Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 15- 2021. 06. 15

Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.06.15.

1. §

2. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete címe helyébe a következő rendelkezés lép: a szociális igazgatás és szociális ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának szabályairól és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról.

3. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete I. Fejezet címe helyébe a következő rendelkezés lép: I. Fejezet 1. Általános rendelkezések.

4. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép: 1. §

5. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (A rendelet hatálya kiterjed) b) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 6. §-ában meghatározott, az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó hajléktalan személyekre, amennyiben a hajléktalan személy az ellátás igénybevételekor nyilatkozatában Bogyiszló község közigazgatási területét tartózkodási helyként megjelölte.

6. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (1) A szociális ellátás iránti eljárás kérelemre vagy hivatalból indul. A (2) bekezdés kivételével a kérelmet Bogyiszlói Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani.

7. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (2) Nem kell helyszíni szemlét tartani, ha a kérelmező életkörülményeit a képviselő-testület, a polgármester vagy a jegyző – a továbbiakban együtt: önkormányzat - szociális ellátás iránti eljárásban hat hónapon belül vizsgálta, és azokban lényeges változás nem feltételezhető.

8. § (1) A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (3) Az alábbi létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy ellátása esetében a döntést követő azonnali kifizetés rendelhető el.

(2) A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete 7. §-a a következő (3a)–(3d) bekezdéssel egészül ki: (3a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez, (3b) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére, (3c) a gyógyszerkiadások viseléséhez, (3d) a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére.

9. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete II. Fejezet címe helyébe a következő rendelkezés lép: II. Fejezet 1. Pénzbeli és természetbeni juttatások

10. § (1) A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete 8. §-a a következő (4a)–(4c) bekezdéssel egészül ki: (4a) A Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézője – feladatkörében – a szociális ellátásra való jogosultság elbírálása céljából az előkészítő eljárás keretében ellenőrzi a támogatást igénylő személyek jogosultsági feltételeinek meglétét. Az ellenőrzés során helyszíni ellenőrzést végezhet, amely tapasztalatait környezettanulmányban (jegyzőkönyvben) rögzíti. (4b) Amennyiben a Polgármesteri Hivatalnak a környezettanulmány lefolytatása során tudomására jut, vagy hivatalos tudomása van arról, hogy a kérelmező életkörülményei a támogatás iránti kérelemhez csatolt jövedelemnyilatkozatban foglaltakkal ellentétesek, a támogatás folyósítása ügyében hozott döntés meghozatalához a hivatal felhívatja a kérelmezőt az általa lakott lakás, illetve saját és családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok benyújtására. Ha a fenntartási költségek meghaladják a jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelem 50 %-át, a jövedelem a fenntartási költségek figyelembe vételével vélelmezhető. (4c) Ha a (4b) bekezdésben szabályozott ellenőrzés során bebizonyosodik, hogy a támogatást igénylő, illetőleg a támogatásban részesülő személy a támogatásra nem jogosult, az ellenőrzést végző köteles a támogatás elutasítására, csökkentésére, megvonására, visszatérítésére javaslatot tenni

(2) A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete 8. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (6) A képviselő-testület a tűzifa-támogatásra vonatkozó hatáskörét a Pénzügyi Bizottságra ruházza át.

11. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (1) A lakhatási célú települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

12. § (1) A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete 17. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek: (1) Az önkormányzat a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére az e rendelet 5. § (3a)-(3d) bekezdésében meghatározottak szerint rendkívüli települési támogatást nyújt. A rendkívüli települési támogatás pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható. (2) Rendkívüli települési támogatás adható eseti jelleggel vagy meghatározott időszakra havi rendszerességgel. A havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás havi összege, nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

(2) A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete 17. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (4) A polgármester a Szt. 45. § (4) – (5) bekezdésében foglaltakra figyelemmel, rendkívüli települési támogatást állapít meg annak a személynek, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások, vagy a gyermek/ek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul.

13. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a következő 26/A. §-sal egészül ki: 26/A. § (1) Az étkezés térítési díjánál méltányosságból a Polgármester a térítési díj 50%-áig terjedő térítési díjkedvezményt vagy térítési díjmentességet állapíthat meg különösen akkor, ha a kérelmező életkörülményeiben az alábbi kedvezőtlen változás következett be: a) elemi kárt szenvedett, b) szabálysértés, bűncselekmény áldozata lett s ezáltal jelentősen kár érte, c) lakásában rendkívüli esemény (pl.: csőtörés, szélvihar) miatt súlyos kár keletkezett, d) egészségében tartós állapotromlás következett be, e) családi körülményeiben olyan változás állt be (pl.: tartósan beteg vagy fogyatékos hozzátartozó, haláleset), amely miatt az ellátott a térítési díjat átmenetileg nem tudja fizetni, f) havi gyógyszerköltsége meghaladja a havi jövedelmének 30%-át. (2) A díjkedvezmény vagy díjmentesség a fél kérelmére az (1) bekezdés a-f pontjainak fennállásáig adható.

14. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete 36. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (2) A Szociálpolitikai Kerekasztal létszám 15 fő, tagjai: Bogyiszló Község Polgármestere, Bogyiszlói Polgármesteri Hivatal Jegyzője, Pénzügyi és Jogi Bizottság tagjai, Kistarisznya Óvoda Vezetője,- Petőfi Sándor Művelődési Ház Közösségi tér művelődésszervezője,- Bogyiszlói Polgármesteri Hivatal igazgatási ügyintézője, Tolna Megyei Kormányhivatal Tolna Járási Hivatal Munkaerőpiaci Pont vezetője, Gyermekjóléti Szolgálat és Családsegítő Központ vezetője, Szekszárdi Rendőrkapitányság Tolnai Rendőrőrs Őrsparancsnoka, Bogyiszlói Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Bogyiszlói Általános Iskola igazgatója, Bogyiszlói Polgárőr Egyesület elnöke, Háziorvosok, Védőnő, Falugondnok.

15. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete VII. Fejezet címe helyébe a következő rendelkezés lép: VII. Fejezet Záró rendelkezések.

16. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete 1. melléklet 1. pontjában a „december 15” szövegrész helyébe a „január 31” szöveg lép.

17. § Ez a rendelet 2021. június 15-én lép hatályba.