Zalaegerszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2011. (XII.2.) önkormányzati rendelete

a „Befektetés a jövőbe” Zalaegerszegi Felsőoktatási Ösztöndíjról

Hatályos: 2024. 03. 22

Zalaegerszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2011. (XII.2.) önkormányzati rendelete

a „Befektetés a jövőbe” Zalaegerszegi Felsőoktatási Ösztöndíjról

2024.03.22.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. §2

A rendelet célja

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata a felsőoktatásban nappali tagozaton BSc/BA illetve MSc/MA tanulmányokat folytató fiatalok számára a városhoz történő kötődés erősítése, valamint a tanulmányaik ideje alatt felmerülő költségeik enyhítése céljából „Befektetés a jövőbe” elnevezéssel felsőoktatási tanulmányi ösztöndíjat alapít.

2. §3

A rendelet hatálya és a jogosultság feltételei

Felsőoktatási ösztöndíjban részesülhet kérelme alapján az a zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező, legalább egy félévet már sikeresen elvégzett nappali tagozatos hallgató, aki bármely államilag elismert felsőoktatási intézményben az első diploma megszerzése érdekében BSc/BA, vagy MSc/MA képzésben végzi tanulmányait és a kérelem benyújtását megelőző tanulmányi félévben a hivatalosan bejegyzett és az 1–5-ös számtani skálán érdemjeggyel minősített tantárgyi osztályzatainak számtani átlaga műszaki és egészségügyi képzés esetén legalább 4.00, egyéb képzéseknél legalább 4.50, valamint legalább a 30, vagy a felsőoktatási intézmény hivatalos igazolása alapján az adott félévben maximálisan teljesíthető kreditpontot megszerezte.

3. §

A felsőoktatási ösztöndíj mértéke és tartama

(1) 4
(2) 5
(3) 6 A 2. §-ban meghatározott esetben a felsőoktatási ösztöndíj féléves összege az önkormányzat költségvetési rendeletében e célra meghatározott pénzbeli juttatások éves keretösszege felének és az adott félévben benyújtott érvényes pályázatok számának a hányadosa azzal, hogy az ösztöndíj egy hallgatóra jutó összege félévente legfeljebb 100.000,- Ft lehet.
(4) A felsőoktatási ösztöndíj tanulmányi félévre, az I. félév szeptember 1-január 31. közötti 5 hónapjára, valamint a II. félév február 1-június 30. közötti 5 hónapjára szól. A felsőoktatási ösztöndíj folyósítására tanulmányi félévenként egy összegben kerül sor a 4. § (6) bekezdésében meghatározott döntést követő hónap 15. napjáig.
(5) A felsőoktatási ösztöndíj a kérelmező hallgatót az első alkalommal benyújtott kérelméhez csatolt, a felsőoktatási intézmény által kiállított eredeti hallgatói jogviszony igazoláson „a hallgatói jogviszony megszűnésének - a tanulmányi teljesítmény és követelmények alapján - becsült időpontja” rovatban feltűntetett időpontig, de legkésőbb attól számított egy évig illeti meg. A tanulmányi időbe nem számítanak bele a külföldön végzett tanulmányok, valamint a hivatalosan igazolt rendkívüli események (így különösen betegség, baleset, stb.) miatti halasztás időszakai.
(6) A felsőoktatási ösztöndíj fedezetét a közgyűlés évente az ágazat költségvetésében külön soron állapítja meg.

4. §

A felsőoktatási ösztöndíj igénylése

(1) A felsőoktatási ösztöndíj pályázati kiírását Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése által átruházott hatáskörben az illetékes szakbizottság7 az I. félév vonatkozásában (szeptember 1-január 31. közötti 5 hónap) minden év október 1-ig, a II. félév vonatkozásában (február 1-június 30. közötti 5 hónap) minden év március 15-ig legalább egy helyi lapban és Zalaegerszeg Megyei Jogú Város portálján közzéteszi.
(2) 8 A felsőoktatási ösztöndíjat igénylő hallgatók a pályázat kiírását követően minden év október 15-ig, valamint március 31-ig nyújthatják be kérelmüket Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének illetékes szakbizottságához9 a (4) bekezdésben meghatározottak szerint.
(3) 10
(4) 11 A 2. §-ban meghatározott hallgatók legalább egy érvényesen befejezett tanulmányi félévet követően nyújthatnak be kérelmet a tanulmányi eredményhez kötött felsőoktatási ösztöndíjra a rendelet mellékletét képező formanyomtatványon. A kérelemhez csatolni kell az aktuális félévre vonatkozó hallgatói jogviszony igazolást és az előző félévről a lezárt leckekönyv másolatát, vagy az azzal egyenértékű és azonos információkat tartalmazó elektronikus dokumentumnak az illetékes tanulmányi osztály által aláírt és lepecsételt eredeti példányát, valamint - ha szükséges - a maximálisan megszerezhető kreditpontok tanulmányi osztály általi hivatalos igazolását is, ennek hiányában a hallgató nyilatkozatát az adott félévben maximálisan megszerezhető kreditpontokról és a szakhoz tartozó adott félévre vonatkozó mintatantervet. Leckekönyv hiányában a helyette csatolt dokumentumnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy abból az érdemjegyek számtani átlaga kiszámítható legyen.
(5) 12
(6) 13 Az illetékes szakbizottság14 az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szabályai alapján Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése által átruházott hatáskörben dönt a felsőoktatási ösztöndíjról.
(7) 15

5. §

A felsőoktatási ösztöndíjban részesülő kötelezettségei

(1) A felsőoktatási ösztöndíjban részesülő hallgató köteles bejelenteni, ha hallgatói jogviszonya év közben bármely okból megszűnt, ha a tanulmányi félévet nem teljesítette vagy a 3. § (5) bekezdésében meghatározott időtartam alatt diplomáját/abszolutóriumát nem szerezte meg, e tények bekövetkezésétől számított 30 napon belül. Az illetékes szakbizottság16 indoklással ellátott határozatában intézkedik a felsőoktatási ösztöndíj folyósításának megszüntetéséről és a jogosulatlanul felvett ösztöndíj visszafizettetéséről.
(2) Az illetékes szakbizottság17 méltányosságból eltekinthet a jogosulatlanul felvett ösztöndíj visszafizetésétől, ha az ösztöndíjban részesült hallgató igazolja, hogy tanulmányait önhibáján kívüli okból szakította meg vagy nem fejezte be.
(3) A felsőoktatási ösztöndíjban részesült hallgató tanulmányai befejezését a végzést követő 30 napon belül köteles bejelenteni és annak tényét a diploma/abszolutórium másolatának becsatolásával igazolni.
(4) Amennyiben a helyi munkaerőpiac feltételei ezt lehetővé teszik a felsőoktatási ösztöndíjban részesült hallgatónak a felsőfokú tanulmányait követően elsősorban Zalaegerszeg város közigazgatási területén működő munkáltatónál kell megkísérelnie az elhelyezkedést. A helyi munkaerő-piaci igények követése érdekében a hallgató az elhelyezkedését követő 30 napon belül köteles bejelenteni, hogy a felsőfokú tanulmányainak befejezését követően mennyi idő alatt és hol tudott elhelyezkedni.

6. §

Záró rendelkezések

(1) Ez a rendelet 2012. augusztus 1. napján lép hatályba.
(2) A 9/2013. (III.14.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2013. március 15-én lépnek hatályba.
(3) A 33/2015. (X.30.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2016. március 1. napján lépnek hatályba.
(4) Az 1/2017. (I.25.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2017. február 1. napján lépnek hatályba.
(5) A 3/2018. (II.08.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2018. február 8. napján lépnek hatályba. A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult és a megismételt eljárásokban kell alkalmazni.
(6) A 30/2020. (X.21.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2020. október 22. napján lépnek hatályba.
(6a) A 8/2024. (III.21.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2024. március 22. napján lépnek hatályba. A rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1. melléklet a 27/2011. (XII.02.) önkormányzati rendelethez18

2. melléklet a 27/2011. (XII.02.) önkormányzati rendelethez1920

KÉRELEM a „Befektetés a jövőbe” Zalaegerszegi Felsőoktatási Ösztöndíj igényléséhez Beadási határidő: minden év október 15.; minden év március 31.

1. SZEMÉLYES ADATOK:

1.1. Kérelmező neve:___________________________________________________________

1.2. Születési hely, idő ( év,,nap) :__________________________________________________

1.3. Anyja neve: __________________________________________________________________

1.4. Lakóhelye: Zalaegerszeg,_______________________________________________________

1.5. Bankszámlaszáma:____________________________________________________________

1.6. Adóazonosító jele: ____________________________________________________________

1.7. Társadalombiztosítási azonosító jele (TAJ szám):___________________________________

1.8. Elérhetőségek:

1.8.1. Telefon:____________________________________________________________________

1.8.2. E-mail cím:_________________________________________________________________

2. TANULMÁNYOKRA VONATKOZÓ ADATOK:

2.1. Felsőoktatási intézmény és település megnevezése, ahol a tanulmányait folytatja:_______________________________________________________________

2.2. Képzés típusa, hossza (teljesítendő félévek száma):________________________________

2.3. A hallgatói jogviszony kezdete (év,hónap):________________________________________

2.4. Évfolyam, kar, szak:___________________________________________________________

2.5. Az első kérelméhez csatolt eredeti hallgatói jogviszony igazoláson feltüntetett időpont szerinti végzés dátuma (év, hónap):

2.6. Az előző félévben teljesített kreditpontok száma:__________

2.7. Az előző félévi érdemjegyek számtani átlaga:_______________

3. A kérelemhez mellékelni kell:

3.1. az aktuális tanulmányi félévre vonatkozó hallgatói jogviszony igazolást,

3.2. az előző félévről a lezárt leckekönyv másolata, vagy az azzal egyenértékű és azonos információkat tartalmazó elektronikus dokumentumnak az illetékes tanulmányi osztály által aláírt és lepecsételt eredeti példányát (leckekönyv hiányában a helyette csatolt dokumentumnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy abból az érdemjegyek számtani átlaga kiszámítható legyen),

3.3. a maximálisan megszerezhető kreditpontok tanulmányi osztály általi hivatalos igazolását abban az esetben, ha az előírt 30 kreditnél kevesebbet tudott teljesíteni, ennek hiányában a hallgató nyilatkozatát az adott félévben maximálisan megszerezhető kreditpontokról és a szakhoz tartozó adott félévre vonatkozó mintatantervet.

4. Nyilatkozat:

4.1. Hozzájárulok, hogy a kérelmemben foglalt adataimat Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése illetékes szakbizottsága21 és Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a kérelem és az esetleges fellebbezés elbírálása, az ösztöndíj folyósítása és annak megszüntetése, a jogosulatlanul felvett ösztöndíj visszafizettetése, a méltányosság elbírálása érdekében kezelje, ellenőrizze és nyilvántartsa.

4.2. Hozzájárulok ahhoz, hogy a kezelt adataim közül a nevem, lakcímem, továbbá a felsőoktatási intézmény megnevezése, a kar, szak megjelölésével az állást ajánló munkáltatók részére továbbításra kerüljön.

Zalaegerszeg, _________________________kérelmező aláírása:_____________________________

5. (Felsőoktatási ösztöndíjban részesülhet kérelme alapján az a zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező, legalább egy félévet már sikeresen elvégzett nappali tagozatos hallgató, aki bármely államilag elismert felsőoktatási intézményben az első diploma megszerzése érdekében BSc/BA, vagy MSc/MA képzésben végzi tanulmányait és a kérelem benyújtását megelőző tanulmányi félévben a hivatalosan bejegyzett és az 1–5-ös számtani skálán érdemjeggyel minősített tantárgyi osztályzatainak számtani átlaga műszaki és egészségügyi képzés esetén legalább 4.00, egyéb képzéseknél legalább 4.50, valamint legalább a 30, vagy a felsőoktatási intézmény hivatalos igazolása alapján az adott félévben maximálisan teljesíthető kreditpontot megszerezte.)

1

Módosította a 9/2013. (III.14.) önk. rend. A 33/2015. (X.30.) önk. rend. mód. Az 1/2017. (I.25.) önk. rend. mód. A 30/2020. (X.21.) önk. rend. 1. § mód.

2

A 33/2015. (X.30.) önk. rend. 1. § mód. Az 1/2017. (I.25.) önk. rend. 1.§ mód.

3

Az 1/2017. (I.25.) önk. rend. 2.§ mód.

4

Az 1/2017. (I.25.) önk. rend. 6.§ helyezte hatályon kívül.

5

Az 1/2017. (I.25.) önk. rend. 6.§ helyezte hatályon kívül.

6

A (3) bekezdés a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2024. (III. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

A 30/2020. (X.21.) önk. rend. 2. § (1) bek. mód.

8

Az 1/2017. (I.25.) önk. rend. 4.§ (1) bek. mód.

9

A 30/2020. (X.21.) önk. rend. 2. § (1) bek. mód.

10

Az 1/2017. (I.25.) önk. rend. 6.§ helyezte hatályon kívül.

11

Az 1/2017. (I.25.) önk. rend. 4.§ (2) bek. mód. A (4) bekezdés a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2024. (III. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

12

Az 1/2017. (I.25.) önk. rend. 6.§ helyezte hatályon kívül.

13

A 3/2018. (II.08.) önk rend. 8. §-a mód.

14

A 30/2020. (X.21.) önk. rend. 2. § (1) bek. mód.

15

A 3/2018. (II.08.) önk. rend. 15. § (3) bek. c) pontja helyezte hatályon kívül.

16

A 30/2020. (X.21.) önk. rend. 2. § (1) bek. mód.

17

A 30/2020. (X.21.) önk. rend. 2. § (1) bek. mód.

18

A 33/2015. (X.30.) önk. rend. 4. § (1) bek. mód. Az 1/2017. (I.25.) önk. rend. 6.§ helyezte hatályon kívül.

19

A 33/2015. (X.30.) önk. rend. 4. § (2) bek. mód. Az 1/2017.(I.25.) önk. rend. 5.§ mód.

20

A 2. melléklet a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2024. (III. 21.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

21

A 30/2020. (X.21.) önk. rend. 2. § (2) bek. mód.