Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális igazgatás és szociális ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának szabályairól és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 01

Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.08.01.
a szociális igazgatás és szociális ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának szabályairól és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Tolna Megyei Kormányhivatal a TOB/22/460-1/2022. számú törvényességi felhívása szerint Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatás és szociális ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának szabályairól és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Ör.) módosításra szorul az alábbiak miatt:
Az Ör. nem tartalmazza, a fizetésre kötelezettek körét, azt, hogy külön eljárás keretében milyen esetekben biztosítható ellátás, valamint azt, hogy milyen korú személyek vehetik igénybe a szociális étkeztetést.
Az Ör. nem mutat összhangot a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvénnyel (a továbbiakban: Szt.) az ellátottal kötendő megállapodás tartalmát, az ellátás megszüntetését tekintve.
Az Ör. 2. melléklete tartalmazza az óvoda és iskolai térítési díjakat, pedig azok nem tartoznak az Szt. hatálya alá. Emellett az Önkormányzat ingyen biztosítja a szociális étkeztetés szállítási költségét, ugyanakkor az Ör. 2. melléklete tartalmazza az emelt összegű intézményi térítési díjat a szociális étkezést szállítással igénybe vevők részére.
A törvényességi felhívást megelőzte egy hatósági ellenőrzés is a Tolna Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámügyi Osztálya részéről, mely megállapította, hogy az Önkormányzat jogszabállyal ellentétesen – a veszélyhelyzet miatti tilalom ellenére - emelte a térítési díjakat 2022. január 1-től. Ezért a Kormányhivatal felszólította az Önkormányzatot, hogy a 2022. január 1-től tévesen számlázott összegeket a jövedelem-és személyi térítési díjak felülvizsgálatát követően az ellátottak számára írja jóvá.
A fentiekben részletezetteken túl a Loclex rendszerben történő kodifikációs ellenőrzés során több hiba is jelentkezett. Ezek technikai szintű módosítását is el kell végezni.
A fentiek miatt szükséges az Ör. módosítása.
Részletes indoklás
1. §: Az Ör. 6. §-ának technikai szintű rendezése, annak érdekében, hogy a Loclex rendszerben történő kodifikációs ellenőrzés ne találjon hibát, és a rendelet publikálható legyen.
2. §: Főként a külön eljárással és anélkül biztosítható ellátások szabályait rendezi.
3. §: A szolgáltató és az ellátott által kötendő megállapodás tartalmáról rendelkezik.
4. §: Az étkeztetés szabályait rendezi.
5. §: A térítési díjról rendelkezik.
6. §: Az Ör. 37. §-ának technikai szintű rendezése, annak érdekében, hogy a Loclex rendszerben történő kodifikációs ellenőrzés ne találjon hibát, és a rendelet publikálható legyen.
7. §: Az Ör. mellékleteinek hatályon kívül helyezéséről szól.
8. §: A térítési díjakat tévesen megemelő 16/2021. (XII.16.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről szól.
9. §: Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.