Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014 (IV.25.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól

Hatályos: 2024. 03. 23

Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014 (IV.25.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól

2024.03.23.

Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában, a vizgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség véleményének kikérésével a következőket rendeli el.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Gencsapáti község közigazgatási területén lévő azon ingatlanok tulajdonosaira, vagyonkezelőire vagy egyéb jogcímen használóira (a továbbiakban együtt: tulajdonos) terjed ki, akiknek az ingatlanán keletkező háztartási szennyvíz közüzemi csatornahálózatba, vagy külön jogszabályban meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nincs vezetve.

A közszolgáltatás ellátásának rendje

2. § (1) Gencsapáti Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a közigazgatási területén keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését szervezett helyi közszolgáltatás útján a település teljes közigazgatási területén biztosítja.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését csak a közszolgáltatás ellátására kiírt közbeszerzési eljárás, vagy - ha jogszabály alapján az nem szükséges - pályázat útján jogosultságot nyert, és a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján az Önkormányzattal szerződést kötött közszolgáltató végezheti.

(3) Ha a közszolgáltatási szerződés határozott ideje lejár – amennyiben a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény szerint nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni – és a (2) bekezdés alapján kiírt közbeszerzési eljárás vagy pályázat eredménytelenül zárult, a Képviselő-testület pályázat nélkül, legfeljebb 6 hónap időtartamra megbízást adhat a közszolgáltatás teljesítésére, amíg új szolgáltató közbeszerzési eljárás vagy pályázat útján történő kijelölésére nem kerül sor.

(4)1 A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalmatlanító helyre történő elhelyezéssel kapcsolatos közszolgáltatás teljes körét a 2. számú mellékletben meghatározott gazdasági társaság (egyéni vállalkozó) jogosult és köteles ellátni Gencsapáti község teljes közigazgatási területén 2023. december 20. napjától 2025. december 31. napjáig.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ürítési helye kizárólag a Szombathely, Újvilág utca végében lévő 10811/32 hrsz-ú területen kialakított, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz fogadását, ártalommentes elhelyezését lehetővé tevő műszaki létesítményekkel ellátott, hatósági engedéllyel rendelkező, Szombathely és térsége tulajdonát képező szennyvíztisztító telep. A telep üzemeltetője: VASIVÍZ Vas Megyei Víz- és Csatornamű Zrt.

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

3. § (1) A közszolgáltató teljes körűen ellátja a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglalt, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és az ártalmatlanítás céljából történő átadásra vonatkozó közszolgáltatást.

(2) A nem közművel gyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését és szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás, szennyezés esetén a közszolgáltatónak az elcsorgott szennyevízet össze kell gyűjtenie, és haladéktalanul el kell végeztetnie a szennyezett terület fertőtlenítését és kárelhárítását.

(2)2 A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és elszállítására a tulajdonos és a szolgáltató között létrejött szerződés alapján kerül sor. Ennek keretében a közszolgáltató köteles a közszolgáltatást a bejelentés sorrendjében a tulajdonossal egyeztetett időpontban elvégezni.

(3) A megrendelés történhet írásban (levél, elektronikus levél), személyesen vagy telefonon.

(4) A közszolgáltató a jogszabályban meghatározott közszolgáltatás elvégzését nem tagadhatja meg.

(5) A közszolgáltatás elvégzését a közszolgáltató köteles az igénybevevő aláírásával igazoltatni.

(6)3 A közszolgáltató a díjat a szolgáltatás elvégzését követően számla kiállítása alapján jogosult beszedni.

(7) A közszolgáltató felelős a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyező telepre történő biztonságos eljuttatásáért. A beszállítás tényét, mennyiségét az elhelyező telep üzemeltetőjével igazoltatni kell.

(8) A közszolgáltató a közszolgáltatási tevékenységéhez kapcsolódóan az igénybevevő tulajdonos adatait (név, születési dátum valamint a lakcím), valamint az elszállított háztartási szennyvíz keletkezési helyének adatait (település, utca, házszám, intézmény, üzem, megnevezése, címe) kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez és az önkormányzati ellenőrzéshez tartja nyilván és kezeli az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően.

(9) A közszolgáltató köteles a közszolgáltatás összesített adatairól minden év március 31-ig az Önkormányzat részére tájékoztatást adni. A tájékoztató tartalmazza az igénybevevő tulajdonos adatait, az elszállított háztartási szennyvíz keletkezési helyének adatait, a szállított mennyiséget és a szállítás időpontját.

Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

4. § (1) A tulajdonos köteles az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízet az ingatlana területén belül, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben gyűjteni. A közműpótló létesítményben háztartási szennyvíz vezethető. A közműpótló létesítménybe tilos mérgező-, tű- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet, vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, űrítést végző személyek életét, testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát. Azzal a tulajdonossal szemben, aki az előírásoktól eltérően gyűjti a háztartási szennyvizet, a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglaltak alapján kell eljárni.

(2) A tulajdonos köteles a közszolgáltatást szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal igénybe venni úgy, hogy évente a tényleges vízfogyasztása legalább 60 %-ának megfelelő háztartási szennyvíz közszolgáltatóval történő elszállítását köteles számlával igazolni. Ez a szabály érvényes az üdülőingatlanok és az időlegesen használt ingatlanok tulajdonosaira is.

(3) A közszolgáltatást a tulajdonosnak kell megrendelni a közszolgáltatótól.

(4) A tulajdonos köteles a kötelező munkák végzését tűrni, e célból a szolgáltatót – annak előzetes értesítése alapján – az ingatlanába beengedni, és a munka akadálytalan elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.

(5)4 A tulajdonos a közszolgáltatás igénybevételéért – az 1. mellékletben meghatározott közszolgáltatási díjat – köteles alkalmanként, a nem közművek összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével egyidejűleg megfizetni, a közszolgáltató által kiállított számla alapján a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül megfizetni, és a számlát 5 évig megőrizni.

(6) A tulajdonos a közszolgáltatás ellátása során köteles megadni a 3. § (8) bekezdésben rögzített személyes adatait.

(7) Azon ingatlanok esetében, melyeken vízjogi üzemletetési engedéllyel, vagy a jegyző által kibocsátott hatósági engedéllyel rendelkező, saját szennyvíztisztító található, és az ott keletkező háztartási szennyvíz e tisztítóban kerül elhelyezésre, az ingatlan tulajdonosa, tisztítás után csak a tárolóban fennmaradó szennyvíziszap közszolgáltatónak történő átadására köteles. Ez esetben a tulajdonos a közszolgáltatást szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal köteles igénybe venni.

A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés és egyes tartalmi elemei

5. § (1)5 Az Önkormányzat a közszolgáltatásra vonatkozó szerződést 2 évre köti meg.

(2)6 A szerződést a felek 30 napos határidővel mondhatják fel. A felmondás ideje alatt a szolgáltatást a közszolgáltató változatlan feltételek mellett köteles teljesíteni.

(3)7 A szerződés lejártát megelőzően legalább 2 hónapon, a felmondás kézhezvételét követő 10 napon belül a képviselő - testület újabb pályázatot ír ki a közszolgáltatás ellátására.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben meg kell határozni a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait, szerződés tárgyát, a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját, a teljesítés helyét, a begyűjtésre vonatkozó szabályokat, a felek jogait és kötelezettségeit, a közszolgáltatási díj megállapítását, a számla kiegyenlítésének módját.

6. § (1) Az Önkormányzat jogosult ellenőrizni, hogy:

a) a szennyvízcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlan tulajdonosa a keletkezett szennyvíz elszállításáról gondoskodik-e,

b) a tulajdonos a szállítást e rendeletben megjelölt szolgáltatóval végezteti-e,

c) a szolgáltató e rendeletben foglaltak alapján végzi-e a tevékenységét.

Záró rendelkezések

7. § (1) E rendelet 2014. július 1-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 12/2008. (IX.22.) önkormányzati rendelet 11. § (3)-(8) bekezdése.

1. melléklet a 4/2014. (IV. 25.) önkormányzati rendelethez

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás díja

I.8

II.9

2.10 Az alkalmazott díjtétel: nettó szállítási és ártalmatlanítási díj: 5200 Ft/m3, melyből

2.1. a szállítási díj nettó 3300 Ft/m3,

2.2. a szennyvíz elhelyezési díj nettó 1900 Ft/m3.

3.11 A díj tartalmazza a begyűjtés, a szállítás költségét és az ártalmatlanítás díját.

4.12 Számlázási mennyiség: minimum 5 m3.

2. melléklet a 4/2014. (IV. 25.) önkormányzati rendelethez13

Gencsapáti Község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalmatlanító helyre történő elhelyezéssel kapcsolatos közszolgáltatás teljesítésére jogosult és köteles gazdasági társaság (egyéni vállalkozó):

1. Szabó Norbert egyéni vállalkozó

2. Elérhetőségei:

2.1. e-mail: szabonorbert@gmail.com

2.2. telefon: 06309726414

2.3. cím: 9633 Simaság, Deák F. u. 11.

1

A 2. § (4) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (2) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 3. § (6) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 4. § (5) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § (1) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 5. § (2) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 5. § (3) bekezdése a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 1. melléklet I. pontját a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 6. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

9

Az 1. melléklet II. pontját a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 6. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

10

Az 1. melléklet 2. pontját a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdése iktatta be.

11

Az 1. melléklet 3. pontját a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdése iktatta be.

12

Az 1. melléklet 4. pontját a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdése iktatta be.

13

A 2. melléklet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 22.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.