy János u.


255

Berze Nagy János u.


256

Móra Ferenc u.


287

Móra Ferenc u.


304/2

Móra Ferenc u.


308

Károlyi M. u.


356

Rákóczi u.


395

Rákóczi u.


478

Patika u.


501

Patika u.


525

Ady E. u.


532

Haladás u.


564

Széchenyi u.


577

Vásárhelyi u.


601/2

Széchenyi u.


604

Széchenyi u.


618

Béke u.


635

Széchenyi u.


648

Petőfi S. u.


666

Halász u.


687

Vörösmarty u.


710

Akácfa u.


733

Gárdonyi G. u.


754

Arany J. u.


764

Haladás u.


767

Haladás u.


806

Vasvári P. u.


838

Kölcsey u.


839

Kölcsey u.


861

Tessedik S. u.


872

József A. u.


886

Park u.


Terek, parkok


Ssz.

Hrsz.

Megnevezés


19/2

Közpark (I. vh. Emlékmű)


45/2

Közterület


45/3

Közterület


45/4

Közterület


45/5

Közterület


45/6

Közterület


45/7

Közterület


45/8

Közterület


45/9

Közterület


45/10

Közterület


45/11

Közterület


173

Közpark (emlékmű)


254

Játszótér, sportudvar, park


303

Park


304/1

Park (faház)



Köztéri szobrok, emlékművek

Ssz.

Hrsz.

Megnevezés

1.

19/2

I. világháborús emlékmű

2.

173

II. világháborús emlékmű





Temető

Ssz.

Hrsz.

Megnevezés

1.

061

Temető





Belterületi kertek


Ssz.

Hrsz.

Terület

Megnevezés

1.

41/2

884

Fő út

2.

212

1789

Berze Nagy J. u.

3.

271/2

763

Móra F. u.

4.

282

2781

Berze Nagy J. u.

5.

479/1

781

Fő út



Külterületi utak


Ssz.

Hrsz.

Megnevezés

1

010/1

Út

2

010/2

Út

3

010/3

Út

4

012/23

Út

5

012/57

Út

6

012/59

Út

7

012/64

Út

8

025

Út

9

026/4

Út

10

028/1

Út

11

028/2

Út

12

031

Út

13

035

Út

14

036/40

Út

15

038/6

Út

16

039/26

Út

17

058

Út

18

059/9

Út

19

066

Út

20

068

Út

21

070/14

Út

22

070/30

Út

23

071

Út

24

076/4

Út

25

084/1

Út

26

088

Út

27

090/2

Út

28

090/5

Út

29

0114

Út

30

0117

Út

31

0118/2

Út

32

0124/2

Út

33

0128

Út

34

0133

Út

35

0143/1

Út

36

0143/2

Út

37

0155

Út

38

0158

Út

39

0162/9

Út

40

0164

Út

41

0165/5

Út

42

0171/17

Út

43

0176/8

Út

44

0177

Út

45

0194

Út

46

0195/2

Út

47

0196

Út

48

0198

Út

49

0199/3

Út

50

0206

Út

51

0210

Út

52

0213

Út

53

0220

Út

54

0221/3

Út

55

0251

Út

56

0252

Út

57

0256

Út

58

0259

Út

59

0263

Út

60

0264/1

Út

61

0268

Út

62

0273

Út

63

0276

Út

64

0279/14

Út

65

0284/1

Út

66

0286

Út

67

0287

Út

68

0291

Út

69

0294/10

Út

70

0305

Út

71

0307/2

Út

72

0316/4

Út

73

0317

Út

74

0318

Út

75

0322

Út

76

0325/3

Út

77

0325/26

Út

78

0325/27

Út

79

0329/2

Út

80

0332/5

Út

81

0339

Út

82

0379

Út

83

0381

Út

84

0424/1

Út

85

0529/2

Út

86

0546

Út

87

0563/2

Út

88

0565/6

Út

89

0566

Út

90

039/25

Töltés

91.

028/6

Hunyadfalva

 út



Külterületi zártkerti utak


Ssz.

Hrsz.

Megnevezés

1

1508

Út

2

1509

Út

3

1513

Út

4

1524

Út

5

1531

Út

6

1561

Út

7

1562

Út

8

1594

Út

9

1595

Út

10

1624

Út

11

1625

Út

12

1652

Út

13

1653

Út

14

1681

Út

15

1704

Út

16

1726

Út

17

1747

Út

18

1768

Út

19

1769

Út

20

1784

Út



Belterületi vízelvezető árkok, csatornák


Ssz.

Hrsz.

Megnevezés

1.

525

Ady E. út

2.

618

Béke u.

3.

179

Dózsa Gy. u.

4.

666

Halász u.

5.

767

Haladás u.

6.

478

Patika u.

7.

806

Vasvári P. u.

8.

395

Rákóczi u.

9.

45/1

Fő u.

10.

255

Berze N. J. út

11.

576

Válykos



Külterületi árkok, csatornák


Ssz.

Hrsz.

Megnevező

1

036/55

Csatorna

2

0387/7

Csatorna

3

050/2

Csatorna

4

060

Árok

5

076/38

Csatorna

6

0176/1

Csatorna

7

0195/3

Csatorna

8

0217/10

Csatorna

9

0262/1

Csatorna

10

0301

Csatorna

11

0307/1

Csatorna

12

0307/3

Csatorna

13

0315

Csatorna

14

0316/2

Csatorna

15

0320

Csatorna

16

0321/2

Csatorna

17

0323/8

Csatorna

18

0325/28

Csatorna




2. melléklet a ……./2012.(…….) önkormányzati rendelethez




Tiszasüly Községi Önkormányzat

Korlátozottan forgalomképes törzsvagyona


Ssz.

Hrsz.

Megnevezés


211

Vízmű


717

Kút


16

Községháza


40

Tűzoltószertár


111

Faluház (2/3-ad rész)


253/1

Művelődési ház


253/2

Általános iskola


259

Óvoda, konyha


284

Idősek Klubja


405/1

Orvosi rendelő

12.

577

Szennyvízház

13.

847/2

Sporttelep

14.

847/3

Lőtér

15.

357/2

Piactér

16.

0217/2

Vásártér

17.

059/16

Dögtér

18.

076/9

Szemétlerakó

19.

028/3

Hunyadfalvi szennyvíztisztító telep (szántó)

20.

028/4

Hunyadfalvi szennyvíztisztító telep (szántó)

21.

028/5

Hunyadfalvi szennyvíztisztító telep (szántó)





















3. melléklet a ……./2012.(…….) önkormányzati rendelethez



Tiszasüly Községi Önkormányzat

Üzleti vagyona



Önkormányzati lakások



Ssz.

Hrsz.

Megnevezés


18

Szent László u. 2.


131/1

Fő u. 27/A


131/2

Fő u. 27/B


175

Berze Nagy J. u. 2.


358

Kossuth L. u. 1.


365

Kossuth L. u. 13.




Építési telkek




Ssz.

Hrsz.

Megnevezés


544

Széchenyi u.


551

Széchenyi u.


573

Széchenyi u.


726

Gárdonyi u.


728

Gárdonyi u.


729

Gárdonyi u.


730

Gárdonyi u.


731

Gárdonyi u.


732

Gárdonyi u.


736

Gárdonyi u.


737

Gárdonyi u.


739

Gárdonyi u.


740

Gárdonyi u.


747

Arany J. u.


748

Arany J. u.


749

Arany J. u.


750

Arany J. u.


756

Arany J. u.


757

Arany J. u.


758

Arany J. u.


759

Arany J. u.


760

Arany J. u.


761

Arany J. u.


762

Széchenyi u.


763

Széchenyi u.


818/1

Kölcsey u.


818/2

Kölcsey u.


818/3

Kölcsey u.


818/4

Kölcsey u.


818/5

Kölcsey u.


818/6

Kölcsey u.


818/7

Kölcsey u.


818/8

Kölcsey u.


818/9

Kölcsey u.


818/12

Kölcsey u.


818/13

Kölcsey u.


818/14

Kölcsey u.



Tiszatenyő - telek



Mezőgazdasági földterületek


Ssz.

Hrsz.

Megnevezés


067/8

Szántó


067/9

Szántó


067/10

Szántó


0125/6

Szántó


0215/10

Szántó


0217/2

Legelő, erdő


0217/14

Legelő, anyaggödör


0377/51

Legelő



Mellékletek