Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (V.31.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások szabályozásáról

Hatályos: 2023. 10. 25

Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások szabályozásáról

2023.10.25.

Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Balatonfűzfő Város Önkormányzat polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben a következő döntést hozom: Balatonfűzfő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 17. § (5) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Eljárási és értelmező rendelkezések

1. § (1) A pénzbeli és természetbeni ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmezőnek a (2) bekezdés kivételével saját és családja, háztartása vagyoni, jövedelmi viszonyairól – az erre a célra rendszeresített nyomtatványban meghatározott tartalom szerint – nyilatkoznia kell, és a kérelem a Balatonfűzfői Közös Önkormányzati Hivatalhoz történő benyújtásával egyidejűleg a saját, illetve a családtagjaira, háztartásában élőkre vonatkozó jövedelemigazolásokat csatolnia szükséges. A kérelmet szóban vagy írásban lehet előterjeszteni.

(2) Létfenntartást fenyegető helyzet során azonnali intézkedést igénylő ügyben a támogatás a nyilatkozat, igazolások előterjesztése nélkül, azok utólagos csatolásával megadható.

(3) A pénzbeli és természetbeni ellátások igénylése esetén a kérelmező köteles az elbíráláshoz szükséges adatokat Balatonfűzfő Város Önkormányzat Képviselő-testülete Humán Bizottságának (a továbbiakban: Humán Bizottság) rendelkezésére bocsátani, melynek valódisága környezettanulmány elkészítésével ellenőrizhető.

(4) Pénzbeli ellátások folyósítása lakossági folyószámlára, vagy lakcímre történő postai átutalással történik.

(5)1 A pénzbeli és szociális ellátásokról átruházott hatáskörben - az iskolakezdési támogatás kivételével - a Humán Bizottság dönt, a támogatás felhasználásának ellenőrzése keretében a felhasználást alátámasztó dokumentumok becsatolására hívhatja fel a jogosultat. Az iskolakezdési támogatás odaítéléséről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(6) A tárgyévben újabb támogatás nem állapítható meg annak a kérelmezőnek, aki elszámolási kötelezettségének nem tett eleget.

(7)2 A vagyon meghatározására a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § b) pontja az irányadó.

(8) A települési támogatás részben vagy egészben természetbeni formában nyújtható.

(9) Természetbeni ellátás különösen, az élelmiszer, a fűtési támogatás, a tankönyv- és tanszervásárlási támogatás, a tandíj, a közüzemi díjak, a gyógyszerköltségek kifizetése, illetve a gyermekintézmények térítési díjának kifizetéséhez nyújtott támogatás, középiskolai, vagy felsőfokú nappali oktatás munkarendje szerinti oktatási intézmény tandíjának, kollégiumi díjának, vagy az albérleti díjának az átvállalása.

(10) A jogosultság megállapítását követően a hatáskör gyakorlója a megállapított ellátások jogosultsági feltételeinek fennállását bármikor ellenőrizheti. Amennyiben a hatáskör gyakorlója észleli, hogy a jogosultság feltételei az ellátás igénybevétele során nem álltak fenn, abban az esetben a jogosulatlanul igénybe vett összeget kérelmező köteles a Balatonfűzfői Közös Önkormányzati Hivatal részére visszatéríteni.

2. Települési támogatás

2. § (1) Szociális rászorultság esetén az önkormányzat e rendeletben meghatározott feltételek szerint települési támogatást biztosít

a) a lakhatáshoz kapcsolódó kiadások viseléséhez, lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékok rendezéséhez (a továbbiakban: települési lakhatási támogatás),

b)3 a 18. életévét betöltött, tartósan beteg, ápolásra szoruló,a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés d) pontja szerint közeli hozzátartozónak minősülő személy ápolását, gondozását végző személy részére,

c) a gyógyszerkiadások viseléséhez,

d) halálesetre tekintettel, temetési költségek viseléséhez.

(2) Települési támogatásra – az 5. §-ban foglaltak kivételével – jogosult:

a)4 az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300 %-át,

b)5 az az egyedül élő személy, akinek havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 350 %-át.

(3) Tartósan beteg az a személy, aki előre láthatólag három hónapnál hosszabb időtartamban állandó ápolást, gondozást igényel.

(4) Nem jogosult települési támogatásra az, aki rendelkezik olyan vagyonnal, valamint vagyoni értékű joggal, amelynek hasznosításával létfenntartása biztosítható.

(5)6 A települési támogatás összege a tárgyévben háztartásonként nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegének 400 %-át.

(6) A települési támogatás iránti kérelmeket a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(7) A települési támogatás adható eseti jelleggel, vagy meghatározott időszakra, havi rendszerességgel.

(8) Amennyiben a kérelmező vagy a vele közös háztartásban élő munkaképes, aktív korú személy jövedelemmel nem rendelkezik, az eseti jelleggel biztosított települési támogatás csak akkor állapítható meg, ha bemutatja az illetékes állami foglalkoztatási szerv igazolását arról, hogy álláskeresőként nyilvántartásba vették.

3. § (1) A települési lakhatási támogatás a kérelmező által lakott lakás vagy lakás céljára szolgáló helyiség fenntartási költségéhez – különösen: villany-, víz-, gázfogyasztás, fűtési költségek, csatornahasználat, szemétszállítás, lakásbérleti díj, lakáscélú pénzintézeti kölcsön, közös költség – nyújtott támogatás.

(2) A települési lakhatási támogatás ugyanazon háztartásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a háztartásban élő személyek számától.

4. §7 Települési támogatásban részesülhet az a személy, aki 18. életévét betöltött, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés d) pontja szerint tartósan betegnek minősülő közeli hozzátartozója ápolását, gondozását végzi.

5. § (1)8 Gyógyszerkiadások viseléséhez biztosított települési támogatás annak a kérelmezőnek nyújtható, akinek a havi jövedelme családban élő esetében a szociális vetítési alap összegének 200 %-át, egyedül élő esetén annak 250 %-át nem haladja meg és a havi rendszeres gyógyszerfogyasztás költsége, vagy gyógyászati segédeszközének térítési díja a szociális vetítési alap összegének 30 %-át meghaladja.

(2) A támogatás összege személyenként évente a 20.000,- Ft-ot nem haladhatja meg.

(3) A gyógyszerkiadások viseléséhez igényelt települési támogatási kérelemhez csatolni kell a kérelem benyújtását közvetlenül megelőző három hónapban felírt rendszeres gyógyszerekről és azon egy havi költségéről a háziorvos és a gyógyszertár igazolását. Gyógyászati segédeszköz esetén a szakorvosi javaslatot és az árajánlatot vagy számlát.

6. §9 Természetbeni ellátásként fűtési támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300 %-át.

2/A. Rendkívüli települési támogatás

7. § (1)10 Az önkormányzat rendkívüli települési támogatást nyújt a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (4) bekezdésében foglaltak alapján annak a szociálisan rászorult személynek a részére, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve időszakos vagy tartós létfenntartási gonddal küzd.

(2) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet különösen:

a) tartós betegségből eredő jövedelem kiesés,

b) baleset,

c) haláleset,

d) elemi kár

e) gyógyászati segédeszköz beszerzése, gyógyszerellátás biztosítása,

f) családi krízishelyzet,

g) lakhatás elvesztésének veszélye,

h) közüzemi szolgáltatás megszűnésének veszélye.

(3)11 Rendkívüli települési támogatásra jogosult – az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 550 %-át, és vagyona nincs.

(4) Halálesetre tekintettel, temetési költségek viseléséhez rendkívüli települési támogatás annak a kérelmére állapítható meg, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek saját illetve családja létfenntartását veszélyezteti és nem jogosult a hadigondozásról szóló törvényben szabályozott temetési hozzájárulásra.

(5)12 Halálesetre tekintettel, temetési költségek viseléséhez nyújtott rendkívüli támogatás összege koporsós temetés esetén nem haladhatja meg az 50.000,- Ft-ot, hamvasztás esetén a 30.000,- Ft-ot. Erre a támogatásra az jogosult, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 500 %-át, egyesül élők esetén pedig az 550 %-át.

(6)13 A támogatás megállapítás iránti kérelmet, mely kérelem formanyomtatványát a rendelet 2. melléklete tartalmazza, a temetést követő 30 napon belül lehet előterjeszteni. A határidő jogvesztő. A kérelemhez mellékelni kell a halotti anyakönyvi kivonat másolatát, a temetési költségről a támogatást kérő vagy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés d) pontja szerint vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla egy példányát, a kérelmező és család tagjai jövedelmét igazoló okiratokat.

(7) A támogatás kivételesen a temetés költségeit igazoló számla hiányában – utólagos elszámolási kötelezettség mellett – is megállapítható. Az elszámolás módját és határidejét a települési támogatás megállapításáról rendelkező döntésben kell meghatározni.

(8)14 A rendkívüli települési támogatás összege tárgyévben maximum 70.000,- Ft.

(9) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmeket – a (5) bekezdés kivételével - a rendelet 1.melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

3. Szülési támogatás

8. § (1)15 Az anyát gyermek születése esetén szülési támogatásként gyermekenként egyszeri alkalommal a szociális vetítési alap összegének 100 %-a illeti meg, abban az esetben, ha jövedelme a szociális vetítési alap összegének 600 %-át nem haladja meg.

(2)16 A szülési támogatás iránti kérelem - mely kérelem formanyomtatványát a rendelet 3. melléklete tartalmazza - a gyermek születését követő hat hónapon belül nyújtható be, mellékelni kell a születési anyakönyvi kivonat másolatát, valamint három hónapnál nem régebbi jövedelemigazolást. A határidő jogvesztő.

4. Speciális diétára szoruló gyermekek támogatása

9. § (1)17 Táplálékallergiája, vagy más alapbetegsége miatt speciális diétára szoruló, 18. év alatti hátrányos helyzetű, vagy tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek részére, egészségi állapotához igazodó étkeztetése elősegítése érdekében rendszeres támogatás állapítható meg abban az esetben, ha a család egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 150 %-át, gyermekét egyedül nevelő szülő esetében annak 200 %-át.

(2) A támogatás összege gyermekenként havi 5.000,- Ft.

(3) A kérelemhez csatolni kell a gyermek speciális diétájára vonatkozó kórházi szakambulancia által kiállított szakorvosi igazolást.

(4) A jogosultságot a kérelem benyújtását követő hó 1. napjától kell megállapítani és a támogatást a jogosultság fennállásáig, de legfeljebb egy év időtartamban lehet folyósítani.

4/A.18 Iskolakezdési támogatás

9/A. § (1) Balatonfűzfőn lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező 6-19 éves korú gyermeket saját háztartásában nevelő szülő/törvényes képviselő iskolakezdési támogatásra jogosult, amennyiben a gyermek tanulói jogviszonnyal rendelkezik és a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 550%-át, egyedül nevelő szülő esetén a szociális vetítési alap 600 %-át.

(2) A támogatás összege 10.000,- Ft gyermekenként.

(3) A támogatás iránti kérelmet - mely kérelem formanyomtatványát a rendelet 4. melléklete tartalmazza - a szülő/törvényes képviselő minden év szeptember 15. napjától november 15. napjáig terjesztheti elő. A határidő elmulasztása jogvesztő hatályú.

(4) A kérelemhez minden esetben csatolni kell - a formanyomtatványon felsorolt csatolmányokon kívül - az érvényesítő matricával ellátott diákigazolvány másolatát, vagy a diákigazolványra való jogosultságról szóló igazolás másolatát.

5. Köztemetés

10. § (1) A Balatonfűzfő Város Önkormányzat közigazgatási területén elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről gondoskodni kell, ha

a) nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy

b) az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.

(2) A közköltségen történő temetés a városban szokásos temetési módok közül a legolcsóbb, hamvasztásos módon történhet. Ettől eltérni csak abban az esetben lehet, ha a rendőrség bűncselekmény gyanúja miatt nem járul hozzá a holttest elhamvasztásához.

(3)19 Az eltemettetésre köteles személy - a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 48. § (3) bekezdés b) pontja szerinti - a köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesíthető, ha a költségek kifizetése az eltemettetésre kötelezettnek vagy családjának a létfenntartását veszélyezteti.

(4)20 Egészben mentesíthető a megtérítési kötelezettség alól az az eltemettetésre köteles személy, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 130 %-át, egyedül élő esetén annak 160 %-át nem haladja meg és vagyona sem neki, sem a családtagjainak nincs, továbbá ha az elhunyt személy után hagyatéki hasznosítható vagyon nem maradt, illetve az nem olyan mértékű, amely a köztemetés költségeit fedezné.

(5)21 Részben mentesíthető kérelemre a megtérítési kötelezettség alól az az eltemettetésre köteles személy, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 150 %-át, egyedül élő esetén annak 180 %-át nem haladja meg, és hasznosítható vagyona sem neki, sem a családtagjainak nincs, továbbá ha az elhunyt személy után hagyatéki hasznosítható vagyon nem maradt, vagy az nem olyan mértékű, amely a köztemetés költségeit fedezné.

(6) A megfizetésre egyetemlegesen kötelezhető hozzátartozók esetén a (4)-(5) bekezdésben meghatározott feltételek meglétét külön-külön kell vizsgálni.

(7) Amennyiben az elhunyt hagyatéka a köztemetés költségét részben fedezi, az eltemettetésre köteles személyt csak a köztemetés és a hagyatéki vagyon különbsége közötti összeg tekintetében lehet a (4)-(5) bekezdésben foglalt feltételek megléte esetén részben vagy egészben mentesíteni.

6. Záró rendelkezések

11. § (1) A rendelet 2021. június 1. napjával lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások szabályozásáról szóló 8/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete.

1

Az 1. § (5) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (7) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. § (2) bekezdés a) pontja a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (2) bekezdés a) pontja a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 2. § (2) bekezdés b) pontja a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (2) bekezdés b) pontja a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 2. § (5) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 4. § a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 5. § (1) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

9

A 6. § a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

10

A 7. § (1) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 7. § (3) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. § (3) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 7. § (5) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 6. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. § (5) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 7. § (6) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 6. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 7. § (8) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 8. § (1) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

16

A 8. § (2) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

17

A 9. § (1) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

18

A 4/A. alcímet (9/A. §-t) a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

19

A 10. § (3) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

20

A 10. § (4) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

21

A 10. § (5) bekezdése a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 27.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

22

Az 1. melléklet a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

23

A 2. melléklet a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

24

A 3. mellékletet a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelete 7. § (3) bekezdése iktatta be.

25

A 4. mellékletet a Balatonfűzfő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelete 7. § (4) bekezdése iktatta be.