Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2020(VII.30.) önkormányzati rendelete

Hévíz város közterületein a járművel várakozás rendjéről szóló 25/2020. (VII. 20.) önkormányzati rendelet eltérő szöveggel történő hatálybaléptetéséről

Hatályos: 2020. 08. 01- 2020. 08. 01

Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 9. § (2) bekezdésében foglaltakra is figyelemmel a következőket rendeli el:


1. § A Hévíz város közterületein a járművel várakozás rendjéről szóló 25/2020. (VII. 20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 10. §-a az alábbi szöveggel lép hatályba:

„10. § (1) A 21/2008. (X.1.) önkormányzati rendelet alapján kiadott bérletek a (2)-(6) bekezdésben foglalt kivétellel lejáratukig érvényesek.

(2) A Nagyparkoló téri várakozásra a 21/2008. (X.1.) önkormányzati rendelet alapján üzletenként térítésmentesen kiadott bérlet (parkolási engedély) 2020. szeptember 1-től csak akkor érvényes, amennyiben az üzlettel rendelkező a forgalmi rendszám megadásával azt a parkolási irodában ezen időpontig megújítja. 2020. szeptember 1-től üzletenként a kereskedő részére egy parkolási engedély kerül kiadásra 2021. január 31-ig terjedő érvényességgel.

(3) A Flavius üzletházban lévő üzletekre (2) bekezdés szerinti parkolási engedély nem adható ki.

(4) Az üzlet alatt érteni kell a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól hatálya alá tartozó szolgáltatót is.

(5) A 21/2008. (X.1.) önkormányzati rendelet szerinti nem lakossági „P” jelű a Nagyparkolóba érvényes elektronikus éves bérlet 2020. augusztus 10-től nem jogosít várakozásra, ezen időponttal a bérlet megszűntetésre kerül. A bérlet ára a bérlet egyidejű leadásával visszaigényelhető, mely teljes összegben visszatérítésre kerül.

(6) Az (1) bekezdés szerinti parkolási engedélyek 2020. szeptember 1-ig papír alapon kerülnek kibocsátásra.”


2. § Az Ör. 1. melléklete a kihirdetett szövegtől eltérő, jelen rendelet 1. melléklete szerinti szöveggel lép hatályba.


3. § Ez a rendelet 2020. augusztus 1-jén lép hatályba és hatályba lépését követően hatályát veszti.







dr. Tüske Róbert           sk                                            Papp Gábor    sk.

         jegyző                                                                      polgármester  




1. melléklet 26/2020. (VII. 30.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet 25/2020. (VII. 20.) önkormányzati rendelethez


Várakozási övezetbe sorolt területek


I. Zóna (piros)

 Nagyparkoló tér

 A zónában a hévízi lakossági, az intézményi alkalmazotti bérlet, a nem lakossági foglalkoztatotti bérlet és a nem lakossági V bérlet nem érvényes.

 A zónában a „Hévíz Kártya” használata korlátlan ingyenes parkolást biztosít.


 Petőfi Sándor utca

 Hévízi lakossági bérlet, a nem lakossági V bérlet legfeljebb 1 óra időtartamú parkolásra jogosít, várakozási díj megfizetése nélkül parkolási tárcsa kihelyezésével.

 Az élelmiszer áruház előtt kijelölt 4 db parkolóhelyen várakozási díj megfizetése nélkül, parkoló tárcsa kihelyezésével, legfeljebb 60 perc időtartamra (türelmi idő 5 perc) lehet parkolni. A tárcsán a parkolás megkezdésének idejét kell beállítani!

 A nem lakossági foglalkoztatotti valamint az intézményi alkalmazotti bérlet a zónában nem érvényes.


Ady Endre utca

 A zónában a bérletek nem érvényesek.


II. Zóna (sárga)

 Honvéd utca,

 Park utca,

József Attila utca,

 Széchenyi István utcai 58 férőhelyes parkoló (víztoronynál)

 Zrínyi Miklós utca 1. szám alatti parkoló,

 A Kossuth Lajos utcának a Széchenyi István utca - GAMESZ étterem közötti szakasza,


 A zónában a Hévízi lakossági bérlet és a nem lakossági V bérlet korlátlan idejű parkolásra jogosít kivéve a József Attila utca Honvéd utca és Rózsa köz közötti szakaszát.

 A zónában az önkormányzati intézményi alkalmazotti bérlet munkanapokon jogosít várakozásra, kivéve a József Attila utca Honvéd utca és Rózsa köz közötti szakaszát.

 A nem lakossági foglalkoztatotti bérlet a Park utcában, a Honvéd utcában, a József Attila utcában éves érvényességgel, a Széchenyi utcai 58 férőhelyes parkolóban szeptember 1-június 30-ig várakozásra jogosít, kivéve a József Attila utca Honvéd utca és Rózsa köz közötti szakaszát.

 Az egészségügyi dolgozók térítésmentesen kizárólag az orvosi rendelő udvarán parkolhatnak.

 A József Attila utca - Honvéd utca - Rózsa köz közötti szakaszon (orvosi rendelő)

E kijelölt várakozó helyeken várakozási díj megfizetése nélkül tárcsa kihelyezésével, legfeljebb 60 percig (türelmi idő 5 perc) lehet várakozni. A tárcsán a parkolás megkezdésének idejét kell beállítani! E kijelölt várakozó helyeken a bérletek nem érvényesek.


A „Hévíz Kártya” vendég elégedettséget növelő települési kártya, amelyet a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft (8380 Hévíz, Rákóczi utca 2.) értékesít.