Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 44/2017. (XII.18.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti-műszaki tervtanácsról

Hatályos: 2019. 04. 19

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 44/2017. (XII.18.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti-műszaki tervtanácsról

2019.04.19.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 4. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

A rendelet célja

1. § A polgármester az illeszkedési szabályok érvényesülésének elősegítése, a települési környezet, a táj- és településkép, a beépítési vagy az építészeti jellegzetesség és látvány, a helyi jelleg védelme, valamint a helyi építészeti értékek és örökség védelme érvényre juttatása céljából szakmai tanácsadó testületként helyi építészeti-műszaki tervtanácsot (a továbbiakban: Tervtanács) működtet.

A Tervtanács feladata

2. § (1) A Tervtanács feladata különösen

a) a meglévő településszerkezet és településkép értékeinek védelme,

b) a településkép harmonikus és nívós alakításának elősegítése,

c) a településrendezési és fejlesztési döntések szakmai megalapozása és hatékony érvényre juttatása, valamint

d) a fentiekkel ellentétes hatások mérséklése, kiküszöbölése.

(2) A Tervtanács véleményezi a településkép védelméről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott építmények építészeti-műszaki terveit a polgármester településképi véleményének megalapozása érdekében.

3. § (1) A tervtanácsi eljárás díj– és illetékmentes.

(2) A Tervtanács részletes működési rendjét szabályozó Ügyrendet e rendelet és a vonatkozó jogszabályok keretei között, a Tervtanács elnökének javaslatára a polgármester állapítja meg.

A Tervtanács összetétele

4. § (1) A Tervtanács az építészeti-műszaki tervezésben kiemelkedő, magas szintű elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező természetes személyekből álló szakmai tanácsadó, véleményező testület, amelynek állásfoglalásai a településképi véleményezési eljárás során a polgármesteri vélemény alapjául szolgálnak.

(2) A Tervtanács elnökből és tervtanácsi tagokból áll, akik a tervtanácsi tárgyaláson szavazati joggal rendelkeznek.

(3) A Tervtanács elnöke a városi főépítész. A tervtanácsi elnöki kinevezés megszűnik az önkormányzati főépítészi megbízatás megszűnésével.

(4) A Tervtanács tagjait a területi szakmai kamarák által javasolt, a településtervezési és az építészeti-műszaki tervezési, valamint az építésügyi műszaki szakértői jogosultság szabályairól szóló kormányrendeletben meghatározott mesterfokozatú képzésben szerzett szakképzettséggel (korábban egyetemi végzettséggel) és legalább öt éves szakmai gyakorlattal rendelkező természetes személyek közül a tervtanács elnöke bízza meg. A tervtanácsi tagok megbízása négy évre szól, amely meghosszabbítható. Ha a megbízást kizáró körülmény a megbízást követően merül fel, a tervtanács elnöke a megbízást visszavonja.

(5) A Tervtanács munkájának szervezését, valamint a működésével kapcsolatos egyéb adminisztratív feladatokat a Hivatal erre kijelölt köztisztviselői, illetve alkalmazottjai közül kinevezett, megfelelő felsőfokú szakirányú végzettséggel, valamint közigazgatási alapvizsgával, vagy azzal egyenértékű vizsgával rendelkező személy látja el, akit a feladat ellátására a tervtanács elnöke nevez ki határozatlan időre. A Tervtanács asszisztensének kinevezése megszűnik a köztisztviselői vagy a munka-, valamint munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony megszűnésével. Az asszisztenst akadályoztatása esetén a Tervtanács elnöke helyettesíti. Tartós akadályoztatás esetén a Tervtanács elnöke gondoskodik az asszisztens helyettesítéséről.

(6) A Tervtanács elnöke az egyes szakkérdések tisztázása, illetve a Tervtanács megalapozottabb vélemény-nyilvánítása érdekében a Tervtanács tagjára vonatkozó szakmai feltételekkel rendelkező személyek közül bírálót kérhet fel.

(7) A Tervtanács tagjait mindazon napirendi pont tekintetében, amelynek tárgyalásán részt vett, valamint a bírálókat a megbízás teljesítésekor díjazás illeti meg. A Tervtanács tagjának nem jár díjazás, ha a Tervtanács működtetőjének köztisztviselője.

(8) A díjazás mértéke:

a) tervtanácsi tagok esetében ülésenként bruttó 30.000,- Ft;

b) bíráló esetében megbízásonként bruttó 12.000,- Ft.

A Tervtanács működése

5. § (1) A Tervtanács a tárgyalandó dokumentáció tartalmától függően az ügyrendjében meghatározott eltérő számban és összetételben, de legalább öt taggal ülésezik.

(2) A Tervtanács határozatképes, ha legalább az ügyrendben meghatározott létszám jelen van.

(3)2 A Tervtanács szükség szerinti gyakorisággal ülésezik, alkalmanként maximum 4 napirendi pont megvitatásával.

(4) A Tervtanács elnökének döntése alapján az asszisztens köteles a Tervtanács tagjait és a tanácskozási joggal meghívottakat az ülést megelőzően legalább öt nappal értesíteni annak időpontjáról és a javasolt napirendekről.

(5) A Tervtanács munkáját és üléseit az elnök irányítja és vezeti, távollétében a Tervtanács tagjai közül az általa megbízott tag elnököl.

(6) A Tervtanács operatív működésének technikai és adminisztrációs feltételeit a hozzá rendelt hivatali szervezet biztosítja.

(7) A Tervtanács ülésére meg kell hívni a Zala Megyei Építész Kamarát képviselő tagot.

(8) A Tervtanács ülésére meg kell hívni tanácskozási joggal:

a) a bírálót (opponens),

b) a kérelmezőt

c) az első fokon eljáró építésügyi hatóság képviselőjét.

(9) Az elnök a (7) – (8) bekezdésben meghatározottakon kívül más személyek tárgyalásra történő meghívását is kérheti, akik a tárgyaláson tanácskozási joggal, szavazati jog nélkül vesznek részt.

(10) A közgyűlés tagjai tanácskozási joggal – meghívó nélkül is – részt vehetnek a Tervtanács ülésein.

(11) A tanácskozási joggal meghívottak esetleges távolmaradása a Tervtanács működését nem érinti.

A véleményezési eljárás

6. § (1) A Tervtanács csak a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet szerint összeállított, hiánytalan dokumentációt véleményezi.

(2)3

(3) 4 A Tervtanács szakmai álláspontját az üléstől számított 7 napon belül külön dokumentumba foglalja. A tervtanács elnöke az állásfoglalás alapján előkészíti a polgármester településképi véleményét.

Összeférhetetlenség

7. § (1) A Tervtanács eljárásában bírálóként, elnökként, tagként, valamint asszisztensként nem vehet részt a tárgyalandó dokumentáció készítője, valamint annak

a)5 a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerinti hozzátartozója,

b) a dokumentáció benyújtását megelőző egy éven belül szerzői jogi védelem alá eső alkotás tekintetében szerzőtársa vagy munkatársa volt,

c) munkatársa, illetve gazdasági társaságban tulajdonostársa, a tulajdonában álló gazdasági társaságnak alkalmazottja vagy azzal megbízási jogviszonyban áll, illetve

d) tulajdonában levő gazdasági társaság alkalmazásában vagy azzal megbízási jogviszonyban álló tervező.

(2) A Tervtanácsban nem vehet részt az, akitől nem várható el az ügy tárgyilagos megítélése.

(3) Nem vehet részt a tervtanácsi eljárásban elnökként, tagként, valamint bírálóként az a személy, aki

a) bűncselekményt vagy szakmagyakorlással kapcsolatos szabálysértést követett el annak jogerős megállapításától számított egy évig, bűncselekmény esetében a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesülés időpontjáig, de legalább egy évig,

b) a külön jogszabályban meghatározottak szerint etikai-fegyelmi büntetést kapott a büntetés időtartama alatt és annak a kamarai nyilvántartásból való törléséig.

(4) A bíráló, a tag, valamint az asszisztens köteles a vele szemben felmerült összeférhetetlenségi okot haladéktalanul, de legkésőbb az ok felmerülésétől számított 3 napon belül a tervtanács elnökének bejelenteni. Az összeférhetetlenségi okot az összeférhetetlenségi okról való tudomásszerzéstől számított nyolc napon, de legkésőbb a tervtanácsi eljárás megindulásától számított hat hónapon belül a tervtanácsi tárgyaláson részt vevő, valamint a tervtanácsi állásfoglalással érintett személy is bejelentheti.

(5) Az összeférhetetlenség elbírálásának részletes szabályairól a Tervtanács ügyrendje rendelkezik.

(6) Az elnökkel szemben fennálló összeférhetetlenség esetén a polgármester a Tervtanács tagjai közül eseti elnököt kér fel.

A Tervtanács szakvéleménye

8. § (1) A Tervtanács a bemutatott dokumentáció szakmai véleményezése során a a településkép védelméről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott szempontokat veszi figyelembe.

(2) A Tervtanács az épület funkcionális tartalmát (alaprajzi megoldását) is vizsgálhatja, azzal kapcsolatban ajánlásokat fogalmazhat meg, de állásfoglalásában csak abban az esetben minősítheti, ha az közvetlen hatással van az épület tömegének, illetve homlokzatának kialakítására.

(3) A Tervtanács állásfoglalását többségi egyetértéssel alakítja ki.

(4) A Tervtanács üléséről jegyzőkönyvet kell készíteni. A jegyzőkönyv mellékletét képezi a tervtanácsi tárgyaláson készült hangfelvétel és a bírálat. A jegyzőkönyvhöz csatolni kell a tervtanácsi tárgyaláson résztvevők jelenléti ívét.

9. § A Tervtanács működése során keletkezett:

- meghívókat,
- dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót,
- a szakbírálatokat,
- az ülésről készült jegyzőkönyveket és jelenléti íveket,
- a Tervtanács állásfoglalásait,
a hivatal iratkezelési szabályzatának megfelelően kell kezelni és megőrizni.

Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet 2018. január 01. napján lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(3) A 3/2018. (II.08.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2018. február 8. napján lépnek hatályba. A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult és a megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

(4) A 13/2019. (IV.18.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2019. április 19. napján lépnek hatályba.

1

A 13/2019. (IV.18.) önk. rend. mód.

2

A 13/2019. (IV.18.) önk. rend. 1. § mód.

3

Hatályon kívül helyezte a 13/2019. (IV.18.) önk. rend. 3. § (2) bek.

4

A 13/2019. (IV.18.) önk. rend. 2. § mód.

5

A 3/2018. (II.08.) önk. rend. 14. §-a mód.