Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a községi címer és zászló használatáról

Hatályos: 2024. 05. 01

Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.01.
a községi címer és zászló használatáról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének
a községi címer és zászló használatáról szóló
1. Általános indokolás
Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2000-ben alkotta meg a községi címer és zászló alkotásáról és használatáról szóló 16/2000. (IX.25.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: rendelet). A rendelet azonban több ponton is aktualizálásra szorul, egyes rendelkezései nem felelnek meg a magasabb szintű szabályozásnak, illetve olyan rendelkezést is tartalmaz, amelyet más önkormányzati rendelet már szabályoz.
A rendelet bevezető részében már hatályon kívül helyezett jogszabályra történik hivatkozás. A rendelet több pontja sem felel meg a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvényben és a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendeletben foglalt jogszabályszerkesztési követelményeknek – több helyen is található zárójel, stb. rövidítés használata.
A rendelet helytelenül rögzíti az Önkormányzat pecsétjének leírását, ugyanakkor a Képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 1/2019. (XII.01.) önkormányzati rendelet részletesen szabályozza az önkormányzat bélyegzőjének használatára vonatkozó szabályokat, és mivel jogszabályszerkesztési követelményeknek megfelelően a szabályozás nem lehet indokolatlanul párhuzamos, ezért ezen rendelkezéseket nem lehet szerepeltetni a rendeletben.
A rendelet továbbá a címer és zászló engedély nélküli használata esetén szabálysértési eljárást helyez kilátásba, azonban az új szabálysértési törvény szerint az önkormányzatok már nem alkothatnak szabálysértési rendeleteket és megszűnt szabálysértési hatósági jogkörük is.
Az időközben bekövetkezett jogszabályi változások tehát szükségessé teszik a rendeletmódosítás helyett egy új rendelet megalkotását.
1. Részletes indokolás
1. §-hoz: Bölcske község címerének leírását tartalmazza.
2. §-hoz: A címer alkalmazásának, használatának szabályait rögzíti.
3. §-hoz: A címer előállításának, használatának és forgalomba hozatalának engedélyezése szabályait tartalmazza.
4. §-hoz: Bölcske község zászlajának leírását rögzíti.
5. §-hoz: A zászlóhasználat módját szabályozza.
6. §-hoz: Záró rendelkezéseket tartalmaz, hatályon kívül helyezi a korábbi rendeletet.
7. §-hoz: Záró rendelkezéseket tartalmaz, megállapítja a rendelet hatályát.