Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által fenntartott költségvetési intézményekben foglalkoztatottak lakáshoz jutásának, valamint lakásuk korszerűsítésének támogatásáról

Hatályos: 2024. 02. 16

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által fenntartott költségvetési intézményekben foglalkoztatottak lakáshoz jutásának, valamint lakásuk korszerűsítésének támogatásáról

2024.02.16.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) intézményeinél jogviszonyban állók lakhatási körülményeinek javítása érdekében a belföldi lakásépítéshez, vásárláshoz, cseréhez, bővítéshez, korszerűsítéshez, akadálymentesítéshez az Önkormányzat kamatmentesen nyújt visszafizetendő pénzbeli támogatást.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya az Önkormányzat által fenntartott költségvetési intézményekben foglalkoztatott közalkalmazottakra, valamint a munkaviszonyban, köznevelési, kulturális, egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókra terjed ki.

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában

a) korszerűsítés: a lakás komfortfokozatának növelése céljából víz-, csatorna-, elektromos-, gázközmű bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése, fürdőszoba létesítése olyan lakásban, ahol még ilyen helyiség nincs, központosított fűtés kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújítható energiaforrások (pl. napenergia) alkalmazását is, az épület szigetelése, beleértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat, a külső nyílászárók energiatakarékos cseréje, tető cseréje, felújítása, szigetelése. A korszerűsítés része az ehhez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés közvetlen költségeinek 20%-áig. E munkákhoz csak az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól szóló Korm. rendelet szerinti teljesítmény igazolással rendelkező termékeket lehet felhasználni;

b) akadálymentesítés: a mozgáskorlátozott személy fogyatékossága jellegéből fakadó, a lakáshasználattal összefüggő életvitel nehézségeit csökkentő, a rendeltetésszerű használatot biztosító műszaki akadálymentesítési munkák elvégzése új lakóépületen, vagy új lakáson, illetve meglévő lakóépületen vagy használt lakáson;

c) foglakoztatott: Önkormányzat által fenntartott költségvetési intézményekben foglalkoztatott közalkalmazott, munkaviszonyban, köznevelési, kulturális, egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló.

4. A támogatás forrása

4. § A támogatás forrása: az Önkormányzat éves költségvetésében e célra elkülönített előirányzat, a támogatásban részesülők által visszafizetett törlesztő részletek összege, késedelmes törlesztés esetén felszámított kamat.

5. A támogatásban részesíthetők köre

5. § (1) A támogatás igénybevételére kizárólag az Önkormányzat által fenntartott költségvetési intézményben legalább egy éve közalkalmazotti jogviszonyban, valamint munkaviszonyban, köznevelési, kulturális, egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló, határozatlan időre kinevezett foglakoztatott jogosult.

(2) A lakhatási támogatás igénylési jogosultságának további feltételei:

a) az igénylőre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralévő idő a támogatás futamidejét meghaladja;

b) a lakhatási támogatás igénylésekor annak vállalása, hogy a foglalkoztatott a támogatás futamideje alatt a jogviszonyát lemondással nem szünteti meg;

c) a támogatásban részesülő újabb, vagy kiegészítő támogatást tartozásának visszafizetése előtt nem igényelhet;

d) az Önkormányzat által fenntartott költségvetési intézményekben dolgozó közalkalmazotti jogviszonyban, valamint munkaviszonyban, köznevelési, kulturális, egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló házastársak részére külön-külön is nyújtható támogatás.

(3) Tulajdonjog hiányában a foglakoztatott lakhatásául szolgáló, használatában lévő ingatlan bővítéséhez, korszerűsítéséhez, akadálymentesítéséhez is nyújtható támogatás abban az esetben, ha a támogatás iránti kérelem a foglalkoztatott lakóhelye szerinti ingatlanra vonatkozik.

(4) Nem adható támogatás önkormányzati lakás bérlőjének az önkormányzati bérlakás megvásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, akadálymentesítéséhez.

6. A lakhatási támogatás mértéke és felhasználása

6. § (1) A támogatás összege belföldi lakás építése, vásárlása, bővítése esetén 800.000,-Ft-ig, korszerűsítés, akadálymentesítés esetén 500.000,-Ft-ig terjedhet.

(2) A támogatás az odaítélés évében áll a foglalkoztatott rendelkezésére. Ha azt ezen időn belül nem használja fel, úgy az arra vonatkozó jogosultsága megszűnik. Ha a hitelcél korábban meghiúsul, a foglalkoztatott köteles erről a polgármestert értesíteni.

(3) Támogatás csak olyan belföldi lakás építéséhez, vásárlásához, cseréjéhez, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, akadálymentesítéséhez nyújtható, amely nem haladja meg a lakáscélú állami támogatásokról szóló Korm. rendeletben meghatározott, méltányolható lakásigény mértékét. A kérelem benyújtásakor a támogatást igénylő ezen feltétel meglétéről köteles írásban nyilatkozni.

(4) A bővítésre, korszerűsítésre, akadálymentesítésre igényelt összeg felhasználásáról e rendeletben meghatározott módon kell elszámolni.

7. Eljárási rendelkezések

7. § (1) A kérelmeket az intézményvezető véleményezése után minden év február 15. napjáig kell benyújtani a polgármesterhez. Év közben kivételesen indokolt esetben igényelhető támogatás.

(2) A kérelemnek minden esetben tartalmaznia kell:

a) lakás építése, bővítése esetén a jogerős építési engedély – nem engedélyköteles építési tevékenység esetén hatósági vagy tervezői nyilatkozatot arról, hogy a tervezett építési tevékenység, bővítés nem engedélyköteles -, valamint az építési telek tulajdonviszonyait igazoló – 30 napnál nem régebbi – tulajdoni lap másolati példányát,

b) lakás vásárlása esetén a vásárlást igazoló adásvételi szerződést (előszerződést),

c) korszerűsítés, akadálymentesítés esetén a munkálatok szakember által igazolt költségvetését,

d) lakáscsere esetén a csereszerződést.

(3) A hiányosan benyújtott kérelmek elbírálása mellőzésre kerül, amennyiben a hiánypótlás írásbeli felszólításra 15 napon belül nem történik meg. Az elbírálás során a kérelmezőtől további nyilatkozatok megtétele, dokumentumok bemutatása kérhető.

(4) A kérelmek elbírálásánál a foglakoztatott munkavégzését, lakáskörülményeit, további jövedelmi és szociális helyzetét kell figyelembe venni. A támogatási kérelmek vizsgálata során előnyben részesíthető

a) az első lakáshoz jutó munkavállaló,

b) a fiatal házasok,

c) a gyermekét egyedül nevelő szülő,

d) az akadálymentesítési kérelem,

e) a város közigazgatási területén legalább három éve lakóhellyel vagy legalább öt éve tartózkodási hellyel rendelkező,

f) akik lakásukat Zalaegerszeg város közigazgatási területén belül építik vagy vásárolják.

8. Döntés a támogatás juttatásáról

8. § (1) A kérelmek elbírálásáról a polgármester dönt.

(2) A támogatás biztosításáról, a támogatás feltételeiről szóló szerződést az Önkormányzat nevében a polgármester köti meg a kedvezményezettel, amelyben rögzítésre kerülnek jelen rendelet, illetve a vonatkozó jogszabályok alapján kötelező rendelkezések.

(3) Vissza kell vonni a támogatást attól a foglakoztatottól,

a) aki a támogatás nyújtásának jóváhagyását követően az Önkormányzattal kötött szerződést, illetve aki a pénzintézettel kötendő kölcsönszerződést/megállapodást nem kötötte meg;

b) aki a támogatási kérelemben szándékosan valótlan adatot közölt, vagy valamely jelentős tényt, körülményt elhallgatott;

c) akinek jogviszonya a kölcsönszerződés/megállapodás megkötése előtt megszűnik.

9. A támogatás folyósításának és visszafizetésének rendje

9. § (1) A jóváhagyott támogatási kölcsönösszeg kifizettetéséről a polgármester gondoskodik.

(2) A foglakoztatott a támogatást a kijelölt pénzintézeten keresztül kamatmentesen, havi egyenlő részletekben, a vele kötött megállapodásban meghatározott törlesztési idő, de legfeljebb 10 év alatt köteles visszafizetni.

(3) Ha a foglakoztatott jogviszonya bármilyen okból megszűnik (kivéve a nyugdíjazást, átszervezést, létszámcsökkentést, illetve a betegség, vagy baleset miatti munkahely-változtatást), a támogatás még hátralévő részének visszafizetése egy összegben, azonnal esedékessé válik. A foglalkoztatotti jogviszony megszűnésének idejétől a foglalkoztatottat terheli a pénzintézet által felszámított kezelési költség.

(4) A foglakoztatott kérelmére a tartozás fennálló ideje felére csökkenthető, amellyel együtt a havi törlesztő részlet a korábbi összeg duplájára emelkedik.

(5) A támogatás fennállása alatt a kölcsönnel terhelt ingatlan eladása, cseréje vagy elajándékozása során a támogatásban részesült foglalkoztatott vállalja, hogy az ingatlan tulajdonjogának átruházásával egyidejűleg a még fennálló tartozást egy összegben visszafizeti.

(6) Ha a támogatásban részesült foglalkoztatott a kölcsönnel terhelt ingatlanát a szabad forgalomban olyan személynek idegeníti el, aki e rendelet hatálya alá tartozik és támogatásban részesíthető, a polgármester engedélyezheti a kölcsön átvállalását. Ha az ingatlant nem e rendelet hatálya alá tartozó személynek idegeníti el, és új, a méltányolható lakásnagyságot meg nem haladó ingatlant vásárol, akkor a polgármester nyilatkozatban hozzájárulhat ahhoz, hogy a támogatás erejéig az újonnan megvásárolt ingatlanra kerüljön bejegyzésre az Önkormányzat jelzálogjoga.

(7) A kölcsöntartozás késedelmes megtérítése esetén a kamatfizetés tekintetében a Ptk. 6:48. § (1) bekezdésében foglaltak az irányadók.

(8) Az ingatlan a ki nem egyenlített kölcsön fedezetéül szolgál, ezért az ingatlanra a támogatási összeg erejéig az Önkormányzat jelzálogjogát az ingatlan-nyilvántartásba fel kell vezettetni. A jelzálogjog bejegyeztetéséről és a támogatás visszafizetését követően annak az ingatlannyilvántartásból való törléséről a pénzintézet gondoskodik. Az Önkormányzat vállalja a jelzálogjog bejegyzése iránti ingatlan-nyilvántartási eljárás díjának megfizetését, a jelzálogjog bejegyzés módosítása és törlése iránti eljárás díjának megfizetése a foglalkoztatottat terheli.

(9) Amennyiben az ingatlanra az Önkormányzat jelzálogjoga bármely okból nem jegyeztethető be, úgy a foglakoztatott a támogatás fedezetéül más a tulajdonában lévő ingatlant is felajánlhat. Ebben az esetben az Önkormányzat jelzálogjogát a tulajdonos hozzájárulásával ezen ingatlanra kell bejegyeztetni.

(10) A foglakoztatott a támogatási összeg visszafizetésének biztosítékául ingatlan helyett a kölcsönügyletbe készfizető kezest vonhat be, akivel az erre vonatkozó megállapodást meg kell kötni.

(11) Lakáshasználati joghoz kötött támogatás esetén a jelzálogjog bejegyzése érdekében a tulajdonos hozzájárulása szükséges.

(12) A foglalkoztatott az Önkormányzat által nyújtott kamatmentes hitelcél szerinti felhasználását a hitel felvétele évének december 31. napjáig az alábbi okiratok, bizonylatok másolatának benyújtásával köteles igazolni:

a) ingatlan tulajdonjogának, és az ingatlanhoz kapcsolódó földhasználati jognak a megszerzése esetén az érvényes szerződés és az ingatlanügyi hatósághoz benyújtott bejegyzési kérelem, valamint a támogatás felhasználását igazoló okirat;

b) ingatlan építése, bővítése esetén a jogerős használatbavételi engedély, valamint a támogatás felhasználását igazoló, a használatbavételi engedély kelte napjáig, illetve a használatbavételi engedélyben megjelölt feltételek teljesítése határidejéig kibocsátott, az építési engedély jogosultja nevére kiállított számla;

c) ingatlan korszerűsítése, akadálymentesítése, valamint nem építési engedélyhez kötött bővítési tevékenység esetén a támogatás folyósításának évében, de legkorábban a folyósítást megelőző 6 hónapon belül a foglalkoztatott nevére kiállított, az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól szóló Korm. rendelet szerinti teljesítmény igazolással rendelkező - beépített - termékekről szóló számla, valamint a más személy által elvégzett munka ellenértékéről kiállított bizonylat.

(13) Amennyiben a foglalkoztatott a (12) bekezdés szerint a hitelcélnak megfelelő felhasználásról nem tud elszámolni, a hitel folyósítását követő 30 napon túli időponttól számítva a mindenkor hatályos személyi jövedelemadó törvényben meghatározottak szerint köteles a kamatkedvezményből származó adó mértékét megtéríteni.

(14) Kivételes, méltánylást érdemlő körülmény esetén, kérelem benyújtása és a munkahelyi vezető véleményének kikérése alapján a polgármester a fennálló tartozás visszafizetése alól felmentést adhat.

10. Záró rendelkezések

10. § Hatályát veszti az önkormányzat által fenntartott költségvetési intézményekben dolgozó közalkalmazottak lakáshoz jutásának, valamint lakásuk korszerűsítésének támogatásáról szóló 2/2003. (II.7.) önkormányzati rendelet.

11. § Ez a rendelet 2024. február 16-án lép hatályba.

12. § A rendelet rendelkezéseit a már folyamatban lévő kérelmek esetében is alkalmazni kell.