Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 12/2006. (III.7.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati pénzeszközökből és támogatásokból megvalósuló beszerzésekről

Hatályos: 2020. 04. 08

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 12/2006. (III.7.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati pénzeszközökből és támogatásokból megvalósuló beszerzésekről

2020.04.08.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

A rendelet hatálya

1. § (1)2 Ezen rendelet személyi hatálya alá tartoznak:

a) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat),

b) az önkormányzat által alapított helyi önkormányzati költségvetési szervek, kivéve az önkormányzat által létrehozott társulásokat.

(2)3 A rendelet tárgyi hatálya – a (3) bekezdésében foglaltak kivételével - kiterjed aZalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata költségvetési rendeletében jóváhagyott

a) építési beruházásra,

b) árubeszerzésre,

c) szolgáltatás megrendelésre,

d) építési koncesszióra és

e) szolgáltatási koncesszióra,

együttesen: beszerzésekre (továbbiakban beszerzések).

(3)4 A rendelet hatálya nem terjed ki azon beszerzésekre, amelyek során a közbeszerzésekről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni, illetve amely beszerzéseknél valamely jogszabály eltérő rendelkezéseket állapít meg.

(4)5

Általános rendelkezések

2. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) Építési beruházás: olyan visszterhes szerződés, amelynek tárgya

- építmények építési munkálatainak továbbá helyreállítási vagy általános javítási munkálatoknak kivitelezése, vagy kivitelezése és külön jogszabályban meghatározott tervezése együtt,
- meghatározott követelményeknek megfelelő építmény bármilyen eszközzel, ill. módon történő kivitelezése.
b) Árubeszerzés: olyan visszterhes szerződés, amelynek tárgya forgalomképes és birtokba vehető ingó dolog tulajdonjogának vagy használatára, ill. hasznosításra vonatkozó jognak – vételi joggal vagy anélkül történő - megszerzése. Az árubeszerzés magában foglalja a beállítást és az üzembe helyezést is.
c) szolgáltatás megrendelése: olyan építési beruházásnak vagy árubeszerzésnek nem minősülő visszterhes szerződés, amelynek tárgya különösen valamely tevékenység megrendelése a beszerző részéről.
d) 6 építési koncesszió: olyan építési beruházás, amely alapján a beszerző ellenszolgáltatása az építmény hasznosítási jogának meghatározott időre történő átengedése vagy e jog átengedése pénzbeli ellenszolgáltatással együtt, ahol a hasznosításhoz kapcsolódó kockázatokat teljes egészében vagy legalább jelentős részben a nyertes ajánlattevő viseli.
e) 7 szolgáltatási koncesszió: olyan szolgáltatás megrendelés, amelynek alapján a beszerző a szolgáltatás nyújtásának jogát (hasznosítási jog) meghatározott időre átengedi, és ellenszolgáltatása a hasznosítási jog vagy e jog átengedése pénzbeli ellenszolgáltatással együtt, ahol a hasznosításhoz kapcsolódó kockázatokat teljes egészében vagy legalább jelentős részben a nyertes ajánlattevő viseli.
(2) 8 Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 84. § (1) bekezdése szerinti döntés és a könyvvizsgáló megbízása a Közgyűlés hatáskörébe tartozik.
(3) 9 Önkormányzati beszerzések esetén átruházott hatáskörben a polgármester (továbbiakban: beszerző) jár el.
(4) Az 1. § (1) bekezdés b) pontja szerinti költségvetési szerveknél a beszerzési feladatok ellátásáért a költségvetési szerv vezetője a felelős, aki építési beruházás esetén az elvégzendő munkálatokhoz köteles a tulajdonos hozzájárulását beszerezni, legkésőbb a kivitelezési vállalkozási szerződés megkötése előtt. A tulajdonosi hozzájárulást a polgármester adja ki.
(5) 10

Összeférhetetlenségi szabályok

3. §11 Nem lehet ajánlattevő:

a) aki a jelen rendelet értelmében a döntés előkészítésben közreműködő személy vagy döntéshozó,

b) aki az a) pontban meghatározott személy Ptk. szerinti hozzátartozója,

c) olyan gazdálkodó szervezet, melyben az a)-b) pontokban megjelölt személy vezető tisztségviselő, felügyelő bizottsági tag, ügyintéző, kezelő vagy képviseleti szervének tagja, vagy amelyben az a)-b) pontokban megjelölt személy tulajdonrésszel rendelkezik,

d) akinek az önkormányzati adóhatóság által nyilvántartott, lejárt tartozása van.

A beszerzések előkészítése, jóváhagyása

4. §12

A beszerzések lebonyolítása

5. § (1)13 Az e rendelet hatálya alá tartozó beszerzések esetén legalább három, lehetőleg zalaegerszegi székhellyel vagy telephellyel rendelkező vállalkozótól kell írásban (levél, email) ajánlatot kérni. Az ajánlattételre felkérhető személyeket, szervezeteket a beszerző határozza meg.

(2)14 Az ajánlatkéréseknek legalább az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) az ajánlatkérő nevét, címét, telefon és faxszámát (email), az ajánlatkérő kapcsolattartóját,

b) a beszerzés tárgyát, illetve mennyiségét,

c) a szerződéses feltételeket (különös tekintettel a jótállásra, és a kötbérre vonatkozó kikötésekre),

d) a szerződés meghatározását,

e) a szerződés időtartamát vagy a teljesítés határidejét,

f) a teljesítés helyét,

g) a pénzügyi teljesítés feltételeit,

h) a hiánypótlás lehetőségét vagy annak kizárását,

i) az elbírálás szempontrendszerét,

j) az ajánlattételre nyitva álló határidőt,

k) az ajánlat benyújtásának helyét és módját,

l) annak közlését, hogy az ajánlatkérés nem jár szerződéskötési kötelezettséggel az ajánlatkérő számára,

m) az ajánlatok felbontásának helyét és idejét,

n) a tárgyalásra vonatkozó feltételeket,

o) a szerződéskötés tervezett időpontját.

(3) Nem kell az (1) bekezdésekben foglalt szabályokat alkalmazni:

(a) 15azon beszerzések esetében, amelyek teljesítésére egy meghatározott személy képes vagy a beszerzés tárgyának sajátos természete miatt korlátozott számú ajánlattevő alkalmas a szerződés teljesítésére, illetve műszaki vagy gazdaságossági indok alapján a munkaterületen kivitelezést folytató vállalkozóval indokolt a szerződés megkötése az adott beszerzéssel összefüggő, ahhoz kapcsolódó feladatra.
(b) rendkívüli sürgősség indoka esetében (különösen életveszély vagy baleset elhárítás, kárenyhítési kötelezettség). Ebben az esetben a rendkívüli sürgősséget indokoló körülmények nem eredhetnek a beszerző mulasztásából.
(c) 16amelynél a beszerzés tárgya az önkormányzat részére jogszabály alapján előírt, kötelezően ellátandó közfeladat, illetve közszolgáltatás ellátására irányul, és amelynek beszerzésére az önkormányzat által alapított, többségi tulajdonában lévő gazdálkodó szervezettel köt szerződést.
(d)17
(e)18amennyiben azok becsült értéke építési beruházás, árubeszerzés, szolgáltatás megrendelése, építési koncesszió, szolgáltatási koncesszió esetén nem éri el a nettó 1 millió forintot.
(f)19 jelen rendelet 2. § (2) bekezdése szerinti esetekben.
(g)20 amennyiben a szerződést az önkormányzat az általa közfoglalkoztatási célra létrehozott közhasznú jogállású szervezettel köti, és a szerződés teljesítése során közfoglalkoztatási jogviszonyban lévő személy feladatellátásba történő bevonásával kerül sor.
(4) 21 A beszerző az ajánlattételi határidő lejártáig módosíthatja az ajánlati felhívásban és a dokumentációban meghatározott feltételeket. A módosított feltételekről az ajánlattételi határidő lejártáig valamennyi ajánlattételre felkért ajánlattevőt egyidejűleg, írásban (levél, email) értesíteni szükséges. Az ajánlattételi felhívás és a dokumentáció módosítása esetén új határidőt kell megállapítani.
(5) 22 A beszerző az ajánlattételi határidő lejártáig indokolás nélkül visszavonhatja az ajánlattételi felhívást. Erről a beszerzőnek valamennyi ajánlattevőt haladéktalanul egyidejűleg, írásban (levél, email) értesíteni kell.

Az ajánlatok elbírálása

6. § (1) Az ajánlatokat a lehető legrövidebb időn belül, de legfeljebb a benyújtási határidőt követő 30 napon belül el kell bírálni, indokolt esetben egy alkalommal további 30 nappal meg lehet hosszabbítani.

(2) Ha az ajánlatok elbírálása során bizonyos kérdések tisztázása szükséges, a beszerző az ajánlattevőtől felvilágosítást, illetve az ajánlatok pontosítását kérheti.

(3) A beszerző valamennyi ajánlattevő bevonásával tárgyalást tarthat, ha a tárgyalástól a beszerzés gazdaságossága valamint az alkalmazott műszaki megoldás indokolja.

(4)23 A beérkezett ajánlatok bontásáról, valamint bírálatáról és a döntési javaslatról jegyzőkönyvet kell készíteni.

(5)24

(6)25 Az ajánlatokat legalább 3 tagú, a beszerző által jóváhagyott Bíráló Bizottság értékeli, és szavazattöbbséggel hozza meg döntést előkészítő javaslatát. A beszerző dönt a nyertes ajánlattevő személyéről.

(7) Az elbírálásnál a beszerző köteles megállapítani, hogy mely ajánlatok érvénytelenek. Az érvényes ajánlatokat az ajánlati felhívásban meghatározott bírálati szempontok alapján kell értékelni.

(8) Az 1. § (1) bekezdés b) pontja szerinti költségvetési szerv e rendelet hatálya alá tartozó beszerzése esetén az ajánlatokat a költségvetési szerv vezetője bírálja el és dönt a nyertes személyéről.

(9)26 Érvénytelen az ajánlat, amennyiben

a) az ajánlattételi felhívásban meghatározott ajánlattételi határidő lejárta után nyújtották be,

b) az ajánlattevő nem felel meg az összeférhetetlenségi követelményeknek,

c) egyéb módon nem felel meg az ajánlattételi felhívásban, valamint a jogszabályokban meghatározott feltételeknek.

(10)27 Az ajánlatokat az ajánlattételi felhívásban, illetve a dokumentációban meghatározott feltételeknek megfelelő ajánlatokat a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás vagy az összességében legelőnyösebb ajánlat alapján kell elbírálni.

Tájékoztató az eljárás eredményéről

7. § (1)28 Beszerző köteles az ajánlattevőt írásban (levél, email) tájékoztatni az ajánlatok elbírálásáról és a nyertes személyének kiválasztására vonatkozó beszerzői döntésről.

(2)29 Az eljárást eredménytelennek kell nyilvánítani, ha

a) nem érkezett ajánlat;

b) kizárólag érvénytelen ajánlatok érkeztek;

c) egyik ajánlattevő sem tett – különösen az ajánlatkérőnek rendelkezésére álló anyagi fedezet mértékére tekintettel - megfelelő ajánlatot;

d) a beszerző élt az 5. § (2) bekezdés l) pontjában biztosított jogával;

e) az ajánlattevő(k) az ajánlattételi felhívásban megjelölt határidőben ajánlatukat visszavonta(ák), és más ajánlat nem érkezett.

(3)30 A beszerző az eljárást a szerződés megkötésére vagy teljesítésére képtelenné válása miatt eredménytelenné nyilváníthatja, ha ennek lehetőségét az ajánlattételi felhívás tartalmazza.

Szerződéskötés

8. § (1) A megvalósításra irányuló szerződéseket megkötni, illetve egyéb kötelezettséget vállalni, kifizetéseket teljesíteni csak a megvalósításhoz szükséges pénzügyi fedezet birtokában lehet.

(2) Eredményes eljárás esetén a nyertessel kell szerződést kötni az ajánlatkérésben meghatározott szerződéses feltételek szerint. 31Amennyiben a nyertes ajánlattevővel a szerződés megkötése annak visszalépése miatt meghiúsul, a szerződést a beszerző a második legjobb érvényes ajánlatot tett ajánlattevővel kötheti meg, ha ennek lehetőségét az ajánlattételi felhívás tartalmazza.

(3) A megkötött szerződésekre egyebekben a Ptk. rendelkezéseit kell alkalmazni.

Záró rendelkezések

9. § (1) Jelen rendelet 2006. március 8-án lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az önkormányzati pénzeszközökből megvalósuló beruházásokról szóló 6/2002. (III.8.) sz. rendelet, valamint a módosításáról rendelkező 22/2004. (IV.30.) számú rendelet hatályát veszti.

(3) Jelen rendeletet a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(4) A 14/2009. (IV.24.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2009. április 24-én lépnek hatályba.

(5) Az 57/2009. (XII.23.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2009. december 23-án lépnek hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépése után indult beszerzések esetében kell alkalmazni.

(6) A 47/2012. (X.31.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2012. november 1. napján lépnek hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(7) A 13/2013. (IV.17.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2013. április 18. napján lépnek hatályba.

(8) A 8/2015. (III.13.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2015. március 14. napján lépnek hatályba.

(9) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesterének 10/2020. (IV.07.) önkormányzati rendeletével módosított rendelkezések 2020. április 8. napján lépnek hatályba. A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépése után indult beszerzések esetében kell alkalmazni.

1

A 13/2013. (IV.17.) önk. rend. mód.

2

A 47/2012. (X.31.) önk. rend. 1. § mód.

3

A 47/2012. (X.31.) önk. rend. 1. § mód.

4

A 47/2012. (X.31.) önk. rend. 1. § mód. ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 1. § mód.

5

Hatályon kívül helyezte ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 7. § (2) bek.

6

A 47/2012. (X.31.) önk. rend. 2. § (1) bek. iktatta be.

7

A 47/2012. (X.31.) önk. rend. 2. § (1) bek. iktatta be.

8

A 14/2009. (IV.24.) sz. rendelet 1. §-a iktatta be és a következő bek-ek számozását megváltoztatta. A 47/2012. (X.31.) önk. rend. 2. § (2) bek. mód. A 13/2013. (IV.17.) önk. rend. 1. § mód.

9

A 47/2012. (X.31.) önk. rend. 2. § (3) bek. mód.

10

Az 57/2009. (XII.23.) sz. rendelet 1. §-a iktatta be. Hatályon kívül helyezte ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 7. § (2) bek.

11

Hatályon kívül helyezte a 8/2015. (III.13.) önk. rend. 10. § (2) bek. ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 2. § mód.

12

Hatályon kívül helyezte ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 7. § (2) bek.

13

Az 57/2009. (XII.23.) sz. rendelet 2. § (1) bek. mód. A 47/2012. (X.31.) önk. rend. 5. § (1) bek. mód. ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 3. § (1) bek. mód.

14

ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 3. § (2) bek. mód.

15

A 47/2012. (X.31.) önk. rend. 5. § (2) bek. mód.

16

A 47/2012. (X.31.) önk. rend. 5. § (2) bek. mód. ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 3. § (3) bek. mód.

17

Hatályon kívül helyezte az 57/2009. (XII.23.) sz. rendelet 4. § (2) bek.

18

Az 57/2009. (XII.23.) sz. rendelet 2. § (2) bek. mód. A 47/2012. (X.31.) önk. rend. 5. § (2) bek. mód. ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 3. § (3) bek. mód.

19

A 14/2009. (IV.24.) sz. rendelet 2. §-a iktatta be.

20

A 13/2013. (IV.17.) önk. rend. 2. § iktatta be.

21

ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 3. § (4) bek. iktatta be.

22

ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 3. § (4) bek. iktatta be.

23

Az 57/2009. (XII.23.) sz. rendelet 3. §-a iktatta be és ezzel egyidejűleg az eredeti (4)-(7) bek-ek számozását (5)-(8) bek-ekre változtatta. ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 4. § (1) bek. mód.

24

A 47/2012. (X.31.) önk. rend. 6. § mód. Hatályon kívül helyezte ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 7. § (2) bek.

25

A 47/2012. (X.31.) önk. rend. 6. § mód. ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 4. § (2) bek. mód.

26

ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 4. § (3) bek. iktatta be.

27

ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 4. § (3) bek. iktatta be.

28

ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 5. § (1) bek. mód.

29

ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 5. § (2) bek. mód.

30

ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 5. § (3) bek. mód.

31

ZMJVP 10/2020. (IV.07.) önk. rend. 6. § iktatta be.