Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

szociális igazgatási tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 25

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.25.
szociális igazgatási tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 32/D. §-a szerint az állam a központi költségvetés Lakbértámogatás előirányzatából a lakbér megfizetéséhez vissza nem térítendő központi lakbértámogatást nyújt a nem önkormányzati vagy nem állami tulajdonban lévő bérlakásban lakó, jövedelmi helyzetük alapján rászoruló, gyermeket nevelő személyek részére a bérlakás fekvése szempontjából illetékes települési önkormányzat útján, amit az önkormányzat saját forrásból egészít ki. Jelenleg nincs központi pályázat kiírva, és a központi költségvetés sem tartalmaz ilyen előirányzatot, ezért indokolt az ezekhez kapcsolódó önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése.
A 2. §-hoz és a 4. §-hoz
A Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló 2022. évi L. törvény 2023. január 1. napjától a társadalombiztosítási nyugdíjakhoz nem kapcsolódó ellátásokra, jövedelemhatárokra és egyéb összeghatárokra egységes viszonyítási alapot vezetett be szociális vetítési alap elnevezéssel. A helyi szociális tárgyú rendeletekben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvénnyel összhangban az öregségi nyugdíjminimum eltérő százalékos meghatározásának mértéke szabályozza az igényjogosultság jövedelemhatárát és a figyelembe vehető vagyon értékét is. Emiatt módosítani szükséges a helyi rendeletek szövegét ott, ahol az öregségi nyugdíjminimum mindenkori összege jelenik meg viszonyítási alapként.
A 3. §-hoz
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének a nehéz helyzetbe került természetes személyek lakáshitel-törlesztésének támogatásáról szóló 63/2009. (XII.23.) önkormányzati rendelete a 2008-2009-es gazdasági válsághoz kapcsolódó támogatásról rendelkezett, ezért vált szükségessé hatályon kívül helyezése.
Az 5. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.