Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 59/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a környezetvédelemről szóló 17/2008. (IV.25.) önkormányzati rendelet és a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztása, megszegése jogkövetkezményeiről szóló 11/2013. (IV.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 21
a környezetvédelemről szóló 17/2008. (IV.25.) önkormányzati rendelet és a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztása, megszegése jogkövetkezményeiről szóló 11/2013. (IV.17.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A környezetvédelemről szóló önkormányzati rendelet bevezető részében a felhatalmazó és hatáskört megállapító jogszabályok körének és rendelkezéseinek a változásai átvezetésre kerülnek.
A 2. §-hoz
A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztása, megszegése jogkövetkezményeiről szóló 11/2013. (IV.17.) önkormányzati rendelet bevezető része pontosításra kerül a feladatkört meghatározó rendelkezések tekintetében.
A 3. §-hoz
A felszín alatti vizek védelme érdekében, a kialakult gyakorlat alapján és a települési szennyvíztisztítási programmal való összhang biztosítása érdekében az ingatlanon keletkező szennyvíz ártalommentes elhelyezésére egyedi szennyvíztisztító kisberendezés kiépítésével nem lesz lehetőség.
A 4. §-hoz és a 7. §-hoz
A 2021. június 28-án kihirdetett és a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény hatálybalépéséről szóló 2021. évi CXV. törvény 1. §-a alapján 2021. december 1-jén hatályba lépett, a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény 189. §-a a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdését a következő b) ponttal egészíti ki:
„b) a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása,”
E rendelkezés visszaállítja a 48. § (4) bekezdés b) pontjának eredeti szövegét. Az újraéledő felhatalmazással élve önkormányzatunk továbbra is élni kíván a tárgykör szabályozásának lehetőségével az eddig érvényes előírások megtartásával.
Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz és az 1. melléklethez
Pontosításra kerül a központi jogszabályok rendelkezéseire vonatkozó hivatkozás és a mellékletben az időközben megváltozott közterület-elnevezések. Ettől eltekintve az avar és kerti hulladék égetésének a tilalmával érintett utcák és terek köre annyiban változik a korábbi szabályozáshoz képest, hogy kiegészül a Mindszenty József térrel és a Rózsák terével.
A 8. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.