Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetési tevékenységről

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 01

Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetési tevékenységről

2023.01.01.

Gencsapáti Község Önkormányzata a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és meghatározott feladatkörében eljárva – a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szervei véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A község közigazgatási területén lévő, működő, Gencsapáti Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) kizárólagos tulajdonát képező köztemetők:

a) Gencsapáti, Dózsa u. 1006. hrsz. (gencsi temető),

b) Gencsapáti, Apponyi Albert utca 652. hrsz. (apáti temető), a továbbiakban: köztemetők).

(2) A köztemetők nyitva tartását az 1. melléklet tartalmazza.

2. A köztemetők fenntartása és üzemeltetése

2. § (1) A köztemetők fenntartásáról és üzemeltetéséről az Önkormányzat gondoskodik.

(2) Az önkormányzat a temető fenntartása, üzemeltetése során

a) gondoskodik

aa) a temető területén lévő utak, gyalogutak, kerítések, vízvételi hely fenntartásáról;

ab) a temető területén lévő füves területek kaszálásáról, a fák és örökzöld növények védelméről, ápolásáról;

ac) a munkálatok elvégzéséhez szükséges munkaeszközökről, munkaanyagokról, szerszámokról és az ezzel kapcsolatos költségek elszámolásáról;

ad) a temető területén keletkező kommunális-, zöld-, és veszélyes hulladék elszállításáról;

ae) a jogszabályokban előírt nyilvántartások pontos, naprakész vezetéséről;

af) a ravatalozó, a technikai berendezések, a tároló helyiségek, a hűtő karban-tartásáról és takarításáról;

b) biztosítja az eltemetés és urnaelhelyezés feltételeit.

3. A köztemetők használatának rendje

3. § (1) A temetőlátogatóknak tartózkodniuk kell minden olyan tevékenységtől, amely mások kegyeleti érzéseit zavarhatja (pl. hangoskodás, zenehallgatás).

(2) Járművel behajtani, közlekedni csak a fenntartó engedélyével szabad, kivéve a halottszállító járművet, amely a ravatalozóig közlekedhet, indokolt esetben engedélyt kap a sírok megközelítésére.

(3) A köztemetőkbe állatot – vakvezető kutya kivételével - bevinni nem lehet.

(4) 12 éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. A gyermek testi épségéért és a gyermek által esetlegesen okozott károkért a felügyeletével megbízott személy felelős.

4. § (1) A köztemetők területén a tűzgyújtás, az avar, az elszáradt virágmaradvány elégetése tilos. A kegyeleti céllal történő gyertya- és mécsesgyújtásnál fokozott körültekintéssel kell eljárni úgy, hogy tűz ne keletkezzen. A tűzkár okozója polgári és büntetőjogi felelősséggel tartozik.

(2) A temetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, a síremlékeket, a bokrokat, a növényzetet, az épületet, általában bármilyen más tárgyat megrongálni vagy beszennyezni, a virágokat letépni és a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni vagy eltávolítani tilos.

(3) A vízvételi helyről csak a temetési helyek gondozásához használható térítésmentesen a víz.

(4) A temetőben munkát végző vállalkozók (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató stb.) tevékenységük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

(5) A temető területére csak kész síremlék, valamint a sírbolt vagy sírboltkeret építéséhez szükséges építőanyag vihető be. Az anyag tárolási helyét a fenntartó jelöli ki. Építési vagy bontási munkát megkezdeni csak a fenntartó hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

5. § (1) A temetések alkalmával vagy javítás céljából megbontott síremléket 7 napon belül eredeti állapotába vissza kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen síron tárolni nem szabad, elszállításáról a temetést megrendelő köteles gondoskodni.

(2) A temető területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa stb.) szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak, növények a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

(3) A sírhely felett rendelkezni jogosult kötelezhető a szabálytalanul elhelyezett tárgyak, növények eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén a fenntartó jogosult a sírhely méreteit meghaladó növényi részek eltávolítására.

(4) A sírhelyek gondozásából keletkező szemetet a sírhelyek között tárolni tilos. Az elszáradt koszorút és virágot vagy szemetet csak a kijelölt hulladékgyűjtő helyre szabad tenni, az elhervadt koszorúk is csak itt bonthatók szét.

(5) A sírhely gondozása a temetési hely felett rendelkezni jogosult feladata, ennek keretében köteles a sírhely és környékének gondozásáról, gyomtalanításáról gondoskodni.

6. § (1) Tilos

a) a temetési helyen, mellette vagy mögötte a gondozáshoz használatos szerszámok, egyéb eszközök tárolása,

b) temetési helyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(2) A temetési helyek gondozása során biztosítani kell, hogy a tevékenység mások kegyeleti érzéseit ne sértse, mások sírgondozási tevékenységét, az utakon való közlekedést ne akadályozza, búcsúztatás alatt a szertartást ne zavarja.

(3) A sírok gondozását körültekintően, kellő gondossággal szabad végezni oly módon, hogy azzal a szomszédos sírhelyeket ne rongálják, és ne szennyezzék be.

(4) A köztemetőkben elhelyezett sírok, síremlékek tekintetében az Önkormányzatot őrzési, illetve kártérítési felelősség nem terheli.

4. Temetési helyek

7. § (1) Temetni, illetve az elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni csak temetés céljára kijelölt területen szabad.

(2) Az elhunytak elhelyezése az alábbi temetési helyre történhet:

a) gyermek sírhely;

b) egyes sírhely;

c) kettős sírhely;

d) sírbolt (kripta);

e) urnasírhely.

(3) A temetésre rendelkezésre álló sírhelyeket folyamatos sorrendben kell felhasználni.

(4) Az elhamvasztott elhunytak hamvait tartalmazó urnákat sírhelyben (rátemetéssel), vagy urnasírhelyben lehet elhelyezni.

5. A sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása

8. § (1) A sírhelyek méretei:

a) egyes sírhely 210 cm hosszú, 90 cm széles;

b) kettős sírhely 210 cm hosszú, 180 cm széles;

c) sírbolt (kripta) 230 cm hosszú, 220 cm széles;

d) urnasírhely 80 cm hosszú, 60 cm széles;

e) díszsírhely 210 cm hosszú, 90 cm széles.

(2) A temetési helyek egymástól való távolsága 60 cm .

(3) Az urna koporsós temetési helyre történő rátemetése esetén egy temetési helyre négy urna helyezhető el.

6. Díszsírhelyek, védett temetési helyek és sírjelek

9. § (1) A díszsírhely a Dózsa utcai temető központi fekvésű területén kijelölt sírhelytáblában lévő egyes sírhely, melyet az Önkormányzat Képviselő-testülete adományoz az elhunyt személy kimagasló érdemeinek elismeréséül.

(2) A díszsírhelyek örök jellegűek, a köztemető fenntartásáig megmaradnak. A temető átrendezése, vagy megszűnése esetén a díszsírok áthelyezéséről az Önkormányzat Képviselő-testülete gondoskodik.

7. A temetési helyek használati ideje és díja

10. § (1) A temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni. A temetkezési hely feletti rendelkezési jog (használati jog) annak megváltása napján kezdődik, a rendelkezési hely megváltási időtartamra esedékes díját előzetesen kell megfizetni. A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) koporsós temetés, illetve rátemetés napjától számított: 25 év;

b) sírbolt (kripta) esetén: 60 év;

c) urnasírhely esetén: 10 év.

d) díszsírhely esetén 25 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog megváltási díjának mértékét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) Az újraváltás díja megegyezik a sírhelymegváltási díjjal.

(4) A temetési helyekkel való ésszerű gazdálkodás érdekében temetési helyet megváltani csak elhunyt részére lehet, élő személy részére új sírhely nem váltható.

(5) Az Önkormányzat a rendelkezési jog lejártának évét megelőző év október 31. napjáig – a temetők hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel, valamint a település honlapján történő közzététellel – értesíti a rendelkezési joggal rendelkező jogosultakat a rendelkezési jog közelgő megszűnéséről, továbbá az újraváltás feltételeiről és módjáról.

8. A temetésre és ravatalozásra vonatkozó szabályok

11. § (1) Az elhunytat lehetőség szerint azonnal, de legkésőbb a halál beálltát követő 16 órán belül halotthűtőbe kell szállítani.

(2) Ravatalozni csak a temetőben, az arra kijelölt helyen szabad. Ettől eltérni csak az illetékes egészségügyi államigazgatási szerv engedélyével lehet.

(3) A halott a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legfeljebb 3, de legalább 1 órával korábban helyezhető el. A ravatalozásig a halottat hűtőben kell tárolni.

(4) A ravatalozó helyiséget a temetés előtt legalább egy órával, de minden esetben a ravatalozás megtörténte után azonnal ki kell nyitni. A ravatalra helyezett koporsót a szertartás kezdetéig – a hozzátartozók kifejezett kérelmére – nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani a koporsót, ha a holttest már oszlásnak indult, vagy súlyosan roncsolódott állapotban van.

9. Sírjelek, síremlékek, sírboltok kialakítása, átalakítása és megszüntetése

12. § (1) Temetési helyre új síremlék és sírbolt kizárólag az Önkormányzat által a temetési helyre rendelkezni jogosult személy vagy meghatalmazottja kérelmére kiadott előzetes írásbeli hozzájárulása alapján helyezhető el.

(2) Síremlék és sírbolt lebontása, áthelyezése, átalakítása esetén a tervezett kivitelezési munkálatokat az üzemeltetőnek előzetesen be kell jelenteni.

(3) A síremlék és sírbolt bontása során keletkezett hulladékot a bontás kivitelezője a köztemetőkből haladéktalanul köteles elszállítani.

(4) Az Önkormányzat folyamatosan ellenőrzi a köztemetőkben lévő sírhelyek és sírboltok állapotát.

(5) A sírhelyek és sírboltok mellé ülőpadot elhelyezni a sírhely, sírbolt környezetétől függően, az üzemeltető előzetes hozzájárulásával lehet.

10. A temetőkben végzett szolgáltatások rendje

13. § (1) A temetkezési tevékenységet folytató vállalkozó a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében köteles együttműködni a temető üzemeltetőjével, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal, valamint a temetésről gondoskodó személlyel.

(2) A temetőben történő munkavégzést – a sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése kivételével – a munkavégzés megkezdését megelőzően legalább három munkanappal, írásban be kell jelenteni az üzemeltető részére.

(3) A temetőkben vállalkozásszerűen munkát végző vállalkozók által fizetendő díjat a 2. melléklet határozza meg. A díjat a vállalkozóknak naponta, temetkezési helyenként külön-külön kell megfizetniük.

11. Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

15. § Hatályát veszti A temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1/2015 (I.16.) önkormányzati rendelet.