Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2013. (II. 21.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 13/2012 (XI.27.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2013. 03. 01- 2013. 03. 01

Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2013. (II. 21.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 13/2012 (XI.27.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2013.03.01.

Bogyiszló Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdése b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, valamint a 45. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában foglalt feladatkörében eljárva, a szociális ellátásokról szóló 13/2012. (XI.27.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el.

1. § A szociális ellátásokról szóló 13/2012. (XI.27.) önkormányzati rendelet – a továbbiakban R – 18.-19. § -a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„18. § (1) Az önkormányzat átmeneti segélyt nyújt annak, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.

(2) Átmeneti segélyben elsősorban azok részesülhetnek, akik önmaguk vagy családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy időszakonként jelentkező többlet kiadásaik miatt segítségre szorulnak.

19. § (1) Az Szt. 45. §-ában foglaltak figyelembevételével, átmeneti segélyként rászorultsági alapon a polgármester, - ugyanazon rászoruló számára, évi hat alkalommal történt átmeneti segély kifizetését követően benyújtott kérelem esetében a Szociális Bizottság, – pénzbeli átmeneti segélyt állapít meg annak a személynek, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, feltéve, hogy a kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedül élő esetén annak 150 százalékát nem haladja meg.

(2) Az átmeneti segély egyszeri összege 2.000 forintnál nem lehet kevesebb.

(3) A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet különösen

a) a kérelem benyújtását megelőző három hónapban történt munkaviszony megszűnés;

b) betegség miatti munkaképtelenség;

c) egészségi állapota miatt önhibáján kívül munkaképtelen;

d) hirtelen fellépő és kórházi kezelést igénylő betegség, súlyos vagy életveszélyes sérüléssel járó baleset;

e) hajléktalanság;

f) elemi kár.

(4) A (3) bekezdés szerinti feltétel igazolható:

a) a (3) bekezdés a) pontja esetében a munkaviszony megszűnéséről szóló igazolással;

b) a (3) bekezdés b) pontja esetében táppénzes nyomtatvány fénymásolatával;

c) a (3) bekezdés c) pontja esetében a munkaképesség csökkenést igazoló OSSZI szakvéleménnyel

d) a (3) bekezdés d) pontja esetében a kórházi kezelésről szóló igazolással;

e) a (3) bekezdés e) és f) pontja esetében hivatal által készített környezettanulmánnyal.”

2. § Az önkormányzati rendelet az alábbi rendelkezésekkel egészül ki:

„19/A. § (1) Az átmeneti segély természetbeni ellátásként is nyújtható. A polgármester természetben nyújtott átmeneti segélyt biztosíthat annak a személynek, aki megfelel a 19. §-ban foglalt feltételeknek.

(2) Természetben nyújtott átmeneti segély:

a) élelmiszerutalvány,

b) a tüzelőtámogatás,

c) a gyógyszertámogatás,

d) a közüzemi díj-hátralék törlesztéséhez hozzájárulás.

(3) A (2) bekezdés a) és c) pontja esetén az élelmiszer, illetve a gyógyszer vásárlására kijelölt szolgáltatóval az önkormányzat előzetesen megállapodást köt. A megállapodásnak tartalmaznia kell, hogy a jogosult jelentkezésekor az általa bemutatott élelmiszerutalványra, vagy gyógyszertámogatásra jogosító határozat bemutatása alapján biztosítják számára a szükséges élelmiszert, illetve gyógyszert a határozat szerinti összegben.

(4) A (2) bekezdés b) pontja alapján nyújtott tüzelőtámogatást az Önkormányzat a Bogyiszló közigazgatási területén regisztrált erdőgazdálkodókkal való egyeztetés alapján biztosítja.

(5) A (2) bekezdés d) pontja szerinti közüzemi díjhoz történő hozzájárulást az önkormányzat a HÉRA Alapítvány (1122 Budapest, XII. Moszkva tér 16.) pályázatán keresztül, az ahhoz szükséges saját erő biztosítása útján nyújtja.

19/B. § Az átmeneti segély megállapítása a polgármester hatáskörébe tartozik, az ugyanazon rászoruló számára évi hat alkalommal történő átmeneti segély megállapítását követően benyújtott kérelmének elbírálása a Szociális Bizottság hatáskörébe tartozik.”

3. § Az önkormányzati rendelet 2013. március 1. napján lép hatályba.