Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete

a településterv, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetésének szabályairól

Hatályos: 2022. 08. 27

Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete

a településterv, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetésének szabályairól

2022.08.27.

Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 75. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelt hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya Gencsapáti község közigazgatási területére készülő, módosuló településtervekre, a településképi arculati kézikönyvre, vagy a településképi rendeletre terjed ki.

(2) Gencsapáti község településtervének, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének elkészítése, vagy azok módosítása a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, egyházakkal történő véleményeztetése a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) és partnerségi egyeztetés szabályai szerint történik

2. Az egyeztetésben résztvevők köre

2. § A partnerségi egyeztetésben az alábbi természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban: partnerek) vehetnek részt:

a) a település közigazgatási területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel, vagy ingatlantulajdonnal rendelkező személyek,

b) Gencsapáti székhellyel, telephellyel, rendelkező gazdálkodó szervezetek,

c) Gencsapáti székhellyel bejegyzett civil szervezetek,

d) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés c) pontja alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába - a partnerségi egyeztetés megkezdése előtt legalább 30 napnál korábban - a polgármesternél írásban bejelentkező egyéb szervezet,

e) a településterv, a településképi arculati kézikönyv, valamint a településképi rendelet készítésével vagy módosításával érintett közüzemi szolgáltatók,

f) Gencsapáti községben működő vallási közösségek.

3. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

3. § (1) A Korm. rendelet 67. § szerinti záró szakasz kezdeményezését megelőzően a polgármester tájékoztatást ad településterv, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet és azok módosításának tervezett tartalmáról és jól elkülönített formában hirdetményt tesz közzé:

a) a Hírmondó című önkormányzati újságban,

b) az önkormányzat honlapján (www.gencsapati.hu),

c) és papír alapon a Gencsapáti Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján.

(2) A településterv, a településképi arculati kézikönyv, a településképi rendelet készítésekor és módosításakor lakossági fórumot kell tartani, amelynek időpontját az (1) bekezdésben meghatározott hirdetményben kell közzé tenni. A lakossági fórum összehívására és bonyolítására az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2013. (III.22.) önkormányzati rendelet 31. §-ában foglalt szabályozás az irányadó.

4. Javaslatok, vélemények megadásának módja, határideje és nyilvántartásának módja

4. § (1) A partner a 3. § (2) bekezdésében meghatározott lakossági fórumtól számított 8 napon belül kifejtheti a dokumentációval kapcsolatos, indokolással alátámasztott véleményét, észrevételét, javaslatát.

(2) A partner a közösségi érdekre vagy a jogos magánérdekre vonatkozóan adhat véleményt, és tesz a módosításra javaslatot. Véleménye a véleményezett tervezet tartalmára terjedhet ki, a vélemény és a tervezet között közvetlen összefüggésnek kell lennie. A partner kifogást emelő véleményét indokolással támasztja alá. A véleménynek tartalmaznia kell legalább a tervezettel kapcsolatos konkrét tényre, elemre vonatkozó álláspontját, a javasolt módosítást és annak indokolását.

5. § (1) A partner véleményét megadhatja szóban a 3. § (2) bekezdésében meghatározott lakossági fórumon, vagy a települési főépítészetnek címzett írásos dokumentumban, melyet az alábbi helyek valamelyikére juttat el:

a) postai úton a 9721 Gencsapáti, Hunyadi út 229. címre,

b) elektronikus formában az e-papír alkalmazáson (www.epapir.gov.hu),

c) személyesen a Gencsapáti Polgármesteri Hivatalba (9721 Gencsapáti, Hunyadi út 229.).

(2) Az (1) bekezdés szerinti írásos véleményt a 4. § (1) bekezdésben megjelölt határidőig lehet megadni.

(3) Valamennyi írásban érkezett véleményt a Képviselő-testülettel ismertetni kell.

(4) Amennyiben vélemény nem érkezik, ezt a tényt a települési főépítész feljegyzésben rögzíti.

5. Az elfogadott, az el nem fogadott javaslatok, vélemények dokumentálásának és nyilvántartásának rendje

6. § (1) Az írásban érkezett vélemények elfogadására, az el nem fogadott vélemények indokolására a települési főépítész közreműködésével összeállított válaszokban javaslatot tesz, a válaszokat a Képviselő-testülettel ismertetni kell.

(2) A beérkezett véleményekre, javaslatokra adandó válaszokról a Képviselő-testület határozattal dönt.

6. Az elfogadott településterv, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések

7. § A polgármester gondoskodik az elfogadott településterv, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet elfogadását követő 15 napon belül történő közzétételéről, a www.gencsapati.hu honlapon.

7. Záró rendelkezések

8. § Hatályát veszti A településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 12/2017. (VII. 27.) önkormányzati rendelet.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.