Zalaegerszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 18/1999. (VI.18.) önkormányzati rendelete

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város kötelező önkormányzati közművelődési feladatairól

Hatályos: 2023. 08. 01

Zalaegerszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 18/1999. (VI.18.) önkormányzati rendelete

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város kötelező önkormányzati közművelődési feladatairól1

2023.08.01.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:2

ALAPELVEK

1. §3 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: törvény) 4. §-ában meghatározott kulturális és művelődési jogok Zalaegerszegen történő gyakorlása feltételeinek biztosítását kötelező feladatának tekinti.

2. §4 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata a kötelező közművelődési feladatainak ellátását közművelődési intézmények működtetésével, művelődési közösségek létrejöttének és működésének szakmai-módszertani és anyagi támogatásával segíti.

I. Fejezet

A RENDELET HATÁLYA

3. § E rendelet hatálya kiterjed:

a) Zalaegerszeg város lakosságára, Zalaegerszeg város önkormányzata által fenntartott és működtetett közművelődési és közgyűjteményi intézményeire,

b) az önkormányzat által közművelődési megállapodás keretében ellátott közművelődési feladatokra,

c) a közművelődési célú társadalmi szervezetek közművelődési tevékenységére,

d) a közművelődési célú vállalkozásokra,

e) a közművelődési feladatokat ellátó intézmények, szervezetek működtetőire, munkatársaira, alkalmazottaira,

f)5 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének illetékes bizottságaira, így különösen a kulturális ügyekért felelős szakbizottságára,

g) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Jegyzőjének közművelődési tevékenységére.

II. Fejezet

A KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK KÖRE

4. § (1) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Zalaegerszeg város kulturális hagyományai és a lakosság művelődési szükségletei alapján kötelezően ellátandó feladatként vállalja fel a törvény 76. §-ában foglalt közművelődési tevékenységek teljes körét.

(2)6

(3) Zalaegerszeg város környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a városban lévő művelődési szokások gondozása, gazdagítása, melynek érdekében kiemelt feladatként kezeli:

a) Zalaegerszeg város környezeti, szellemi értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, helytörténeti információk, dokumentumok gyűjtését.

b) A helyi értékeket védő, gazdagító összefogások ösztönzését, a helytörténeti, településtörténeti rendezvények, helyi ünnepek, műsorok, bemutatók, találkozók, fesztiválok, vetélkedők támogatását. Ösztönzi a közösségi emlékezet gazdagításához a kulturális élet eseményeiről a dokumentumok gyűjtését, őrzését, közismertté tételét.

c) Elősegíti Zalaegerszeg és környezete természeti, környezeti, művészeti, népművészeti, közösségi értékeinek, kiemelkedő személyiségei tevékenységének bemutatását, elismertetését, példájuk ismertté tételét.

(4) Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása, melynek érdekében kiemelt feladatként kezeli:

a) Az élet minőségi gazdagításához, az ünnepek együttes öröméhez, az esztétikai élmények megéléséhez, az egyetemes, a kisebbségi, a helyi kultúra értékeinek megismeréséhez művelődési alkalmak, folyamatok biztosítását.

b) A színházi előadások, hangversenyek, kiállítások széleskörű kínálatának biztosítását, irodalmi estek, filmklubok, művészeti, baráti körök szervezését.

c) Népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívását, működésének segítését, találkozók, fesztiválok rendezését.

d) Elősegíti a nemzeti, kisebbségi, etnikai rendezvények, helyi ünnepek, évfordulók; a világi és egyházi hagyományos ünnepek közismertté tételét.

e) A különböző korosztályok eltérő szórakozási és közösségi igényeihez kultúrált lehetőségeket, speciális kisközösségek szervezését támogatja.

f) A hazai és nemzetközi kulturális értékek (információk és dokumentumok) gyűjtése, megőrzése, feltárása és rendelkezésre bocsátása.

(5) Az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása, melynek érdekében kiemelt feladatként kezeli:

a) Az amatőr művészeti csoportok, körök, klubok, társaságok, egyesületek, együttesek, közösségek tartalmi munkájának szakmai segítését, anyagi és infrastrukturális támogatását, közművelődési színtér biztosítását.

b) Tanfolyamok, alkotóműhelyek és táborok kínálatának szélesítését.

c) A népművészeti hagyományos tevékenységének gyakorlásához infrastrukturális és anyagi segítség nyújtását, a népi iparművészeti képességek fejlesztéséhez tanfolyamok, nyári táborok szervezését, bemutatók, kiállítások rendezését, tehetséggondozást.

d) Ismeretszerző információk biztosítása közgyűjtemények támogatásával.

(6) A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése, melynek érdekében kiemelt feladatként kezeli:

a) Különböző életkorú, érték- és érdekrendszerű civil közösségek művelődési szándékainak támogatását.

b) A településfejlesztő, természet-, környezet- és érdekvédő, közéleti, helytörténeti, tudományos körök, egyesületek összefogását, számukra fórumok, bemutató estek szervezését.

c) A különböző rétegek és korosztályok együttműködési alkalmainak, tevékenységének támogatását. Az ifjúság érdekérvényesítési művelődési kezdeményezéseinek intézményi segítését.

d) Önigazgatási fórumok, vitaestek, találkozók szervezését, szolidaritási akciók fogadását, különböző civil közösségek közötti együttműködés kezdeményezését, közösségi tér biztosítását.

e) Közhasznú információk szolgáltatása.

(7) A különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése, melynek érdekében kiemelt feladatként kezeli:

a) Különböző művelődési alkalmak kínálatát, együttműködési lehetőségek szervezését a helyi közművelődés szereplőivel.

b) Az egymástól eltérő jellegű, tárgyú és műfajú kulturális értékek találkozóinak segítését, közös programok, fórumok szervezésének ösztönzését.

c)7 Kapcsolatépítést a közművelődés vármegyei, országos szervezeteivel, a határon túli magyarság művelődési közösségeivel, a testvérvárosok kulturális intézményeivel, művelődési, művészeti egyesületeivel.

(8) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása, melynek érdekében kiemelt feladatként kezeli:

a) A közművelődési intézményekben, a közösségi színtereken a polgárok tájékozódásához, a közösségi művelődéséhez, alkotó tevékenységének elősegítéséhez és rekreációjához a célnak megfelelő, esztétikus környezet és infrastruktúra, valamint az adott tevékenységet segítő, animáló szakember biztosítását.

b) A szabadidő kulturált eltöltésének támogatása közkönyvtári szolgáltatásokkal.

(9) Egyéb művelődési lehetőségek biztosítása, melynek érdekében kiemelt feladatként kezeli:

a) A közművelődési intézményekben kulturális szolgáltatások és információk nyújtását, a művelődést szolgáló árucikkek forgalmazását.

b) Nyilvánosság megteremtését a helyi médiákon keresztül.

c) Közérdekű, közhasznú kiállítások rendezését, vándoroltatását, programok szervezését.

d) A kulturális turizmus segítését.

e) A lakosság különböző művelődési célú, illetve közösségi tér igényű programjának segítését, közművelődési színtér biztosítását.

(10)8 A város közigazgatási területén lévő muzeális intézmény és könyvtár közművelődési tevékenységének támogatása, melynek érdekében kiemelt feladatként kezeli:

a) A kultúraközvetítő, közművelődési tevékenységgel történő hozzájárulást az egész életen át tartó tanulás folyamatához.

b) Közművelődési rendezvények és egyéb programok szervezésének, valamint közművelődési kiadványok megjelentetésének támogatását.

III. Fejezet

KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS SZERVEZETI KERETEI

5. § (1) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait elsősorban saját fenntartású közművelődési és közgyűjteményi intézményein, továbbá egyéb szervezeteken keresztül végzi.

(2)9 Az Egerszeg Fesztivál és az Országos Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték elnevezésű városi rendezvények lebonyolítására kizárólagosan a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. (Zalaegerszeg, Széchenyi tér 3-5.), az Egerszegi Advent elnevezésű városi rendezvény lebonyolítására kizárólagosan a Zalaegerszegi Rendezvényszervező Kft. (Zalaegerszeg, Kazinczy Ferenc tér 11.) jogosult.

(3)10

A KÖZMŰVELŐDÉSI FELADAT-ELLÁTÁST ÉS SZOLGÁLTATÁST BIZTOSÍTÓ INTÉZMÉNYEK11

6. § (1) A közművelődési szolgáltatás működéssel és fenntartással kapcsolatos feltételeinek biztosítása kötelező önkormányzati feladat, amelynek ellátására Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata költségvetési intézményként fenntartja a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központot, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárat és a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságát, mint vármegyei hatókörű intézményeket.

(2) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése megalkotja és módosítja az intézmények alapító okiratát, jóváhagyja a szervezeti és működési szabályzatukat, költségvetési tervüket, gondoskodik rendszeres szakmai és pénzügyi ellenőrzésükről.

(3) Önkormányzati fenntartású közművelődési intézmény létesítése, átszervezése, megszüntetése, tevékenységének 60 napon túli szüneteltetése esetén az önkormányzati testületi döntés meghozatala előtt 30 nappal a miniszter véleményét beszerzi és annak tartalmát a testülettel ismerteti.

A KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNYEK MŰKÖDÉSÉNEK ALAPVETŐ FELTÉTELEI

7. § (1) Az intézményeknek önálló épülettel a törvényben, valamint e rendeletben meghatározott szolgáltatási feladataikhoz alkalmas és méltó intézményi megjelenéssel, infrastruktúrával, tárgyi feltételekkel kell rendelkezniük, amely tükrözi azt a közösségi, szellemi értéket, amit az intézmény képvisel. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít információ-technikai eszközökkel való ellátottságukra, azok korszerűsítésére.

(2)12 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése nevezi ki a közművelődési intézmény vezetőjét.

(3)13 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének kulturális ügyekért felelős szakbizottsága a Közgyűlés által átruházott hatáskörben jóváhagyja a közművelődési intézmények használati szabályait, szervezeti és működési szabályzatát, éves munkatervét, művelődési programját, valamint beszámolóját.

A KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNYEK SZOLGÁLTATÁSAI

8. § (1) A 6. § (1) bekezdésben felsorolt intézmények az alapító okiratukban, valamint a 4. §-ban rögzített alapfeladatok teljesítésével járulnak hozzá a közösségi és kulturális célok megvalósításához.

(2) Az intézmények közművelődési, szakmai feladatokat önállóan és partnereikkel együttműködve végzik.

(3) Az intézmények szolgáltatásai részben díjmentesek, részben díjkötelesek. Az alaptevékenységgel kapcsolatos díjmentes, illetve díjköteles szolgáltatások körét és mértékét az intézmények a törvény előírása alapján Alapító Okiratban valamint a Szervezeti és Működési Szabályzatban határozzák meg.

IV. Fejezet

A KÖZMŰVELŐDÉS FINANSZÍROZÁSA14

9. § (1) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata az e rendeletben megfogalmazott közművelődési feladatait alapvetően költségvetésből finanszírozza, amelynek forrása saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, más szervezetektől pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az éves költségvetési rendeletben biztosítja az intézményfenntartás költségeit, a szakmai és kisegítő munkakörök bérköltségeit, a technikai-műszaki feltételeket, az intézmények elfogadott költségvetési terve alapján a közművelődési tevékenységek megvalósításához szükséges pénzeszközöket.

(3) A közművelődési szervezők és alkotók feladatainak és törekvéseinek finanszírozását szolgálja a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány.

(4) A klubok, szakkörök, társaskörök, nonprofit közösségi szervezetek (a továbbiakban: közösségek) számára a 9. § (3) bekezdésében meghatározott formákon túl biztosított önkormányzati támogatás mértéke és módja a végzett tevékenység jellege, hagyományai alapján eltérő. Legfőbb formái:

a) ingyenes, vagy kedvezményes infrastruktúra-használat a közművelődési intézmények bázisán,

b) ellátott tevékenységeik támogatása a közművelődési intézmények éves költségvetésén belül,

c) közművelődés szakmai, szervezői ellátás, illetve segítségadás, tanácsadás.

(5) A közösségek közművelődési intézményi bázison megvalósuló támogatásának mértékéről és módjáról a közművelődési intézmények vezetői jogosultak dönteni.

(6) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata az alaptevékenységen túli többlet szakmai feladatok megvalósítását szolgáló intézményi pályázati tevékenységet ösztönzi, támogatja az intézményekben a pályázati érdekeltségi rendszer kialakítását.

(7) Az intézmény többletbevételei az alaptevékenységen túl többlet szakmai feladatok megvalósítását szolgálják. Az intézmények minden olyan bevétel-orientált tevékenységet folytathatnak, amelyek nem gátolják az alapfeladatok ellátását.

(8) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata egyedi közművelődési megállapodásokat köthet saját fenntartású intézményei által el nem látott közművelődési feladatokra.

V. Fejezet

A KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSÁNAK SZAKEMBERIGÉNYEI

10. § (1)15 Az önkormányzati fenntartású közművelődési és közgyűjteményi intézményekben a foglalkoztatottak létszámának meghatározására a törvény 93-94 §-aiban, a munka törvénykönyvéről szóló törvényben foglalt szabályok alapján kerül sor.

(2)16 Az (1) bekezdésben meghatározott intézményekben foglalkoztatottak létszámát a közgyűlés a költségvetési rendeletében állapítja meg a kötelezően ellátandó feladatokhoz igazítva.

11. § (1)17 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata jelen rendeletben vállalt közművelődési feladatainak érdekében épít a városban működő valamennyi közművelődési tevékenységet végző intézmény segítségére és együttműködésére.

(2)18 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata, közművelődési és közgyűjteményi intézményei, valamint a rendelet hatálya alá tartozó önkormányzati szervei közművelődési munkájuk során kapcsolatot tartanak a szakterületet irányító minisztériummal, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft-vel, a Zalaegerszegi Tankerületi Központtal, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrummal, a Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központtal, a kulturális és közösségi civil szervezetekkel.

HATÁLYBA LÉPTETÉS

12. §19 (1a) Jelen önkormányzati rendelet 1999. július 1-jén lép hatályba.

(1b) Az 53/2005. (XI.25.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2005. november 26-án lépnek hatályba.

(1c) A 26/2007. (VI.15.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2007. június 15-én lépnek hatályba.

(1d) A 2/2008. (II.15.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2008. február 15-én lépnek hatályba.

(1e) Az 58/2009. (XII.23.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2009. december 23-án lépnek hatályba.

(1f) A 33/2013. (X.31.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2013. november 1. napján lépnek hatályba.

(1g) A 14/2018. (V.25.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2018. május 26. napján lépnek hatályba.

1

A 33/2013. (X.31.) önk. rend. 8. § (2) bek. mód.

2

A bevezető a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 33/2013. (X.31.) önk. rend. 1. § mód. Az 1. § a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2. § a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 33/2013. (X.31.) önk. rend. 2. § mód. A 3. § f) pontja a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 4. § (2) bekezdését a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 12. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 4. § (7) bekezdés c) pontja a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

8

A 33/2013. (X.31.) önk. rend. 3. §-a iktatta be.

9

A 14/2018. (V.25.) önk. rend. 1. § mód. Az 5. § (2) bekezdése a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

10

Az 5. § (3) bekezdését a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 12. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

11

Az „A KÖZMŰVELŐDÉSI FELADAT-ELLÁTÁST ÉS SZOLGÁLTATÁST BIZTOSÍTÓ INTÉZMÉNYEK” alcím (6. §) a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

12

Az 53/2005. (XI.25.) sz. rendelet 3. §-a mód. A 7. § (2) bekezdése a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

13

A 33/2013. (X.31.) önk. rend. 5. § mód. A 7. § (3) bekezdése a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

14

Az IV. Fejezet (9. §) a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

15

A 33/2013. (X.31.) önk. rend. 6. § mód. A 10. § (1) bekezdése a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

16

A 33/2013. (X.31.) önk. rend. 6. § mód.

17

A 11. § (1) bekezdése a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

18

A 14/2018. (V.25.) önk. rend. 4. § mód.

19

A 12. § a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.