Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2016. (II.1.) önkormányzati rendelete

(Egységes szerkezetben a 15/2016.(V.04.), 7/2017.(IV.27.), 28/2017.(XI.30.), 17/2019.(IX.30.), 12/2020.(V.22.), 17/2020.(VII.13.) önkormányzati rendeletekkel)

Hatályos: 2017. 12. 01- 2019. 09. 30

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének

5/2016.(II.01.) önkormányzati rendelete

közterületek rendjéről és használatáról


(Egységes szerkezetben a 15/2016.(V.04.), 7/2017.(IV.27.), 28/2017.(XI.30.) önkormányzati rendeletekkel)


Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23.§ (5) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Általános rendelkezések
<>1.a) I. övezet: Badacsony településrész egész területe, kivéve a strandok és a III. övezet területét.


b) II. övezet: Az I. és III. övezeten kívüli közterületek.

c) III. övezet: Badacsony, Park utca Posta előtti terület.

(4)  Az egyes közterületi kategóriákban a közterület-használat engedélyezése eltérő feltételekhez köthető, illetve tiltható.

 

2. Értelmező rendelkezések

2.§ E rendelet alkalmazásában:
<>1.2.3.4.5.6.7.8.9.Üzemképtelen jármű tárolása: a közúti közlekedés szabályairól szóló miniszteri rendelet szerint, a közlekedésben való részvétel valamennyi feltételével nem rendelkező jármű, amelyet helyi közúton vagy közterületen tárolnak,
  • Építési terület: építkezés céljára és építő-anyag elhelyezésére szolgáló terület,
  • [1]
  • [2]
  • [3]
  • Szezon: az év május 1. – szeptember 15. közötti időszak.
  • Turisztikailag kiemelt közterület: az 1.§ (3) bekezdésben meghatározott I. övezetbe tartozó közterületek.
 

3. A közterület használata és a közterület-használati hozzájárulás

 

3.§ (1) A közterületet rendeltetésének megfelelő célra – a jogszabályok keretei között – bárki szabadon használhatja.
(2) A közterület rendeltetésszerű használata mások hasonló célú jogait nem csorbíthatja.
(3) Rendeltetésétől eltérő célú a közterület használata, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét az e rendeletben megfogalmazott módon akadályozza.
4.§ (1) A közterület rendeltetésétől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület-használat) közterület-használati hozzájárulás szükséges és használati díj megfizetése szükséges a jogszabályokban meghatározott kivételekkel.
(2) Közterület-használati hozzájárulást kell beszerezni:
<>a)[4]közterületbe nyúló védőtető, előtető, ernyőszerkezet, kirakatszekrény, cégér, címtábla, megállító-tábla elhelyezéséhez, fennmaradásához,
<>b)[5]
<>c)d)e)[6]utcabútor, köztéri óra, kivetítő- és videófal-berendezés elhelyezéséhez, fennmaradásához,
<>f)g)h)i)j)k)l)m)n)o)p)q)r)s)t)u)v)w)a)b)c)d)e)f)g)h)i)j)a)b)c)d)e)f)g)h)i)j)k)l)m)n)o)[7]
<>p)(2) Nem adható ki közterület-használati engedély annak, akinek Badacsonytomaj Város Önkormányzatával szemben lejárt határidejű tartozása van (közterület-használati díj, helyi adó, gépjármű adó, bérleti díj, bírság, stb.)


(3) A rendelet hatálya alá tartozó közterületeken állatforgalmazási tevékenység nem végezhető.

(4) Tilos Badacsonytomaj Város Önkormányzata tulajdonában álló közterületeken

  1. a közterület rendeltetésszerű használatát zavaró módon, vagy engedély nélkül különböző szolgáltatásokat nyújtani, árusítani, osztogatni (pl.: hírlapárusítás, szórólaposztás, ajándéktárgyak árusítása stb.)
  2. műanyag- és PET-palackban forgalmazott bort árulni, illetve árubemutatás céljából kihelyezni.
 
 
 
II. Fejezet
Eljárási szabályok
4. A közterület-használat időtartama és a közterület-használati hozzájárulás kérelmezése
 
7.§ (1) Közterület-használati hozzájárulás csak ideiglenes jelleggel, meghatározott időtartamra vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig adható, de legfeljebb 1 év időtartamra.
(2) Az építési munka végzésével kapcsolatos tevékenységre – különösen állvány, építőanyag, törmelék elhelyezésére – közterület-használati hozzájárulás csak az építési munka végzésének tartamára adható.
(3) A közterület-használati hozzájárulás nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb – hatósági, illetve szakhatósági – engedélyek (például: építésügyi, egészségügyi, rendészeti szakhatóságok engedélyei) beszerzését.
(4) A közterület-használati hozzájárulást annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja. Építési engedélyhez kötött építmény esetében és az építési munkálatokkal összefüggő közterület-használat esetében az építtetőnek vagy az általa meghatalmazott személynek kell a közterület-használati hozzájárulást beszereznie. Szórólaposztás esetén a közterület-használati hozzájárulást annak kell kérnie, akinek érdekében a szórólapot osztani kívánják.
(5) A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelemnek tartalmaznia kell különösen:
<>a)b)c)d)e)f)[8]

 


 

8.§  A közterület-használati hozzájárulás tárgyában átruházott hatáskörében eljárva a polgármester dönt.
9.§ (1) A közterület-használati hozzájárulási kérelem elbírálása során figyelembe kell venni Badacsonytomaj Város Helyi Építési Szabályzatát, a városképi, városrendezési, műemlékvédelmi, közlekedési, környezetvédelmi, közegészségügyi és köztisztasági előírásokat, kereskedelmi és turisztikai szempontokat és érvényesíteni kell a jogszabályok előírásait is.
(2) Az engedélyezett közterület-használat nem akadályozhatja az állami és önkormányzati ünnepekkel, megemlékezésekkel és az állami és önkormányzati rendezvényekkel kapcsolatos lobogózási kötelezettségek teljesítését és a rendezvények megtartását.
(3) Árusítóhelyekre vonatkozó közterület-használati hozzájárulás az I. övezetben kizárólag a rendelet 1. mellékletében meghatározott helyekre adható, kivéve az önkormányzat és szervei által szervezett rendezvények és vásárok ideje alatt.
(4) Talajhoz nem rögzített, mobil tájékoztató, megállító táblára közterület-használati hozzájárulás kizárólag 50 cm x 100 cm-es nagyságban és a rendelet 2. mellékletében meghatározott „Badacsony” logóval ellátva adható ki, üzletenként legfeljebb 1 db mennyiségben, a közterület-felügyelők által kijelölt helyre.
10.§ (1) A közterület-használati hozzájárulásnak tartalmaznia kell különösen:
<>a)b)c)d)e)f)g)h)i)j)k)

 

12.§ (1) A közterület-használati hozzájárulás megszűnik:
<>a)b)c)d)e)

 

15.§ (1) A közterület használatáért közterület-használati díjat kell fizetni. A díjat a jogosult a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.
(2)  A közterület-használati díjakat kategóriánkénti és tevékenységenkénti bontásban a 3. melléklet tartalmazza.
(3)  A létesítménnyel elfoglalt közterület nagyságának megállapításánál a létesítmény négyzetméterekben számított területét kell figyelembe venni.
 
 
(4)[4]  
(5)  A kézből történő utcai árusítás, továbbá a szórólaposztás esetében a fizetendő díj szempontjából az 1 fő által elfoglalt terület egységesen 1 négyzetméternek tekintendő.
(6)  A közterület-használati díjak havi, napi vagy rendezvény díjak.

 

8. Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

 

16.§ (1) A közterület-használati díj megfizetése alól állandó jellegű alanyi mentesség illeti meg:

<>a)b)c)d)

 

17.§ (1) Aki közterületet hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulástól eltérő módon, különösen a hozzájárulásban rögzített céltól, vagy tevékenységtől eltérő más tevékenység kifejtésére, vagy a hozzájárulásban meghatározott mértéket meghaladó alapterületben használ, köteles a tulajdonos vagy megbízottja felhívására a jogellenes közterület-használatot haladéktalanul megszüntetni, továbbá kártalanítás nélkül köteles a közterület eredeti állapotának helyreállítására. E kötelezettség elmulasztása esetén az Önkormányzat az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégeztetheti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 8 napon belül nem tesz eleget.
(2)  Amennyiben a hozzájárulás jogosultja a közterület-használati hozzájárulásba megjelölt időpontig, feltétel bekövetkezéséig az eredeti állapotot nem állította helyre, úgy arra az időtartamra, amely a közterület-használati hozzájárulás lejártától a közterület eredeti állapotának helyreállításáig eltelik, az egyébként irányadó díjtétel kétszeresét kell fizetnie.
(3)  Az Önkormányzat az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével és az (1) bekezdésben megszabott határidő elteltére való tekintet nélkül azonnal helyreállíthatja, ha az élet- és balesetveszély vagy jelentős anyagi kár, a közrend, közbiztonság, illetve a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének elhárítása érdekében vagy jelentős közérdekből egyébként indokolt. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület-használó köteles viselni.
(4)  A (3) bekezdés alkalmazása szempontjából a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének minősül, ha a jogellenes közterület-használat a közlekedésben való részvétel feltételeivel a 1/1975.(II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 5.§-ának (1) bekezdésében foglaltakkal nem rendelkező, vagy a közlekedésben részt nem vevő járművek reklámhordozó céllal való elhelyezése, tárolása útján valósul meg. Ebben az esetben az Önkormányzat az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével és az (1) bekezdésben megszabott határidő elteltére való tekintet nélkül azonnal helyreállíthatja. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület-használó köteles viselni.
(5)  Aki közterületet hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérően használ, azzal szemben – a ténylegesen használt időtartamra és területre – a rendeletében meghatározott közterület-használati díj ötszöröse is megállapítható.
18.§     A jelen rendeletben foglalt előírások megtartását a közterület-felügyelők, a jogszabályok szerint ellenőrzésre jogosult más szervek, illetve a tulajdonos által megbízott egyéb személyek és a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal megbízott ügyintézői a helyszínen vagy más alkalmas módon ellenőrizhetik.

                                                                    

 

 

 

 

III. Fejezet

10. A közterületbontás helyi feltételei

 

19.§ (1) A közterületbontással kapcsolatos közútkezelői hozzájárulás kiadmányozása a jegyző hatáskörébe tartozik.

(2) A közútkezelői hozzájárulás iránti kérelem a rendelet 4. melléklete szerinti formanyomtatványon nyújtható be, melynek fontos tartalmi eleme a felelős kivitelező neve, címe, kivitelezői jogosultsága és nyilatkozata arról, hogy vállalja a közterület igénybevételével járó kivitelezési munka elvégzését vagy felügyeletét.

(3) Felelős kivitelezőként elfogadásra kerül az a személy,

  1. aki legalább középfokú útépítő, mélyépítő, kert vagy parképítő végzettséggel rendelkezik és a szakmában minimum 2 éves referenciával, rendelkezik, vagy
  2. aki a Magyar Mérnöki Kamara Hivatalos Tervezői és Szakértői Névjegyzékében szerepel, mint útépítési és útfenntartási szakértő (V-K4), vagy
  3. aki az útfelbontással érintett közmű tervezésére jogosult.

(4) A munka elvégzésével kapcsolatos garanciális kötelezettség az engedélyest terheli.

(5) Különösen indokolt esetben adható közútkezelői hozzájárulás az alábbiaknál:

  1. a június 1-től - augusztus 31-ig terjedő időszakban az idegenforgalmi szempontból jelentős nagy forgalmú utak burkolatának felbontása esetén. A beruházó ez esetben terelőút igénybevételére, építésére, illetve megerősítésére kötelezhető.
  2. a november 15-től március 1-ig terjedő időszakban.

(6) Ha a kivitelező nem megfelelő ütemben végzi munkáját újabb hozzájárulás kiadása megtagadható mindaddig, amíg a folyamatban lévő munkák üteme a kívánt mértéket el nem éri.

(7) Út és járda esetén az építés befejezését követő 5. naptári év december 31-ig, aszfaltszőnyeg készítés esetén a befejezést követő 3. év december 31-ig azok bontásához hozzájárulni Badacsonytomaj Város Önkormányzatához a rendelet 5. melléklete szerinti formanyomtatványon benyújtott kérelem alapján a hozzájárulásról szóló döntést követően lehet. Ez a tilalom nem vonatkozik a halasztást nem tűrő (veszélyt elhárító) bontásokra.

 

11. Igénybevételi díj

 

20.§ (1) A közút területén végzett közmű fenntartási és rekonstrukciós munkák esetében a 3. mellékletben foglalt igénybevételi díjat kell fizetni. A közút igénybevételéért fizetendő díj a kezelői hozzájárulásban foglalt tervezett időtartam alapján előre esedékes napi díj.

(2) A díj megfizetéséig a közutat érintő munkavégzés nem kezdhető meg. A díjat a hozzájárulásban meghatározott mértékben, módon és időpontban kell a közút kezelője részére megfizetni.

(3) A közút igénybevételéért fizetendő díjat Badacsonytomaj Város Önkormányzata költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.

(4) Nem kell díjat fizetni a közutak igazgatásáról szóló 19/1994.(V.31.) KHVM rendelet 6.§ (4) bekezdésében foglalt esetekben.

(5) Nem kell díjat fizetni a közműhálózat meghibásodása esetén szükséges munkálatok esetében, azonban a közterület felbontásához szükséges kezelői hozzájárulást a közműhálózat építése és fejlesztése esetén is meg kell kérni.

(6) A közút kezelőjének kérelme alapján a közlekedési hatóság az igénybe vevőt az eredeti állapot helyreállítására, a hozzájárulásban előírt feltételek betartására, illetve a közút állagának védelme és a forgalom biztonsága érdekében szükséges intézkedések megtételére kötelezheti, továbbá pótdíj fizetésére kötelezheti.

 

21.§ (1) Az igénybevétel helyszínét

  1. a meglévő közműhálózatra történő csatlakozás esetében két héten belül,
  2. a rendkívüli igénybevétel esetében két héten belül,
  3. a 20. § (5) bekezdés szerint történő igénybevétel esetében 1 hónapon belül pedig az igénybevevőnek helyre kell állítani.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott időtartamok indokolt esetben egy alkalommal ismételt kérelemre meghosszabbíthatók.

(3) A közút kezelői hozzájárulás nélküli igénybevétele esetén, az adott igénybevételre vonatkozóan az (1) bekezdésben megállapított időtartamra a 6. melléklet alapján számított igénybevételi díjat az igénybevevőnek a közút kezelője részére meg kell fizetni. Az adott igénybevételre vonatkozóan az (1) bekezdésben megállapított időtartam letelte után, illetve a kezelői hozzájárulástól eltérő igénybevétel esetén a szabálytalanság fennállásának időtartamára, a közút kezelőjének kérelmére a közlekedési hatóság pótdíjat állapíthat meg, és szabhat ki az igénybevevővel szemben.

(4) Az alapdíj, illetőleg a pótdíj késedelmes megfizetése esetén a közutak igazgatásáról szóló 19/1994.(V. 31.) KHVM rendelet 6.§ (9) bekezdésében foglaltak kell alkalmazni.

 

22.§ (1) Kezelői hozzájárulás nélkül közterületet felbontani csak közmű üzemzavarának halasztást nem tűrő elhárítása - rendkívüli igénybevétel - érdekében szabad.

(2) A rendkívüli igénybevétel miatt végzett bontást a közút kezelőjének – a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatalhoz – 24 órán belül be kell jelenteni, aki azt nyilvántartásba veszi.

(3) A bejelentéshez mellékelni kell helyszínrajzot, és közölni kell az ideiglenes és a végleges helyreállítás várható időpontját.

(4) A hibaelhárítási munkálatok végzése előtt és alatt a forgalom biztonságos tereléséről a közmű fenntartója köteles gondoskodni.

(5) A 19.§ (5) bekezdés b) pontja szerinti időszakban történő rendkívüli igénybevétel esetén ideiglenes helyreállítást (30 cm. ckt. cement stabilizáció) kell végezni, majd március 1-je után – a közút típusának megfelelő – végleges helyreállítást.

(6) Ha a hibaelhárítási munkálatok helyreállítása a bejelentéstől számított 2 héten belül nem történik meg, a (3) és (4) bekezdések alapján, a kezelői hozzájárulás nélküli útfelbontásra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni.

(7)    Ha a (2) bekezdésben megjelölt határidőn belül nem jelentik be a közterület felbontását, akkor az igénybevevőnek az észleléstől számított két héten belül a helyreállítást el kell végezni, továbbá a közút kezelőjének a (3) és (4) bekezdések alapján a kezelői hozzájárulás nélküli útfelbontásra vonatkozó előírásokat kell alkalmaznia.

23.§ (1) A város lakott területén bontási munkálatok 22 órától reggel 06 óráig nem végezhetők. Kivételek azok a rendkívüli munkák, amelyek végzését közérdekből a nappali órákig elhalasztani nem lehet, de csak külön engedéllyel vagy vis maior esetben végezhetők.

(2) A munkák kezdési és befejezési időpontját a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatalhoz be kell jelenteni.

(3) Az engedélyes köteles az érintett terület lakóit a felbontás kezdésének és a helyreállítás befejezésének időpontjáról értesíteni. Az értesítés elmulasztása esetén a szolgáltatás és ellátás akadályoztatásából származó károk megfizetése az engedélyest terheli. A munkálatok időtartamára az engedélyes minden esetben köteles az érintett telkek, épületek megközelítését ideiglenes átjáró (híd-provizórium) építésével biztosítani.

(4) Ha a szemétszállító jármű a közterületbontás miatt 30 méternél távolabb képes csak megállni a szemétszállítással érintett ingatlan bejáratától, úgy a munkálatokat végző szerv, vagy személy köteles gondoskodni a gyűjtőedények kiszállításáról.

(5) Az engedélyes köteles a munkálatok időtartama alatt a csapadék akadálytalan lefolyását biztosítani, a sár és egyéb szennyeződés eltakarítását elvégezni.

24.§ (1) A burkolat végleges helyreállításáig az engedélyes köteles a felbontott helyet karbantartani, a felbontott és újrahasznosítható anyagokat gondosan megtisztítva szétválogatni és a burkolóanyagot idomba rakni úgy, hogy a közlekedést ne zavarja. Amennyiben a bontási anyag tárolása közlekedés zavarása nélkül nem oldható meg, az engedélyes köteles azt azonnal elszállítani.

(2) A közterülettel határos ingatlanok beépítése során megrongálódott burkolat teljes felújítása is elrendelhető, ha az a funkciónak nem megfelelő használatra vezethető vissza (pl.: járdán átvezetett tehergépkocsi-forgalom).

(3) Amennyiben az igénybevétel során az érintett útszakasz területének több mint 70 %-át felbontják, az építtető köteles az utat teljes szélességében és eredeti burkolattal azonos módon újjáépíteni. Ha a bontás a felület 50-70 %-át érinti a teljes felület kopórétegének újjáépítése kötelező. Az igénybevétel után az érintett járdaszakaszt minden esetben az építtető köteles teljes szélességben az eredeti burkolattal azonos módon újjáépíteni.

(4) Burkolatépítés vagy helyreállítás esetén az aknák, szekrények és egyéb szerelvények közúton való elhelyezését az aszfaltozás előtt el kell végezni.

(5) Aszfaltburkolatú utak esetén a korábbival megegyező, vagy annál magasabb egyenértékű aszfaltminőségben és szemszerkezettel történhet a helyreállítás. Az aszfaltjárdák esetén az alkalmazható kopóburkolat szemszerkezetében 5 mm-nél nagyobb szemcsenagyság nem lehet.

  1. A helyreállítást az eredetivel legalább azonos teherbírású és minőségű pályaszerkezet építésével kell végezni.
  2. Ha a bontással érintett út burkolatát sávban bontják fel, úgy a burkolatot a nyomvonal teljes hosszában félpályásan kell helyreállítani, úttengely felbontása esetén az út teljes szélességében helyreállítandó.
  3. Amennyiben az érintett út, vagy a 3,00 m-nél szélesebb járda területének 50 %-át felbontják, a beruházó köteles a felbontott burkolat kopórétegét teljes szélességében újraépíteni, szükség esetén a szegélyt megemelni.
  4. A 3,00 m, vagy annál keskenyebb járda esetében a beruházó köteles a járda burkolatát teljes szélességében újraépíteni, szükség esetén a szegélyt, és a burkolatban lévő szerelvényeket megemelni.

 

  1. Az aszfaltbeton és az öntött aszfalt szerkezetű közterületi burkolatok bontása során a technológiai előírásokat be kell tartani.
  2. Közterület bontási kérelem benyújtásával egyidejűleg a kérelmező köteles a kivitelezést követő helyreállításra vonatkozó megrendelőt bemutatni a Műszaki Osztályon.
  3. A helyreállítások ellenőrzésének tekintetében a Badacsonytomaj Városüzemeltető Nonprofit Kft. a felelős.

 

IV. Fejezet
Záró rendelkezések
 
12. Hatálybalépés
 
25.§ (1) Ez a rendelet 2016. március 16. napján hatályba.
(2) E rendelet előírásait a hatályba lépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.
26.§ Hatályát veszti
<>a)b)

Krisztin N. László sk.

polgármester

Wolf Viktória sk.

jegyző


Kihirdetési záradék:

A rendelet 2016. február 1. napján kihirdetésre került.




Wolf Viktória sk.

jegyző











[1]

Hatályon kívül helyezte a 28/2017.(XI.30.) ör. 11.§-a. Hatályos 2017.12.01.

[2]

Hatályon kívül helyezte a 28/2017.(XI.30.) ör. 11.§-a. Hatályos 2017.12.01.

[3]

Hatályon kívül helyezte a 28/2017.(XI.30.) ör. 11.§-a. Hatályos 2017.12.01.

[4]

Hatályon kívül helyezte a 7/2017.(IV.27.) ör. 2.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2017.07.01.