Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásokról

Hatályos: 2024. 01. 01

Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a települési támogatásokról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a
a települési támogatásokról szóló
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése alapján a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen a szociális szolgáltatások és ellátások, amelyek keretében települési támogatás állapítható meg.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 132. § (4) bekezdésének g) pontja alapján a települési önkormányzatok felhatalmazást kapnak arra, hogy rendeletben szabályozzák a települési támogatás keretében nyújtott ellátások jogosultsági feltételeit, valamint az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait. Az Szt. 26. §-a alapján a képviselő-testület a hatáskörébe tartozó pénzbeli ellátásokat kiegészítheti, és a szociálisan rászorultak részére – a rendeletében meghatározott módon és feltételek szerint – más pénzbeli támogatásokat is megállapíthat.
Az Szt. az alábbi önkormányzati kötelezettségeket fogalmazza meg:
Szt. 10. § (1) bekezdése: „A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a hatóság felhívhatja a kérelmezőt, hogy családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozzék, illetve azokat igazolja. Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a települési önkormányzat képviselő-testülete a hatáskörébe tartozó pénzbeli és természetbeni ellátásoknál a nyilatkozat és az igazolás tartalmának, illetve benyújtásának részletes szabályait rendeletben szabályozza.”
Szt. 25. § (3) bekezdés b) pontja: „Szociális rászorultság esetén a jogosult számára a képviselő-testület - az e törvényben és a települési önkormányzat rendeletében meghatározott feltételek szerint - települési támogatást állapít meg (a továbbiakban együtt: szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások).”
Szt. 32. § (3) bekezdése: "Ha e törvény másként nem rendelkezik, a települési önkormányzat képviselő-testülete rendeletben szabályozza a hatáskörébe tartozó pénzbeli ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint ellenőrzésének szabályait."
Szt. 45. § (1) bekezdése: „A képviselő-testület az e törvény rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként, önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján - pénzbeli vagy természetbeni formában - települési támogatást nyújt. Települési támogatás keretében nyújtható támogatás különösen
a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,
b) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére,
c) a gyógyszerkiadások viseléséhez,
d) a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére.”
Szt. 45. § (3) bekezdése: „A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani.”
A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdése meghatározza a pénzbeli és a természetbeni szociális ellátások megállapítása iránti kérelem kötelező tartalmi elemeit:
1. § (1) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítása iránti kérelem tartalmazza
a) az ellátást igénylő személynek és az ellátás megállapítása során az Szt. vagy a települési önkormányzat rendelete alapján figyelembe vett személynek az Szt. 18. § a) pontjában vagy 18/A. § a) pontjában szereplő adatait,
b) az ellátást igénylő személy állampolgárságát, illetve bevándorolt, letelepedett, menekült, oltalmazott vagy hontalan jogállását,
c) az igényelt szociális ellátás jogosultsági feltételeire vonatkozó adatokat, nyilatkozatokat.
Ha az ellátást hajléktalan személy igényli, a kérelmében nyilatkoznia kell arról, hogy az ellátás folyósítását milyen címre (fizetési számlára) kéri.
A Képviselő-testület a települési támogatásokról szóló 2/2015. (III.1.) önkormányzati rendeletét 2015-ben alkotta meg, az azóta eltelt időben 11 alkalommal módosította.
Az azóta eltelt időszakban lényeges jogszabályi változások következtek be a szociális területen.
Lényeges változás, hogy az Országgyűlés 2022. november 22. napján fogadta el a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, így módosult az Szt. is. A Szt. az öregségi teljes nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett bevezette az ún. szociális vetítési alap fogalmát.
A szociális juttatások megállapításának alapja az Szt. módosítása előtt az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege, vagyis az öregségi nyugdíjminimum volt. Az öregségi nyugdíjminimum összege – 2008 óta változatlanul – 28.500 forint. A szociális vetítési alap összegét a Magyarország 2023. évi központi költségvetésének a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól szóló 613/2022. (XII. 29.) Korm. rendelet 15. §-a – a nyugdíjminimumhoz hasonlóan – a 2023. évben 28.500 forintban állapította meg.
Az időközben bekövetkezett társadalmi, gazdasági és jogszabályi változások miatt indokolttá válik a jelenleg hatályos rendeletben foglalt támogatások újra szabályozása és ezáltal új rendelet alkotása.