Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020(III.3.) önkormányzati rendelete

Hévíz város közterületein a járművel várakozás rendjéről szóló 21/2008. (X. 1.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2020. 03. 04- 2020. 03. 04

Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Hévíz város közterületein a járművel várakozás rendjéről szóló Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2008. (X. 1.) önkormányzati rendelet (továbbiakban Ör.) 3. § helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (1) Az önkormányzat, mint a várakozó helyek üzemeltetője rendezvényi, közszolgálati, közmű-szolgáltatási célból parkolási engedélyt bocsát ki határozott időre (nap, hét, év). Az éves engedélyek a kiadás napjától a kiadás évét követő év március 1. napjáig érvényesek.

(2) A parkolási engedélyek – ide nem értve a napi érvényességűt - tárcsa használatával legfeljebb 2 óra időtartamú díjfizetés nélküli várakozásra jogosítanak.

(3) A közszolgálati, közszolgáltatási célú térítésmentes parkolási engedélyek kiadására átruházott hatáskörben a polgármester jogosult, azokról nyilvántartást a parkolási iroda vezet.

(4) A polgármester felhatalmazást kap, hogy reprezentációs célból éves érvényességű parkolási engedélyt nyújtson, azokról nyilvántartást a polgármesteri hivatal vezet. E célra rendelkezésre álló keret évi 20 parkolási engedély.

(5) A rendezvényi célú parkolási engedély napi (több napra is vonatkozó) érvényességű lehet, díja 500,- Ft/nap, értékesítését, kiadását és nyilvántartását a parkolási iroda intézi, kiadását a polgármester vagy a Festetics György Művelődési Intézmény kezdeményezheti.

(6) Az (3) bekezdés szerinti parkolási engedély kérelemre, a közszolgálati, közszolgáltató, közműszolgáltató szerv tulajdonában, üzemben tartásában lévő járműre a forgalmi engedély bemutatása után adható ki. Az önkormányzati szerv, intézmény dolgozójának tulajdonát képező, üzemben tartásában lévő járműre parkolási engedély a szerv vezetőjének kérelmére adható abban az esetben, ha dolgozó a szerv közfeladatának ellátása során saját gépjármű használatára kötelezett és ezt a szerv vezetője igazolja. A Hévíz Város Önkormányzat vagy intézménye tulajdonát képező, üzemben tartásában lévő közfeladat ellátásra szolgáló járműre, mint közszolgálati járműre éves parkolási engedély kiadására a (3) bekezdést kell alkalmazni.

(7) Egészségügyi (közszolgálati) parkolási engedélyt a területi kötelezettséget vállaló háziorvos és gyermekorvos, illetve ezek asszisztense, a védőnő, az általa megjelölt egy darab személygépkocsira kaphat kérelmére.

(8)  Az (3) bekezdés szerint parkolási engedélyt kaphat kérelmére a hévízen működő egyház képviselője, a (6) bekezdés alkalmazása nélkül.

(9) A várakozási területen a közúti közlekedésről szóló törvény szerint, a megkülönböztető fény- és hangjelzéssel jogszerűen felszerelt jármű díjfizetés és időtartam korlátozás nélkül várakozhat.

(10) Tárcsa alkalmazása esetén a várakozás megkezdésének időpontját a gépjármű első szélvédő üvege mögött – kívülről teljes egészében jól látható módon – elhelyezett tárcsán jelezni kell. A tárcsa jelzését a jármű eltávozása nélkül megváltoztatni tilos.

(11) A parkolási engedélyt kérelmező a polgármester átruházott hatáskörében hozott döntésének felülvizsgálatát kezdeményezheti a döntés meghozatalától számított 15 napon belül a Képviselő-testületnél. A Képviselő-testület a felülvizsgálatról a soron következő ülésén dönt.

(12) A polgármester felhatalmazást kap a várakozóhelyek határozott időre, legfeljebb 1 évre szóló bérletbe adására, eseti megállapodás alapján. A bérleti díj összegére a Pénzügyi, Turisztikai és Városfejlesztési Bizottság tesz javaslatot.”



2. § Az Ör. 2. § (2d) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(2d) A Széchenyi utcai Nagyparkoló (I. Zóna) várakozási övezetben a várakozás 2020. április 30-ig díjmentes.


3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és hatálybalépését követő napon hatályát veszti.



 dr. Tüske Róbert

 Papp Gábor

 jegyző

 polgármester


Mellékletek