Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 32/2001. (X.27.) önkormányzati rendelete

a helyi jelentőségű természeti értékek védelméről

Hatályos: 2019. 11. 28

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése 32/2001. (X.27.) önkormányzati rendelete

a helyi jelentőségű természeti értékek védelméről

2019.11.28.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. § (1) bekezdés b) pontjában és 36. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy a természetvédelmi törvénnyel összhangban védelmet biztosítson a természeti értékeknek az országosan is védett egyedi fajok nagyobb előfordulási helyeinek természeti területté nyilvánításával, valamint helyi jelentőségük miatt arra érdemes növény és állatfajok, természeti tájak, élő vizek természetes állapotának megőrzésével biztosítsa azok megmaradását, védelmét.

2. § Jelen rendelet hatálya kiterjed a rendeletben megjelölt, országosan védett természeti értékeknek helyi egyedeire, illetve a helyi természeti értékekre, valamint ezek tulajdonosaira, kezelőire, használóira.

3. § A természeti értékek és terület kiemelt oltalma a védetté nyilvánítással jön létre.

4. § (1) Védetté nyilvánításra bárki javaslatot tehet.

(2) A védetté nyilvánításhoz szükséges előkészítő eljárást a jegyző folytatja.

5. § (1) Ha valamely védelemre tervezett terület jelentős károsodásának veszélye áll fenn, a jegyző - az érdekelt hatóságok véleményének kikérése mellett - a területet azonnal végrehajtható határozattal, egy alkalommal ideiglenesen védetté nyilváníthatja.

(2) A határozatban előírhatja a terület kezelésével, a természeti értékek megóvásával kapcsolatos kötelezettségeket, továbbá a veszélyeztető tevékenység folytatását korlátozhatja, felfüggesztheti, illetve megtilthatja.

(3) Az ideiglenes védettség a végleges védettséget kimondó jogszabály hatálybalépéséig, de legfeljebb 3 hónapig tartható fenn.

6. § (1) A helyi természetvédelmi területek védettségét az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyezni, és erről az ingatlantulajdonosokat értesíteni kell.

(2) A helyi jelentőségű védett természeti területen az igazgatóságot követően Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatát elővásárlási jog illeti meg. Az elővásárlás jogát az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni.

7. § (1) A helyileg védett természeti területen a jogszabályokban meghatározott előírások teljesítése érdekében a jegyző az érintetteket kötelezheti az eredeti állapot helyreállítására, különösen a károsodott természeti érték és terület, továbbá a védett természeti érték és terület helyreállítására.

(2) A helyi védettségű természeti területen a jegyző korlátozhatja, felfüggesztheti vagy megtilthatja a védett természeti értéket és területet károsító vagy súlyosan veszélyeztető tevékenységet.

(3) A jogszabályokban meghatározott eljárások, korlátozások megszegőivel szemben a jegyző természetvédelmi bírságot szab ki a 33/1997. (II. 20.) Korm. rendelet alapján.

(4) 2A természetvédelmi bírság teljes összegében a környezetvédelmi alap természetvédelmi részének bevételét képezi.

8. § A védett természeti területekre kezelési tervet kell készíteni. A kezelési tervet a jegyző készíti el jelen rendelet hatálybalépését követő egy éven belül.

9. § (1) A helyi védettség alá tartozó természetvédelmi területen természetvédelmi érdekből elrendelt mező- és erdőgazdasági korlátozás, illetve tilalom esetén, vagy a termelésszerkezet jelentős megváltoztatásának előírása következtében a tulajdonos tényleges kárát meg kell téríteni.

(2) A tulajdonos, vagyonkezelő, használó köteles tűrni a természetvédelmi hatóságnak a védett természeti érték és terület oltalma, tudományos megismerése, bemutatása érdekében végzett tevékenységét, így különösen a természetvédelmi érték megközelítését, bemutatását, őrzését, állapotának ellenőrzését, és a hatósági tájékoztató, valamint eligazító táblák elhelyezését.

(3) A tulajdonos, vagyonkezelő, használó köteles tűrni, hogy a természetvédelmi hatóság a természeti érték oltalma, tudományos megismerése érdekében ingatlanát időlegesen használja, arra használati jogot szerezzen, vagy tulajdonjogát egyébként korlátozza.

(4) A (2)-(3) bekezdésekben meghatározott tevékenységekkel okozott tényleges kárt meg kell téríteni.

(5) A kártalanításra a mindenkori költségvetésben fedezetet kell biztosítani.

A védetté nyilvánítás helyi és területi megjelölése és indoklása

10. §3 Az országosan védett növény- és állatfajok gyakori előfordulási helyei, illetve a helyi természeti értékek előfordulási helyei alapján helyi védettség alá kerülnek az alábbi területek:

1. Csácsi arborétum

2. Deák téri park

3. platánsorok ( Platán sor, Landorhegyi út, Zrínyi út, Bíró M. út)

4. Dózsa-liget

5. Göcsej-Palatinus Étterem és Panzió kertje

6. szenterzsébethegyi gesztenyefa

7. olai temetőben lévő hársfa

8. olai vasútállomásnál lévő hársfák

9. botfai vadgesztenyesor

10. Azáleás-völgy

11. 20145 hrsz.-ú ingatlanon lévő hársfa

12. Zalaegerszeg, Kossuth Lajos u. 3. sz. alatti hársfa

13. Parkerdő

14. Pálosfai-patak völgye

15. Bozsoki-domb

16. Bozsoki és Szabadság u. K-i oldalán lévő gömbkőris fasor

17. Andráshida utca 33/A. szám alatti, 7288/13 hrsz-ú ingatlan parkja

18. Batthyányi u. 2. sz. alatti Göcseji Múzeum előtt álló juharlevelű platánfa

11. § (1) A Csácsi arborétum helyi természetvédelmi terület.

(2) A védetté nyilvánítás célja az arborétum területén található változatos erdei élőhelyen a jelenlegi természetközeli állapotok fenntartása, az ott lévő természeti értékek megőrzése, a kialakított dendrológiai gyűjtemény hosszú távú fenntartása és a lakosság pihenését, kikapcsolódását szolgáló helyszín biztosítása.

(3) 4Az érintett ingatlanok jellegét, kiterjedését, a védetté nyilvánítás indokát, természetvédelmi célját, a helyrajzi számait, a védett területen lévő természetes, illetve természetközeli növénytársulásokat és azokon, mint élőhelyeken élő állatvilágot, valamint a védelmükre vonatozó kezelés terv irányelveit az 1. sz. melléklet tartalmazza.

12. § (1) A Deák téri park védett természeti terület.

(2) A védetté nyilvánítás célja a park területén található dendrológiai értékek, különösen a idős, hatalmas fák védelme.

(3) 5Az érintett ingatlan jellegét, kiterjedését, a védetté nyilvánítás indokát, természetvédelmi célját, helyrajzi számát, a védett területen lévő természetes, illetve természetközeli növénytársulásokat, valamint a védelmükre vonatozó kezelés tervét a 2. sz. melléklet tartalmazza.

13. § (1) Védett természeti értékek a Platán soron, a Landorhegyi úton, a Zrínyi úton és a Bíró M. úton található platánsorok.

(2) A védetté nyilvánítás célja a vegetációs időszakban jelentős esztétikai értéket jelentő fák védelme.

(3) 6Az érintett ingatlanok jellegét, kiterjedését, a védetté nyilvánítás indokát, természetvédelmi célját, helyrajzi számát, valamint a platánsorok védelmére vonatozó kezelés tervét a 3. sz. melléklet tartalmazza.

14. § (1) A Dózsa-liget védett természeti terület.

(2) A védetté nyilvánítás célja a park területének növény- és állatvilágának védelme.

(3) 7Az érintett ingatlan jellegét, kiterjedését, a védetté nyilvánítás indokát, természetvédelmi célját, helyrajzi számát, a védett területen lévő természetes, illetve természetközeli növénytársulásokat, valamint a védelmükre vonatozó kezelés tervét a 4. sz. melléklet tartalmazza.

15. §8 (1) A Göcsej-Palatinus Étterem és Panzió kertje védett természeti terület.

(2) A védetté nyilvánítás célja a kertben található dendrológiai értékek védelme.

(3) Az érintett ingatlan jellegét, kiterjedését, a védetté nyilvánítás indokát, természetvédelmi célját, helyrajzi számát, a védett területen lévő természetes, illetve természetközeli növénytársulásokat, valamint a védelmükre vonatozó kezelés tervét az 5. sz. melléklet tartalmazza.

16. § (1) Védett természeti érték a szenterzsébethegyi gesztenyfa.

(2) A védetté nyilvánítás célja az idős korával jelentős botanikai, agrártörténeti és esztétikai értéket képviselő gesztenyefa hosszútávú védelme.

(3) 9Az érintett ingatlan jellegét, kiterjedését, a védetté nyilvánítás indokát, természetvédelmi célját, helyrajzi számát, valamint a gesztenyefa védelmére vonatozó kezelés tervét a 6. sz. melléklet tartalmazza.

17. § (1) Védett természeti érték az olai temetőben lévő hársfa.

(2) A védetté nyilvánítás célja az idős korával jelentős botanikai és esztétikai értéket képviselő hársfa hosszútávú védelme.

(3) 10Az érintett ingatlan jellegét, kiterjedését, a védetté nyilvánítás indokát, természetvédelmi célját,helyrajzi számát, valamint a hársfa védelmére vonatozó kezelés tervét a 7. sz. melléklet tartalmazza.

18. § (1) Védett természeti értékek az olai vasútállomásnál lévő hársfák.

(2) A védetté nyilvánítás célja az idős korával jelentős botanikai és esztétikai értéket képviselő hársfák hosszútávú védelme.

(3) 11Az érintett ingatlan jellegét, kiterjedését, a védetté nyilvánítás indokát, természetvédelmi célját, helyrajzi számát, valamint a hársfák védelmére vonatozó kezelés tervét a 8. sz. melléklet tartalmazza.

19. § (1) Védett természeti érték a botfai (Botfa u., Várberki u.) vadgesztenyesor.

(2) A védetté nyilvánítás célja az idős korával jelentős botanikai és esztétikai értéket képviselő vadgesztenyefák hosszútávú védelme.

(3) 12Az érintett ingatlan jellegét, kiterjedését, a védetté nyilvánítás indokát, természetvédelmi célját, helyrajzi számát, valamint a vadgesztenyefák védelmére vonatozó kezelés tervét a 9. sz. melléklet tartalmazza.

20. §13 (1) Védett természeti érték a Zalaegerszeg -Csács 20145 hrsz-ú területen lévő hársfa.

(2) A védetté nyilvánítás célja az idős korával jelentős botanikai és esztétikai értéket képviselő hársfa hosszútávú védelme.

(3) Az érintett ingatlan jellegét, kiterjedését, a védetté nyilvánítás indokát, természetvédelmi célját, helyrajzi számát, valamint a hársfa védelmére vonatozó kezelés tervét a 10. sz. melléklet tartalmazza.

21. §14 (1) Védett természeti érték a Zalaegerszeg 3135/10 hrsz-ú területen lévő hársfa.

(2) A védetté nyilvánítás célja az idős korával jelentős botanikai és esztétikai értéket képviselő hársfa hosszútávú védelme.

(3) Az érintett ingatlan jellegét, kiterjedését, a védetté nyilvánítás indokát, természetvédelmi célját, helyrajzi számát, valamint a hársfa védelmére vonatozó kezelés tervét a 11. sz. melléklet tartalmazza.

22. §15 (1) Az Azáleás-völgy helyi természetvédelmi terület.

(2) A védetté nyilvánítás célja a völgy területén a jelenlegi természetközeli állapotok fenntartása, az ott lévő természeti értékek megőrzése, a kialakított dendrológiai gyűjtemény hosszú távú fenntartása és a lakosság pihenését, kikapcsolódását szolgáló helyszín biztosítása.

(3) Az érintett ingatlan meghatározását, jellegét, kiterjedését, a védetté nyilvánítás indokát, természetvédelmi célját, a védett területen lévő természetes, illetve természetközeli növénytársulásokat, valamint a védelmükre vonatozó kezelés tervét a 12. sz. melléklet tartalmazza.

22/A. §16 (1) A Parkerdő helyi természetvédelmi terület.

(2) A védetté nyilvánítás célja az erdő területén található változatos erdei élőhelyen a jelenlegi természetközeli állapotok fenntartása, az ott lévő természeti értékek megőrzése, a terület növény- és állatvilágának védelme, a kialakított dendrológiai gyűjtemény hosszú távú fenntartása és a lakosság pihenését, kikapcsolódását szolgáló helyszín biztosítása.

(3) Az érintett ingatlanok jellegét, kiterjedését, a védetté nyilvánítás indokát, természetvédelmi célját, a helyrajzi számait, a védett területen lévő természetes, illetve természetközeli növénytársulásokat és azokon, mint élőhelyeken élő állatvilágot, valamint a védelmükre vonatozó kezelés tervét a 13. melléklet tartalmazza.

22/B. §17 (1) A Pálosfai-patak völgye helyi természetvédelmi terület.

(2) A védetté nyilvánítás célja az erdő területén található változatos erdei élőhelyen a jelenlegi természetközeli állapotok fenntartása, az ott lévő természeti értékek megőrzése, a terület növény- és állatvilágának védelme.

(3) Az érintett ingatlanok jellegét, kiterjedését, a védetté nyilvánítás indokát, természetvédelmi célját, a helyrajzi számait, a védett területen lévő természetes, illetve természetközeli növénytársulásokat és azokon, mint élőhelyeken élő állatvilágot, valamint a védelmükre vonatozó kezelés tervét a 14. melléklet tartalmazza.

22/C. §18 (1) A Bozsoki-domb helyi természetvédelmi terület.

(2) A védetté nyilvánítás célja a területén található változatos élőhelyen a jelenlegi természetközeli állapotok fenntartása, az ott lévő természeti értékek megőrzése, a terület növény- és állatvilágának védelme.

(3) Az érintett ingatlanok jellegét, kiterjedését, a védetté nyilvánítás indokát, természetvédelmi célját, a helyrajzi számait, a védett területen lévő természetes, illetve természetközeli növénytársulásokat és azokon, mint élőhelyeken élő állatvilágot, valamint a védelmükre vonatozó kezelés tervét a 15. melléklet tartalmazza.

22/D. §19 (1) Védett természeti érték a Bozsoki és Szabadság u. K-i oldalán lévő gömbkőris fasor.

(2) A védetté nyilvánítás célja a fasor esztétikai állapotának és a településrész egységes utcaképének megőrzése.

(3) Az érintett ingatlan jellegét, kiterjedését, a védetté nyilvánítás indokát, természetvédelmi célját, helyrajzi számát, valamint a fasor védelmére vonatozó kezelés tervét a 16. melléklet tartalmazza.

22/E. §20 (1) Az Andráshida utca 33/A. szám alatti, 7288/13 hrsz-ú ingatlan parkja védett természeti terület.

(2) A védetté nyilvánítás célja a park esztétikai állapotának és az összefüggő zöldterületnek a megőrzése.

(3) Az érintett ingatlan jellegét, kiterjedését, a védetté nyilvánítás indokát, természetvédelmi célját, helyrajzi számát, valamint a terület védelmére vonatozó kezelés tervét a 17. melléklet tartalmazza.

22/F. §21 (1) Védett természeti érték a Batthyányi u. 2. sz. alatti Göcseji Múzeum előtt álló juharlevelű platánfa.

(2) A védetté nyilvánítás célja az idős korával jelentős botanikai és esztétikai értéket képviselő juharlevelű platánfa hosszútávú védelme.

(3) Az érintett ingatlan jellegét, kiterjedését, a védetté nyilvánítás indokát, természetvédelmi célját, helyrajzi számát, valamint a juharlevelű platánfa védelmére vonatkozó kezelési tervét a 18. melléklet tartalmazza.

Záró rendelkezések

23. §22 (1) Jelen rendelet Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata hivatalos lapjában való kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a 17/1993. (VI. 4.) számú rendelet hatályát veszti.

(3) A 42/2005. (X.28.) sz. önkormányzati rendelet 6. §-ával módosított rendelkezések 2005. november 1-jén lépnek hatályba, melyeket a hatályba lépése után indult ügyekben és a megismételt eljárásban kell alkalmazni.

(4) A 66/2007. (XII.28.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2007. december 29-én lépnek hatályba.

(5) A 29/2010. (IX.24.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2010. szeptember 25-én lépnek hatályba.

(6) A 38/2015. (XI.27.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2015. november 28-án lépnek hatályba.

(7) A 19/2017. (VI.23.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2017. június 24-én lépnek hatályba.

(8) A 9/2019. (III.08.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2019. március 9. napján lépnek hatályba.

(9) A 37/2019. (XI.27.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2019. november 28. napján lépnek hatályba.

1. melléklet23

1. 1. A Csácsi arborétum természetvédelmi terület természeti értékei

1.1.1. A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A várostól keletre húzódó összefüggő erdőterület egy részét, a Csácsi arborétumot helyi védelem alá kell helyezni az ott lévő botanikai- dendrológiai- és zoológiai értékek miatt. Az erdő a zalai klimax erdőtársulások, a gyertyános-tölgyesek, bükkösök, jellemző, fajgazdag reprezentáns képviselője. A területen lévő forrás és környéke az 1996. évi LIII. törvény 23. § 2, és 3/b pontja alapján ex lege védelemben részesül. Az itt található ökoszisztéma védelmében korlátozásokat kell elrendelni. Az értékes dendrológiai gyűjtemény kezelése, fejlesztése, fenntartása továbbra is az erdészet feladata.
A Csácsi arborétum egyúttal a város kedvelt kirándulóerdeje, így a rekreációs funkció további fenntartása, erősítése szükséges.
1.1.2. Növénytársulások:
A terület élőhelyeinek tipizálása az Európai Unió Habitat Direktívájában megfogalmazottak alapján, a hazai viszonyokra kidolgozott Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozó Rendszer (Á-NÉR) kategóriáinak megfelelően, miáltal a területjellemzés EU kompatibilissé válik.
E1 Franciaperjés dombvidéki rétek CORINE: 36.5, 38.2
Völgyek, tápanyagban gazdag talajok magasfűvű, fajgazdag kaszálórétjei
K3 Nyugat-délnyugat-dunántúli bükkösök és gyertyános tölgyesek
CORINE: 41.C222, 41.2A11
Magas, jó növekedésű, üde szubmontán erdők a Délnyugat-Dunántúlon
J3 Bokorfüzesek CORINE: 44.12
Vízfolyások mentén, azok szegélyein kialakult cserje nagyságú bokorerdők, ligeterdők
J5 Égerligetek CORINE: 44.31
Dombvidéki patakokat kísérő, de ritkán folyók magasabb árterén is megtalálható éger alkotta erdők
S5 Egyéb tájidegen fenyvesek CORINE: 83.3111
Luc- jegenye- vörös- duglász- simafenyővel létesített ültetvényszerű állományok, gyakran gyepszint nélkül.
U8 Folyóvizek CORINE: 24
Állandó, egyirányú, a magasabb térszinttől az alacsonyabb felé mozgó felszíni vizek
U9 Állóvizek CORINE: 22.1
Állandó egyirányú mozgással nem rendelkező felszíni vizek
1.1.3. Védett növényfajok

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld.

Szálkás pajzsika (Dryopteris carthusiana)

20 tő

5 000.-

Szártalan kankalin (Primula vulgaris)

Többszáz tő

2 000.-

Farkasboroszlán (Daphne mezereum)

15tő

10 000.-

Ciklámen (Cyclamen purpurascens)

50 tő

5 000.-

Pirítógyökér (Tamus communis)

50 tő

2 000.-

Kétlevelű sarkvirág (Plathanthera bifolia)

10 tő

2 000.-

Tavaszi tőzike (leucojum vernum)

150 tő

2 000.-

Kardos madársisak (Cephalanthera longifolia)

10 tő

5 000.-

1.2. A Csácsi arborétum természetvédelmi terület kezelésének irányelvei
A területen található természeti értékek hosszútávú fennmaradásához megfelelő kezelési tervet kell készíteni. A tervben az alábbi kezeléseket kell részletesen kidolgozni:
erdők természetközeli, ökológiai szemléletű erdészeti kezelése
természetes gyepek fenntartó kezelése (kaszálás, gyomtalanítás, bokorirtás, stb.)
zavart, gyomos területek kezelése (kaszálás, fásítás, egyebek)
tájidegen növényfajok spontán terjeszkedésének visszaszorítása (akác, aranyvessző)
az értékes vizes élőhely, forrás környékének természetszerű fenntartása
Jelenlegi tulajdoni viszonyok:
Az erdők állami tulajdonban vannak.
Kezelő:
A Csácsi arborétum a Zalaerdő Rt 7. sz. Zalaegerszegi Erdészetének kezelésében van.
Tervezett tulajdoni viszonyok:
Az élőhely hosszútávú fennmaradását a jelenlegi kezelő biztosíthatja.
Korlátozások:
Az erdőben az erdészeti tevékenységet meghatározó ütemtervezést az erdő hosszútávú fenntartásának szem előtt tartásával kell elkészíteni.
1.3. A Csácsi arborétum természetvédelmi terület ingatlanának helyrajzi száma

Sor-szám

Helyrajzi szám

Művelési ág

Terület (m2)

Termőhelyi értékszám
(aranyk.)

Tulajdonos

1.

01039/3

erdő

1695

-

Magyar Állam

2.

01039/4

erdő

3119

-

Magyar Állam

3.

01039/5

erdő

325

-

Magyar Állam


4.

01039/6
a alrészlet

erdő

736789

-


Magyar Állam

d alrészlet

erdő és épület

772364

-

5.

01039/7

erdő

1429

-

Magyar Állam

6.

01039/8

erdő

3266

-

Magyar Állam

2. melléklet

2. 1. Deák téri park természetvédelmi terület természeti értékei

2.1.1. A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A Deák téri park a Megyei Könyvtár, Megyei Bíróság, Sütő utca, Várkör utcák által határolt park.
A védelem célja: a park területén található dendrológiai értékek védelme, kiváltképp az itt található idős, hatalmas fák védelme, melyek a vegetációs időszakban jelentős esztétikai értéket képviselnek.
2.1.2. Növénytársulások:
A terület tipizálása az Európai Unió Habitat Direktívájában megfogalmazottak alapján, a hazai viszonyokra kidolgozott Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozó Rendszer (Á-NÉR) kategóriáinak megfelelően, miáltal a területjellemzés EU kompatibilissé válik.
P6M Kastélyparkok és arborétumok az egykori vegetáció nyomaival CORINE: 85.1
Urbánus környezetben parkok, arborétumok az egykori –általában ligeterdei, réti-vegetáció maradványaival, regenerálódásával.
2.1.3. Védett növényfajok
(A védelem helyi jelentőségű, a faj országosan törvényben nem védett)

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld

Juharlevelű platán (Platanus x hybrida)

5 tő

-

2.24 2. Deák téri park természetvédelmi terület kezelési terve:

- A burkolatok felújításakor gondoskodni kell arról – ahol ez szükséges – hogy nagyobb földfelület maradjon szabadon a fák tövénél.
- A platánokról az elszáradt ágakat el kell távolítani, az ághelyeket védőkezelni kell.
A fák egyenkénti leírását és részletes kezelési tervét a közgyűlés által elfogadott kezelési terv tartalmazza.
Jelenlegi tulajdoni viszonyok: A terület Önkormányzati tulajdonban van.
Kezelő: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
Tervezett tulajdoni viszonyok: A védett fasor hosszútávú fennmaradását a jelenlegi kezelő biztosíthatja.

2. 3. Deák téri park természetvédelmi terület ingatlanának helyrajzi száma

Sor-szám

Helyrajzi szám

Művelési ág

Terület (m2)

Termőhelyi értékszám
(aranyk.)

Tulajdonos

1.

3620

Park

0,35 ha

-

Zalaegerszeg MJV. Önkormányzat

3. melléklet25

3. 1. Platánsorok természetvédelmi területek természeti értékei

3.1.1. A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

Platán sor:
A Platán sor Ola utca és Göcseji úti kereszteződés között útszakaszon az út két oldalán található platánfák (104/102 db).
Landorhegyi út:
A Landorhegyi úton a Platán sor és a Madách utcai kereszteződés között útszakaszon az út két oldalán található platánfák (58 db).
Zrínyi M. út:
A Zrínyi M. utca nyugati oldalán található platánfák (18 db).
Bíró Márton utca:
A Bíró M. utca keleti oldalán található platánfák (33 db).
A védelem célja: az út mellett álló hatalmas platánok a vegetációs időszakban jelentős esztétikai értéket jelentenek.
3.1.2. Növénytársulások:
A terület – mint élőhely - tipizálása az Európai Unió Habitat Direktívájában megfogalmazottak alapján, a hazai viszonyokra kidolgozott Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozó Rendszer (Á-NÉR) kategóriáinak megfelelően, miáltal a területjellemzés EU kompatibilissé válik.
S7M Facsoportok, erdősávok, fasorok CORINE: 84.1, 84.3
Urbánus környezetben védelmi, esztétikai céllal létesített
kis kiterjedésű, többnyire vonalas jellegű facsoportok
3.1.3. Védett növényfajok
(A védelem helyi jelentőségű, a faj országosan törvényben nem védett)

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld

Juharlevelű platán (Platanus x hybrida)

Össz.: 315 tő

-

3.2. A platánsorok kezelési terve
3.2.1. Platán sor
Ø Az elszáradt, beteg, tőkorhadt fákat az egyenkénti leírásnak megfelelően ki kell vágni.
Ø Az elszáradt ágakat évente, a lombfakadás előtt el kell távolítani..
Ø Gondoskodni kell a hiányzó fák pótlásáról.
Ø A kivágásra kerülő fákat azonnal pótolni kell.
Ø Ahol a fák összeérnek a lámpaoszloppal (ÉK-i oldal 40., 82. fa) gondoskodni kell a lámpaoszlop áthelyezéséről.
Ø Vizsgálandó a járda és a közút közötti zöldsáv állapota, a szabálytalan várakozásból – zöldsávon – keletkező károsodásokat meg kell szüntetni.
Ø A koronaalakítás miatt levágott ágak ághelyeit méhviasszal kell védőkezelni.
Ø Javasolt a fasor védettségét jelölő táblák elhelyezését.
Ø Az egyenkénti leírásban foglaltak szerint kell eljárni.
3.2.2. Landorhegyi utca:
Ø A száraz ágakat el kell távolítani a koronákból.
Ø Szükség szerint a koronákat alakítani kell.
Ø Az úttest és a járda közötti zöldsávot karban kell tartani.
Ø Azoknál a fáknál, ahol az autók lejárták a földet a gyökerekről, a talajt vissza kell tölteni és meg kell akadályozni a zöldsávon való parkolást.
Ø Aszályos időszakban a fák öntözéséről gondoskodni kell.
Ø A hiányzó és a kivágásra kerülő fákat pótolni kel.
Ø Javasolt a fasor megjelölése a Platánsor sarkánál és a Déryné, illetve a Madách utca torkolatánál.
3.2.3. Zrínyi utca
Ø A kivágandó fát a legrövidebb időn belül ki kell vágni.
Ø Az alászorult, elszáradt ágakat le kell vágni, a fennakadt száraz ágakat el kell távolítani.
Ø A levágott ágak helyeit méhviasszal kell kezelni.
Ø A fák tövétől a szennyeződéseket – törmelék, aszfalt – el kell távolítani.
Ø A rendelőintézet épületét elérő ágakat vissza kell vágni.
Ø A 16. és 17. fa közötti betonréteget el kell távolítani.
Ø A kórház kerítését át kellene helyezni.
Ø A zöldsávot meg kellene magasítani és jó minőségű földdel kellene feltölteni.
Ø A fák idős kora miatt 2-3 évente egészségi vizsgálatuk szükséges.
Ø Javasolt a védett érték táblával való megjelölését.
3.2.4. Bíró Márton utca:
Ø A száraz ágakat el kell távolítani a koronákból.
Ø Szükség szerint a koronákat alakítani kell.
Ø Az úttest és a járda közötti zöldsávot karban kell tartani..
Ø A házakra veszélyes gyökereket el kell távolítani.
Ø Javasolt a fasor megjelölése a Berzsenyi utcai torkolatnál, valamint a vasúti átjárónál.
A fák egyenkénti leírását és részletes kezelési tervét a közgyűlés által elfogadott kezelési terv tartalmazza.
Jelenlegi tulajdoni viszonyok: A területek önkormányzati tulajdonban vannak.
Kezelő: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
Tervezett tulajdoni viszonyok: A védett fasorok hosszútávú fennmaradását a jelenlegi kezelő biztosíthatja.
3.3. Platán soron, Landorhegyi úton, Zrínyi úton ás a Bíró M. utcában található platánsorok természetvédelmi terület ingatlanainak helyrajzi számát, művelési ágát, területét, tulajdonosát tartalmazó jegyzék

Sor-szám

Helyrajzi szám

Művelési ág

Terület (m2)

Termőhelyi értékszám
(aranyk.)

Tulajdonos

1.

Platán sor: 4407

kivett közterület

Terület nélkül védett

-

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata

2.

4877

kivett közterület

Terület nélkül védett

-

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata

3.

1183/3

kivett járda

Terület nélkül védett

-

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata

4.

2748

kivett közút

Terület nélkül védett

-

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata

4. melléklet26

4. 1. Dózsa liget természetvédelmi terület természeti értékei

4.1.1. A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A Dózsa liget a Zrínyi M. utca, Hunyadi u., és a Kosztolányi D. utcák által határolt park.
A védelem célja: a park területének növény- és állatvilágának védelme, kiváltképp az itt található idős, hatalmas fák védelme, melyek a vegetációs időszakban jelentős esztétikai értéket képviselnek.
4.1.2. Növénytársulások:
A terület – mint élőhely - tipizálása az Európai Unió Habitat Direktívájában megfogalmazottak alapján, a hazai viszonyokra kidolgozott Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozó Rendszer (Á-NÉR) kategóriáinak megfelelően, miáltal a területjellemzés EU kompatibilissé válik.
S7M Facsoportok, erdősávok, fasorok CORINE: 84.1, 84.3
Urbánus környezetben védelmi, esztétikai céllal létesítettkis kiterjedésű, többnyire vonalas jellegű facsoportok
P6M Kastélyparkok és arborétumok az egykori vegetáció nyomaival CORINE: 85.1
Urbánus környezetben parkok, arborétumok az egykori –általában ligeterdei, réti-vegetáció maradványaival, regenerálódásával.
4.1.3. Védett növényfajok
(A védelem helyi jelentőségű, a fajok országosan törvényben nem védettek)

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld

Platánlevelű juhar

2 tő

-

Juharlevelű platán (Platanus x hybrida)

5 tő

-

4.2. Dózsa liget természetvédelmi terület kezelési terve
- A beteg, elöregedett fák kivágása szükséges.
- A park felújítására kertészeti tervet kell készíteni.
- A fokozottan védett, értékesebb fafajok javára az azokat veszélyeztető fákat el kell távolítani.
A liget közepén lévő platánfa tőkorhadását védőkezelni kell. Esetleges megtámasztását meg kell fontolni és meg kell terveztetni.
- A letört, levágott ághelyeket védőkezelni kell.
- Javasolt a védett érték táblával való megjelölése.
A fák egyenkénti leírását és részletes kezelési tervét a közgyűlés által elfogadott kezelési terv tartalmazza.
Jelenlegi tulajdoni viszonyok: A terület önkormányzati tulajdonban van.
Kezelő: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
Tervezett tulajdoni viszonyok:
A védett fák hosszútávú fennmaradását a jelenlegi kezelő biztosíthatja.

4. 3. Dózsa liget természetvédelmi terület ingatlanának helyrajzi száma, művelési ága, területe, tulajdonosa

Sor-szám

Helyrajzi szám

Művelési ág

Terület (m2)

Termőhelyi értékszám
(aranyk.)

Tulajdonos

1.

1553/1

Park

1 ha 0325 m2

-

Zalaegerszeg MJV. Önkormányzat

5. melléklet27

5. 1. Göcsej-Palatinus Étterem és Panzió kertje természetvédelmi terület természeti értékei

5.1.1. A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A Zrínyi út, Kosztolányi út által határolt udvar/park.
A védelem célja: a kert területén található dendrológiai értékek védelme, kiváltképp az itt található idős, hatalmas fa védelme, melyek a vegetációs időszakban jelentős esztétikai értéket képvisel.
5.1.2. Növénytársulások:
A terület – mint élőhely - tipizálása az Európai Unió Habitat Direktívájában megfogalmazottak alapján, a hazai viszonyokra kidolgozott Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozó Rendszer (Á-NÉR) kategóriáinak megfelelően, miáltal a területjellemzés EU kompatibilissé válik.
P6M Kastélyparkok és arborétumok az egykori vegetáció nyomaival CORINE: 85.1
Urbánus környezetben parkok, arborétumok az egykori –általában ligeterdei, réti-vegetáció maradványaival, regenerálódásával.
5.1.3. Védett növényfajok
(A védelem helyi jelentőségű, a faj országosan törvényben nem védett)

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld

Juharlevelű platán (Platanus x hybrida)

1 tő

-

5. 2. Göcsej-Palatinus Étterem és Panzió kertje természetvédelmi terület kezelési terve

Ø A törzsön lévő korhadt részt ki kell tisztítani és fakezelő viasszal le kell kezelni.
Ø Az épületet veszélyeztető ágakat vissza kell vágni.
Ø A száraz ágakat lombfakadás előtt el kell távolítani.
Ø A gyökfő környékén a terepet rendezni kell.
Ø Megtámasztását statikus szakértővel meg kell terveztetni.
Ø Javasololt a védettséget jelző tábla elhelyezése.
Jelenlegi tulajdoni viszonyok: A terület magántulajdonban van, tulajdonosa Pálfi László Zeg.
Kezelő: tulajdonos
Tervezett tulajdoni viszonyok: A védett fák hosszútávú fennmaradását a jelenlegi kezelő biztosíthatja.

5. 3. Göcsej-Palatinus Étterem és Panzió kertje természetvédelmi terület ingatlanának helyrajzi száma, művelési ága, területe, tulajdonosa

Sor-szám

Helyrajzi szám

Művelési ág

Terület (m2)

Termőhelyi értékszám
(aranyk.)

Tulajdonos

1.

1552

Park

1 ha alatt

-

Pálfi László Zeg.

6. melléklet

6. 1. Szenterzsébethegyi szelídgesztenyefa természeti értéke

6.1.1. A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A gesztenyefa Szenterzsébethegy Szőlőhegyi utcában egy kisparcellás gyümölcsösben helyezkedik el.
A védelem célja: az idős gesztenyefa hosszútávú védelme, melyek idős korával jelentős botanikai, agrártörténeti és esztétikai értéket képvisel.
6.1.2. Növénytársulások:
A fa és a terület – mint élőhely - tipizálása az Európai Unió Habitat Direktívájában megfogalmazottak alapján, a hazai viszonyokra kidolgozott Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozó Rendszer (Á-NÉR) kategóriáinak megfelelően, miáltal a területjellemzés EU kompatibilissé válik.
P5 Gesztenyeligetek CORINE: 85.1
Mesterségesen létesített, gyér záródású, xerifil és mezofil gyepekkel mozaikos szelídgesztenyések
6.1.3. Védett növényfajok
(A védelem helyi jelentőségű, a faj országosan törvényben nem védett)

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld

Gesztenye (Castanea sativa)

1 tő

-

6.2. 28 Szenterzsébethegyi szelídgesztenyefa egyedi természeti érték kezelési terve
Ø Az elszáradt, letört ágakat el kell távolítani a koronából.
Ø A letört, levágott ágak helyeit méhviasszal védőkezelni kell.
Ø A törzs körül a területet ki kell tisztítani, a nem odavaló növényeket el kell távolítani.
Ø Szükséges lenne a K-i oldalán lévő út nyomvonalának módosítása, mert a gyökerekről a talaj teljesen lekopott.
Ø Esetleges pusztulása esetén tanufának konzerválva fenntartandó.
Ø Javasoljuk a körülkerítését az esetleg leszakadó nagyobb ágak balesetveszélyessége miatt.
Ø Javasolt a védett érték táblával való megjelölését.
Jelenlegi tulajdoni viszonyok: A terület magántulajdonban van, tulajdonosok Horváth Miklós, Horváth Alajos, Rózsa Vilmosné helyi lakosok.
Kezelő: Tulajdonosok
Tervezett tulajdoni viszonyok: A védett fa hosszútávú fennmaradását a jelenlegi kezelő biztosíthatja.

6. 3. Szenterzsébethegyi szelídgesztenyefa egyedi természetvédelmi érték ingatlanának helyrajzi számos jegyzéke

Sor-szám

Helyrajzi szám

Művelési ág

Terület (m2)

Termőhelyi értékszám
(aranyk.)

Tulajdonos

1.

28071

kert

671

-

Rózsa Vilmosné Zeg, Kodály u. 9.

2.

28072

kert

652

-

Horváth Miklós Zeg, Ady u. 49.

3.

28073

kert

781

-

Horváth Alajos Zeg, Kovács K. t. 4.

7. melléklet

7. 1. Olai temetői hársfa természeti értéke

7.1.1. A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A védett fa az Olai temetőben található.
A védelem célja: az idős hárs hosszútávú védelme, mely idős korával jelentős botanikai és esztétikai értéket képvisel.
7.1.2. Növénytársulások:
A terület – mint élőhely - tipizálása az Európai Unió Habitat Direktívájában megfogalmazottak alapján, a hazai viszonyokra kidolgozott Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozó Rendszer (Á-NÉR) kategóriáinak megfelelően, miáltal a területjellemzés EU kompatibilissé válik.
S7M Facsoportok, erdősávok, fasorok CORINE: 84.1, 84.3
Urbánus környezetben védelmi, esztétikai céllal létesített
kis kiterjedésű, többnyire vonalas jellegű facsoportok
7.1.3. Védett növényfajok
(A védelem helyi jelentőségű, a faj országosan törvényben nem védett)

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld

Kislevelű hárs (Tilia cordata)

1 tő

-

7.2. 29 Olai temetői hársfa egyedi természeti érték kezelési terve
Ø A sebfelületet évenként viasszal kell védőkezelni, az esetleg korhadt réteget el kell távolítani.
Ø A korona megerősítését a statikus szakértő által elkészített terv alapján el kell végezni.
Ø A kápolna fölé hajló és az épület állagát veszélyeztető ágakat szakszerűen el kell távolítani.
Ø Évente, lombfakadás előtt a fát meg kell vizsgálni és az elszáradt ágakat el kell távolítani.
Ø A fáról virág gyűjtése nem engedélyezhető.
Ø Javasolt a védett érték táblával való megjelölése.
Jelenlegi tulajdoni viszonyok: Jézus Szíve Plébánia Zeg.
Kezelő: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
Tervezett tulajdoni viszonyok:
A védett fa hosszútávú fennmaradását a jelenlegi kezelő biztosíthatja

7. 3. Olai temetői hársfa egyedi természeti érték ingatlanának helyrajzi száma

Sor-szám

Helyrajzi szám

Művelési ág

Terület (m2)

Termőhelyi értékszám
(aranyk.)

Tulajdonos

1.

4420

(temető)

Terület nélkül védett

-

Jézus Szíve Plébánia Zeg.

8. melléklet30

8. 1. Olai állomásnál lévő hársfák természeti értékei

8.1.1. A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A védett fák a volt Olai állomás felvételi épülete mellett helyezkednek el. A védelem célja: az idős hársak hosszútávú védelme, melyek idős korukkal jelentős botanikai és esztétikai értéket képviselnek.
8.1.2. Növénytársulások:
A terület - mint élőhely - tipizálása az Európai Unió Habitat Direktívájában megfogalmazottak alapján, a hazai viszonyokra kidolgozott Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozó Rendszer (Á-NÉR) kategóriáinak megfelelően, miáltal a területjellemzés EU kompatibilissé válik.
S7M Facsoportok, erdősávok, fasorok CORINE: 84.1, 84.3
Urbánus környezetben védelmi, esztétikai céllal létesített
kis kiterjedésű, többnyire vonalas jellegű facsoportok
8.1.3. Védett növényfajok
(A védelem helyi jelentőségű, a faj országosan törvényben nem védett)

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld

Kislevelű hárs (Tilia cordata)

2 tő

-

8. 2. Olai állomásnál lévő hársfák egyedi természeti érték kezelési terve

Ø A fákon lévő sérüléseket ki kell tisztítani.
Ø Javasoljuk a védett érték táblával való megjelölését.
Jelenlegi tulajdoni viszonyok: A védetté nyilvánított terület önkormányzati tulajdonban van.
Kezelő: A terület Zalaegerszeg Város Önkormányzata kezelésében van.
Tervezett tulajdoni viszonyok: A védett fák hosszútávú fennmaradását a jelenlegi kezelő biztosíthatja.
A fákon lévő sérüléseket ki kell tisztítani.
Javasoljuk a védett érték táblával való megjelölését.

8. 3. Olai állomásnál lévő hársfák egyedi természeti érték ingatlanának helyrajzi száma

Sor-szám

Helyrajzi szám

Művelési ág

Terület (m2)

Termőhelyi értékszám
(aranyk.)

Tulajdonos

1.

6581/8

kivett vasútállomás

Terület nélkül védett

-

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata

9. melléklet31

9. 1. Botfai (Botfa u. Várberki u.) vadgesztenyesor természeti értékei

9.1.1. A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai:

Botfa utca: A településrészhez vezető közút baloldali árokpartján, a településrész közvetlen közelében 14 db, közel 100 éves, 80- 100 cm átmérőjű vadgesztenyefa áll. Koronájuk a gombabetegségek és a kártevők miatt helyenként beteg, sérült. Törzsük ép, néhány helyen odvas.
Várberki utca: Az utca jobb oldalán, a kastélypark előtt 12 db fa áll. Telepítésük a Botfa utcaiakkal egyidejűleg történt. Egészségi állapotuk is hasonló.
A védelem célja: a fák méretüknél, koruknál fogva magas eszmei értéket képviselnek. A védelem alá helyezés után intenzív kezelésben részesülnek, a fák 20-60%-os egészségi állapotban megőrizhetők lesznek.
9.1.2. Növénytársulások:
A terület – mint élőhely - tipizálása az Európai Unió Habitat Direktívájában megfogalmazottak alapján, a hazai viszonyokra kidolgozott Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozó Rendszer (Á-NÉR) kategóriáinak megfelelően, miáltal a területjellemzés EU kompatibilissé válik.
S7M Facsoportok, erdősávok, fasorok CORINE: 84.1, 84.3
Urbánus környezetben védelmi, esztétikai céllal létesített
kis kiterjedésű, többnyire vonalas jellegű facsoportok
9.1.3. Védett növényfajok
(A védelem helyi jelentőségű, a faj országosan törvényben nem védett)

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld

közönséges vadgesztenye (aesculus hippocastum)

26 tő

-

9. 2. A botfai vadgesztenyesor egyedi természeti érték kezelési terve

Ø A súlyosan károsodott, veszélyes fákat ki kell vágni.
Ø A koronákból a száraz ágakat el kell távolítani.
Ø Alászorultság miatt javaslom a koronák alakítását.
Ø A biológiai károsítók elleni növényvédelmi munkákat el kell végezni, hogy nyár végére a fák ne veszítsék el asszimilációs felületüket.
Ø A fák alatt az avart össze kell gyűjteni, illetve az útpadka zöld felületét rendszeresen kaszálni kell.
Ø Javasolt a fasorok megjelölését.
Jelenlegi tulajdoni viszonyok:
Botfa utca: állami kezelésű út mentén közlekedési terület része
Várberki utca: önkormányzati kezelésű út mentén közlekedési terület része.
Kezelő: utak kezelői
Tervezett tulajdoni viszonyok: A védett fák hosszútávú fennmaradását a jelenlegi kezelő biztosíthatja.
9.3. Botfai vadgesztenyesor egyedi természeti érték ingatlanának helyrajzi száma

Sor-szám

Helyrajzi szám

Művelési ág

Terület (m2)

Termőhelyi értékszám
(aranyk.)

Tulajdonos

1.

14020

kivett posta és Millenium emlékmű

Terület nélkül védett

-

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata

10. melléklet32

10. 1. Zalaegerszeg-Csács 20145 hrsz-ú területen hársfa természeti értéke

10.1.1. A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A védett fa a Zalaegerszeg-Csács 20145 hrsz-ú területen található.
A védelem célja: az idős hárs hosszútávú védelme, mely idős korával jelentős botanikai és esztétikai értéket képvisel.
10.1.2. Növénytársulások:
A terület – mint élőhely - tipizálása az Európai Unió Habitat Direktívájában megfogalmazottak alapján, a hazai viszonyokra kidolgozott Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozó Rendszer (Á-NÉR) kategóriáinak megfelelően, miáltal a területjellemzés EU kompatibilissé válik.
S7M Facsoportok, erdősávok, fasorok CORINE: 84.1, 84.3
Urbánus környezetben védelmi, esztétikai céllal létesített
kis kiterjedésű, többnyire vonalas jellegű facsoportok
10.1.3. Védett növényfajok
(A védelem helyi jelentőségű, a faj országosan törvényben nem védett)

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld

Kislevelű hárs (Tilia cordata)

1 tő

-

10.2. Zalaegerszeg-Csács 20145 hrsz-ú területen lévő hársfa egyedi természeti érték kezelési terve
A területen található természeti értékek hosszútávú fennmaradásához megfelelő kezelési tervet kell készíteni:
Ø A visszavágott ágak sebterületét viasszal védőkezelni kell.
Ø A villamos távvezetéknél lévő ágakat vissza kell vágni.
Ø Évente lombfakadás előtt a fát meg kell vizsgálni és az esetleg elszáradt ágakat el kell távolítani.
Ø A fáról virág gyűjtése nem engedélyezhető.
Ø Javasolt a védett érték táblával való megjelölése.
Jelenlegi tulajdoni viszonyok: Gyuk Teréz 8900 Zalaegerszeg, Jókai u. 8.
Gyuk Balázs 8900 Zalaegerszeg, Jókai u. 8.
Kezelő: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
Tervezett tulajdoni viszonyok:
A védett fa hosszútávú fennmaradását a jelenlegi kezelő biztosíthatja.

10. 3. Zalaegerszeg-Csács 20145 hrsz-ú területen lévő hársfa egyedi természeti érték ingatlanának helyrajzi száma, művelési ága, területe, tulajdonosa

Sor-szám

Helyrajzi szám

Művelési ág

Terület (m2)

Termőhelyi értékszám
(aranyk.)

Tulajdonos

1.

20145

(gyümölcsös)

Terület nélkül védett

-

Gyuk Teréz
Gyuk Balázs
8900 Zalaegerszeg
Jókai u. 8.

11. melléklet33

11. 1. Zalaegerszeg 3135/10 hrsz-ú területen lévő hársfa természeti értéke

11.1.1. A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A védett fa a Zalaegerszeg 3135/10 hrsz-ú területen található.
A védelem célja: az idős hárs hosszútávú védelme, mely idős korával jelentős botanikai és esztétikai értéket képvisel.
11.1.2. Növénytársulások:
A terület – mint élőhely - tipizálása az Európai Unió Habitat Direktívájában megfogalmazottak alapján, a hazai viszonyokra kidolgozott Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozó Rendszer (Á-NÉR) kategóriáinak megfelelően, miáltal a területjellemzés EU kompatibilissé válik.
S7M Facsoportok, erdősávok, fasorok CORINE: 84.1, 84.3
Urbánus környezetben védelmi, esztétikai céllal létesített
kis kiterjedésű, többnyire vonalas jellegű facsoportok
11.1.3. Védett növényfajok
(A védelem helyi jelentőségű, a faj országosan törvényben nem védett)

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld

Kislevelű hárs (Tilia cordata)

1 tő

-

11.2. Zalaegerszeg 3135/10 hrsz-ú területen lévő hársfa egyedi természeti érték kezelési terve
Ø A letört, korhadt ághelyet ki kell tisztítani és védőkezelni kell.
Ø A támasztógyökerekről a betonburkolat el kell távolítani.
Ø Évente lombfakadás előtt a fát meg kell vizsgálni és az esetleg elszáradt ágakat el kell távolítani.
Ø A fáról virág gyűjtése nem engedélyezhető.
Ø Javaslom a védett érték táblával való megjelölését.
Jelenlegi tulajdoni viszonyok: Zalaegerszeg, Kossuth Lajos u. 3. szám alatti ingatlan tulajdonosai
Kezelő: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
Tervezett tulajdoni viszonyok:
A védett fa hosszútávú fennmaradását a jelenlegi kezelő biztosíthatja.

11. 3 Zalaegerszeg 3135/10 hrsz-ú területen lévő hársfa egyedi természeti érték ingatlanának helyrajzi száma, művelési ága, területe, tulajdonosa

Sor-szám

Helyrajzi szám

Művelési ág

Terület (m2)

Termőhelyi értékszám
(aranyk.)

Tulajdonos

1.

3135/10

Terület nélkül védett

-

Zalaegerszeg, Kossuth Lajos u. 3. szám alatti ingatlan tulajdonosai

12. melléklet34

12.1. Az Azáleás-völgy természetvédelmi terület természeti értékei

12.1.1. A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A Várostól délre húzódó összefüggő erdőterület egy részét, az Azáleás-völgyet helyi védelem alá kell helyezni az ott lévő botanikai- és dendrológiai értékek miatt. Az itt található ökoszisztéma védelmében, egyúttal a ma is nagyszámban fellelhető védett fajok élőhelyének védelme érdekében művelési korlátozásokat kell eszközölni.
Az Azáleás-völgy egyúttal a város kedvelt kirándulóerdeje, így a rekreációs funkció további fenntartása, erősítése szükséges.
12.1.2. Növénytársulások:
A terület élőhelyeinek tipizálása az Európai Unió Habitat Direktrívájában megfogalmazottak alapján, a hazai viszonyokra kidolgozott Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozó Rendszer (Á-NÉR) kategóriáinak megfelelően, miáltal a területjellemzés EU kompatibilissá válik.
E1 Franciaperjés dombvidéki rétek CORINE: 36.5, 38.2
Völgyek, tápanyagban gazdag talajok magasfűvű, fajgazdag kaszálórétjei
K3 Nyugat-délnyugat-dunántúli bükkösök és gyertyános tölgyesek
CORINE: 41.C222, 41.2A11
Magas, jó növekedésű, üde szubmontán erdők a Délnyugat-Dunántúlon
S5 Egyéb tájidegen fenyvesek CORINE: 83.3111
Luc- jegenye- vörös- duglász- simafenyővel létesített ültetvényszerű állományok, gyakran gyepszint nélkül.
12.1.3. Védett növényfajok

Név

Természetvédelmi érték
Ft/pld

Kapcsos korpafű (Lycopodium clavatum)

10 000.-

Turbánliliom (Lilium martagon)

2 000.-

Széleslevelű nőszőfű (Epipactis hellborine)

5 000.-

Fehér zászpa (Veratrum album)

2 000.-

Kárpáti safrány (Crocos heuffelianus)

10 000.-

12.2. Az Azáleás-völgy természetvédelmi terület kezelési terve

A védett érték kezelése szakmailag jól megoldott. Javasolt a védett érték megjelölése, valamint ismertető tábla elhelyezése.
Jelenlegi tulajdoni viszonyok:
Tulajdonos: Magyar Állam, tulajdonosi jogának gyakorlója az FVM Miniszter, amelyet a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet útján lát el
Kezelő:
A terület a Zalaerdő Zrt. kezelésében van.
Tervezett tulajdoni viszonyok:
Az élőhely hosszútávú fennmaradását a jelenlegi kezelő biztosíthatja.
Korlátozások:
Az erdőrészletben az erdészeti tevékenységet meghatározó ütemezést az erdőrészlet hosszútávú fenntartásának szem előtt tartásával kell végezni.

12.3. Az Azáleás-völgy természetvédelmi terület ingatlanainak helyrajzi számos jegyzéke, művelési ága, területe, tulajdonosa35

Helyrajzi szám

Művelési ág

Terület (m2)

Termőhelyi értékszám
(aranyk.)

Tulajdonos

0159/8 (19 CE, N, O, P
erdőtervi jelű erdőrészletek)

erdő

4,5 ha

Magyar Állam

0159/15 (19 J, K, L, M, Q; 21 CE, E, F, G, H, I, J erdőtervi jelű erdőrészletek)

erdő

21,93 ha

Magyar Állam

13. melléklet36

13. 1. A Parkerdő természetvédelmi terület természeti értékei

13.1.1. A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A belvárostól északkeletre húzódó erdőterületet helyi természetvédelmi oltalom alá kell helyezni az ott lévő botanikai értékek, valamint a város szabadidős programjában szereplő rekreációs funkciója miatt. Az erdőben telepített fás állományok találhatók, melyeket részben tájidegen fafajok alkotnak. Az erdőtagok között fennmaradt gyepekben az egykori Zala-rét túlélő réti vegetációja díszlik.
A nagyszámban fellelhető védett fajok élőhelyének védelme érdekében a különböző élőhelyeken eltérő módokat kell preferálni.
A Parkerdő területéből a közelmúltban jelentős részek épültek be; ezeken a multinacionális vállalatok által létesített bevásárlóközpontok épültek. Mivel a terület a város kedvelt kirándulóerdeje, így a fennmaradt területen a rekreációs funkció további fenntartása, erősítése szükséges.
13.1.2. Élőhelytípusok:
A terület élőhelyeinek tipizálása az Európai Unió Habitat Direktívájában megfogalmazottak alapján, a hazai viszonyokra kidolgozott, EU kompatibilis Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozó Rendszer (Á-NÉR) kategóriáinak megfelelően történt.
B1a Nem tőzegképző nádasok, gyékényesek és tavikákások
Vizek, vízpartok magas, legyökerezett, tőzeget nem képező, sűrű lágyszárú növényzete a Phragmites australis, a Typha latifolia és a T. angustifolia fajok valamelyikének vagy keverékének dominanciájával.
Előfordulása: a Vérmalmi réten, kis területen és a szabályozott patakmederben
B5 Nem zsombékoló magassásrétek
Legalább időszakosan vízzel borított, tápanyaggal jól ellátott termőhelyen kialakuló gyepes társulások, amelyekre jellemző, hogy a növényzet növekedése révén szembetűnő felszíni egyenlőtlenségek csak kivételesen jönnek létre. A növényzet alatt tőzegképződés rendszerint nem folyik.
Előfordulása: a Vérmalmi réten, kis kiterjedésben, mozaikszerűen (381.tag, 51/3. részlet)
D34 Mocsárrétek
A vegetációs időszak jelentős részében üde (tavasszal gyakran vízállásos, de nyárra kiszáradó), nem tőzegesedő talajok szikes fajokban szegény magas füvű rétjei.
Előfordulása: a Vérmalmi réten, ahol a faranciaperjés kaszálóval mozaikol (381.tag, 51/3. részlet)
E1 Franciaperjés rétek
Domb- és hegyvidéki völgyek, teraszok, medencék, magas árterek, tápanyagokban gazdag talajok mezofil rétjei.
Előfordulása: a Vérmalmi réten, ahol domináns (381.tag, 51/3. részlet), de a tisztáson is, ahol az OB-vel mozaikpomplexet alkot (381.tag, 53/2. részlet)
OA Jellegtelen fátlan vizes élőhelyek
Jellegtelen, degradált vizes vagy kiszáradó vizes élőhelyek, amelyek a természetközeli élőhelyi kategóriákba nem sorolhatók be, és fásszárú növényzetet nem vagy alig tartalmaznak. Ide tartoznak pl. a kiszáradt, elgyomosodott vagy másodlagos, regenerálódó magassásosok, a jellegtelen nádasok, a változó vízszintű vagy időnként kiszáradó holt medrekben, folyómedrekben és kubikgödrökben található jellegtelen mocsári közösségek, az ártéri és mocsári ruderális és félruderális növényzet nedvesebb típusai és a belvizes szántók másodlagos mocsarai, nádasai is.
Előfordulása: a Vérmalmi réten, kis kiterjedésben, mozaikszerűen (381.tag, 51/3. részlet)
OB Jellegtelen üde gyepek és magaskórósok
Jellegtelen üde gyepek és magaskórósok, amelyek a természetközeli élőhelyi kategóriákba nem sorolhatók be.
Előfordulása: a Vérmalmi réten, kis kiterjedésben, mozaikszerűen (381.tag, 51/3. részlet)
RB Puhafás pionír és jellegtelen erdők
Olyan puhafájú őshonos fajok uralta, erdei lágyszárúakban többnyire szegényes erdők gyűjtőcsoportja, amelyek más csoportba [J-L-ig] nem sorolhatók be biztosan. Mocsaras területek, lecsapolt lápok, korábbi erdős területeken kialakított gyepek, szántók felhagyása után, azok spontán erdősödésével alakulnak ki, de lehetnek – rendszerint hasonló területekre – telepített faállományok is.
Előfordulása: a 381/3, és 4. tagban, nyír (Betula pendula) állományok
RC Keményfás jellegtelen vagy telepített egyéb erdők
Olyan kemény fájú őshonos fajok uralta, többnyire elegyetlen, erdei lágyszárúakban szegényes erdők gyűjtőcsoportja, amelyek más csoportba [J-L-ig] nem sorolhatók be biztosan. Rendszerint szántókra, gyepekre telepített, vagy erdők helyén kialakított faállományok, kivételesen gyepeken, felhagyott szántókon spontán kialakult vagy bizonytalan származású erdők. Leggyakoribb fafajaik a cser- és kocsányos tölgy, a magas és magyar kőris.
Előfordulása: a Parkerdő telepített kocsányostőlgyesei (KST) sorolhatók ide. (381/2 és 9. tag)
S4 Erdei- és feketefenyvesek
Erdeifenyővel vagy feketefenyővel létesített többnyire elegyetlen, cserjeszint nélküli, száraz és laza talajokon álló, idősebb korban általában kiritkuló, ültetvényszerű állományok. A gyepszint a korábbi vegetáció maradványait őrizheti. A fenyők összesített elegyaránya 75% feletti.
Előfordulása: a Parkerdőbe telepített erdeifenyvesek (EF) sorolhatók ide. (381/20. tag)
S5 Egyéb tájidegen fenyvesek
Lucfenyővel, jegenyefenyővel, vörösfenyővel, duglászfenyővel vagy simafenyővel létesített többnyire elegyetlen, cserjeszint nélküli, üde termőhelyeken álló, ültetvényszerű állományok.
Előfordulása: a Parkerdőbe telepített luc- és egyéb fenyvesek (LF, F) sorolhatók ide. (381/3, 7, 17, 18, 19, 21.. tag)
13.1.3. Védett növényfajok

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld

Téli zsurló (Equisetum hyemale)

300

5 000.-

Szálkás pajzsika (Dryopteris carthusiana)

20

5 000.-

Dárdás vesepáfrány (Polystychum lonchitis)

10

5 000.-

Szártalan kankalin (Primula vulgaris)

50

2 000.-

Kockás liliom (Fritillaria meleagris)

5000

10 000.-

Kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus)

500

10 000.-

Széleslevelű nőszőfű (Epipactis hellborine)

50

5 000.-

Norden nőszőfű (Epipactis nordeniorum)

20

10 000.-

13.2. A Parkerdő természetvédelmi terület kezelési terve
A területen található természeti értékek hosszútávú fennmaradása megfelelő kezelési tervvel biztosítható, amelynek fő feladatai:
erdők természetközeli, ökológiai szemléletű erdészeti kezelése, hosszabb távon a tájidegen fajok őshonos fajokra cserélésre
természetes gyepek (tisztás, Vérmalmi rét) fenntartó kezelése: évi 2 x kaszálás, gyomtalanítás, bokorirtás
zavart, gyomos területek kezelése (kaszálás, fásítás, egyebek)
tájidegen növényfajok spontán terjeszkedésének visszaszorítása (akác, aranyvessző, amerikai kőris)
illegális szemétlerakók megszüntetése
a lakosság rekreációs igényeinek kielégítése
Kezelés
A Parkerdő kezelésének vonatkozásában három jól elkülönülő élőhelytípus/területhasználat kezelését kell szabályozni.
- Rekreáció helyszínei: játszótér, gyalogos sétautak.
Itt a város lakosságának pihenő, sport- és egyéb mozgásigényét kell kielégíteni. A murvaterítésű gyalogutak az egész területet feltárják, részben gépjárművel is használhatók. A Balatoni úton a felüljáró keleti oldalán lévő körforgalomból északra induló belső út mellett található a játszótér. Ennek funkcióját továbbra is fenn kell tartani, itt a természetvédelmi kezelés, korlátozás nem szükséges, a gyep kezelése és a facsoportok, erdőfoltok alakítása az esztétikai követelmények szerint történjen. Kivétel ez alól a kárpáti sáfrány termőhelye a tisztástól délre induló sétaút két oldalán.
- Gyepek: Vérmalmi-rét, tisztás.
A Vérmalmi-rét az egykori Zala-menti ártér fennmaradt hírmondója, melyet a szomszédos Alsó-Zala-völgy Natura 2000 területen ismert természeti állapotok jellemeznek. Az egykori legelőn domináns a franciaperjés kaszáló (Pastinaco-Arrhenatherethum), de mocsárrét (Agrostio-Deschampsietum caespitosae, Agrostio -Phalaroidetum) és nem zsombékoló magassásos (Caricetum ripariae, C. gracilis) is található.
Kezelés: a hagyományos rétművelési mód, azaz évenként 2 (– 3) x-i kaszálás. Első kaszálás időpontja június eleje, a második augusztus.
A 381.tag, 53/2. részleten lévő tisztás kezelése is hasonló, bár itt a sport- és egyéb szabadidős tevékenység funkcióból adódóan a június eleji kaszálást követően többszöri kaszálás is elfogadható.
- Erdők:
Az erdők kezelésével kapcsolatos alapelvek az erdők élőhelytípusainak megfelelően változnak. Az itt javasolt kezeléseket az Állami Erdészeti Szolgálat Zöldövezeti tervező Iroda által 2006-ban készített fejlesztési tervvel összhangban kell megvalósítani.
Az Á-NÉR RB - puhafás pionír és jellegtelen erdők – kategóriába a 381/3-4. tagokat soroltuk, melyek nagyobbrészt ligetes nyíresek és bokrosok. Itt a bokrosok, nyíresek alatt márciusban a kárpáti sáfrány és a kockásliliom nyílik, júniustól szeptemberig a nőszőfüvek virágoznak. E fajok védelmében a területen való kaszálást be kell szüntetni, ill. azt az őszi időszakban kell elvégezni. Az utóbbi években ugyanis a nyírek alatt a borostyánból kinőtt orchideákat több ízben is nyíláskor lekaszálták.
Az S4, S5 kategóriákba tartozó fenyvesekben megtelepedett harasztok és nőszőfűk védelme érdekében a száradó állományokat, ill. tervezett fafajcserét fokozatosan kell végrehajtani, hogy mindig maradjon árnyékolt terület, ill. idős példány.
Az RC jelű, keményfás jellegtelen vagy telepített egyéb erdőkben jelenleg védendő érték csak elvétve található. Hosszú távon ezeket a homogén állományokat is vegyeskorú és fajösszetételű erdőkké kell átalakítani, a fejlesztési terv útmutatása alapján.
Jelenlegi tulajdoni viszonyok:
A védetté nyilvánított terület önkormányzati tulajdonban van.
Kezelő:
A terület Zalaegerszeg Város Önkormányzata kezelésében van.
Tervezett tulajdoni viszonyok:
Az élőhely hosszútávú fennmaradása szempontjából kívánatos lenne az Parkerdő egész területének városi (önkormányzati) tulajdonba kerülése és védetté nyilvánítása.
13.3 A Parkerdő természetvédelmi terület ingatlanainak helyrajzi számos jegyzéke

Sor-szám

Helyrajzi szám

Művelési ág

Terület (m2)

Tulajdonos/kezelő

Megjegyzés

1.

2736/17

Erdő

9918

Zalaegerszeg Város Önkormányzata

2.

2740/3

Erdő

183050

Zalaegerszeg Város Önkormányzata

+ gyep/kaszáló

3.

2746/12

Erdő

222414

Zalaegerszeg Város Önkormányzata

+ tisztás, gyep

4.

2746/13

Erdő

109779

Zalaegerszeg Város Önkormányzata

14. melléklet37

14.1. A Pálosfai-patak természetvédelmi terület természeti értékei

14.1.1. A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai:

A terület a város déli határában folyó Pálosfai-patak jobb oldalán értékes vizes élőhelylánc található. A forrás által táplált lápi magaskórós, magassásostól a mocsárrétig, kaszólórétig több társulás is megtalálható. Az erdőket a füzesek, égeresek képviselik. A wetlandben védett növényfajok élnek, melyek továbbélése és az élőhelyek fennmaradása érdekében művelési korlátozásokat kell eszközölni. A terület az elhanyagoltság miatt helyenként gyomosodik, s bele is szántottak.
14.1.2. Élőhelytípusok:
A terület élőhelyeinek tipizálása az Európai Unió Habitat Direktívájában megfogalmazottak alapján, a hazai viszonyokra kidolgozott, EU kompatibilis Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozó Rendszer (Á-NÉR) kategóriáinak megfelelően történt.
B5 Nem zsombékoló magassásrétek
Legalább időszakosan vízzel borított, tápanyaggal jól ellátott termőhelyen kialakuló gyepes társulások, amelyekre jellemző, hogy a növényzet növekedése révén szembetűnő felszíni egyenlőtlenségek csak kivételesen jönnek létre. A növényzet alatt tőzegképződés rendszerint nem folyik.
D34 Mocsárrétek
A vegetációs időszak jelentős részében üde (tavasszal gyakran vízállásos, de nyárra kiszáradó), nem tőzegesedő talajok szikes fajokban szegény magas füvű rétjei.
D6 Ártéri és mocsári magaskórósok
Hullámtéri, ártéri és mocsári élőhelyeken kialakuló, magasnövésű kétszikű fajok által dominált élőhely.
OB Jellegtelen üde gyepek és magaskórósok
Jellegtelen üde gyepek és magaskórósok, amelyek a természetközeli élőhelyi kategóriákba nem sorolhatók be. A jellegtelenség oka és a terület eredete igen sokféle lehet. Ide tarozik pl. az ártéri és mocsári ruderális és félruderális gyomnövényzet, a hullámtéri liánosok, szedresek, a hullámtéri, gátmenti másodlagos, jellegtelen magaskórósok.
OD Lágyszárú özönfajok állományai
Lágyszárú özönfajok (pl. Solidago, Aster, Helianthus fajok) által uralt területek. Az özönfajok borítása nagyobb, mint 50%.
Előfordulások: a fenti növényközösségek a területen mindenütt előfordulnak, un. Társuláskomplexet alkotnak.
P2a Üde cserjések
Nedves vagy üde területek gyakran másodlagos cserjéseinek gyűjtőcsoportja.
Előfordulások: a patakvölgy nyugati végén található.
J5 Égerligetek
Hegy- és dombvidékek patakvölgyeiben, medencéiben kialakult mezofil-higrofil jellegű erdők, amelyek lombszintjében általában domináns az éger.
Előfordulások: a patakvölgy nyugati végén található.
14.1.3. Védett növényfajok

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld

Mocsári kosbor (Orchis palustris)

20 tő

10 000.-

Hússzínű ujjaskosbor (Dactylorhiza incarnata)

80 tő

10 000.-

Széleslevelű ujjaskosbor (Dactylorhiza majalis)

30 tő

10 000.-

Hússzínű ujjaskosbor (Dactylorhiza aschersonianum)

10 tő

10 000.-

Csermelyaszat (Cirsium rivulare)

500 tő

2 000.

14.2. A Pálosfai-patak természetvédelmi terület kezelési terve

A területen található természeti értékek hosszútávú fennmaradásához megfelelő kezelési tervet kell készíteni. A tervben az alábbi kezelések részletesen ki vannak dolgozva:
vizes élőhelyek fenntartása
természetes gyepek fenntartó kezelése (kaszálás, gyomtalanítás, bokorirtás, stb.)
zavart, gyomos területek kezelése (kaszálás, fásítás, egyebek)
tájidegen növényfajok spontán terjeszkedésének visszaszorítása (aranyvessző, japánkeserűfű)
jelenleg szántóként művelt területek visszagyepesítése
- Gyepek:
Kezelés: a hagyományos rétművelési mód, azaz évenként 2 (– 3) x-i kaszálás. Első kaszálás időpontja június eleje, a második augusztusban.
Az aranyvesszővel (Solidago gigantea) fertőzött területeken szárzúzózás után kaszálással kell fenntartani a jó természeti állapotot. Az elgyomosodott magassásosokat is hasonló módon kell kezelni. A gyom jellegű nádas esetében is hasonló módon kell eljárni.
- Erdők:
A bokorfüzesek és égeresek aljnövényzetének elgyomosodása a talajvízszint csökkenésének tudható be.
- Patak:
A Pálosfai-patak a folyása mentén lakó- és egyéb humán területet, települést nem veszélyeztet. Ezért a patakot revitalizácálni kell, azaz további felesleges szabályozását meg kell akadályozni, ill. azt csak oly mértékben kell folytatni, hogy a főút hídját ne veszélyeztesse.
Jelenlegi tulajdoni viszonyok:
A területek állami és magántulajdonban vannak.
Kezelő: tulajdonosok.
Tervezett tulajdoni viszonyok:
Az élőhely hosszútávú fennmaradását a jelenlegi kezelő biztosíthatja.
14.3 A Pálosfai-patak természetvédelmi terület ingatlanainak helyrajzi számos jegyzéke

Sorszám

Helyrajzi szám

Művelési ág

Terület (m2)

Tulajdonos


1.

0244
a alrészlet

rét

27121

magánszemély

b alrészlet

erdő

16910

2.

0240

rét

34935

magánszemély

3.

0224/4
a alrészlet

fásított terület

832

magánszemély

4.

0224/5

rét

2860

magánszemély


5.

0224/6
a alrészlet

rét

21806

magánszemély/Magyar Állam

b alrészlet

fásított terület

4069

c alrészlet

fásított terület

7800


6.

0232
a alrészlet

erdő

7090

magánszemély

b alrészlet

fásított terület

956

c alrészlet

rét

1290

7.

0218

rét

6488

magánszemély/Magyar Állam

8.

0215

rét

11253

magánszemély/Magyar Állam

15. melléklet38

15.1. A Bozsoki-domb természetvédelmi terület természeti értékei

15.1.1. A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A terület a város bozsoki városrészében található. A területen a művelésből felhagyott területeken kialakult másodlagos növényesedés (szukcesszió) és az értékes eredeti élőhelytöredékek komplexe jellemzi. A terület természetvédelmi értéke sokkal nagyobb a rossz termőadottságú talajon mezőgazdasági termeléssel remélhető gazdasági haszonnál.
A Bozsoki-dombot helyi védelem alá kell helyezni az ott lévő botanikai- és ornitológiai értékek miatt.
Az itt fellelhető védett, és fokozottan védett (pl. méhbangó, gyurgyalag ) fajok élőhelyének védelme érdekében művelési korlátozásokat kell eszközölni.
15.1.2. Élőhelytípusok:
A terület élőhelyeinek tipizálása az Európai Unió Habitat Direktívájában megfogalmazottak alapján, a hazai viszonyokra kidolgozott, EU kompatibilis Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozó Rendszer (Á-NÉR) kategóriáinak megfelelően történt.
D2 Kékperjés rétek
Nedves réti növénytársulások, amelyekben kékperje (Molinia) fajok uralkodnak. A talajvíz rendszerint nem éri el a felszínt. A talaj rendszerint erősen humuszos vagy tőzeges. Domináns lehet a Molinia hungarica vagy a Molinia arundinacea.
Előfordulása: felhagyott bánya déli részének aljzatán, valamint a domb É-i, Ny-i oldalán. Megjelenése másodlagos szukcesszió eredménye
E1 Franciaperjés rétek
Domb- és hegyvidéki völgyek, teraszok, medencék, magas árterek, tápanyagokban gazdag talajok mezofil rétjei.
Előfordulása: a terület déli részén a felhagyott szántókon, ill. a dombon (mozaikok) található.
OA Jellegtelen fátlan vizes élőhelyek
Jellegtelen, degradált vizes vagy kiszáradó vizes élőhelyek, amelyek a természetközeli élőhelyi kategóriákba nem sorolhatók be, és fásszárú növényzetet nem vagy alig tartalmaznak. Ide tartoznak pl. a kiszáradt, elgyomosodott vagy másodlagos, regenerálódó magassásosok, a jellegtelen nádasok, a változó vízszintű vagy időnként kiszáradó holt medrekben, folyómedrekben és kubikgödrökben található jellegtelen mocsári közösségek, az ártéri és mocsári ruderális és félruderális növényzet nedvesebb típusai és a belvizes szántók másodlagos mocsarai, nádasai is.
Előfordulása: a felhagyott bánya teraszain, oldalfalaiban jellemző
OB Jellegtelen üde gyepek és magaskórósok
Jellegtelen üde gyepek és magaskórósok, amelyek a természetközeli élőhelyi kategóriákba nem sorolhatók be
Előfordulása: az egész területen jellemző, évről-évre javuló természetességet mutat, különösen a homokdombon.
RB Puhafás pionír és jellegtelen erdők
Olyan puhafájú őshonos fajok uralta, erdei lágyszárúakban többnyire szegényes erdők gyűjtőcsoportja, amelyek más csoportba [J-L-ig] nem sorolhatók be biztosan. Mocsaras területek, lecsapolt lápok, korábbi erdős területeken kialakított gyepek, szántók felhagyása után, azok spontán erdősödésével alakulnak ki, de lehetnek – rendszerint hasonló területekre – telepített faállományok is.
Előfordulása: a felhagyott bánya teraszain, oldalfalaiban jellemző
15.1.3. Védett növényfajok

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld

Konkoly (Agrostemma githago)

60 tő

2 000.-

Mocsári nőszőfű (Epipactis palustris)

300 tő

5 000.-

Őszi füzértekercs (Spiranthes spiralis)

20 tő

10 000.-

Szúnyoglábú bibircsvirág (Gymnadenia conopea)

150 tő

5 000.-

Agárkosbor (Orchis morio)

15 tő

10 000.-

Tarkakosbor (Orchis tridentata)

10 tő

10 000.-

Bíborkosbor (Orchis purpurea)

20 tő

10 000.-

Vitézkosbor (Orchis militaris)

150 tő

10 000.-

Hibrid kosbor (Orchis hybrida)

1 tő

10 000.-

Hússzínű ujjaskosbor (Dactylorhiza incarnata)

10 tő

10 000.-

Békakonty (Listera ovata)

20 tő

5 000.-

Téli zsurló (Equisetum hyemale)

1000 tő

5 000.-

15.1.4. Fokozottan védett növényfaj

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld

Méhbangó (Ophrys apifera)

120 tő

100 000.-

15.1.5 Fokozottan védett állatfaj

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld

Gyurgyalag (Merops apiaster)

20 pár

100 000.-

15.2. A Bozsoki-domb természetvédelmi terület kezelési terve

A területen található természeti értékek hosszútávú fennmaradása megfelelő kezelési tervvel biztosítható, amelynek fő előírásai:
Természetes gyepek fenntartó kezelése: évi 1 x kaszálás, gyomtalanítás, bokorirtás
zavart, gyomos területek kezelése (kaszálás, egyebek)
tájidegen növényfajok spontán terjeszkedésének visszaszorítása (akác, aranyvessző, japánkeserűfű)
illegális szemétlerakók megszüntetése
Kezelés:
A Bozsoki-domb kezelésének vonatkozásában három jól elkülönülő élőhelytípus/területhasználat kezelését kell szabályozni.
- bányaterület:
Itt a bányaművelés után fennmaradt terület rekultivációját-rehabilitációját kell elvégezni. Az illegális szemétlerakót meg kell szüntetni, a hulladékot el kell szállítani.
A nádast meg kell szüntetni, így a nyílt nedves homokfelszín alkalmas lesz a növényfajok megtelepedésére. A tájidegen fajokat (akác, japánkeserűfű) el kell távolítani, a honos fa- és cserjefajokat ritkítani kell, de a gyurgyalagok részére a beszállóágakat tartó fákat mindenképp meg kell tartani.
Nagy veszélyt jelent az itteni növény- és állatvilágra a területen az utóbbi években rendszeressé vált crossmotorozás. Ezt a gyakorlatot meg kell szüntetni.
Az özöngyom és gyomnövények foltjait (aranyvessző, nádtippan) kaszálással kell visszaszorítani.
- kaszálók:
A terület déli részén másodlagos franciaperjés (Pastinaco-Arrhenatherethum), művelt kaszáló található, ennek fenntartó kezelése: a hagyományos rétművelési mód, azaz évenként 2 (– 3) x-i kaszálás. Első kaszálás időpontja június eleje, a második augusztusban.
- másodlagos gyepek:
A terület nagy részét természetközeli és gyomos gyepek borítják. Ezeken több évtizede semmilyen kezelés nem történt, így ma már nem lehet megállapítani, hogy a tulajdoni lap szerinti művelési ágak szerinti volt-e a korábbi területhasználat. A 15 éves rendszeres megfigyelés alapján megállapítható, hogy az egykor gyomos területen mára a gyep egyre jobban természetközelivé válik. Ezeknek a gyepeknek a fenntartó, javító kezelése évi 1 x-i kaszálás, nyárutón szükséges (július –augusztus fordulóján), a védett orchideák termésérését követően.
Jelenlegi tulajdoni viszonyok:
A terület többségében magánszemélyek, részben önkormányzati tulajdonban van.
Kezelő: A terület jelentős részén több évtized óta nem történt semmilyen kezelés, mezőgazdasági munkavégzés. A homokbányában sincs kitermelés.
Tervezett tulajdoni viszonyok:
Az élőhely hosszútávú fennmaradása szempontjából kívánatos lenne az egész terület városi (önkormányzati) tulajdonba kerülése

15.3. A Bozsoki-domb természetvédelmi terület ingatlanainak helyrajzi számos jegyzéke

Sor-szám

Helyrajzi szám

Művelési ág

Terület (m2)

Tulajdonos/kezelő

1

01049/11

Szántó

606

Zalaegerszeg M.J. Város Önkorm.

2

01049/12

Szántó

409

magánszemély

3

01049/13

Szántó

418

magánszemély

4

01049/14

Szántó

8978

Zalaegerszeg M.J. Város Önkorm.

5

01049/15

Kivett anyagbánya

1731

Zalaegerszeg M.J. Város Önkorm.

6

01049/16

Kivett anyagbánya

2622

Magánszemély

7

01049/17

Kivett anyagbánya

2731

Magánszemély

8

01049/18

Kivett anyagbánya

783

Zalaegerszeg M.J. Város Önkorm.

9

01049/19

Kivett anyagbánya

727

magánszemély

10

01049/20

Kivett anyagbánya

810

Zalaegerszeg M.J. Város Önkorm.

11

01049/21

Gyep

395

Zalaegerszeg M.J. Város Önkorm.

12

01049/22

Gyep

1204

Zalaegerszeg M.J. Város Önkorm.

13

01049/23

Kivett anyagbánya

1471

Zalaegerszeg M.J. Város Önkorm.

14

01049/24a

Szántó

9124

Zalaegerszeg M.J. Város Önkorm.

15

01049/24b

Kivett anyagbánya

10048

Zalaegerszeg M.J. Város Önkorm.

16

01049/25

Szántó

13768

Zalaegerszeg M.J. Város Önkorm.

17

01049/27

Szántó

4761

Zalaegerszeg M.J. Város Önkorm.

18

01049/29

Szántó

2726

Zalaegerszeg M.J. Város Önkorm.

19

01049/84

Szántó

811

magánszemély

20

01049/85

Szántó

801

magánszemély

21

01049/94

Szántó

846

magánszemély

22

01049/95

Szántó

845

Magánszemély

23

01049/96

Szántó

845

Magánszemély

24

01049/97

Szántó

845

Magánszemély

25

01049/98

Szántó

844

Magánszemély

26

01049/99

Szántó

840

Magánszemély

27

01049/100

Szántó

832

Magánszemély

28

01049/101

Szántó

833

Magánszemély

29

01049/102

Szántó

831

Magánszemély

30

01049/103

Szántó

830

Magánszemély

31

01049/104

Szántó

832

Magánszemély

32

01049/105

Szántó

831

Magánszemély

33

01049/106

Szántó

833

Magánszemély

34

01049/107

Szántó

832

Magánszemély

35

01049/108

Szántó

835

Nemzeti Földalapkezelő Szervezet

36

01049/109

Szántó

841

Magánszemély

37

01049/110

Szántó

844

Magánszemély

38

01049/111

Szántó

845

Magánszemély

39

01049/112

Szántó

843

Magánszemély

40

01049/113

Szántó

843

Magánszemély

41

01049/114

Szántó

844

Magánszemély

42

01049/116

Kivett anyagbánya

2668

magánszemély

43

01049/122

Szántó

899

Magánszemély

44

01049/123

Szántó

894

Magánszemély

45

01049/124

Szántó

2535

Magánszemély

46

01049/125

Szántó

2536

magánszemély

47

01049/126

Szántó

2535

Magánszemély

16. melléklet39

16.1. A Bozsoki és Szabadság u. K-i oldalán lévő gömbkőris fasor természeti értékei

16.1.1. A fasor rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A fasor a város bozsoki városrészében a Bozsoki és Szabadság u. K-i oldalán található. 700 m hosszú 15 éves Fraximus ornus „Mecsek”gömbkőris fasort a városi főkertész irányításával a lakók ültették.
A védelem célja: a fasor esztétikai állapotának és a településrész egységes utcaképének megőrzése.
16.1.2. Növénytársulások :
A terület, - mint élőhely - tipizálása az Európai Unió Habitat Direktívájában megfogalmazottak alapján, a hazai viszonyokra kidolgozott Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozó Rendszer (Á-NÉR) kategóriáinak megfelelően, miáltal a területjellemzés EU kompatibilissé válik.
S7M Facsoportok, erdősávok, fasorok CORINE: 84.1, 84.3
Urbánus környezetben védelmi, esztétikai céllal létesített kis kiterjedésű, többnyire vonalas jellegű facsoportok
16.1.3. Védett növényfajok
(A védelem helyi jelentőségű, a faj országosan törvénybe nem védett.)

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld

Fraximus ornus „Mecsek”gömbkőris

88 tő

-

16.2. A Bozsoki és Szabadság u. K-i oldalán lévő gömbkőris fasor kezelési terve

Az esetlegesen elszáradt, beteg, tőkorhadt fákat ki kell vágni.
Az esetlegesen elszáradt ágakat évente, a lombfakadás előtt el kell távolítani.
A kivágásra kerülő fákat azonnal pótolni kell.
Aszályos időszakban a fák öntözéséről gondoskodni kell.
Javasolt a fasor védettséget jelölő táblák elhelyezését.
Jelenlegi tulajdoni viszonyok:
A terület önkormányzati tulajdonban van.
Kezelő: Önkormányzat
Tervezett tulajdoni viszonyok:
A védett fasor hosszútávú fennmaradását a jelenlegi kezelő biztosíthatja.

16.3. A Bozsoki és Szabadság u. K-i oldalán lévő gömbkőris ingatlanainak helyrajzi számos jegyzéke

Sor-szám

Helyrajzi szám

Művelési ág

Terület (m2)

Tulajdonos/kezelő

1

5530/2

fasor

3605

Zalaegerszeg M.J. Város Önkorm.

17. melléklet40

17.1. Az Andráshida utca 33/A. szám alatti, 7288/13 hrsz-ú ingatlanon lévő park természeti értékei

17.1.1. A park rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A Kis-Szo-San lakópark előtti park a régi állami gazdaság arborétuma volt, amelyen 50-60 éves fák találhatók és összefüggő zöldfelületet biztosít a városrészben
A védelem célja: a park esztétikai állapotának és az összefüggő zöldterületnek a megőrzése.
17.1.2. Növénytársulások :
A terület, - mint élőhely - tipizálása az Európai Unió Habitat Direktrívájában megfogalmazottak alapján, a hazai viszonyokra kidolgozott Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozó Rendszer (Á-NÉR) kategóriáinak megfelelően, miáltal a területjellemzés EU kompatibilissé válik.
S7M Facsoportok, erdősávok, fasorok CORINE: 84.1, 84.3
Urbánus környezetben védelmi, esztétikai céllal létesített kis kiterjedésű, többnyire vonalas jellegű facsoportok
17.1.3. Védett növényfajok

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld

közönséges tiszafa vagy tiszafenyő (Taxus baccata)

7 tő

10.000

(A többi fa esetében a védelem helyi jelentőségű, a faj országosan törvénybe nem védett.)

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld

juharlevelű platán

3 tő

-

magyar kőris

4 tő

-

thuja

11 tő

-

vérszilva

1 tő

-

díszalma

2 tő

-

ezüsthárs

3 tő

-

csörgőfa

1 tő

-

cseresznye

1 tő

-

nyírfa

1 tő

-

lucfenyő

1 tő

-

jegenyefenyő

3 tő

-

cseresznyeszilva

2 tő

-

diófa

1 tő

-

galagonya

1 tő

-

mamutfenyő

2 tő

-

magas kőris

4 tő

-

Zöld juhar

2 tő

-

sima fenyő

2 tő

-

virágos kőris

1 tő

-

szerb luc

2 tő

-

17.2. Az Andráshida utca 33/A. szám alatti, 7288/13 hrsz-ú ingatlanon lévő park kezelési terve

Az elszáradt, beteg, tőkorhadt fákat ki kell vágni és őshonos fafajtákkal (hegyi juhar, kocsányos-, kocsánytalan tölgy, vadalma, vadkörte, madárcseresznye, magas kőris, virágos kőris, korai juhar, magyar kőris, gyertyán) pótolni.
Az elszáradt ágakat évente, a lombfakadás előtt el kell távolítani.
Folyamatos kaszálás szükséges, évente min. 3 alkalommal.
Javasolt a park védettséget jelölő táblák elhelyezését.
Jelenlegi tulajdoni viszonyok:
A terület magántulajdonban van, tulajdonos: Kis-Szo-San Kft.
Kezelő: tulajdonos
Tervezett tulajdoni viszonyok:
A védett park hosszútávú fennmaradását a jelenlegi kezelő is biztosíthatja.

17.3. Az Andráshida utca 33/A. szám alatti, 7288/13 hrsz-ú ingatlan helyrajzi számos jegyzéke

Sor-szám

Helyrajzi szám

Művelési ág

Terület (m2)

Tulajdonos/kezelő

1

7288/13

díszkert

12071

Kis-Szo-San Kft.

18. melléklet41

18.1. A Batthyányi u. 2. sz. alatti Göcseji Múzeum előtt álló juharlevelű platánfa természeti értéke

18.1.1. A faegyed rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A juharlevelű platán a Batthyányi u. 2. szám alatti Göcseji Múzeum K-i homlokzatának tengelyében helyezkedik el. Szabadállású fa, becsült kora 120-130 év.
A védelem célja: az idős juharlevelű platán hosszútávú védelme, mely idős korával jelentős botanikai és esztétikai értéket képvisel.
18.1.2. Növénytársulások :
A terület, - mint élőhely - tipizálása az Európai Unió Habitat Direktívájában megfogalmazottak alapján, a hazai viszonyokra kidolgozott Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozó Rendszer (Á-NÉR) kategóriáinak megfelelően, miáltal a területjellemzés EU kompatibilissé válik.
S7M Facsoportok, erdősávok, fasorok CORINE: 84.1, 84.3
Urbánus környezetben védelmi, esztétikai céllal létesített kis kiterjedésű, többnyire vonalas jellegű facsoportok.
18.1.3. Védett növényfajok
(A védelem helyi jelentőségű, a faj országosan törvénybe nem védett.)

Név

Állomány

Természetvédelmi érték
Ft/pld

Platanus acerifolium juharlevelű platán

1 tő

-

18.2. A Batthyányi u. 2. sz. alatti Göcseji Múzeum előtt álló juharlevelű platánfa egyedi természeti érték kezelési terve

d) Korábban a támasztógyökereket borító aszfaltréteget eltávolították, térburkolatot alakítottak ki a tőrész körül szabad talajfelülettel, melynek folyamatos karbantartása szükséges.

e) Az elszáradt ágak eltávolításáról folyamatosan gondoskodni kell.

f) Javasolt a faegyed védettséget jelölő tábla elhelyezése.

Jelenlegi tulajdoni viszonyok:
A terület önkormányzati tulajdonban van.
Kezelő: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
Tervezett tulajdoni viszonyok:
A védett fa hosszútávú fennmaradását a jelenlegi kezelő biztosíthatja.

18.3. A Batthyányi u. 2. sz. alatti Göcseji Múzeum előtt álló juharlevelű platánfa

ingatlanjának helyrajzi számos jegyzéke

Sor-szám

Helyrajzi szám

Művelési ág

Terület (m2)

Tulajdonos/kezelő

1

3622

kivett múzeum

Terület nélkül védett

Zalaegerszeg M.J. Város Önkorm.

1

A 29/2010. (IX.24.) önk. rend. mód. 38/2015.(XI.27.) önkormányzati rendelet mód. A 19/2017.(VI.23.) önk. rend. mód. A 9/2019. (III.08.) önk. rend. mód. A 37/2019. (XI.27.) önk. rend. mód.

2

A 42/2005. (X.28.) sz. rendelet 6. §-a mód.

3

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 1. §-a módosította. 38/2015.(XI.27.) önkormányzati rendelet 1§ mód.

4

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 2. §-a módosította.

5

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 3. §-a módosította.

6

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 4. §-a módosította.

7

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 5. §-a módosította.

8

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 6. §-a módosította.

9

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 7. §-a módosította.

10

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 8. §-a módosította.

11

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 9. §-a módosította.

12

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 10. §-a módosította.

13

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 11. §-a módosította.

14

A 66/2007. (XII:28.) sz. önk. rend. 12. §-a iktatta be.

15

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 13. §-a iktatta be.

16

A 29/2010. (IX.24.) önk. rend. 2. § iktatta be.

17

A 29/2010. (IX.24.) önk. rend. 2. § iktatta be.

18

A 29/2010. (IX.24.) önk. rend. 2. § iktatta be.

19

A 29/2010. (IX.24.) önk. rend. 2. § iktatta be.

20

A 29/2010. (IX.24.) önk. rend. 2. § iktatta be.

22

Számozását a 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 11. §-a módosította.

23

A 9/2019. (III.08.) önk. rend. 1. § mód.

24

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 14. §-a módosította.

25

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 15.§-a módosította. A 9/2019. (III.08.) önk. rend. 2. § mód.

26

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 16. §-a módosította.

27

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 17. §-a módosította.

28

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 18. §-a módosította.

29

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 19. §-a módosította.

30

A 9/2019. (III.08.) önk. rend. 3. § mód.

31

A 9/2019. (III.08.) önk. rend. 4. § mód.

32

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk. rend. 22. §-a iktatta be

33

A 66/2007. (XII.28.) sz. önk rend. 23. §-a iktatta be.

34

A 66/2007. ( XII.28.) sz. önk. rend. 24.§-a iktatta be.

35

A 37/2019. (XI.27.) önk. rend. 1. § mód.

36

A 29/2010. (IX.24.) önk. rend. 3. § (1) bek. iktatta be.

37

A 29/2010. (IX.24.) önk. rend. 3. § (2) bek. iktatta be. A 9/2019. (III.08.) önk. rend. 5. § mód.

38

A 29/2010. (IX.24.) önk. rend. 3. § (3) bek. mód.

39

A 29/2010. (IX.24.) önk. rend. 3. § (4) bek. iktatta be.

40

A 29/2010. (IX.24.) önk. rend. 3. § (5) bek. iktatta be.