Öskü Község Önkormányzat képviselő-testületének 10/2013 (V.16.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2016. 11. 25

Öskü Község Önkormányzat képviselő Testületének az épített környezet alakításáról es védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54.§ (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 41.§ (1)bekezdése tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004.évi CXL. törvény 19.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,a 41.§ (3)-(4) bekezdése tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás es szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004.evi CXL. törvény 76.§ (1)bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 41.§ (5)bekezdése tekintetében a közigazgatási hatósági eljárás es szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004.evi CXL.törvény112.§ (2) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk (1)bekezdés a)pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések


1.§ (1)A rendelet hatálya kiterjed Öskü Község közigazgatási területén lévő közterületekre.

A rendelet szabályait kell alkalmazni a közterületek használatával kapcsolatos jogviszonyokra kivéve:

a) a gépjármű-várakozóhelyek kialakítására es használatára.

(2) A rendelet szabályait kell alkalmazni a beépítetlen önkormányzati tulajdonú ingatlanok esetében a hirdető –berendezések elhelyezésével kapcsolatos jogviszonyokra is.

2.§ A közterületeket azok építményeit, berendezéseit, felszereléseit, közterületi bútorzatait mások használatának korlátozása vagy kizárása nélkül bárki ingyenesen

3.§ (1) A közterületek - mások közterület-használatát korlátozó vagy kizáró módon történő – használatára, a rendeletben meghatározott kivétellel, engedély alapján kerülhet sor.

(2) A közterület – mások használatát korlátozó vagy kizáró módon történő használatának engedélyezése a rendeletben meghatározott tevékenységek céljára, vagy esetekben lehetséges.

(3) A közterület használat engedélyezése esetén az engedélyesnek, a rendeletben meghatározott kivételekkel, a rendelet 1. mellékletében meghatározott mértékű közterület-használati díjat kell fizetni.

(4) A közterület felbontásának engedélyezése eseten a rendelet 1. mellékletében meghatározott igénybevételi díjat, de minimum 2.000,- forintot kell fizetni.

(5) A közterület- használati engedélyt a rendeletben meghatározott kivétellel– legfeljebb 1 eves – időtartamra lehet kiadni.

(6) Ha az engedélyes az engedély érvényességének meghosszabbítását kérte, - és Ezen rendeletben foglalt kötelezettségeinek a korábban kiadott engedélyben meghatározottak szerint eleget tett, más jogszabály nem zárja ki az engedélyt egy évvel meg  lehet hosszabbítani.

4.§ (1) A közterület-használati engedélyt – a közterület-használati díj fizetésére történő kötelezés mellőzesével – kell kiadni:

a) szelektív-hulladék gyűjtő sziget kialakítása céljából a települési szilárd hulladék kezelésével megbízott közszolgáltató részére,

b) az Önkormányzat saját tulajdonú épületeiben, építményein végzett építési, felújítási munkálatok esetében a vállalkozási szerződésben meghatározott teljesítési határidő lejártáig,

c) az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek által szervezett valamennyi rendezvény esetében,

d) karitatív rendezvény esetében, ha rendezvényből származó jövedelmet igazoltan e célra fordítja

e) a vezetékjog, szolgalmi jog, használati jog, közérdekű szolgalmi, használati jog, vagy közművezeték elhelyezéséről kötött megállapodás jogosultjának, amennyiben az Önkormányzattal kötött szerződés alapján az Önkormányzat a közterület-használati engedély iránti kérelemben megjelölt tevékenység tűrésére köteles.


(2) A közművezeték elhelyezéséért az Önkormányzatot - az önkormányzati tulajdonú ingatlan használatáért – megillető ellenérték a vezetékjog, szolgalmi jog, használati jog, közérdekű szolgalmi, használati jog alapításáról szóló, vagy törvény alapján a közművezeték elhelyezésről kötött megállapodásban kerül meghatározásra.

5.§ (1) A közterület –használati es - bontási engedélyben rendelkezni kell arról, hogy az engedélyes az engedélyben meghatározott tevékenység gyakorlása során betartja a rendeletben, vagy bármely más jogszabályban meghatározott kötelezettségeket, és tartózkodik minden olyan magatartástól, amelyet a rendelet, jogszabály tilt.

(2) A közterület- használati és - bontási engedélyben a figyelmet fel kell hívni arra, amennyiben az a tevékenység, amelyre a közterület igénybevétel más hatóság engedélyéhez kötött, a tevékenység megkezdésére csak akkor kerülhet sor, ha az engedélyes rendelkezik más jogszabályban előirt jogerős hatósági engedéllyel. A közterület-használati engedélyben a figyelmet fel kell hívni arra, amennyiben a tevékenység a szolgáltatási tevékenység megkezdésének es folytatásának általános szabályairól szóló törvény hatálya alá tartozik, a szolgáltatás, és a szolgáltatás nyújtója meg kell hogy feleljen a tevékenység gyakorlására vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

6.§ (1) A közterület használati engedélyben rendelkezni kell arról, hogy az engedélyes a közterület használati engedélyben megjelölt területen a köztisztaság fenntartásáról  köteles gondoskodni

(2) Nem lehet közterület használati engedélyt kiadni tűz- es robbanás veszélyes tevékenység gyakorlására,  az engedélyezett tűzijáték rendezése kivételével,

7.§ (1) A közterület használati engedélyt vissza kell vonni, ha az engedélyes az engedélyben, továbbá bármely jogszabályban, a tevékenységre vonatkozóan meghatározott kötelezettséget nem teljesíti .

(2) Meg kell tiltani a közterület használatát, amennyiben a közterület használatára a rendeletben meghatározott engedély kiadása nélkül kerül sor.

(3) Ha közterület jogosulatlan használata a közterület állagának romlásával járt, a közterület jogosulatlan használóját kötelezni kell a közterület helyreállítására.

 (4) Az (1), (2) és (3) bekezdés szerinti döntések meghozatalánál a határozatot fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóvá nyilvánításával kapcsolatosan a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


A közterületi értékesítésre vonatkozó szabályok


8. § (1) Közterületi értékesítés során árusító pavilon elhelyezése céljából közterület-használati engedély kiadására csak akkor kerülhet sor, ha a kérelmező az engedélyt kérelemhez csatolja:

a) a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság igazolását, hogy az árusító pavilon településképi előírásoknak megfelel.

b) Műemléki környezetben az illetékes műemlékvédelmi hatóság engedélyét kell csatolni.

(2) A közterület-használatról szóló határozatban, vagy hatósági szerződésben az árusító pavilon megjelenésével kapcsolatos rendelkezéseket rögzíteni kell.

(3) Ha az árusító pavilon elhelyezéséhez jogszabály alapján építési engedély szükséges, közterület-használati engedély kiadására csak akkor kerülhet sor, ha a kérelmező az engedélykérelemhez csatolja a jogerős építési engedélyt.

9. § (1) Az üzlet homlokzatával érintkező területen történő értékesítés, valamint közterületi értékesítés keretében végzett vendéglátási tevékenység céljából -

a közterület-használatról szóló határozatban, vagy hatósági szerződésben az árusító terasz, bútorzat, árnyékoló megjelenésével kapcsolatos rendelkezéseket rögzíteni kell.

(2) Ha az (1) bekezdésben meghatározott vendéglátási tevékenység érdekében elhelyezni kívánt terasz elhelyezéséhez jogszabály alapján építési engedély szükséges, közterület-használati engedély kiadására csak akkor kerülhet sor, ha a kérelmező az engedély kérelemhez csatolja a jogerős építési engedélyt.


Szervezett sporttevékenység rendezése


10. § (1) Szervezett sporttevékenység rendezése eseten a rendezvény szervezőjének az Önkormányzattal hatósági szerződést kell kötnie a zöldterület igénybevételével, a közterület tisztántartásával, a zaj- es rezgésvédelemmel kapcsolatos előírások teljesítése érdekében.

(2) A hatósági szerződésben rendelkezni kell:

a) a zöldterület igénybevételével kapcsolatosan a rendeletben foglaltaknak megfelelően a zöldterület igénybevételi díj, valamint a zöldkár megfizetéséről,

b) a közterület tisztántartásával kapcsolatosan a köztisztasággal összefüggő tevékenységekről szóló önkormányzati rendelet szerinti illemhely, szeméttároló edényzet biztosításáról es üzemeltetéséről, a rendezvény alatt és azt követően a terület tisztántartásáról, szükség esetén fertőtlenítéséről,

c) a zaj- es rezgésvédelemmel kapcsolatosan a zaj- es rezgés vedelem helyi szabályairól szóló önkormányzati rendeletben meghatározott korlátozások betartásáról.

(3) Amennyiben a hatósági szerződés megkötésére nem kerül sor, a rendezvény megtartását a hatáskör gyakorlója megtiltja.


A közterületek bontása


11. § Közterület felbontásához, annak területén, az alatt, vagy felett építmény

vagy más létesítmény elhelyezéséhez a közút esetében közútkezelői hozzájárulás, nem közút közterület (továbbiakban együtt: közterület) esetében közterület-bontási engedély (továbbiakban együtt: közterület-bontási engedély) szükséges. Közút esetében a rendelet a közúti közlekedésről szól törvény es végrehajtási kormányrendelet szabályait kell alkalmazni.

12.§ (1) Engedély nélkül közterületet felbontani csak a közmű üzemzavarának halasztást nem tűrő elhárítása érdekében lehetséges. A felbontást követő első munkanapon a bontást be kell jelenteni a Közös Önkormányzati Hivatalba

(2) A bejelentés a következő adatokat tartalmazza:

a) a bontás helye es időpontja,

b) a bontás helyét ábrázoló fénykép, vagy nyomvonal helyszínrajz kivonat,

a) a bontás oka,

b) a munkát végző cég neve,

c) a felelős műszaki vezető neve, beosztása, telefonszáma,

d) a bejelentő neve, címe, telefonszáma.

(3) Abban az esetben, ha a bejelentés alapján megállapítható, hogy az (1) bekezdésben meghatározott feltétel fennáll: a bejelentő részére utólagos hozzájárulást kell kiadni. A helyreállításra a rendelet szabályai az irányadóak.

(4) Abban az esetben, ha a bejelentés alapján megállapítható, hogy az (1) bekezdésben meghatározott feltétel nem állt fenn, és/vagy bontást meg nem állították helyre, a közterület használatot meg kell tiltani es a közmű üzemeltetőt kötelezni kell a bontás helyreállítására. A helyreállítási tevékenység végzésére a rendelet szabályai az  irányadóak.

13.§ A munkálatok végzése előtt és alatt a forgalom biztonságos tereléséről es

korlátozásáról a közmű üzemeltetőjének kell gondoskodnia.

14.§ (1) A közterület-bontási engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell a 3.

mellékletben megjelölt valamennyi adatot es nyilatkozatot.

(2) A közterület bontása, illetve közterületen történő építés során a Közös Önkormányzati hivatalt értesíteni kell a munka megkezdését megelőző két nappal. A polgármester által megbízott a bontási és helyre állítási munkákat ellenőrzi. Az elkészült vezeték eltakarása, a helyre állítás befejezése csak a megbízott igazolásával kerülhet a közforgalom, rendelésszerű használatra történő visszaadásra.

15.§ (1) Új burkolt közterület építése eseten az építés befejezését követő 5. naptári év december 31-ig – a (4) bekezdésben meghatározott esetet kivéve –a közterületet nem lehet felbontani.

(2) Meglevő pályaszerkezet megtartásával járó aszfaltszőnyeg készítés esetén a befejezést követő 3. naptári év december 31-ig – a (4) bekezdésben meghatározott esetet kivéve – a közterületet nem lehet felbontani.

(3) A bontási tilalom nem vonatkozik a halasztást nem tűrő, veszély elhárítását szolgáló bontásokra. A vészhelyzet megszüntetését követően az igénybevevő  köteles a közterületet helyreállítani. A közterület helyreállítására vonatkozó kikötéseket a közterület-bontási engedélybe kell belefoglalni.

(4) Az (1), (2) bekezdésben meghatározott határidőkön belül a közterület felbontását engedélyezni kell, amennyiben a közterület felbontásának szükségességét előidéző helyzet kezelésére ma műszaki megoldás nincs,

és kérelmező kérelmében vállalja a közterület teljes hosszban történő új koptatóréteggel való helyreállítását.

16.§ (1) Az engedélyesnek az engedélyben meghatározott területen kiüli területre, ha arra vonatkozóan kérelmet nyújt be, a közterület-bontási engedély kiadását meg kell tagadni:

a) ha az engedélyes az engedélytől eltérően nem megfelelő ütemben végzi munkáját, mindaddig, míg a folyamatban lévő munkák üteme az engedélyben meghatározott mértéket el nem éri.

b) ha az engedélyesnek az engedélytől eltérően elmaradása van a munkaterületek helyreállításában-így különösen: betemetés, betonozás, aszfaltozás, füvesítés- mindaddig, míg a munkaterületet helyre nem állítja,

c) ha az engedélyest felszólították, vagy kötelezték valamely korábbi, bontás helyreállítására, ismetelt helyreállítására, javítására, a munkaterület biztosítására vagy egyéb hiányosságának pótlására vonatkozóan, mindaddig, míg a felszólításban, fotelezésben előírtakat maradéktalanul nem teljesíti.

(2) A közterület –bontási engedély kiadását meg kell tagadni, ha a kérelmező engedély nélkül veszi igénybe rendeltetésétől eltérően közterületet, mindaddig, míg az engedély nélküli közterület-használat fennáll.


A közterületek helyreállítása


17.§ (1) Az előre tervezett bontások után a helyreállítás módját, minőségét,

határidejét, a munkaterület környezetének biztonságosságát es a szükséges forgalmi rend módosítását a közterület-bontási engedélyben kell meghatározni. A közmű meghibásodása miatt szükségessé vált bontás után a helyreállítás módját, minőségét, határidejét, a munkaterület környezetének biztonságosságát és a szükséges forgalmi rend módosítását a bejelentést követően kiadott hozzájáruló nyilatkozatban, bejelentés elmulasztása eseten a helyreállításra kötelező határozatban kell meghatározni.

(2) Ha a teljes helyreállítás a bontási engedélyben meghatározott határidőre nem készül el, a határidő műszakilag indokolt esetben meghosszabbítható.

(3) A közmű  meghibásodást követő  burkolatbontás utáni helyreállítást, a

technológiailag indokolt legrövidebb időn belül el kell végezni.

(4) A rendeltetéstől  eltérő használat során megbontott közút helyreállítását az

engedélyesnek kell elvegeznie, az alábbiak szerint:

a) útpálya hosszirányú felbontása eseten:

aa) gyűjtő utakon a megbontott teljes forgalmi sávot új kopóréteggel kell ellátni,

ab) lakó es kiszolgáló utakon forgalmi savban csak egy munkahézag –elvágás – lehet. A meglevő kopóréteget a szegélyig (kiemelt, „K”, süllyesztett: „S”), ennek hiányában az útpálya széléig fel kell szedni es a munkahézagig egységes kopóréteget kell teríteni, függetlenül a munkaárok szelességétül,

ac) a burkolatba kerülő munkahézag (elvágás) az úttengellyel párhuzamos, törés nélküli vonal mentén kell, hogy haladjon,

ad) amennyiben az ab) pont szerint helyreállítandó felület szélessége meghaladja a forgalmi sav 50 %-át, a teljes forgalmi sávot új kopóréteggel kell ellátni,

b) útpálya keresztirányú felbontása eseten:

ba) az úttest keresztirányú vontasa eseten a helyreállítást a kiemelt szegélyre, illetve az t szelére merőleges munkahézagokkal kell elvegezni,

bb) amennyiben egy beruházáson belül két útpályára merőleges munkaárok egymáshoz közelebbi szelének távolsága nem haladja meg a 10 m-t, akkor a két munkaárok területet es a közte levő területet együttesen uh kopóréteggel kell ellátni,

c)gyalogút, járda felbontása a 2,5 m szeles vagy annál keskenyebb aszfalt burkolatú  gyalogút, járda hosszirányú bontása eseten teljes szelességben új kopóréteget kell építeni,

d) aszfalt burkolatú gyalogút, járda keresztirányú bontása során, - amennyiben egy beruházáson belül két út vagy járdaszélre merőleges munkaárok egymáshoz közelebbi szélének távolsága nem haladja meg a 10 m-t, - a két munkaárok területét es a közte levő területet együttesen uj kopóréteggel kell ellátni,

d)a járdáról történő gyalogos átkelés esetén a helyreállítást úgy kell elvégezni, hogy az akadálymentes közlekedés feltételének megfeleljen.

18.§ (1) A munkaárokba szerves anyagot, építési törmeléket, szemetet visszatölteni tilos. A munkaárok csak földdel, vagy a közterület-bontási engedélyben, utólagos hozzájárulásban, kötelezésben előirt anyaggal tölthető fel es a visszatöltött anyagot a vonatkozó szabványok szerint tömöríteni kell.

 (2) A helyreállításra kötelezett feladata a földvisszatöltések tömörséget a kivitelezés során ellenőrizni és dokumentálni a közútkezelői hozzájárulásban előírtak szerint.

(3) Téli, illetve technológiailag alkalmatlan időben ideiglenes helyreállítást kell végezni, a végleges helyreállítás határidejének meghatározása mellett.

(4) A téli hónapokban – üzemzavar elhárítás érdekében végzett közterület felbontása eseten – a szabvány szerinti tömörítés biztosítása érdekében minden esetben talajcserét kell alkalmazni.

(5) A munkavégzéssel érintett területeken a szilárd burkolat pályaszerkezete a munkaárok szélétől számítottan minimum 30-30 cm –es átlapolással kell kiépíteni.

19.§ (1) Amennyiben a közterület-bontási engedélyt közművezeték építésével

(bővítés, felújítás, csere) kapcsolatos bontás veszésére kérték, az engedélyt csak akkor lehet megadni, ha a gerinc vezetek építésével egy időben valamennyi ingatlan bekötő vezetéke kiépítésre kerül, legalább az út és járda burkolaton túl mert 1 méter hosszúságig, kiépítetlen közterület eseten a szabályozási szélességig.

20.§ (1) Közterület-bontási engedély november 15-től március 15-ig terjedő időszakra nem adható ki, kivéve azt az esetet, amelyben a beruházás támogatásból megvalósuló, érvényes támogatási szerződéssel rendelkező projekt megvalósitásara irányul és a szerződésben foglalt teljesítési határidejére tekintettel mis műszaki megoldás hiányában szükséges a közterület felbontása.

21.§ (1) A munkaárok anyag visszatöltése legálabb 90 %-osnak, a felső 50 cm-es rétegnek pedig legalább 95 % -os tömörséggel kell, hogy készüljön.

 (2) A tömörségmerési vizsgálatot úttengellyel párhuzamos bontás eseten minden esetben legálabb 25 méterenként el kell végezni. A mérési pontokat a a polgármester vagy az által megbízott műszaki szakember jelöli ki.

(3) Keresztbontás eseten a tömörségi vizsgálatot szúrópróba-szerűen rendeli el oly módon, hogy 3 bekötésből átlagosan legálabb egy vizsgálva legyen. Ha a tömörség nem megfelelő a műszaki átadás-átvételhez a közterület tulajdonosa, a közút kezelője nem járul hozzá és újra-helyreállításra kötelez.

(4) A tömörség mérési vizsgálatok díja az engedélyest terheli.

(5) A közterület tulajdonosa, a közút kezelője további vizsgálatokat írhat elő a közterület - bontási engedélyben, utólagos hozzájárulásban, kötelezésben a munka nagysága, jellege alapján.

(6) Minőségi vita eseten az engedélyesnek, illetve kivitelezőjének kell további vizsgálatokkal igazolni a megfelelőséget


Fás szárú növények környezetében munkavégzés


22.§ Közművezeték létesítése vagy rekonstrukciója során:

a) fás szárú növény törzsétől 1 méteren belül gépi munkavégzés nem lehetséges, csak kézi földmunkát lehet végezni,

b) talajban haladó közművezeték létesítése vagy rekonstrukciója során, annak nyomvonala a meglevő fasort 2 méternél, meglevő cserjesávot 1 méternél jobban nem közelítheti meg,

c) közművezeték létesítése vagy rekonstrukciója során a közműszolgáltató köteles megvizsgálni a vezetek nyomvonalának a zöldsávon kívüli, burkolatban vagy egyéb területsávban történő elvezetésének lehetőséget,

d) légvezeték létesítése vagy rekonstrukciója során a közműszolgáltató szervezet a szigetelt légkábelt vagy földkábelt kell, hogy előnybe részesítse a szabad vezetékkel szemben, amennyiben a korszerűbb megoldás alkalmazása műszaki szempontból nem lehetetlen.

23.§ (1) A közműszolgáltató a munkaterület átadására, valamint az elkészült munka műszaki átadására meghívja a polgármestert és  a polgármester által megbízott szakértelemmel rendelkező személyt vagy szervezetet.

 (2) Az elektromos légvezeték érintésvédelmi metszést megelőzően a közműszolgáltató szervezet, egyeztetést folytat le a polgármesterrel, illetve az általa megbízott szakértelemmel rendelkező személlyel, szervezettel.


Hirdető berendezések elhelyezése


24.§ (1) Hirdető-berendezés elhelyezése közterület-használati engedély alapján történhet.

 (2) Jogszabályban meghatározott esetben, ha a hirdető-berendezés elhelyezése építés-hatósági engedélyhez kötött, a közterület-használati engedély kiadására csak akkor kerülhet sor, ha a kérelmező az engedélykérelemhez csatolja a jogerős építési engedélyt.

(3)A közterület-használatról szóló határozatban, a hirdető-berendezés térbeli elhelyezkedésével, megjelenésével kapcsolatos rendelkezéseket rögzíteni kell.

 (4) Amennyiben az engedélyes az engedély érvényességének lejártát megelőzően kérelmező az engedély meghosszabbítását, es az engedélyben előirt díjfizetési, es egyéb kötelezettséget maradéktalanul teljesítette, es az újabb bejelentési eljárásban a hirdető-berendezés elhelyezését nem tiltottak meg, úgy az engedélyt az abban meghatározott időtartammal meg kell hosszabbítani.

(5) A bejelentési eljárással, építés-hatósági eljárással érintett esetben nem lehet a közterület-használati engedélyt meghosszabbítani, ha jogszabály változás következtében az engedély kiadására új kérelem benyújtása esetén nem kerülhetne sor

(6) Hirdetmény elhelyezésére szóló engedély legfeljebb 3 hónap időtartamra szólhat.

(7) Információs táblán, vagy információs tábla elhelyezésére szóló engedély, az engedélyben meghatározott időtartamra szól

(8) Amennyiben közterületet, beépítetlen önkormányzati ingatlant, vagy annak egy részét hirdető-berendezés elhelyezése céljára több kérelmező kíván használni, engedély annak adható, aki az előirt feltételeknek megfelel, és kérelmet időben korábban nyújtotta be. A korábbi benyújtóval szemben is elsőbbséget élvez az a kérelmező, aki engedély alapján a közterületet korábban már jogszerűen használta, és a használat meghosszabbítását az engedély lejárta előtt kérelmező, feltéve, ha megfelel az engedély meghosszabbítására vonatkozó feltételeknek.

(9) Az engedély meghosszabbításra, és a korábbi engedélyes elsőbbségére vonatkozó rendelkezéseket a hirdetmény elhelyezésével, valamint az információs tábla elhelyezésével kapcsolatosan is alkalmazni kell.

25.§ (1) A hirdető-berendezés, hirdetmény, információs tábla elhelyezésére szóló közterület-használati engedélyt vissza kell vonni, ha az engedélyes az engedélyben, továbbá bármely jogszabályban a tevékenységre vonatkozóan meghatározott kötelezettséget nem teljesítőt – ideértve a jogszabály szerint tiltott magatartástól való tartózkodás kötelezettséget is.

Az engedély visszavonásáról szóló határozatban a korábbi engedélyest kötelezni kell a hirdető berendezés, a hirdetmény eltávolítására, az információs tábla eltávolításáról a tulajdonos Önkormányzat gondoskodik.

(2) A hirdető-berendezés, hirdetmény, információs tábla elhelyezésére vonatkozó hatósági szerződést rendkívüli felmondás útján meg kell szüntetni a hatósági szerződésben rögzített jogsértő magatartás bekövetkezése esetén. A hatósági szerződésnek a hatóság részéről rendkívüli felmondással történő megszűntetése eseten az ügyfelet kötelezni kell a hirdető-berendezés, hirdetmény eltávolítására, az információs tábla eltávolításáról a tulajdonos Önkormányzat gondoskodik. A hatósági szerződésben rendelkezni kell arról, hogy az eltávolításra kötelezést bontó feltételnek kell tekinteni.

(3) Az engedély nélkül elhelyezett - ideértve azt a helyzetet is, ha az engedély időtartama lejárt - hirdető-berendezés, hirdetmény, információs tábla eltávolítását el kell rendelni. Amennyiben az engedély nélküli elhelyezés az önkormányzati tulajdon állagának sérelmével járt, a hirdető-berendezés, hirdetmény, információs tábla engedély nélküli elhelyezőjét kötelezni kell az önkormányzati tulajdon helyreállítása költségének megtérítésére.

(4) Az (1),(3) bekezdés szerinti döntések esetén  a határozat fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóvá nyilvánításával kapcsolatosan a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

26.§ A rendelet szerint elhelyezett hirdető-berendezés eredeti állapotnak megfelelő karbantartása a hirdető-berendezés tulajdonosának, vagy az üzemeltető feladata es kötelessége.


26/A. §[1]1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben (a továbbiakban: Mgtv.) foglalt filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatási célú közterület-használat) vonatkozásában az e szakasz rendelkezéseit kell alkalmazni. 

(2) A filmforgatási célú közterület-használat igénybevétele nem haladhatja meg a 30 napot. A közterület-használat naponta 7 és 20 óra közötti időtartamra vonatkozhat.

(3) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok mind gyalogos, mind gépjárművel történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(4) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események bekövetkezte esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamra kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, míg a filmforgatás akadályozott volt. A rendkívüli természeti esemény megszűnését követően, amennyiben a rendkívüli természeti esemény a természetes, vagy épített környezetet érintően olyan következményekkel járt, amely alól a település közigazgatási területét, vagy egy részét mentesíteni kell, a mentesítés befejezését követően legkésőbb 30 napon belül a közterület használatot biztosítani kell. Egyéb esemény bekövetkezte után, a helyreállítást követő 3 napon belül a közterület-használatot biztosítani kell.

 (5) Mentes a díjfizetés alól az Mgtv. szerinti közérdekű célokat szolgáló film forgatása, amennyiben a forgatás időtartama a 15 napot nem haladja meg.

(6) Díjfizetési kedvezmény nem adható.

(7) A képviselő-testület - az Mgtv.-ben meghatározott filmforgatási célú közterület-használattal összefüggő döntéssel kapcsolatos hatásköreit - átruházza a polgármesterre.

(8) A filmforgatási célú közterület- használatának díját az Mgtv. 34. § (3) bekezdése szabályozza.


Közterület használati, igénybevételi és zöldterület igénybevételi díjak


27.§ (1) A közterület használati díj, a zöldterület igénybevételi díj megfizetéséről

az engedélyben úgy kell rendelkezni, hogy annak megfizetéséig az engedélyben meghatározott tevékenység nem kezdhető meg.

(2) A közterület használati díjat a kérelemben megjelölt időtartamra, de legalább 1 napra kell megállapítani.

(3) Amennyiben a közterület-használat engedélyezése karitatív  rendezvény céljából történik, a közterület-használati engedélyben vagy hatósági szerződésben külön-külön kell meghatározni azt a területet, ahol a rendezvény kerül lebonyolításra, valamint azt a területet, ahol a rendezvényhez kapcsolódó szolgáltatás történik, a rendezvény jellegéhez kapcsolódó termékeket forgalmaznak

(4) Közterületi értékesítés, vagy alkalmi rendezvény céljából történő közterület-használat esetében az 1. mellékletben meghatározott díj megfizetésen felül a fogyasztásra kijelölt terület használatáért a közterület értékesítés vagy alkalmi rendezvény közterület-használati díjának 50%-at kell megfizetni.

28.§ Abban az esetben, ha a közterületi építési munka végzése miatt a közterületi értékesítés vagy az üzlet homlokzatával érintkező területen történő értékesítés korlátozott módon folytatható, vagy a kereskedelmi tevékenységből képződő bevétel csökkenése várható, az 1. mellékletben meghatározott díjat a polgármester átruházott hatáskörében legfeljebb 50%- al csökkentheti.

29.§ (1) Ha a közterület használati engedély engedélyese által a kérelemben megjelölt tevékenység rendeltetésszerű gyakorlása a zöldterület karosodását vonja maga után, a közterület használati engedélyben rendelkezni kell arról, hogy az engedélyes a közterület használati díjon kívül a rendelet 4. mellékletében meghatározott zöldterület igénybevételi díjat is köteles megfizetni.

(2) Amennyiben a közterület használati engedély alapján végzett tevékenység

gyakorlása során a zöldterület karosodásának mértéke meghaladja az (1) bekezdés szerinti zöldterület igénybevételi díj mértéket, az engedélyest kötelezni kell arra, hogy térítse meg az Önkormányzatnak az igénybevételi díj es a tényleges igénybevétel során bekövetkezett értékcsökkenés különbözetet.

(3) A zöldkár megtérítésére kell kötelezni azt az engedélyest is, akinek a közterület használati engedélye nem tartalmazott rendelkezést a zöldterület használatára vonatkozóan, de az általa végzett tevékenységgel összefüggésben a zöldterület karosodott.

(4) A zöldterület helyreállítását az Önkormányzat, vagy az általa megbízott vállalkozó végzi.

30.§ (1) Közterületen lévő fás szárú növény kivágása esetén, amennyiben a növény pótlása az adott földrészleten nem teljesíthető, vagy a pótlásra másik ingatlan a kormányrendelet szerint nem jelölhető ki, a fás szárú növény kivágásától számított egy éven belül az Önkormányzat részére a rendelet 5. mellékletében meghatározottak alapján pénzbeli kompenzációt kell fizetni, a pénzbeli kompenzációt el kell különíteni.

(2) Az elkülönített összeg kizárólag az alábbi célok megvalósítására használható fel:

a) fasor es cserjesor rekonstrukció közterületen,

b) fasor és cserjesor létesítése közterületen,

c) egyedi fák es egyedi cserjék ültetése közterületen,

d) fás szárú növények pótlása közterületen.

31.§ (1) A hirdető-berendezés elhelyezéséért fizetendő díjat a rendelet.1. mellékletében foglaltak alapján a közterület-használati engedélyben kell megállapítani.

(2) Egy évnél hosszabb időtartamra szóló közterület-használati engedélybe rendelkezni kell arról, hogy a díj mértékének változása eseten az engedélyes vagy szerződés fél vállalja, hogy az új díj esedékességének időpontjától a megváltozott mértékű díjat fizeti meg az Önkormányzatnak.

(3) Hirdetmény elhelyezéséért járó díjat a rendelet 1. mellékletében rögzítettek alapján az engedélyben az engedély megadásakor kell megállapítani.

(4) Az információs tábla elhelyezéséért járó díjat a rendelet 1. mellékletében meghatározottak alapján az engedélyben az engedély megadásakor kell megállapítani.

(5) Ha az engedélyes hatósági szerződésben olyan kötelezettséget vállal, amelynek teljesítésére hatósági határozattal nem lenne kötelezhető, úgy az általa vállalt többletkötelezettség figyelembe vételével az engedélyes által fizetendő, a rendeletben meghatározott közterület használati díj a hatósági szerződésben csökkenthető. A díjcsökkentéssel kapcsolatosan a hatósági szerződés megkötése előtt a polgármester kikéri a Pénzügyi es Településfejlesztési  Bizottság véleményét.

(6) Az engedélyben meghatározott közterület használati, területhasználati, elhelyezésdíjat, ha az engedély legfeljebb egy évre szól, egy összegben előre kell megfizetni. Egy évnél hosszabb időre szóló engedély eseten a díjakat az engedélyben meghatározottak szerint kell megfizetni.

32.§ (1) Közterület felbontásakor határidő hosszabbítása esetén a közterület igénybevételi díjat az 1. melléklet szerinti díjakhoz képest kétszeres szorzóval kell megállapítani.

(2) A felbontott burkolatok forgalomnak történő ideiglenes átadásáig az engedélyes köteles az igénybevett teljes építési területre kiterjedően az igénybevételi díjat megfizetni.

(3) Igénybevételi díj fizetése nélkül bontható fel a közterület:

a) az Önkormányzat saját,vagy az Önkormányzat végzett építési, felújítási munkálatok esetében a vállalkozási szerződésben meghatározott teljesítési határidő lejártáig,

b) ha a beruházás törvényben meghatározott közszolgáltatás, vagy az Önkormányzat Szervezeti es Működési Szabályzatában meghatározott önként vállalt feladat ellátását szolgálja.

(4) Zöldterület-igénybevételi díj fizetése nélkül bontható fel a közterület, ha a beruházás Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szerinti közszolgáltatás ellátását szolgálja.


A közterületek használatával kapcsolatos hatáskör gyakorlása, egyes döntésekkel kapcsolatos rendelkezések


33.§ (1) A közterület-használati engedély kiadására, visszavonására, a rendeletben meghatározott esetben a közterület használat megtiltására, a rendeletben meghatározott szabályok szerinti kötelezésről szólt döntés meghozatalára, a közterület bontásáról szóló szabályok szerint utólagos hozzájárulás megadására önkormányzati hatósági jogkörben, átruházott hatáskörben a polgármester jogosult.

 (2) Közút rendeltetéstől eltérő használata esetén közútkezelői hozzájárulás kiadására a közúti közlekedésről szóló törvény rendelkezései irányadóak.

A Képviselő testület a közútkezelői hozzájárulás kiadásával kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre átruházza.

 (3) Szervezett sport- vagy kulturálisrendezvény tartása eseten a rendezőnek az Önkormányzattal hatósági szerződést kell kötni. A Képviselő testület a hatósági szerződés megkötésével kapcsolatos hatáskörét átruházza a polgármesterre.

(4)[2]  A filmforgatási célú közterület igénybevétel esetén a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt. a közterület-használatról hatósági szerződésben állapodik meg a kérelmezővel. A hatósági szerződés a települési képviselő-testület jóváhagyásával válik érvényessé. A képviselő-testület Mgtv.-ben meghatározott filmforgatási célú közterület-használattal összefüggő döntéssel kapcsolatos hatásköreit - átruházza a polgármesterre..


Értelmező rendelkezések


34.§ (1) Értelmező rendelkezések:

a) alkalmi rendezvény: a kereskedelmi tevékenységek vegyesének feltételeiről

szóló Korm. rendeletben meghatározottak szerinti nem rendszeres, hanem bizonyos ünnepi vagy más alkalmakból szervezett rendezvény,

b) alkalomszerű közterületi értékesítés: 14 napot meg nem haladó időtartamú közterületi értékesítés,

c) fogyasztásra kijelölt terület: a kereskedelmi tevékenység céljára szolgáló árusító pavilon vagy ideiglenes árusító hely oldalvonalaitól mért 2 méteres távolságon belüli terület. A fogyasztásra kijelölt terület számításánál figyelmen kivül kell hagyni azt a területet, amely a fogyasztásra kijelölt területből az ingatlan valamely határvonalon túl, másik ingatlan területén helyezkedik el,

d) karitatív tevékenység: bárki által igénybe vehető ellenszolgáltatás nélkül anyagi és nem anyagi jellegű szolgáltatási tevékenység,

e) közterületi értékesítés: a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló Korm. rendeletben meghatározottak szerint végzett kereskedelmi, vendéglátási tevékenység,

f) kulturális tevékenység: a közösség művelődése érdekében végzett tevékenység,

g) mozgóbolti árusias: a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló Kormány rendeletben meghatározottak szerint végzett kereskedelmi, vendéglátási tevékenység,

h) szervezett sporttevékenység bármely tömegkommunikációs, vagy infokommunikációs eszköz igénybevételével – előre meghatározott helyre és időpontra – meghirdetett rendezvény, ahol a sportról szóló törvény szerinti sporttevékenységet folytatnak, kivéve a szellemi sportágban meghirdetett rendezvény,

i) üzlet homlokzatával érintkező területen történő értékesítés: a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló Kormány rendeletben meghatározottak szerint végzett kereskedelmi, vendéglátási tevékenység.



Záró rendelkezések


35.§ (1) Ez a rendelet 2013. június 1-jén lép hatályba.

 (2) Hatályát veszti:

a) Öskü Község Önkormányzati Képviselő Testülete 8/1995.(III.20.)sz. rendelete a közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásról.

b) Öskü Község Önkormányzati Képviselő Testülete 18/1996. /XI. 28./ ÖKt. rendelete

a közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásról szóló 8/1995. /III. 20./ ÖKt. sz.

rendelet módosításáról.

c) Öskü Község Önkormányzati Képviselő Testülete 8/1997. (IV. 24.) ÖKt. sz. rendelete- a közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásról  szóló 8/1995. (III. 20.) ÖKt. sz. rendelet módosításáról

d) Öskü Község Önkormányzati Képviselő Testület 14/2003.(X.29). rendelete a közterület –használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásról szóló8/1995.(03.20) rendelete  módosításáról

e) Öskü Község Önkormányzati Képviselő Testülete 23./2004. (XII. 1.) ÖR. sz. rendelete a közterület‑ használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásról szóló 14/2003. (X. 29.) ÖR sz. rendelet módosításáról.

f) Öskü Község Önkormányzati Képviselő Testület 13/2006.(XI.29). rendelet a közterület –használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásról  szóló 8/1995.(III.20) rendelete módosításáról-

g)Öskü Község Önkormányzati Képviselő Testületének az egyes önkormányzati rendeletek módosításáról szóló 11/2009. (VI.25) ÖK. rendelete 1.§-a


h)Öskü Község Önkormányzati Képviselő Testület 11/2010.(XII.17.). rendelete a közterület –használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásról-szóló 8/1995.(III..20) rendeletmódosítása



                        Gyapay Zoltán                                               Szabó Zsuzsanna

                        polgármester                                                  jegyző

[1]

Beiktatt a 16/2016 (XI.24.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2016. november 25-től

[2]

A rendelet szövegét a 16/2016. (XI.24.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2016. november 25-től