Kakasd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodás szabályairól

Hatályos: 2015. 03. 01- 2016. 06. 30

Kakasd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. §-ának (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában, 26.§-ában, 32.§ (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48.§ (4) bekezdésében, 58/B § (2) bekezdésében, 62.§ (2) bekezdésében és a 92.§ (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. A rendelet hatálya


1.§

(1) A rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoctv.) alapján kiterjed:

a) az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra;

b) a település közigazgatási területén élő bevándorolt személyekre;

c) a település közigazgatási területén élő letelepedett személyekre;

d) a magyar hatóságok által menekültként vagy oltalmazottként elismert, a település közigazgatási területén élő személyekre;

e) arra a hajléktalan személyre, aki az ellátás igénybevételekor úgy nyilatkozott, hogy tartózkodási helye a település közigazgatási területén van.


(2) Az önkormányzat hatáskörére és illetékességére tekintet nélkül köteles az arra rászorulónak –ide értve az Szoctv. 3.§ (2) bekezdésében foglalt személyeket is – átmeneti segélyt, étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya az arra rászoruló személy életét, testi épségét veszélyezteti.

I. Hatásköri és általános eljárási rendelkezések


2.§

E rendeletet az az Szoctv.-vel és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm. rendelettel továbbá egyes szociális ellátások folyósításának és elszámolásának szabályairól szóló 62/2006. (III.27.) Korm. rendelettel és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjairól szóló 29/1993. (II.17.) Korm. rendelettel együtt kell alkalmazni.

3.§

(1) Az ellátás iránti kérelmet a Közös Önkormányzati Hivatalnál (továbbiakban: Hivatal) lehet előterjeszteni, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon


(2) Amennyiben a szociális ellátást kérő az általa kérelmezett ellátás helyett más ellátásra lenne jogosult, erre a tényre a figyelmét fel kell hívni, illetőleg amennyiben a benyújtott iratok alapján annak feltételei fennállnak az ellátást részére hivatalból meg kell állapítani.

4.§

(1) A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Szoctv.-ben foglaltakat kell alkalmazni.


(2) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek a Hivatal nyilvántartásaiban fellelhetőek.


(3) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet által említett ellátások tekintetében a kérelemhez az ott felsorolt bizonyítékokat kell csatolni.


(4) A települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni az abban meghatározott mellékletekkel.

5.§

(1) A döntésre jogosult szerv döntését a benyújtott kérelem, annak mellékletei valamint környezettanulmány alapján köteles meghozni.


(2) Mellőzni kell a környezettanulmány felvételét, ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző három hónapon belül már valamilyen ellátásban részesült, és vélelmezhető, hogy körülményeiben nem állt elő változás.

A jogosulatlanul igénybevett ellátás visszatérítése


6.§

Az Szoctv. 17.§ (5) bekezdésében meghatározott kérelmek elbírálása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

A szociális gondoskodás rendszere


7.§

Az önkormányzat a szociális gondoskodásra vonatkozó kötelezettségeinek teljesítését

a) pénzbeli- és természetbeni ellátások nyújtásával;

b) személyes gondoskodást biztosító alap ellátások megszervezésével, továbbá

c) egyes szakosított ellátási formák biztosításával valósítja meg.

III. Pénzbeli ellátások


Rendkívüli települési támogatás


8.§ (1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthetők kérelemre vagy hivatalból azok, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadásuk miatt anyagi segítségre szorulnak, vagy aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került és

a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-a vagy

b) egyedülálló személy esetén jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 200%-a.

(2) A rendkívüli települési támogatás évente négy esetben adható folyamatosan, illetőleg külön-külön. Az egy alkalommal nyújtott rendkívüli települési támogatás legmagasabb összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át nem haladhatja meg, de legalább 3000,-Ft. Az egy naptári éven belül megállapított települési támogatás együttes összege nem haladhatja meg a 30.000,-Ft összeget.

9.§ (1) A 8.§ (2) bekezdéstől eltérően az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított rendkívüli települési támogatásra jogosult az eltemettető, ha

a) családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át,

b) egyedül élő vagy egyedül álló személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 270%-át,

(2) A (3) bekezdés iránti támogatás igénylésekor a kérelem benyújtásakor mellékelni kell a segélyt kérő, vagy saját háztartásban élő nagykorú családtagja nevére kiállított számla eredeti példányát, vagy annak hitelesített másolati példányát.

(3) Az elhunyt személy eltemettetési költségeihez való hozzájárulás összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos, átlagos temetés költségeinek 10%-ánál, de elérheti annak teljes összegét. A helyben szokásos temetés költsége 200.000,-Ft.

(4) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelem ügyében a Képviselő-testület dönt.

(5) Rendkívüli települési támogatás – temetkezési költségek kiadására – nem állapítható meg annak a személy hozzátartozójának az eltemettetéséhez, aki a hadigondozásról szóló törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül.

10.§

(1) A rendkívüli települési támogatás természetbeni és pénzbeli ellátásként egyaránt nyújtható. Természetbeni ellátást kell megállapítani akkor, ha

- a kérelem erre irányul vagy

- az ellátásban részesülő életvitele alapján feltételezhető, hogy a segély felhasználásáról nem rendeltetésének megfelelően történik.


(2) A természetben nyújtott átmeneti segély formája élelmiszercsomag, élelmiszervásárlási utalvány, tüzelővásárlási utalvány, tüzelőanyag vagy a segély meghatározott célra történő átutalása lehet.


(3) Az Önkormányzati segély kifizetéséről a megállapítást követő 15 napon belül a Közös Önkormányzati Hivatal gondoskodik.


(4) A polgármester az önkormányzati segély felhasználásának, ellenőrzésének keretében a felhasználást alátámasztó dokumentumok (számla, nyugta, stb.) becsatolására hívhatja fel a jogosultat.

11.§

(1) Amennyiben a 8.§ (1) bekezdésében foglalt feltételek fennállnak, a rendkívüli települési támogatás pénzintézeti tevékenységnek nem minősülő kamatmentes szociális kölcsön ( a továbbiakban: kölcsön) formájában is nyújtható, ha a kérelmező baleset, betegség, elemi kár vagy más előre nem látható ok miatt kerül rendkívüli élethelyzetbe s az összeg a gyógykezeléshez, a mindennapi életvitelhez szükséges eszköz beszerzéséhez vagy a károk elhárításához szükséges.


(2) A kölcsön legmagasabb összege: 300.000,-Ft, melynek visszafizetési ideje a kölcsön megállapításától számított 6-24 hónap.


(3) A kölcsönt nyújtó megállapodásban rendelkezni kell az első törlesztő részlet fizetésének esedékességéről és a törlesztő-részletek nagyságáról, a visszafizetés elmulasztásának jogkövetelményeiről, egyéb feltételekről.


(4) A képviselő-testület a kölcsön visszafizetésétől méltányosságból eltekinthet, amennyiben a rászorult a törlesztési idő alatt önhibáján kívül ismét létfenntartását veszélyeztető helyzetbe került.


(5) A kölcsön átmeneti segélyként történő megállapítása esetén a jogosulttal történő szerződéskötés a polgármester hatásköre.

III. Természetben nyújtott ellátások


Köztemetés


12.§ (1) A Szoctv. 48.§-a szerint köztemetés esetén a polgármester jár el.
(2) A Szoctv. 48.§ (3) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a polgármester a visszafizetést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő harminc napon belül kérelemre, méltányosságból engedélyezhet:
a) részletfizetést, ha a temetésre köteles
- egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb ösz-szege háromszorosát nem éri el, vagy
- családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege két és félszeresét nem éri el,
b) a visszafizetési kötelezettség 60%-ig csökkenést, ha a temetésre köteles
- egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb ösz-szege két és félszeresét nem éri el, vagy
- családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összege kétszeresét nem éri el,
c) elengedést, ha a temetésre köteles
- egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb ösz-szege kétszeresét nem éri el, vagy 
- családjában egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét nem éri el.

III.

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások


13.§ (1) Az önkormányzat az Sztv. 57.§ (1) bekezdésben rögzített személyes gon-doskodást nyújtó ellátások körében
a) étkeztetést,
b) házi segítségnyújtást.

(2) A Völgységi Önkormányzati Társulás keretében működtetett működési engedély-lyel rendelkező Szociális Alapszolgáltató Központként működő Gondozási Központ, (székhelye: Bonyhád, Perczel u. 29. rövidített neve: Gondozási Központ) keretében
a) családsegítés
b) támogató szolgáltatást
c) közösségi ellátást biztosít,

(3) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátásért térítési díjat kell fizetni.

14.§

(1) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás igénybevételéről a polgármester és az ellátott megállapodást köt. A megállapodásban ki kell térni az étkeztetés esetén az étkeztetés módjára, házi segítségnyújtás esetén a segítségnyújtás tartamára, időpontjára, a személyi térítési díj összegére és a megfizetés időpontjára, módjára, az ellátástól való távolmaradás esetén (pl. betegség, kórházi ápolás, elutazás) az előzetes bejelentési kötelezettség szabályaira, az ellátás megkezdésének időpontjára, az ellátás megszüntetésének eseteire vonatkozó figyelmeztetésre.


(2) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátást meg kell szüntetni, ha

- az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig történt

- az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább 2 hétig) nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki.

- az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné teszi vagy akadályozza

- az ellátott részére megállapított térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne.


(3) Az ellátás megszüntetéséről a polgármester dönt, és a döntésről értesíti a kérelmezőt. Döntése ellen a kézhezvételt követő 15 napon belül a képviselő-testülethez lehet fordulni.

Étkeztetés


15.§

(1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguknak, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük,

e) hajléktalanságuk

miatt.


(2) Az (1) bekezdés szerinti szociális rászorultság feltétele különösen – jövedelmi helyzettől függetlenül -, ha a szociális étkeztetést igénylő:

- 60 éven felüli vagy

- orvosi igazolás alapján (házi orvos, vagy szakorvos) mások gondozására, ellátására szorul vagy

- fogyatékosságban, pszichiátriai vagy szenvedélybetegségben szenved szakorvosi igazolás szerint vagy

- a népesség-nyilvántartás, illetve környezettanulmány alapján hajléktalannak minősül.

Családsegítés


16.§

(1) Családsegítés keretében segítséget nyújt a működési területén élő szociális és mentálhigiénés problémái vagy egyéb krízishelyzete miatt segítségre szoruló személynek, családnak az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából.


(2) A családsegítést a képviselő-testület a Gyermekjóléti Szolgálat feladatokat is ellátó Gondozási Központ intézmény útján biztosítja.


(3) A Családsegítő Központ szakmai vezetője minden szerdán délelőtt  800 órától 11-óráig az Önkormányzati Hivatalban tart ügyfélfogadást.


(4) Az ellátás iránti kérelmet kérelmezőnek a Kakasd Községi Önkormányzathoz kell benyújtani.


(5) Az ellátás iránti kérelemről a Családsegítő Központ szakmai vezetője dönt.

Házi segítségnyújtás


17.§

(1) Nem részesíthető házi segítségnyújtásban az, aki magatehetetlen, súlyos elfekvő beteg, és ápolása, gondozása kizárólag csak szakosított ellátásban oldható meg, továbbá aki után ápolási díjat állapítottak meg.


(2) A gondozott a házi segítségnyújtás keretében igénye szerint étkezést is igénybe vehet.

Támogató Szolgálat


18.§

(1) Az ellátás szabályozása a Sztv. 65/C § rendelkezéseinek megfelelően történik.


(2) A támogató szolgáltatás igénybevétele esetén a szociális rászorultságot vizsgálni kell. A támogató szolgáltatás igénybevétele során szociálisan rászorultnak minősül a súlyosan fogyatékos személy, azaz, aki – külön jogszabály szerinti – fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, illetve magasabb összegű családi pótlékban részesül.


(3) A szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelemhez mellékelni kell a súlyos fogyatékosságról szóló iratot.


(4) A kérelem átvehető az Önkormányzati Hivatalban, de az ellátás iránti kérelemről a Gondozási Központ vezetője dönt.

Közösségi ellátás


19.§

Az ellátás szabályozása a Sztv. 65/A § rendelkezéseinek megfelelően történik.

V. Záró és hatályba léptető rendelkezések


20.§

(1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépése után indult eljárásokban kell alkalmazni.


(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 2/2007. (II.5) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

Mellékletek