Tiszavárkony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelete

Tiszavárkony Községi Köztemetőjének használati rendjéről

Hatályos: 2023. 02. 15

Tiszavárkony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelete

Tiszavárkony Községi Köztemetőjének használati rendjéről

2023.02.15.

Tiszavárkony Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, a 41. §(3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége véleményének kikérésével az alábbi rendeletet alkotja

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet tárgyi hatálya Tiszavárkony Község közigazgatási területén lévő köztemetőre, valamint a temetkezési szolgáltatási, temetőfenntartási és üzemeltetési tevékenységre terjed ki.

2. § Tiszavárkony Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) köztemető fenntartási kötelezettsége az önkormányzat tulajdonában lévő, természetben Tiszavárkony, Bajcsy-Zsilinszky út 70. (hrsz.: 132) címen lévő Tiszavárkony Községi Köztemető ( a továbbiakban: köztemető ) terjed ki.

3. § A 2. §-ban rögzített köztemető Tiszavárkony Község Önkormányzat tulajdonában van, az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodás szabályairól szóló 16/2013. (IX.20.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott forgalomképtelen törzsvagyon része.

2. A köztemető

4. § (1) A köztemetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, egyben meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek, és lehetővé kell tenni a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.

(2) A köztemető fenntartása, üzemeltetése, megszüntetése és temetkezési szolgáltatás végzése során a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: törvény) vonatkozó rendelkezéseit, valamint a törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) rendelkezéseit kell alkalmazni.

3. A köztemető fenntartása, üzemeltetése, használati és igénybevételi rendje

5. § Tiszavárkony Község Önkormányzata Képviselő-testülete gondoskodik a köztemető fenntartásáról, üzemeltetéséről (a továbbiakban: fenntartó, üzemeltető).

6. § (1) A Fenntartó köteles az elhunyt személyére, vallási illetve lelkiismereti meggyőződésére, valamint valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

(2) A temetés módja lehet egyházi vagy világi. A világi szertartás rendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi szertartás az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

(3) Ha köztemető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely megtelt, azt a Fenntartó jogosult lezárni, és ott a további temetést megtiltani.

7. § (1) Ha az önkormányzat a köztemető fenntartására, üzemeltetésére vonatkozó kötelezettségéről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik, akkor a kegyeleti közszolgálati szerződés tartalmát – a vonatkozó jogszabályi előírásokra figyelemmel – a képviselő-testület határozza meg.

(2) A szerződésben foglaltak maradéktalan betartását a temetkezési szolgáltatást engedélyező hatóság – Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal - ellenőrzi.

4. A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi tárgyi és infrastruktúrális feltételek

8. § (1) A köztemető két bejáratát, a ravatalozóhoz vezető utakat és a ravatalozó környezetét parkszerűen kell kialakítani, valamint az utak gépjárművel történő használatát folyamatosan biztosítani kell.

(2) A köztemető területének fásítását úgy kell megoldani, hogy az segítse a tájékozódást és ne akadályozza a közlekedést.

9. § (1) A Fenntartó a köztemetőben keletkezett hulladék gyűjtésére hulladéktárolót, konténert biztosít, amelyek ürítéséről és elszállításáról szükség szerint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatóval kötött szerződés alapján gondoskodik.

(2) A köztemető környezetének és köztisztaságának védelmére valamennyi köztemető látogatójának kötelezettsége, ezért a szerves (növényi) valamint szervetlen hulladékot kötelesek a kijelölt hulladéklerakó helyeken elhelyezni, és minden nemű környezetszennyezéstől tartózkodni.

10. § A Fenntartó sírgondozás céljára vízvételt vízvezeték és közkifolyó útján ingyenesen biztosít mindenki számára.

11. § A köztemetőt körülkerítő kerítés állapotát a Fenntartó legalább félévente ellenőrzi, amennyiben a kerítés állagának romlását észleli, gondoskodik annak kijavításáról.

12. § A köztemetőben található talajvízszint jelző kutat havi rendszerességgel ellenőrizni kell.

13. § Az illemhely használata a temető látogatók számára ingyenes.

14. § (1) A látogatók a köztemetőt teljes nyitvatartási ideje alatt látogathatják.

(2) A köztemető nyitvatartási ideje: minden nap reggel 6 órától este 21 óráig tart.

15. § (1) Gondoskodni kell a köztemető teljes területének tisztán tartásáról, valamint az Endre király úti bejáratnál kialakított gépkocsi parkoló, valamint a köztemetőben lévő gépjármű közlekedésre kialakított út tisztántartásáról.

(2) A köztemetőbe gépjárművel behajtani az Endre király úti bejáraton keresztül lehetséges, nyitvatartási időben.

(3) A parkoló használata, valamint a köztemetőbe történő behajtás mindenki számára díjtalan.

16. § A köztemető Bajcsy Zsilinszky úti bejárója mellett elhelyezett hirdetőtábla útján gondoskodni kell a temető látogatók tájékoztatásáról, ki kell függeszteni a nyitva tartás idejét és a temető rendjéről szóló tájékoztatást.

17. § A temetőtérképet a ravatalozó oldalfalán kell elhelyezni.

5. Temetési szolgáltatás egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának rendje

18. § A köztemető üzemeltetési feladatainak ellátása a temetkezési szolgáltatások, illetve a temetőben végzett egyéb vállalkozó tevékenységek rendjéről az alábbiak szerint kell gondoskodni:

a) A temetések bonyolítását össze kell hangolni.

b) A temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek (pl.:síremlék készítése) során figyelembe kell venni a hely kegyeleti funkcióját, valamint azt, hogy a munka úgy végezhető, hogy ne akadályozza az elhunytak búcsúztatását, azt a munkavégzéssel járó zaj ne zavarja.

c) A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet.

d) A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását akadályozni nem lehet.

e) A temetőben végzett minden munkát a fenntartónak be kell jelenteni, kivéve a hozzátartozók sírgondozását.

19. § A köztemető fenntartója a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

20. § Biztosítani kell a temetés feltételeit a sírhely, urnasírhely, sírbolthely kijelölésével.

21. § (1) A köztemetőben a fenntartó:

a) nyilvántartó könyvet,

b) sírbolt könyvet vezet.

(2) A Fenntartónak a temetőtérképen folyamatosan vezetni kell a változásokat. A térképen fel kell tüntetni, hogy mely temetési helyek vannak megváltva.

(3) A köztemetőben lévő temetőtérképet a fenntartó minden évben aktualizálja.

(4) A nyilvántartó könyvben minden temetést (koporsós, urnás) időrendben kell bejegyezni.

(5) A holttest maradványok közös sírba helyezése esetén a nyilvántartó könyv rovatába a közös sírba történő helyezést, időpontjának és a közös sírnak megjelölésével be kell jegyezni.

(6) Ismeretlen holttest esetén a nyilvántartó könyvbe be kell jegyezni az eljáró hatóság nevét és az eljárás ügyszámát.

(7) A temetői nyilvántartásokba az eltemettető(k) és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy(ek) betekinthetnek, részükre a fenntartó ingyenesen adatszolgáltatást köteles nyújtani, továbbá felvilágosítást adni az elhunyt személy temetési helye iránt érdeklődőknek.

(8) A temetői nyilvántartásokat a temető fennállásáig meg kell őrizni. Azt követően azokat át kell adni a területileg illetékes levéltárnak.

22. § (1) A temetőt az ott tartózkodók kötelesek úgy használni, hogy a köztemető kegyeleti funkciója ne sérüljön, az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzését, ápolását ne zavarják.

(2) A temetőlátogatók kötelessége a köztemetői terület, az ingó és ingatlanlétesítmények, tárgyak rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása, tartózkodás bármiféle károkozástól, rongálástól.

(3) A temetőben tilos:

a) állatot beengedni, kivéve pórázon tartva

b) a temetőben kegyeletsértő módon hangoskodni, zenét hallgatni

c) szemetelni, a növényi- és a sírokról származó hulladékot sírok között tárolni

d) tüzet rakni

e) a köztemető területén tilos temetkezési szolgáltatásra utaló reklám és hirdetőtábla elhelyezése. A temetőben temetkezési szolgáltatói tevékenységet kizárólag erre engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezet végezhet.

(4) 12 év aluli gyermek a köztemető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

6. A temetési helyek kialakításának és gazdálkodásának szabályai

23. § (1) A köztemetőt sírhelyparcellákra, a sírhelyparcellákat sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a temető fenntartója jelöli ki.

(2) A sírhely parcellákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell. A sírhelyparcella számozását a helyszínen is fel kell tüntetni.

(3) A sírhely parcellát a folyamatos temetésre elő kell készíteni.

(4) A köztemetőben a temetési helyek szélessége, hosszúsága és az egymástól való távolsága a következő:

a) egyes sírhely: szélesség 90 cm, hosszúság 210 cm

b) kettes sírhely: szélesség 190 cm, hosszúság 210 cm

c) urnasírhely: szélesség 80 cm, hosszúság 80 cm

d) sírbolt:

da) 2 személyes: szélesség 300 cm, hosszúság 300 cm,

db) 4 személyes: szélesség 400 cm, hosszúság 300 cm,

dc) 6 személyes: szélesség 400 cm, hosszúság 400 cm

e) a sírok közötti távolság 60 cm.

24. § (1) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettes sírhely és sírbolt. Az egyes sírhely alapmérete egy koporsó, kettes sírhely alapmérete két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.

(2) A koporsó egy holttest elhelyezését szolgálja.

(3) Oldalirányú üreggel ellátott egyes vagy kettes sírhelyet nem szabad létesíteni.

(4) A sírboltok és az urnasírhelyek részére az egységes gondozás céljából külön parcellát vagy sorokat lehet kijelölni, ezt a temető térképen fel kell tüntetni.

25. § (1) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke (kolumbárium) és urnasírbolt. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

(2) Az urnafülke (kolumbárium) és az urnasírbolt építésekor az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet vonatkozó rendelkezései irányadóak.

(3) Új urnafülke építésénél az urnát befogadó belső méret legalább 30 X 30 cm. Az urnafülkét úgy kell kialakítani, hogy a fülke egyedi díszítése biztosítható legyen.

(4) A hamvakat tartalmazó urna földbe temetésére urnasírhely és urnasírbolt alakítható ki, amelyek a rendelkezési jogosultság időtartamában különböznek egymástól.

(5) A temető tulajdonosa - az eltemettető igénye esetén - a hamvak szétszórásához és bemosásához külön temetőrészt jelölhet ki, amelyet parkszerűen kell kialakítani.

26. § (1) Temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetve létesíthető.

(2) A sírjel nem foglalhat el e rendelet 14. § (4) bekezdésében meghatározott temetési helynél nagyobb területet, magasságát az építésügyi hatóság korlátozhatja.

(3) A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető fenntartójának az elhelyezés előtt be kell mutatni.

(4) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. Ezt a szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.

(5) A temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles a temetési hely rendszeres gondozására, gyommentesen tartására.

(6) A halva született magzat sírhelyét jelzőfával kell megjelölni, amelyen a temetés napját és a temetési hely sorszámát kell feltüntetni.

(7) Ha a halva született magzat eltemetéséről - kérésére - közeli hozzátartozója gondoskodott, a sírhelyen kereszt vagy fejfa is elhelyezhető és azon utónevet is fel lehet tüntetni.

(8) A síremlék elkészítésénél a fejkövet csapolással is rögzíteni kell a későbbi balesetveszély elhárítása érdekében.

7. A temetési hely feletti rendelkezési jog

27. § (1) A fenntartó a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy sírbolt helyreállítására köteles felhívni. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni, és a felhívás közlését a rendelkezésre jogosult ismert lakcímén is meg kell kísérelni.

(2) Ha a sírjel felett rendelkezni jogosult a felhívás ellenére a sírjelet nem állítja helyre és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, akkor a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére a temető üzemeltető szünteti meg.

(3) A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

28. § (1) A köztemető, temetőrész, sírhelyparcella temetési hely lezárását hirdetményben kell közölni. A hirdetményt a lezárás időtartamáról a tájékoztató táblán, szükség szerint a temető Bajcsy- Zsilinszky úti kapuján és a ravatalozón is ki kell függeszteni.

(2) A temetési hely megszüntethető, a köztemető üzemeltetőjének döntése alapján, ha a temetési hely használati ideje lejárt.

(3) Amennyiben a (3) bekezdés szerint a temetési hely megszüntetésre kerül, a megszüntetést megelőzően azt hirdetményben, továbbá három alkalommal, legalább egy országos és egy területi napilapban közzé kell tenni, úgy hogy a hirdetmény kifüggesztése és az első közzététel a megszüntetés előtt legalább 6 hónappal, a továbbiak pedig kéthavonként történjenek.

29. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati jog):

a) koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;

b) kettős sírhely esetén, amennyiben az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik a használati jog megszűnik, kivéve ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja,

c) sírbolt (kripta) esetén a megváltástól számított 60 év;

d) urnafülke és urnasírhely esetén a megváltástól számított 10 év;

e) urnasírbolt esetén a megváltástól számított 20 év

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (3) bekezdésben foglalt kivétellel meghosszabbítható (újra váltható). A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára az (1) bekezdésben foglaltak az irányadóak.

(3) A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető fenntartója bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.

(4) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve ha a temetési hely megszűnik.

(5) A temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyről kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetve elhamvasztásával is megszűnik, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

(6) Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.

30. § (1) A temetési hely, illetőleg az újraváltás díja:

a) Egyes sírhely: bruttó: 15.000.- Ft

b) Kettes sírhely: bruttó: 30.000.- Ft

c) Urnasírhely: bruttó: 15.000.- Ft

d) Sírbolt:

da) 2 személyes: bruttó: 100.000.- Ft

db) 4 személyes: bruttó: 140.000.- Ft

dc) 6 személyes: bruttó: 180.000.- Ft

(2) A temető területén az iparszerűen munkát végző vállalkozók a temetői infrastruktúra használatáért temető fenntartási díjat kötelesek fizetni, melynek mértéke: bruttó: 1.900.- Ft/ temetési hely.

(3) A temetkezési szolgáltatókat a temetői létesítmények igénybe vételéért díjfizetési kötelezettség nem terhel

8. Záró és vegyes rendelkezések

31. § Hatályát veszti a TISZAVÁRKONY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 19/2005. (IX.12. ) KT. Rendelete Tiszavárkony Községi Köztemető használatának rendjéről (egységes szerkezetben) című 19/2005 (IX.12.) önkormányzati rendelet.

32. § Ez a rendelet 2023. február 15-én lép hatályba.